Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Kadri Mani: Të mos jetojmë me lavdinë e dikurshme!?

| E hene, 21.05.2012, 07:56 PM |


Opinione

 

Dy libra të mira për një rast vdekje të natyrshme

-Dhuratat e miqve na gëzojnë dhe na obligojnë; por më tepër për çështje kombëtare-

 

Nga Kadri Osmani-Mani, major i luftës, protestant

 

Plazhi i Durrësit, më 3.8.1995

 

TË MOS JETOJMË ME LAVDINË E DIKURSHME!?

/Ta freskojmë memorien!/

-Polemikë me zonjat Teuta Zymberi dhe Gjyle Krasniqi-

 

Qyteti ynë ekziston para dyqind vjetësh. Ai ka njëqind mijë banorë... megjithatë, asnjëri prej tyre nuk është shkencëtar as artist... madje as sa maja e gishtit i njohur, që të nxisë sëpaku smirë apo dëshirë tek të tjerët për ta imituar.

Njerëzit e qytetit tonë vetëm hanë, pinë, flenë dhe pastaj vdesin. Pas tyre lindin të tjerët, të cilët, gjithashtu hanë, pinë, flenë dhe, që të mos marrosen nga mërzia, merren me shpifje të poshtra, me pije, bixhoz, grindje etj.

(Çehovi:”Tri motrat”)

“Heshtni, shtrohuni, bashkohuni, mos u bëni besim raporteve që thonë gjëra të mira për ne dhe mbase një ditë dalim të rritur në sytë e botës. Udha që shpie në nder, në liti e në shpëtim nuk është e shtruar me lule po me ferra; ai që arrin në kulm arrin i grisur, i përgjakur, i dërsitur, i lodhur dhe trendafilat, dafinat, ujët e ftohtë, lëndinat ku është mirë dhe ëmbël të shtrihet, të gjitha këto i gjen në kulm vetëm, dhe atje shumë herë as që i gëzon dot se bie i vdekur nga të lodhurit, po me vetëdijen që i hapi një udhë të re popullit. Ne, vëllezër, jemi negër të varfër, pa ndonjë rëndësi fare… Jo mbledhje, po kazmën. Jo misione, po kazmën. Po mjaft me lëvdime”.

Për ribotim-Kadri Mani/etnike@gmail.com/

 

Kur populli ka nevojë për bukë e për barut, të çosh jetë të shfrenuar, është barazi me tradhti.

(Kadri Osmani)

 

Zija ÇELA

 

Për dashurinë shkruhet pas vdekjes

 

Ylberit dhe famijes së tij: me bindjen se në në zemrën tuaj ka vend për dhimbjen e tjetrit.

 

Miqësisht

Ziaja Çela

(nënshkrimi)

Tiranë, 18 mars 2012

Botimi i parë shkurt 2007

Botimi i dytë mars 2007

Tiaranë, 2007, f. 293

Çmimi 700 lekë

 

In memoriam për

DRITAN ÇELËN

 

PËRGJIGJE PËR DASHURINË

 

Zotit Kadri Mani

 

Në çdo zemër njerëzore ka vend për dhimbjen e tjetrit. Aq më shumë në zemrën tuaj.

Me respekt dhe ndjenja miqësie,

Juaji,

Zija Çela

(nënshkrimi)

 

2011, f. 426

Çmimii shites në librari 800 lekë / 8 euro

Ky botim u mundësua nga Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve.

 

Agron TUFA

 

VEPRA E PANDREQSHME E VDEKJES

 

Dje, më datë 4 mars, pas një lëngate të gjatë në një spital të Parmas, ndërroi jetë përkthyesi 36-vjeçar, miku dhe kolegu ynë i shtrenjtë, Dritan Çela. Pikëllimi është më i rëndë për familjen e për të dashurit e Tanit, por edhe për letërsië shqipe që brenda një kohe të shkurtër po përjeton një stnë zie. Dritani u nda prej nesh pas një përballjeje agaati një vjeçare me vdekjen. Qëndroi me dinjitet. Me optimizmin e tij karakteristik u përpoq t’u shkëputej thonjëve të saj gjer në frymën e fundit. Tash kur vepra e pandreqshme e vdekjes ka ndodhur, s’na mbete tjetër përveçse ta kujtojmë e të pikëllohemi, si të kishte vdekur secili prej nesh. Është pikërisht kështu dhe më vjen turp t’i hap rrugë pikëllimit me fjalë të tepërta. Më vjen turp të tregohem gojëtar në një pikëllim si ky. Driatani ishte si secili prej nesh, ose shuma më i mirë se secili prej nesh. Andaj edhe alargimi i tij në moshë kaq të re është humbja e pjesës sonë më të pastër, më të pafajshme.

(... teksti ka  4 (katër) faqe.

(Tema dhe Metropol, 5 mars 2006)

 

I nderuari zotni Zija Çela, e nderuara familje Çela, ju lutemi që t’i pranoni ngushëllimet  tona familjare për vdekjen e hershme të çunit tuaj të vetëm, Dritanit-Tanit; lajmin e zi e morëm nga librat e dërguruara me përkushtim.

Të nderuara lexuese e lexues, çuni ynë Ylberi është shok me zotin Halim Jashari, e këta bashkë e paskan vizitua shkrimatarin Zija Çela, mikun e Halimit, i cili i paska folur për mua... se kam qenë i dënuar politik me 25-vjet burgim, prej të cilave i kam vuajtur 17-vjet.

“Por, mendoj se problemi këtu ashtë me karakter emocional, dhe njerëzit prekën shume nga kjo anë. Edhe kur të shkruejsh- në qoftë se vendos të shkruejsh- kij kujdes të mos prekësh sentimentet personale të personave që kanë lidhje me këtë çështje...disa prej tyne janë edhe prindë...”

Duke pas parsysh këshillat e mikut tim të çmuar; vërejtjen për habinë time e theksova që në titull dhe e përforcova në nëntitull, si dhe e lexova vetëm psusin e parë nga Agron Tufa (Nga Peshkopia (Dibra): librat do t’i lexoj, por më vonë, ngase kam konkuruar në konkursin për doktoraturë- në temën “RISIMTARIA NË GJUHËN SHQIPE”.

M’i vrajti sytë “In memoriam-i”!- anglisht, në vend të fjalës shqipe-Përkujtim.

Dhe kështu në këtë stil vijojnë 60 shkrimtarë në këtë libër me 426 faqe, në zemrat e të cilëve ka vend për dhemje të tjetrit-privatisht; por s’ka pikë dhembje kolektive atdhetarie as ndjenja shtetformuese!?!

Lajme të këqia nga Shkodra: Statistikë te saktë nuk jep kush, bacë. Flitet që brenda në Shkodër janë ngujuar për hakmarrje rreth 250 familje, që përbën një tmerr...

E në rastin konkret mund të bëjmë pyetjen pangurrim:

-Çka paraqesin 250 familje për shkrimtarin Zija Çela dhe 60 kolegët e tij, në karahasim me një rast vdekje, nga sëmurja, i shtrirë në spital, i rrethuar me përkujdesje!?! “mendoj se problemi këtu ashtë me karakter emocional, dhe njerëzit prekën shumë nga kjo anë”-  e përse nuk “pekën” fare edhe në këtë tjetrën anë!?- në anën kolektive, në paradalimit e këtij turpi vëllavrasës!?! Përgjithsisht në torjet tona, e në veçanti Shkodra, ky djep i kulturës tonë!?!

“...disa prej tyne janë edhe prindë...”: po mirë fort, por këta prindër mbase duhet të bashkëndjehen me prindërit e ngujuar, me fëmijët etyre të përlotur urie e të trishtuar nga tytat përreth oborreve, pa guxuar që edhe ata, sikur  ne,  ta këndojnë këngën e Pranverës:

 

PRANVERA

 

Erdh pranvera, erdh pranvera

Në kopshtije, fusha, ferra

Manushaqja paska çel-e

Dhe zymbyli sa po del-e

Çelin gonxhe trandafili

Me gëzim këndon bilbili!

Mirë se erdhe moj pranverë-e

Na i mbushë kopshtet plot me erë-e

Mirë se erdhe dallëndyshe

Ti lejlek dhe ti moj qyqe!

 

QYQET NËNAT DHE QYQET GJYSHET ME DUAR NË GJINJ!

/Ky botim u mundësua nga Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve/

(Botimi i parë shkurt 2007; Botimi i dytë mars 2007)

 

Një çun në prani të gjyshes me rroba të zeza hijerëndë, përmes lotësh belbëzon: se moshatarit të tij 9-vjeçarë do t’ia shtyp kokën me gurë, ngase babi i tij ia ka vra babain e vet!

Shkon në Shkodër një i huaj dhe po fotografon e po shënon:

-Përse shqiptarët viriten mesevete?

-Për krenasri!

Shokojnë në Tiranë dhe hyjnë në një restaurant, një grup studtësh e stidentesh rreth një tavoline po biesdonin me afsh. Gazetari i huaj u interesua për temën e  diskutimit:

-Cila është tema e diskutimit?

-Krenaria!

-Ju qenkeni një popull me profesion-krenar!!!

Tash tragjikomedia: vashat shkodrane po martohen me serbo-malazias!!

Agron Tufa dy hetë e ka përdor shprehen: më vjen turp, më vjen turp- atje ku nuk është kurrfarë turpi, por nuk i vjen  turp për martesat me të huajt-shkombëtarizimi!?!

Dhe po e përsëdysim: Dhe kështu në këtë stil vijojnë 60 shkrimtarë në këtë libër me 426 faqe, në zemrat e të cilëve ka vend për dhembje të tjetrit-privatisht; por s’ka pikë dhembje kolektive atdhetarie as ndjenja shtetformuese!?!

Jam një ish-i burgosur politik, i dënuar me 25-vjet burgim, nga të cilat i kam vuajtur 17-vjet. Bashkëndjehem me familjen Çelaj tamam si për ndonjë evlat timin, e mbase edhe më tepër, derisa Tani ynë paska qenë pëkthyes i zoti; por pa e harruar citatin tim:

“Kur të bie përdhe, nëse më doni, mos më qani, sulnu përpara!”

Po ama ç’t’i bësh Shkodrës- djepit të kulturës shqiptare! (për lalucët e Myzeqesë as të mos flasim, andej nga është edhe ikanaku gjeneral Sheme Kosova!).

Në momentin e bombardimit të Serbisë fashiste, publicisti Enver Btyçi qëllon në një restorant me ca kolegë të vet. Enveri ynë tropojan, hidhet përpjetë nga gëzimi, kurse njëri nga gazetarët (natyrisht me sytë e lëbyrur si viçi i palëpirë!) ia pret Enverit:

-Po përse gëzohesh për bombardimin e Serbisë?-çka të intereson ty çlirimi i Kosovës?

Kurse Enveri ynë i mençur e lë anash çështjen kombëtare dhe e hedh trenin në binarë komercialë:

-Dëgjo, unë jam botues, nëse i shes 1000 libra në Shqipëri, i shes edhe 1000 libra në Kosovën e lirë... që sadopak të intesohet viçi i palëpirë për ndonjë fije jeshle për zemrën e tij katile!

Pas diktaturës shkuam në Shkodër tok me Haxhi Mamajn, një i ri intelektual nga Theranda e Prizrenit; duke llogaritur në një mikpritje: Haxhiu i kishte pritur dhe i kishte shoqëruar nëpër Kosovë grupet muzikore... as donte kush të na fliste!?- eja të kthehemi! Po hajt ta pimë një kafe në Kafen e Madhe, çfarë të na dëgjojnë veshët tanë: shkodranët po porositnin këngë serbo-malaziase nga tavolina në tavolinë përshëndetje dhe urime!!

Nëpër autobusë, nëpër qytet buçet muzika e armiqve tanë shekullorë!!

Andaj natyrshëm vjen pyetja: këta 60 “intelektualë”: sa libra kanë shkruar dhe i kanë përkthyer në gjuhë të huaja për masakrat sllave në Kosovë, në Çamëri? Çka kanë ndërmarrë për emërtimin e foshnjave shqip dhe emërtimin e vendeve slave?- a mos është ende-Bërdica, e kohës së Vaso Pashë Shodranit te “Bardha e Temalit!?!

“Solidaritetin” e intelektualëve të Shqipërisë e njoh fare mirë (kam jetuar në Shqipërinë e zhbërë të idealeve tona nga maji 1992-dhjetor 1996, si azilant politik- pa strehë!): pra, intelektualët në takim puthen me elokuencë, e sapo t’ia kthejnë njëritjetrit shpinën e ta pyesësh cilindo:

-Kush ishte ky?

-Maskara ore!!

-Pse po ti që puthesh me të nuk je njësoj-maskara!?

-E po traditë e kemi neve...

Zot i madh, jep zo mend ku s’ka!

Unë iu shpjegoj njerëzve me gojë e me shkrim se me Rexhep Qosjen as me Rexhep Meidanin- nuk kontaktoj, për shkak të tradhtisë së tyre të madhe. Kurse bashkëkombasit e mi pakurrizorë, turmat patru, i shkojnë pas bizonit të tërbuar të quajtur Edi Rama, i rrehtuar me harama!?! Ju bëjnë vend nëpër gazeta dhe i ftojnë nëpër TV “komentatorëve” antinjerëzorë: Arta Dade, Erion Braçe, Fatos Lubonja, Ben e Kiço Blushi, Gramoz Ruçi, Bedri Islami, Hysni Milloshi, Klajd Kapinova, Neritan Ceka, Neshat Tozaj, Sabit Brokaj, Skënder Gjinushi (dhe arushi e makushi!!), Koço Danajt e koqe-koqes!!... e komplet skllopit social-fashit; të cilëve nuk u dihet as orintimi kombëtar dhe as besimtar!?- laskuriqë të gjallë, që orinetohen si të verbër- me radarë!

Neshat Tozaj te gazeta 99 f.2: “Sa kosovarëve u është dhënë shtetësia shriptare: 100, 1000, apo 150.000? Çdo shqiptar mund të pyes: “Përse e keni bërë këtë, për vota, për t’i patur si kërbaç apo për ç’arsye tjetër?”

“Çdo shqiptar”- thotë llapaqeni, duke mos i konsideruar kosovarët-shqiptarë!!

 

Sabit Brokaj: Lëvizja studentore e Dhjetorit të ‘90 ishte me regji nga Ramiz Alia

 

Sabit Brokaj te 7 për 7 Shtatë pyetje për shtatë ditë të javës; Përgjigjet Sabit Broakaj

6-Emri juaj ditët e fundit është përmendur në shtyp lidhur me problemin e Kosovës...

-Po. Ishte fjala për një replikë botuar në RD lidhur me një shkrim në gazetën “24 orë” ku thuhet se “kosovarët janë rrezik për Sheipërnë”. Unë atë shkrim nuk e kam lexuar. (!) Thelbin e tij ma tha miku im kosovar K. Osmani (i cili në gazetën RD më këkonte të shprehja mendimin tim).

Së pari sqaroj se gazeta “24 orë” është gazetë private, e pavarur, jo partiake, quhet gabimisht socialiste. Sulmohen socialistët pasi kujtojnë se artikullshkruesi është socialist. Po nëqoftë se ai nuk është socialist dhe në të vërtetë nuk është i tillë, si e justifikoni furinë antisocialiste që shprehni?

 

INTERMEXO

 

-Alo, Tirana! Koleg, gazeta “24 Orë” a është socialiste?

-Miremengjesi i dashur Kadri, gazeta “24 Ore” ka qenë e PS-së së Tiranës. (Ja, “sqarimi” i mjekut kardiolog-rrenacak!?!)

Së dyti, shprehja se kosovarët përbëjnë rrezik për Shqipërinë është gabim i madh. Në të gjitha pikëpamjet i papranueshëm. Shqipëria, pavarlsisht nga qeveritë dhe pushtetet në të, do të jetë streha dhe mbrojtja për kosovarët. Shkrime të tilla nuk i shërbejnë çështjes shqiptare. Përgjigjja ime mund të përfundonte këtu, por edhe shkrimi e të nderuarit K.Osmani i cili ishte përsëritje e disa opinioneve për socialistët nuk mendoj se i shërben çështjes  kombëtare. Shkrime të ushqyera nga zemërimi që akuzojnë parti (qofshin edhe të vogla) si PS që është më e madhja, me elektoratin më të madh, në vend që të mbjellin pëçarje nuk i shërbejnë çështjes shqiptare.

Akuzohen socalistët për politikën 50 vjeçare ndaj Kosovës. Nuk e dinë zotërinjtë se PS është krijuar 3 vjet më parë dhe ka program dhe platformë krejt tjetër nga partia që kërkojnë ta identifikojnë. Por ju keni të  dreejtë në një pikëpamje se ka mjaft nga ish-komunistët, por përse këta ish duhet të përgjigjen për 50 vjetët e kaluara dhe jo ata ish të partive tjetar? Pse kjo zgjeshshmëri që 50 vitet e klauara t’ia ngarkojnë socialistëve? Meqenëse na njohin të dyvepërse unë –ish duhet të përgjigjem për politikën ndaj Kosovës për 50 vjet dhe të mos përgjigjet edhe Sali Berisha? Pse, se unë jam tani socialist e ai i PD-së? E bukur arsye!

Kur popujt e Jugosllavisë krijojnë sot me sakrifica shtete, qeveritarët tuaj në Kosovë dhe tanët në Tiranë që dihet që janë antisocialistë të egër, kërkojnë hapësira demokratike, të drejta njerëzore ose më saktë nuk nuk dinë se çka kërkojnë, pasi politika e tyre është pelte që merr formën e enës që i ofrojnë të mëdhenjtë. E përsëri ju shani socialistët. Politikanët e djathtë në Kosovë e në Tiranë as nuk bëlbëzojnë asnjë reagim e protestë, kur edhe termit autonomi iu hoq cilësimi “maksimale” ose “e lartë”, dhe ju pësëri shani socialistët. Jnë pikërisht përfaqësuesit e LDK dhe PD që nuk marrin pjesë në aktivitetet brenda e jashtë Shqipërisë që kanë të bëjnë me çështjen eshqiptare, dhe përsëri shahen socialistët. Takimi i Londrës, e thënë shqip, deshtoi pikërisht për faj të udhëheqësve të LDK e PD, dhe përsëri shahen socialistët.

Ne socialistët u themi politikanëve në Kosovë e Tiranë dhe të tjerëve”hajdeni të mblidhemi të përcaktojmë se çfarë duhet  duhet bërë në të gjitha pikëpamjet: diplomatike, politike e më tej”. Të jeni të sigurt se ne socialistët do të jemi shumë konsekuentë, Ja sheshi, ja mejdani. Dhe lërini akuzat që përgatiten në kuzhinat antishqiptare dhe që synojnë të na përçajnë. Në mos po, hiqni maskat e zbuloni rolet që ju kanë caktuar. Uniteti kombëtar, faktor bazë i çështjes shqiptare nuk zgjidhet skutave e me intriga, por hapur e në mënyrë të ndershme.

-------------------------------------

Baca Kadri, këtu mirë ta paska gjetur Kardiologu yt, ngase vërtet ti vjen nga kuzhinat e burgjeve serbe!

Po Sabit Brokaj, si ministër i Shëndetësisë e ministës i Mbrojtjes, çfarë role ka luajtur, në mos në zhbërjen e Shqipërisë në vitin e mbrapsht 1977!?!

Madje kardiologu e paska lëshuar llapën-na edhe kundër Dr. Ibrahim Rugovës!!

Shkronjat tona karakteristike-ë, -ç, janë të miat, sepse shqipfolësi në shkrimshkarravinën e vet nuk i ka!!

Turp e ndot sot e mot.

 

Kush e varrosi me nderime Ramiz Alinë proserbë!?

 

Në Dërvar ose në Gojbulë i kishte pushkatuar 21 shqiptarë të pafajshëm për 7 hajna të vrarë serbë!!!!!!!

Shkodrani Klajd Kapinova po merrej me strehimn e refugjatëve kosovarë, të cilit ia vret sytë një nënë me shumë fëmijë!! Ajo nënë pastaj kishte pas paturpësinë të kërkonte të vendosej në një familje myslimane, ngase nuk e ha mishin e derrit!! Kurse Klajdi i emancipuar nuk mund ta kuptone nënën me shumë fëmijë dhe që nuk ha thi e nuk pi raki!!

Ngjashëm të emancipuar do të jenë edhe shqiptarët e Tiranës tiranike përgjithësisht, por statistika kemi vetëm për deputetët: dy fëmijë, çun e gocë!! Planifikimi i familjes, ngase s’kishin planifikim të luftës!! Çamërinë e Kosovën jua kish falur fqinjëve shovenistë!!

Propozoj që planifikimi i familjes pa e bërë Shqipërinë etnike, të konsiderohet vepër e rëndë penale e barabartë me dezertim nga lufta.

 

A e dini se sa është rekordi i lindshmërisë në Kosovë?

 

 

Është 17 (shtatëmbëdhjetë) fëmijë! Dhe kur flitet për luftën e për lirinë,  të mos anashkalohet nëna kosovare, faktori numër një i pavarsisë! Faktori numër dy i pavarësisë është strategu Dr. Ibrahim Rugova. Përse nuk po çlirohen 2.000.000 vëllehë në Serbi, me kryeqendrat Bor dhe Zajçar: për shkak se i kanë kopjuar nënat serbe për ruajtjen e vijës së trupit me “sina jedinca”! (të vetmin fëmijë!), Nuk po çlirohet as Vovodina, as Sanxhaku...

Andaj kokat poshtë antinjerëzorët rexhep meidanët e paskal milot me gjithë hardallosjet e me librat e tyre “çlirimtare”, të cilat janë të denja që dalëngadale të hudhen në hale!

Sa nëna heroina ka sot Shqipëria!?

 

Nënë heroinë, shpallet ajo nënë që ka lind dhe ka eduakur në frymën socialiste 8 fëmijë!? Lojë fjalësh- tallje.

 

Përse Tirana tiranike?

 

Lexuese e lexues të nderuar, futuni te Google dhe shkruani emrin e mbiemrin e gazetarit të ndjerë kosovar.”Jusuf  Ferizi” ku do të gjeni: dy herë Serbia hyri në Kosovë përmes Shqipërisë!!

Neritan Ceka (cekti!): do ta marrë një serb në shtëpinë e tij në Tiranë! Le të shkojë në spital e t’ia bëjë vetes ADN-në!

Ben Blushit ia pat dhënë hakun në Tiranë, studenti-aktori Bekim Lumi: ”Beni ecën vetë,, Beni edhe ka nis të flasë vetë!!

 

“Në një mjedis të marrësh nuk mund të flasësh me urtësi”

 

Kiço Blushi (23 Gusht të vitit 1943) Tribuna Intelektuale te “Aleanca” e datës 18 GUSHT 1995, f. 12.

Pyetje – Të martën, presidenti i AD-së Ceka, bërë në shtyp një thirrje për të përkrahur të gjithë refugjatët e luftës në Bosnjë dhe Kroaci, përfshirë edhe ata serbë. Si e gjykoni prononcimin (jo-prononcimin- o shqipfolës!) e Cekës në planin humanitar dhe atë politik? Më tej, si e shihni deklarimin entuziast të lidershipit politik shqiptar për sulmin kroat dhe cili mund të ishte risku i një pozicioni të tillë?

Përgjigje: Në Ballkan nuk mund të bashkohet politika me humanizmin. Kush tenton të bashkojë këto dy ekstreme, qoftë shtetar, politikan apo intlektual, do të digjet. Po të respektonte politika parimet e humanizmit e të të Drejtave të Njeriut, në Ballkan nuk do të ndodhnin këto që po ngjasin: vrasjet, përdhunimet, shfarosjet, varret kolektive dhe “lufta e tmerrshme me refugjatë”... Në Ballkan nacionalizmi përkthehet nazizëm. Nga kjo mundësi nuk mund të thuhet se kemi shëtuar edhe ne, si shqiptarë. Ngaa regimet e krerëve politikë ndaj deklaratës së fujndit të Cekës njerëzve tashmë u duket normale që këtë ta quajnë “pro-serb”, “armik” etj. Pa e analizuar thelbin e deklaratëës. Por a është ashtu? Puna shkoi deri aty  sa një nga liderët e një partie të madhe shikoka ndryshime të mëdha ndërmjet refugjatit serb  dhe atij boshnjak, për arse se “shteti i serbëve është agresor”, ndërsa “shteti boshnja jo”, a thua se shpërnguljet dhe ravanet e të mjerëve i krijojnë vetë refugjatët për të ndihmuar shtete e tyre. Ky racizëm i shëmtuar dhe nacionalizëm pa shqisa njerëzore nuk duhet të përcillet në Shqipëri, edhe për faktin se Shqipëria është vend që prodhin “refugjatë”. Për të mos e zgjatur, dua të them se deklarata e Cekës – politikisht është e gabuar, sepse sfidon realitetin  e mendësisë politike ballkanike ndërsa nga pikëpamja humanitare jo. (...) Kështu një faqe e plotë dhe vijon në f. 17, serbofili e grekofili.

Neshat TOZAJ, te RILINDJA JAVORE 3-9 SHTATOR 1995, f 2, huajtur nga “Populli PO”: “Ideja e Cekës për të sjellë serbë në Shqipëri, një hap përpara mentalitetit të liderëve shqiptarë”.

“Atyre për çudi, nuk u ësshtë mbushur mendja se janë, duam apo nuk na pëlqen, pjesë ekskluzive e territorit të Serbisë dhe ky lloj naiviteti politik është bërë favorizonjës për zbatimnin e politikës së Serbisë.”!!!

Kështu e në këtë stil, shëmtira i quajtur Neshat Tozaj e ka mbushur një faqe gazete: i pyes që të gjithë kalemxhinjtë e Shqipërisë, cili ka reaguar!?-a është leçitur, a është dëbuar nga familja, nga Shqipëria!?

Fatos Lubonja: dialekti gegë e dialekti toskë, dy gjuhë e dy popuj të veçantë!! Këso turpesh ka bërë edhe Kapllan Resuli-Buroviqi, i cili fëmijëve të vet jua ka ndërruar emrat nga Alban e Albana, në Dushan e Dushanka!! Poashtu edhe Nexhmedin Spahiu, Halil Matoshi, Murat Jasharaj... “për kombin kosovar”!!!

 

Martesat në Maqedoni, shqiptarja nga Mirdita: Më shiti familja për 3 mijë euro

11 Prill, 2012,Shkruar nga: TemA Online

Vajzat shqiptare nga zonat veriore të Shqipërisë vazhdojnë martesat me beqarët e moshuar maqedonas në rajonet periferike dhe malore të Maqedonisë. Nje 25 vjeçare nga zona Mirditës, tregon pa zbuluar identitetin e saj përjetimin e dhimbshëm dhe martesën e kobshme për një të moshuar maqedonas në zonën e Prilepit.

“Nuk dua të flas për një përjetim të tillë të zi që më ka ndodhur. Më ka shitur familja për 3 mijë euro, sepse i ngela në shtëpi. Punën e kryejnë sekserët sidomos nga Shkodra që merren me biznesin e tillë. Jam e martuar në një fshat periferik maqedonas për një burrë të 50-tave sllavomaqedonas. Jam me fat të zi dhe nuk dij çfarë të bëj. Jam e keqtrajtuar vazhdimisht dhe më shahet nëna shqiptare në çdo cep. S`kam ç`të bëj dhe dua të përcjellë një porosi se shumë vajza shqiptare po përjetojnë të njëjtin fat”, thekson për agjencinë INA, 25 vjeçarja, të cilën e takuam në stacionin e autobusëve në Shkup, duke prenotuar udhëtimin drejt Shqipërisë për një pushim të shkurtër.

Ajo apelon që shteti shqiptar të ndalojë këtë dukuri të eksploatimit të femrës shqiptare, sepse sipas saj, bëhet fjalë për krim të organizuar dhe cenim të rëndë të lirisë së femrës shqiptare.

Të shumta janë vajzat që vinë nga Mirdita, Shkodra, dhe nga vendet të tjera nga veriu i Shqipërisë. Ka dhe nga Kruja dhe nga Shqipëria e mesme si dhe nga Jugu i Shqipërisë.

Nuk ka fshat në Pellagoni duke u nisur nga fshati më veriperëndimorë i Manastirit e deri në fshatrat malore të Velesit që të paktën mos ketë të martuar 2 nuse nga Shqipëria, kështu që numri i tyre sillet nga 300 deri në 500 vajza që janë martuar për “beqarë të vjetër” maqedonas të këtyre zonave. (INA)

 

Kadri Mani: Fjalë e re (Neiologjizmë)

ÇRAC/OJ jokal., ~ÓVA, ~ÚAR. Prish racën duke u martuar me të huajt, gjë që ka për pasojë fillimisht ndërrimin e fizionmisë së jashtme dhe pastaj edhe ndërrimin e struktrës së brendshme; bjerrjen e zakoneve e të traditave kombëtare dhe gjuhësore.

 

INSTITUCIONI I ARSIMIT TË LARTË ISSAT- Institucioni i Trajnimeve dhe Specializimeve Pasuniversitare ISSAT do të organizojë  në sezonin e pranverës Prill -Maj 2012...

Kush  thotë- sezoni, e vraftë bizoni! Kush thotë-sezona, e gjettë- zezona! Në vend të: stinë, stinorë (punëtorë stinorë...) FGJSH, Tiranë, 2006, f. 986. (Rr. e Kavajës, Ish – Parku i autobuzëve, Tiranë.)

 

10-programet serbe për shfarosjen e kosovarëve

dhe  heshtja mortore e Shqipërisë tonë të keqe!!

 

1844- Ilia Garashanini përpilon Naçertanian-(Projektin e Madh) për shfarosjen e shqiptarëve;

1881-Programi i depërtimit në det;

1920-Programi i likuidimit të shqiptarëve;

1937-Elaborati i Çubrilloviçit për shpërnguljen e shqiptarëve me dhunë dhe me terror;

1939-Programi i Ivo Andriçit për shpërnguljen e shqiptarëve me dhunë;

1941-Programi i Moleviçit për shpërnguljen e shqiptarëve me dhunë;

1942-Programi i Drazha Mihajloviçit për shpërnguljen e shqiptarëve me dhunë;

1944-Elaborati i II-të i Çubrilloviçit për shpërnguljen e shqiptarëve eme dhunë dhe me terror;

1950-Programi për shpërnguljen e shqiptarëve me dhunë;

1986-Memorandumi i Akademisë Serbe për Kosovën serbe!

 

(Rushit Ramabaja:”Mareci i shpresës së mirë- dhe rrëfime të trishta

për golgotën e kolonave të Gallapit në Grashticë, Makoc e Llukar”)

 

Ku ka qenë skllopi i shkrimtarëve që s’ka kërkuar që Ivo Andriqit t’i merret çmimi  Nobël për letërsi, ngase nuk shkojnë krahas çmimi i lavdishëm Nobël me turpin e Elaboratit fashist!!

Çudi si paskan gjeur gjuhë të përbashkët 60-shkrimtarë, në kohën kur 5 veta nuk mund t’i tubosh në një staf gazete, 5 veta nuk futen dot në një veturë:

-Akëcilin e kam armik, vi me tren unë nga Tirana në Durrës!!

S’ka punë të organizuaar ekipore: Prof. Dr. Hakif Bajrami: ANTIMEMORANDUM KLEROFASHIZMI SERBOMADH SËRISH NË OFENZIVË PËR GJENOCID TË MËTEJSHËM NË KOSOVË (Reagim ndaj Memorandumit të KPS), Prishtinë, 2004, f. 210. Edhe Program Kombëtar bën Hakif Bajrami, sepse afër dy shteteve, s’kemi shtet!! Afër tri akademive s’kemi asnjë akademi!! Asnjë Institut Hisporie!!

 

Cila është Akademia e Shkencave e Shqipërisë?

 

Po e parafrazoj Arbër Ahmetajn: fëtyrëqenat, llapaqenat, shkinoqenat, grekoqenat, qenëria e akademikëve të numërit të bajgave të poemave të Naim Frashërit; të cilëve iu ka hip epshi t’i zhbëjnë 150-vjet histori  kombëtare...

 

“Fatkeqësisht, nuk është hera e parë që Akademia e Shkencave braktis mbrojtjen e interesave të kombit shqiptar. Në vitin 1998, kur në Kosovë kishte dalë në skenë UÇK-ja, ajo botoi një broshurë me titull “Platformë për zgjidhjen e çështjes kombëtare shqiptare”. Sapo lexoje titullin e asaj broshure asokohe, të krijohej përshtypja sikur do të njiheshe me të vërtetë me piketat që Akademia jonë e Shkencave “paskësh vënë” për zgjidhjen e çështjes sonë kombëtare. Asokohe, profesori i mirënjohur i filozofisë i Universitetit të Tiranës, dr.Hysamedin Feraj, ka zhvilluar një polemikë të fortë me Akademinë e Shkencave për përmbajtjen e asaj platforme, e cila e varroste përfundimisht zgjidhjen e çështjes kombëtare shqiptare.

Për të argumentuar me fakte se cili ka qenë qëndrimi i Akademisë së Shkencave vetëm  ndaj zgjidhjes së çështjes së Kosovës, këtu po mjaftohem vetëm me citimin e një fragmenti të shkurtër nga ajo platformë e turpshme: “Në rrethanat e tanishme, Akademia e Shkencave kërkon ndërhyrjen e përbashkët të forcave demokratike shqiptare dhe të faktorëve me peshë ndërkombëtare për ta njohur Republikën e Kosovës si element konstitutiv të Republikës Federale të Jugosllavisë…” (Platformë për zgjidhjen e çështjes kombëtare shqiptare. Tiranë, 1998, f.51).”- këtu e ka gjykimin mirë Prof. Dr. Eshref Ymeri, por ky “prof” bie në provim kur nuk e cek Hysamedin Ferajn te libri i tij SKICË E MENDIMIT POLITIK SHQIPTAR, ku për turpin e tij dhe tonin përgjithësisht thotë: se kise Hamzai paskësh qenë atdhetar e Skënderbeu tradhtarë!!

Si duken ata studentë që ndjekin ligjëratat e Hysamedin Ferajt e të Abdi Baletës, dhe si duket prindërit e tyre janë matufë e tratufë!?!

 

Jusuf Buxhovi: KOSOVA (Antika, Mesjeta), libri i parë, f. .....519;

Jusuf Buxhovi: KOSOVA (Perandoria Osmani), libri i dytë, f. 649;

Jusuf Buxhovi: KOSOVA (Nga Konferenca e Londrës deri te protektorati ndërkombëtar), libri i tretë, f. ...........................................................934;

Gjithsejt f. .................................................................................2102. (kompleti solemn prej 3 librash), e ka paralajmëruar vijimin e ngjashëm: libri i ketërt, libri i estë...  dhe ka të botuara 33 vepra tjera!!!

Detyrimisht vjen pyetja: ku janë individët dhe ku janë institucionet!?! Dhe përgjigjja popullore: kush ka nge, shtin rruaza n’pe!

 

Kadri Mani:

 

Verbëria e Bardhë apo Murtaja e Zezë e “Rimëkëmbjes”, Ndërkëmbjes, Ndërkryerjes, Nëpërkëmbjes, Nëpërdhëmbjes, Nëpërgojës, dhe kushdo që nuk preket nga kjo sëmundje, duhet të shtiret se edhe ai është i prekur, ngase e sulmojnë përse nuk është si ata, përse është i veçantë nga ata!?! (sikur mafia turkoshake: Abdi Baleta, Hysamedin Feraj, Eshref Ymeri, Sabri Novosella...).

 

Letra e XV-të

KUSH PO E PËRKRAHË EDHE MËTUTJE QOSJEN PËRÇARËS?

(Letër e Hapur FISH-it në Kosovë)

(Mendojmë se gjendemi në një moment kthese, kur nuk durohet më labërgimi; andaj ftojmë anëtarësinë e Forumit të Intelektualëve Shqiptarë, që të marrin një qëndrim të prerë për marifetet e Qosjes në tërësi, e për përkrahjen e Qeverisë tiranase të tiranizuar në veçanti)

Populli shqiptar ka shumë defekte, pos tjerash, defektin e krijimit të kulteve të paqena!?- mbase nga dëshira e flaktë për liri e pavarësi, pa dashje dhe naivisht bie shpesh në utopi.

Kështu ndodhi edhe me Rexhep Qosjen. Me shpresë se na lindi një gjeni, i cili do ta çajë errësirën e do bëhej udhërrëfyesi i kombit tonë të shumëvuajtur: Mbase... andaj, të mësuar me zhgënjime të njëpasnjëshme, nuk duhet të ngurrojmë as të brengosemi fort, se qenkemi mashtruar në ndjenjat tona atdhedashëse edhe në rastin e këtij mjekroshi të papërmirësueshëm.

Rexhep Qosja flet për nderin, e vetë është krejtësisht i pandershëm!- mban leksione për drejtësinë, e vetë është krejtësisht i padrejtë!- mban ders për moralin, e vetë është krejtësisht i pamoralshëm!- dhe llomotit për pajtim kombëtar, e vetë është përçarësi e denigruesi numër një! (pjesë të shkëputura nga artikulli)

(Botoi “Bota sot” e datës 3 nistor 1997, f. 13;- Kadri Osmani, kryetar i Komisionit ër Informim i Shoqatës të Intelektualëve dhe të Simpatizuesve Shqiptarë në Zvicër, si dhe te libri nga Kadri Mani:”SHQIPTARËT JANË ATJE!”, Tiranë, 1999, f. 111-113)

Kadri Mani: Rama apo Basha?
E Premte, 06-05-2011, 07:23pm (GMT+1)

 

Koment:

 

Tri veset e shejtanit...

 

Nga Kadri Mani

 

Mashtrues, rrenc, akuzues= Rexhep Qosja me kompani, që kaherë kanë marrë turr sokakut, tok me lakenjtë e vet thi të tharkut! Siç po thoshte shkrimtari Ivan Cakar: shërbëtorë të lindur, shërbëtorë të rritur dhe të përshtatshëm vetëm për shërbëtorë!
Kemi folur për veprat e liga të këtij satanai, por ai edhe kur shkruan mirë, vepron keq!
Në tavolinë kam librin nga Rexhep Qosja:"Anatomia e kulturës", "Rilindja", 1976, f. 391, tirazhi 3000 copë; mirëpo ky tekanjoz fort mosmirënjohës, edhe "Rilindjen" po e akuzonte: Qilimat e kuq po simbolizonin zjarret e inkurizicionit ku duhet të digjej Qosja me librat e veta!!
Në tavolinë kam poashti librin voluminoz nga A.S.MAKARENKO: "POEMA PEDAGOGJIKE", përktheu dhe ia shkroi parathënien në 10 faqe- Rexhep Qosja, gjë që nuk dihet përse e për kë e ka bërë gjithë atë punë?- ngase Makarenko edhe rrugaçët i pati bërë kuadro të profileve të ndryshme, kurse ky tip edhe veten e bëri rrugaç!?!
E tash duket në ndonjë përurim libri, ku vie me veturë e me bodigardë, por është i mbyllur në burg shtëpiak, ngase nuk guxon të dalë as në qytet, as në restorant dhe as në treg!!!


Qosje: bojkotoni zgjedhjet!


Zot, mos e fal se e di çka bën: bën punën e spiunit të Serbisë për çka është i yshtur për përçarje e për ta rrënuar përfundimisht Shqipërinë. Ky tip i hurit dhe i litarit qe caktuar, për ironi të ironisë, që ta bënte "pajtimin e bashkimin kombëtar" për t'i rehabilituar krimet enveriste-fashiste!! Dhe i pati bërë tri tubime: "Tetova-1", "Tetova-2", "Tirana-3"- muti qe!!!

 

f. 225

P.S.: Në atë kohë Tirana tiranike (skllopi social-fashist) Qosjen e po e quante-rilindas! Në odën e artistit Reshat Arbana, kam ra në konflit me artistin Kujtim Çashku, i cili do  ta bënte një shkrim a film “për të madhin Qosje”!!

Disa vajzusha edhe patën magjistrua e doktorua në “veprën”:”Vdekja më vjen prej syve të tillë”, ku  Danjollii Sherkës është vetë Rexhep Qosja! Ku kaptina “Rudina” përshkruan dashuriçkat e vetë Drejtorit të Institutit Albanologjik brendërbrenga Institutit!

Të shohim edhe më tutje:

 

Sylejman Aliu:”FILOZOFIA E KRROKAMËS-Rexhep Qosja në pasqyrë-“ Ie keni edhe n; net. te Zemrashqiptare), f. 276; fillon me një vjershë nga Ali Podrimja:

 

MES DY GURËVE

 

(Bllacë, 1999)

Me gjuhë Qeni  tek merrem

më pak e ndjej

praninë e Njeriut

 

ndjekjet ekzode varre oh Zot

si na pakësohet dheu

 

Donkishoti ynë qeth e rruar në zero

në rroba femrash vesh

në karro plehu kalon kufirin Shq-Shq

 

Maja e Sharrit seç i ngjan një molle dukagjini

po nuk mund ta kafshon me dhëmë të verdhë

mbi dhe errësirën e shtrirë ndrtë pika gjakut

 

Kriposni trupat ju lutem

për kohë më të mira

Gjuha e Qenit

na zgjon dhe n’ëndërr

 

A mjaftuaka të jetosh

mes dy gurëve

 

(Marrë nga vëllimi poetik i A. Podrimjes “Libri mbi të qenit”)

 

Autori i këtyre radhëve, paralajmëron librin e vet:

 

Kadri Mani

 

VERBËRIA E TENDENCËS SË TURPIT

/Rexhep Qosja narcisoid i pamjekueshëm-por me mjeshtërinë e tredhësit të qenve,  pati

aftësinë t’ua tredhte trurin lakejve të vet!/

 

Kadri Mani

ZANA BYTYÇI (S’)ËSHTË JETIME

 

Zana Bytyçi- 12  e vëllai i saj Edoni- 13

Gjyshja e tyre e mira ka mbushur- 78-të

Babai Ramizi ka ikur n’mërgim për ushqim

E nëna Fahrija është mbytur në fatkeqësi

 

Edhe këta dy fëmijë të mirë qenë lënduar

Por fati në fatkeqësi ju doli për t’u mjekuar

Që të dytë në shkollë janë shumë të mirë

Edhe jetesën tash e tuje nuk e kanë vështrë

 

Mamin e kujtojnë por tanimë nuk qajnë

Se mami nuk i do fëmijët e vet përloshanë

Ajo i do të qeshur dhe kur ta ndalin vajnë

Imazhi i saj vjen e mbi ta ditenat pezullon

 

Fëmijët kanë babanë, klasën e edukatorët

Ata ngushëllohen tek kujtojnë mënxyrën

Pavarësia erdhi e shkuan me erën mizorët

Busullë jete kanë t’mamit shëmbëlltyrën!

 

 

UNIVERSITETI I PRISHTINËS

FAKULTETI I FILOLOGJISË

DEGA E GJUHËS SHQIPE

=========================

RISIMTARIA NË GJUHËN SHQIPE

(PUNIM  DOKTORATURE)

=============================

MENTORI:

 

KANDIDATI:

Prof . Dr. Imri Badallaj

 

Kadri Osmani-Mani

 

Prishtinë, 2007

 

KREU I

/100 vërejtje Fjalorit Shqipes Sotme, Tirane-2002/

  1. MANGËSITË DHE NGARKESAT NË FJALORN I SHQIPES SË SOTME, TIRANË– 2002; DHE MUNDËSIA E ZGJERIMIT SEMANTIK

Nga Kadri Mani/Kujtim…

Të nderuar/a, mbase s'keni harruar se sot është Një Maji është, Dita  Ndërkombëtare e Klasës Punëtore, si dhe Dita e Pederizmit Serbian më Një Maj 1985!! Për pederastin Gjorgje Martinoviqin barbarët serbë (çdo respekt ndonjërit si individ që për sot nuk çon peshë) u pat shkruar një libër në dy vëllime me mbi 1000.-faqe tekst, për ta përdorur përpara botës si "viktimë" të separatizmit e të irredentizmit shqiptar!!!

Seperatistët dhe irredentistët po jua dhunonin: çikat, plakat, murgeshat... dhe bota e ndytë/që Zoti ia plasi të dy sytë/ edhe sot e kësaj dite iu beson serbëve barbarë, ngase barbarët proserbë jetonë në Amerikë e në Evropë: Xhon Bolton, Naom Chomsky (albanolog!), Galluçi..., Dik Marty, Karla Del Ponte, Solana...

Ambasadori amerikan në Kosovë- Dell, kur e ka vizituar Kishën e Graçanicës paska thënë:

-Tash po e shoh se e kujt është Kosova!!

Biznesmeni Dell nuk e paska lexuar as Mark Krasniqin dhe as Pera Slepçeviqin!!! Dhe të mos e lexojë Markun, ngas tanimë jua kanë shurdhur veshtë me: albansi separatisti, iridentisti, fashisti... por detyrimisht le ta lexojë Pera Slepçeviqin, i cili konstaton se në kohën e pretendimeve serbe për kishat e për manastiret " e tyre", serbët nuk e kanë pas të zhvilluar as arkitekturën dhe as piktirën!!

 

Literaturë e detyrueshme për diplomatët mendjeelehtë:

Radovan Zogoviç

ARDHËSIT-

KËNGËT E ALI BINAKUT

DOŠLJACI-

PESME ALI BINAKA

Gjorgje Martinoviqi ardhacak nga Novo Bërda, kishte qenë rrogëtar në Marec te Sadik Kllokoqi, dhe çobanët shqiptarë po e ngacmonin dhe e  detyronin të thoshte thuaj:

-Rrnoftë Shqipnia, coftë Serbia!

-Rrnoftë Shqipnia, Softë Serbia!

Por kur iu shpëtonte nga duart e dilte në shpat, Gjorgje Martinoviqi e thoshte një tjetër variant:

-Rrnoftë Shqipnia, coftë Serbia dhe u çoftë vampir Serbia dhe e hangërt Shqipninë!!

Tani u mor vesh se Gjergje Martinoviqi që i ri ka jetuar me shqiptarë, e ka dijtë mirë shqipen dhe kur i ka ndodhur rasti i vetëkënaqësisë me shishen në anus (në kohën e propagandës fashiste serbe për kinse shpërngujen e me dhunë të serbëve e të malaziasve, pederasti Gjorgje Martinoviq nuk është hamendur që aktin e vet pederats, t'ia shartojë shqiptarëve separatistë dhee irredentistë!!

Dhe  ditën e pesë të kësa ngjarje pederistete serbe, vritet i burgosuri politik, Zija Shemsiu (1950-5.5.1985) në Burgun Qendror në Beograd!!

-serbi e rrjep derrin të gjallë, dhe çirrjet e piskamat lemeritëse të shtazës, serbi barbar i përjeton si buzikën më të parapëlqyer!

-grupi i të rinjëve barbarë serbë nga Leskoci, e merr vashën dhe e dërgon maje mali, dhe pasi e dhunojnë gjithato  egërsira, e shtrojnë vashën fatkeqe midis tyre dhe duke pirë shlivovicë e cigare, ia fikin bishtat e cigareve në vaginë!!! Çirret e zeza vashë, dhe huliganët gajasën me veprën e tyre barbare!

Këto janë turpet serbe, por turpet tona shqiptare janë që as i kemi shkruar mjaftushëm dhe as i keim përkthye sa duhet!?! Sot serbët barbarë na mbulojnë me propagandë  të rreme e ne me të gjitha këto pësime e masakrime- heshtim!?!

 

E pse ne bashkë s’kemi bashkëpunuar, mund të jem fajtor unë ose ju?

 

Edhepse unë në Shqipëri s’kam qenë pasiv: po shoqërohesha me gjenral Sheme Kosovësn! I shkova njëherë në Kazermë (ju nganjëherë i thoni-gazermë!) dhe i tregova se rekrutëve kosovarë që po bëjnë ushtrime në Labinot, vendorët jua paskan grisur flamurin!?

-Mirë, do të shkoj të shoh...

Porse i lemi mbrapshtë nuk tha: eja shkojmë bashkë?

Ja disa nga artikujt e mi që i botoja atëherë:

 

Në vend të një polemike

 

Kush mund të solidarizohet me dhunuesit e djeshëm?

-Balli i Kombit, e enjte, 7 nëntor 1996, f. 4

 

Letër e hapur Ilir Hoxhës

-Me babain ose me popullin?

 

-“Koha e Re”, 21, 07, 1995, f. 6 (Kadri, Shukrije Manaj)

 

DOSJA “SHEHU”, “E DJATHTA KOMBËTARE”, 3 tetor 1995, f. 5 (Kadri Manaj & Shukrije Bunjaku- Manaj)

 

Në vend të urimit për Vitin e Ri 1996

 

REAGIM

 

“ZËRI I KOSOVËS” ALTOPARLANT I “ZËRIT TË POPULLIT”!!

-“E DJATHTA KOMBËTARE”, 16 janar 1996, f 8 (Kadri Manaj)

Tash dhe vetëm tash, më qartë se kurrë ndonjëherë, dolën në syprinë vetitë dhe virtytet, ndaj veseve dhe ligë­sive, pastërtia dhe lartësimi, ndaj pisllëqeve e rënies dhe rrënimit të çdo vlere, vetëzhbërjes e vetëzhdukjes, çartjes njerëzore, e cila në medicinë quhet "amok": ka llojlloj rastesh drastike e më drastike, të pakapshme për botën nor­male. Soldateska hutjane (serbo-maqedone) i detyrojnë prindërit që ta therin fëmijën e vet, ta pjekin në zjarr e ta hanë, shih "Izvestia na Narodni Etnografski Muzei" - Sofia, 1924, god. IV, KNJ. I i II str.43.

"Në një këngë popullore tonën nga Velesi,- këndohet se si solldateskat hutjane e pushtuan një fshat dhe se si nga ai fshat ikën të gjithë, pos familjes të një shtëpie të madhe, në të cilën ishte, pos të rriturve, edhe një çunak, të cilin të gjithë të shtëpisë e donin dhe e kultivonin si kanakar, më të dashur në familje. Në shtëpi hutave (serbo-maqedonë) do t’iu jepnin çdo gjë që do të dëshironin, por ata nuk deshën asgjë tjetër, pos fëmijës, të cilin e rrëmbyen dhe të gjallë e përshkuan në hell, dhe e poqen midis dy zjarresh.

Babai ia sillte hellin, Nëna ia nxiste zjarrin, Xhaxhai e vëllezërit i binin kavallit e motrat dhe nuset i detyronin t'i bien defit e të loznin valle përreth:

Na deseta godina

ukrade Bogdan, ukrade,

ot Majka mila detence:

živo na ražanj nadena,

prikara tatkoto, prikara,

da vrti tatko reženo

prikara majka, prikara

da vah majka ogino;

prikara bra?a, prikara

da svirat bra?a, da svirat

prikara snaji, prikara

da pojat snaji, da pojat

prikara sestri, prikara

da igrat sestri, da igrat.

("Belgradski Narodni Pesmi" - Sofija 1924 st. 219-220)

"Po ama nga i njejti burim, del se edhe arnautët e kanë pjekur në hell Vasil Hanxhiun" - citoi Hatlla, duke pro­vokuar vjehrrin.

"Po, Nuse, e vërtetë dhe nga i njejti burim, që thua ti, po megjithatë, ndryshon puna kur është fjala për Hanxhiun dhe një çunak dhjetëvjeçar, - fajtori dhe i pafajshmi, xhelati dhe viktima, duhet pasur parasysh rela­cionin shkak-pasojë? Në mos pastë qenë Hanxhiu një Komandant Hollozi, domosdo do të ketë qenë një Icë Kallauzi! Kundër tyre ke qenë edhe ti mjaft aktive!" - ia ktheu Sofati huanë me rraxhë.

"Dhe ti Baba, e tumir dhe e përkrah revanshizmin.

"­Nuk po dorëzohej Hatlla.

"Jo evlat, nuk e tumir as e përkrah, këtu në këtë disponim familiar. Po ama kur ta paramendojmë veten në pozitën e çunakut të përshkuar të gjallë në hell, midis dy zjarresh, duke bërtitur e piskatur, përcëlluar e cingarisur në njërën anë dhe pozitën e mjerueshme të familjes në anën tjetër, ndryshon puna! Po me ty e kam lehtë dhe ndjej kënaqësi kur debatoj. Ti je një nga nuset tona e gatshme për çdo sakrificë...po përse i lufton mikrobet me antibi­otikë, kur të sëmuret vajza?"

"Po kërkoj falje Baba!"

"Jo, po unë po të shpreh mirënjohje për ndërhyrje, se vetëm përmes polemikash qëllimmira, del në shesh e vërte­ta. Ti vetëm u ngute pakëz dhe më ndërpreve!" - tha Sofati, dhe vijoi të citonte nga radhori:

"Deteto, majka, sam ga zakllav,

sam ga zaklav, sam ga ispekov

posle, majkomori, nije go ispekovne,

nateravme, majka, tatka i majka

da ga jedu... "

/Kadri Mani:”NUSET TONA”, Prishtinë, 2003,  f. 161-163/

 

NJERËZ TË HUMBUR

Aida Shtino

NJERËZ TË HUMBUR nga Aida Shtino. Emisioni social me i ndjekur ne Shqiperi eshte kurorezim i nje procesi te gjate hulumtimesh dhe te dhenash investigimi rreth fatit te personit te humbur qe kerkohet. Investigimi starton qe nga kontakti I fundit I pohuar nga te afermit, dhe me pas ai vazhdon me nje numer te pafund kontaktesh, telefonatash, kerkimesh. I gjithe informacioni sigurohet mbi bazen e deshmive nga personazhe te aferm apo miq te personit te zhdukur. 
Pas dy sezoneve te suksesshem te pasuar nga nje sere gjetjesh pikante, stafi i “Njerez te Humbur” premton po te njejten force e perkushtim per te rikthyer me qindra shqiptare te humbur prane familjeve te tyre. Mos nguroni te kontaktoni, behuni dhe ju pjese e ketij misioni human. Nje telefonate e juaja mund te rilind nje shprese dhe te riktheje buzeqeshjen ne fytyrat e pervuajtura.

Kolegë (nuk  ju  thashë të nderuar as të çnderuar), 1781 persona janë të humbur e të pagjetur në Kosovë: a keni oreks, a po ju ahet buka, apo ju piet uji?

Çka mendoni për këngën: gjithë shqiptarët kudo janë/ nuk kanë tjetër veç një nanë: sa nëna kanë shqiptarët, kur as e kemi nënë Nënën Tereze as e kemi të gjithë babë Gjergj Kastriotin??

Sot më 10.5.2012, në orën  12, në Institutin Albanologjik u mbajt përurimi i librit të zotit Zef Prekë Prenaj, avokat nga Prishtina: “MONOGRAFI PËR NËNËN TEREZË ME RASTIN E 100 VJETORIT TË LINDJES SË SAJ, NË TË CILIN VIT, PSHDK-JA I VIZITOI TË GJITHA SHTATORET E NËNËS TEREZË QË JANË TË NGRITURA  NËPËR DISA QENDRA KOMUNALE TË KOSOVËS“, Prishtinë, 2012, f. 204.

Të gjithë të pranishëmve autori na i ka dhuruar me përkushtim e me nënshkrim; por salla ishte e përgjysmuar!?! Unë u paraqita me vjershën time:

 

Kadri Mani

 

KATEDRALJA NË PRISHTINË

 

Katedrale, katedrale

Hidhe shtatin dalëngadale

Ti na mbushe me ideale

Sa e bukur sa e hijshme

Sa e këndshme sa e shijshme

Me ty e kemë hovin e rritës

Në ty bazën e traditës

Me ty shkronjat e Alfabetares

Në ty rritën e Abetares

Katedralja "Nënë Tereza"

Qofshim të lumtur ndër breza!

Katedralja e Shën Nikolllës në Lezhë

Historisë shqiptare i pati dhënë peshë

Tëhu tutje larg i pati shkuar jehu

Aty pushon Gjergj Kastrioti Skënderbeu

Kështu e deshte koha edhe vendi

Aty u pat mbajtur edhe Kuvendi

Monumentin e bërën objekt të xhamisë

Që të na i zhduknin gjurmët e historisë

Edhe këtu në Prishtinë na lehën prapë

Do furraxhinj edhe do kasapë

Që e kanë zanatin me pjekë e me therë

Edhe me llomotit kot e me bë poterë

Armatura Fi tridhjetë

Faltorja jonë ti rrnofsh përjetë!

 

Dhe shtova në diskutimin tim: Salla është e përgjysmuar; dhe kjo përbën një turp! Ku është Adem Demaçi, Rexhep Qosja, Mujë Rugova me profesorët e tij... unë Mujën e kam mik, por këtë nuk ia fal...

Përse vijimisht deklarohet për njëfarë kinse harmonie fetare, kjo nuk është e vërtetë! Ata që nuk e kanë lexuar apo që mund ta kenë harruar, u rekomandoj që ta rilexojnë romanin e Pashko Vasës: “Bardha e Temalit”: katolikët kanë kaluar nëpër “myslimanë” si nëpër zagarë! Mospajtimet e konfliktet janë nda me dyluftime e me armë!! Vijimisht provokatorë kanë qenë “myslimanët”, të cilët katolikët i kanë quajtur-kaurrë!!

 

(Romani i Pashko Vasës “Bardha e Temalit”, Prishtinë-1969, e përktheu nga frëngjishtja Ymer Jaka; ngjarjen e romanit autori e ka vënë në vitin 1842, tamam kur vetë ishte 25 vjeç, gjë që mund ta marrim edhe për roman autobiografik!?)

 

Dhe si përfundim: për “Rastnin Bllaca” tanimë keni dëgjuar: SHIK-ku i Tiranës e ka formuar SHIK-un e Prishtisës dhe kanë vra andej e këtej kufirit; te gazeta “Bota sot” , e datës 10 MAJ 2012, f. 04-05:

 

Agim Hoti, apo “Bllaca i dytë” flet për veprimet e tij kriminale

 

Ata që më paguan të bëj atentat  ndaj Ibrahim Rugovës, sot po pëkulen para varrit të tij!

 

Koleg (Sejdi Gashi), sot është e martë (1 Maj 2012), mbahet mbledhja e NDSH-së, çka duhet t'iu them për zyrën?

Kadriu

 

Von: Kadri Osmani [mailto:kadrimani@hotmail.com] 
Gesendet: Dienstag, 1. Mai 2012 07:44
An: sejdigashi@gelsennet.de
Betreff: Kadri Mani/Bisedë

 

Pershendetje i nderuarai Kadri, uroj te jesh mire!

Une ende gjendem ne Gjermani dhe nuk e di kur kthehem.

Une nuk kam qene disa dite ne banese se  isha ne vizite te vajza dhe nuk kam patur mundesi ta hap internetin. Sot e pashe shkresen tende.

Me keqardhje me duhet te te them se per shkaqe objektive familja vendosi qe lokalin ta shfrytezoj per nje biznes familjar per veti.

Per kete e informova sot edhe Islam Veliun.

Te kam zhgenjyer , dhe pranoj cdo kritike , por kerkoj te me kuptosh se punet u ngatrruan per shume arsye objektive dhe subjektive andaj kerkoj falje .

Te lutem mos u hidhero se une kisha vullnet per te kontribua por qe nuk u realizua.

Te fala me shendet – Sejdiu

---------------------------------

 

Ish-koleg Sejdi Gashi, këtu merr fund “shoqërimi ynë”: kush nuk është i sakrificës/i raftë në qafë tehu i  sakicës! (Kadri Mani)

 

Lexues e lexuese të nderuara, a ka guxuar mësuesi në penson të më vejë në lojë mua dhe autoritetin tim edhe pas këngës që ia pata kushtuar:

 

Kadri Mani: Sejdi Gashi, përparimtar
E Diel, 24-07-2011, 07:51pm (GMT+1)

Kadri Mani

 

Sejdi Gashi, përparimtar

 

1947

O tek-o len dielli-o e praron hana

O Sejdi Gash-o ma nuk-o ban nana!

 

Pedagogu po i merr fëmijët përdore

Paska shkruar-o dhe tekste shkollore!

 

Mësues n’atdhe-o e mësues n’mërgatë-e

O paska bërë-o bre një rrugë-o të gjatë-e!

 

Rrugë-o të gjatë po e qarkullon globin

O për me ia hjekë poullit zgjedhën kobin!

 

O në Gjermani-o ai kur paska migrue

O historia e emigracionit i ka interesue!

 

Viziton qytete-fshatra shtëpi më shtëpi-e

O po ç’po e përpilon-o bre një Monografi-e!

 

O shpërnguljet tona-o gjatë historisë-e

O po i varfnojnë-o trevat e Shqipërisë-e!

 

Sejdiu me aftësi t’mëdha n’nivel mësuesi

I përshtatej aftësive të çdo bashkëbiseduesi!

 

Midis emigrantësh-o nuk shkonte ngjeti

Edhe të painformuarit-o po i bante përveti!

 

O ju rrini bashkë-o e mos shkoni ndojkah-e

Dhe punoni-o aq sa bart bleta-o mbi krahë-e!

 

O bën programe-o ndër më t’mirat kahje

E nga Komuniteti-o po merr-o mirënjohje!

 

O nuk vdes vetëm ajo që nuk harrohet

O andaj çdo shenjë simbol aty kultivohet!

 

O të gjithë janë bërë-o bre poliglotë-e

Që lufta jonë të jetë-o sa më e plotë-e!

 

Trimi i mirë-o bre me shumë-o shokë-e

O po dërgojnë-o para-o me kile e me okë-e!

 

O dirigjenti-o bre po e dirigjon korin

O atje po kultivojnë-o gjuhën folklorin!

 

O mësues Sejdi Gashi-o ti paç-o uratën

Dhe shkrimi  tjetër që nisa për shokun tim “bujar” z. Z. Sejdi Gashi e që vetë ai ma preu frymëzimin me sjelljet e veta çapraze-matrapaze:

 

Vështrim

 

Mësuesi i popullit, Sejdi Gashi, simbol i kurbetçiut fitimtar

Gani XHAFOLLI:YJE QË BËJNË DRITË (libër me kujtime), Prishtinë, 2012, f. 116

 

Nga Kadri Mani

 

Si për mëri të të burgosurit politik shumëvjeaçarë, të A. D., i cili me zë gumëzhitës, prej gjnkalle bezditëse kishte dërdëllitur: Ju, balit, kur i keni marrë valixhet e keni dalë në kurbet, për atdheun jeni të vdekur... shkrimatari e poeti Gani Xhafolli, as pa u bezdisur nga zëri gumëzhitës i gjinakallave bezdisëse, frymëzohet nga kolegu i punës në Magurë, i cili iku në GELSENKIRCHEN të Gjermanisë, por po bënte të njëjtën punë si të Ganiut në atdhe, madje, edhe më tepër sesa në atdhe, ngase atdhetar më i mirë je aty ku i ke kushtet më të mira për vperim; dhe pas pensionimit tek po ktejej me Monogarafinë e kuqe nën sqetull: “MONOGRAFI KOMUNITETI SHQIPTAR NË GELSENKIRCHEN –GJERMANI, Gjermani, 2011, f. 167; për të cilën këngëtari kishte kënduar e afsh:

 

Në librin në shqyrtim, në vend të prologut, Mjla ZENELI shkruan:

.......................................

DISA lule morën udhën e Kurbetit dhe

kujtim për to VJESHTA la shumë gjethe

të shkruara

me pika shiu

të thara.

Sikur na e përkujton Nolin asociativisht:

 

............................................

Mabahu, nëno, mos ke frikë

Se ke djemtë n’Amerikë,

............................................

 

Që unë po e paradizoj:

 

Mabahu, nëno, me duar në gji

Se i ke djemtë ti në Gjermani!

 

“DISA lule morën udhën e Kurbetit”... Noli, Konica, Ernes Koliqi, Sejdi Gashi... dhe ky i fundit u kthye me një Monografi nën sqetull e me një pallat mbi shpinë!

-Ja, u tha kolgëve të Shoqatës së Arsimatarëve, të NDSH-së, Shoqatës së Muhaxherëve, Asociacionit për Zhvillimin e Gallapit...: merreni sallën e katit të parë- falas!Të zhvillojmë aktivitete  edhe në jetën tonë të dytë!! Ky popull duhet t’i hapë sytë!

 

HEROI SALI ÇEKAJ DHE KALKULIMET POLITIKE PRESIDENTE - KRYEMINISTËR

 

Figura e Sali Çekajt shquhet për thjeshtësi e traditë shqiptare,

pastërti morale, fisnikëri njerëzore, zgjuarësi intelektuale dhe

trimëri e strategji ushtarake.

 

Shkruan: Idriz ZEQIRAJ

 

Intervista e dr. Rugovës, dhënë gazetarit gjerman, se "ne nuk jemi kurrëfarë pacifistësh, por, thjesht, na mungojnë armët, për rrjedhojë, raporti i forcave me Serbinë, na imponon, aktualisht, rrugën paqësore", konfirmohet dhe lëndëzohet në veprimet e intelektualit Sali Çekaj me shokë, duke përgenjështuar, madje bindshëm, të gjitha përrallisjet e shpifjet e stalinistëve-lëpëkeistë të Kosovës dhe të padronëve të tyre enveristë në Tiranë.

Heshtja e figurës të Sali Çekaj dhe përpjekja për ta mbuluar me harresë personalitetin e tij intelektual e ushtarak, ka qenë dhe mbetet në axhendën e LPK-së, tani të konvertuar në PDK-e, të zbatuar rreptë nga SHIK-u. Sepse pranimi i të vërtetës për veprimtarinë e heroit Sali Çekaj, zbulon gënjeshtrën e madhe, falsifikimin e turpshëm të LPK-së, (lexo:PDK-së), se kinse "ne e nisëm dhe e bitisëm luftën, (madje, duke e heshtur edhe NATO-n!), ne e çliruam Kosovën, madje, ne shpallëm edhe pavarësinë" dhe përralla të tjera të stilit komunist-stalinist dhe enverist.

 

Faktorin ushtarak dhe politik nuk e bashkoi as Kosharja

 

Përpjekja për ta përvehtësuar luftën e Kosharës, duke thënë se "faktori ushtarak ishte i bashkuar në Koshare", është e dështuar. Është e vërtetë se pas thyerjes të kufirit  ndërshqiptar, kuadri stalinist i LPK-së dërgoi ca ushtarë. Por, prania e tyre në numër ishte sa simbolike, po aq edhe e dyshimtë. Në vend që të luftonin, përgjonin dhe kishin tendencën e kontrollit të brendshëm. Disa nga vrasjet, në rrethana të pasqaruara, dëshmitarët e pranishëm ia faturojnë "ushtarëve" të LPK-së. Ndërsa vrasja e ushtarakut luftëtar Adem Ukëhaxhaj i kalon përmasat e dyshimit, dorasi është lakuar me emër dhe mbiemër.

Rrjedhimisht, strukturat ushtarake dhe politike nuk u bashkuan asnjëherë gjatë luftës, me gjithë përpjekjen fillestare që bëri ministri Ahmet Krasniqi, në fillim dhe ushtarakët e tjerë konstitucionalë në vijimësi. Banda qendrore e LPK-së, e kthyer nga diskotekat e Perëndimit, tashmë, u vendos në vilat  bllokiste në Tiranë. Banda tjetër social-komuniste, e ardhur në pushtet me kalljen e Shqipërisë, duke e ripërtrirë vëllazërinë e viteve të Luftës të Dytë Botërore me "vëllezërit jugosllavë", u muar vesh që Kosovës t`i kthehet autonomia e vitit 1974 dhe në pushtet të vijnë njerëzit e ideologjisë komuniste, siç ishin gardistët e kuq të LPK-së. Kjo marrëveshje faktohet me deklarimet publike të Fatos Nanos dhe të Paskal Milos, përkatësisht, kryeministër dhe ministër i jashtëm.

Pazaret me Serbinë social-komunistët e Tiranës i kishin filluar qysh në vitet `90-a, në veçanti përgjatë viteve që ishin në opozitë. Zvicra ishte bërë qendra pelegrine e këtyre pazareve, por nuk harrohej as Gjermania. Atje rendën politikanë si Nano, shkrimtarë, poetë, gazetarë, kuadro të partive majtiste, të cilët, në veprimtarinë errëtake të tyre, u bënë njësh me stalinistët lëpëkeistë të  mërgatës. Nuk ishte rastësi as pjesëmarrja aktive e LPK-së në "revolucionin e vonuar" të `97-ës. Ideologu i kësaj Lëvizjeje, akademik Rexhep Qosja, me përligjien dhe mbështetjen teorike dhe politike që i bëri këtij "revolucioni" haxhiqamilist, i cili i vuri flakën, veç tjerash, edhe shkollave, bibliotekave, arkivave shtetërore, njësoj si Haxhi Qamili godinave - saraje, zyra të Qeverisë të Ismail Qemalit, në përpjekjen e dështuar për ta kthyer sërishmi në Shqipëri Baba Sulltanin me gjysmëhënën e tij.

 

Pazaret antikombëtare të Tiranës zyrtare

 

Social-komunistët e Tiranës zyrtare, tashmë, të veshur me pushtetin e përgjakur, krahas joshjes për pushtetin e ardhshëm autonomist në Kosovë, u vunë kushte ultimative krerëve "rezervë" të Lëvizjes:

1.- Strukturën e re drejtuese të LPK-së, pra, kryetarin dhe krryesinë;

2.- Ndërrimin e kuadrit redaksional të fletushkës antikombëtare "Zëri i Kosovës", duke e zmadhuar në gazetë;

3.- Intensifikimin e agjitimit revanshist kundër të djathtës të Kosovës dhe të Shqipërisë - njëherësh, me theks të veçantë kundër Lidhjes Demokratike të Kosovës dhe Partisë Demokratike të Shqipërisë, si dhe të lidërve dr. Ibrahim Rugova e prof. Sali Berisha;

4.- Ndryshimin e kuadrit drejtues të Fondit "Vendlindja thërret", si dhe agjitimin e egër, këmbëngulës e provokativ për begatimin e tij të shpejtë;

5.- Uzurpimin e redaksisë transmentuese të lajmeve, e cila vepronte në kuadrin e Televizionit Shtetëror Shqiptar;

6.- Porosi interne dhe tejet e veçantë e klikës të kuqe të Tiranës zyrtare, e përbërë nga: presidenti Rexhep Mejdani, kryeministri Fatos Nano, Skënder Gjinushi, Paskal Milo, Fatos Klosi me kompani, ishte: përçarja kulmore e faktorit politik dhe ushtarak të Kosovës, me synim të pamundësimit të krijimit të një Shtabi të Përgjithshëm dhe as të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, me qëllimin final të sabotimit dhe të dështimit të turpshëm të luftës, (gjë që edhe ndodhi). Rrjedhimisht, nga pazaret e Tiranës zyrtare, me bishtin e saj Lëvizjen Popullore të Kosovës nga njëra anë dhe Serbinë nga ana tjetër, do të realizohej autonomia e Kosovës, duke ia kthyer amandamentet Kushtetutës të vitit 1974. LPK-ja, në këmbim të këtyre shërbimeve, do të shpërblehej duke u vënë në krye të pushtetit fiktiv autonomist.

 

Përtokja e turpshme e LPK-së dhe pasojat

 

Etja për pushtet i shpuri lëpëkeistët në përtokjen, nënshtrimin, vasalitetin, poshtërimin dhe bindjen servile ndaj bandës kallëse të Shqipërisë tonë. Ata harruan, madje, me dashje, se Rexhep Mejdani u priu falangave të kuqe shkatërruese deri në shtet-zhbërje të Shqipërisë; harruan deklarimet kundërkombëtare të Fatos Nanos në Kretë dhe Lisbonë; injoruan genin trashëgues të Skënder Gjinushit nga i ati, gjeneral Et`hemi, i cili, sëbashku me "vëllezërit partizanë jugosllavë" gjakosën Drenicën qendresëtare, Kosovën mbarë; e falën Paskal Milon për këmbënguljen e tij autonomiste dhe bashkëjetesën me Serbinë; përligjën krimet monstruoze, eleminimin e inteligjencës dhe të ajkës kombëtare shqiptare, që bëri Sigurimi i Enver Hoxhës, që nga degjenerimi i luftës për çlirim, në luftë civile, Sigurim ky i riorganizuar dhe i udhëhequr në vitet `90-a nga Fatos Klosi!!!

Përmbushja e kushtëzimeve, sa poshtëruese, po aq armiqësore e krimiknale për Kosovën, filloi nga shkarkimi i kryesisë të vjetër të LPK-së. Kryetari Fazli Veliu me shokë u akuzua për tradhti. Sjellja e butë ndaj LDK-së dhe kompromiset e mundshme për bashkëpunim në përballjen e luftës, u dënuan ashpër! Në stilin komunist, të gjithë kundër të gjithëve, përçanë shokët e vjetër. Puçi bëhej në surdinë. I vetmi që reagoi zëshëm ishte magjistri i shkencave juridike Muhamet Kelmendi, i cili, në një gazetë të kohës, në disa vazhdime, denoncoi intrigimet e Tiranës zyrtare dhe puçin e turpshëm brenda Lëvizjes.

Pas kryesisë, radha i erdhi gazetës "Zëri i Kosovës". Tashmë, LPK-në dhe redaksinë e gazetës e udhëhiqnin shtetas lindak të Shqipërisë. Shumësia e ideologëve, analistëve, më sakt - banalistëve, gazetarëve e sharësve ordinierë, u sulën egërsisht mbi të djathtën kombëtare. Në shenjestër ishin vënë LDK-ja dhe PDSH-ja, me liderët e tyre: dr. Ibrahim Rugova dhe prof. Sali Berisha. Pushtuesi serbosllav, Serbia, pothuajse, u harrua.

TVSH, Redaksia për Kosovën, u uzurpua nga gardistët e kuq të LPK-së, ngjashëm me Radiotelevizionin e Prishtinës nga pushtuesi, vetëm këtu me njerëz të pa uniforma, duke përzgjedhur kuadrin servilë, injorantë, provokativë, përçarës, lapanjozë e rrospihanë. Politika redaktuese u politizua dhe u banalizua skajshëm. Skenaristët dhe folësit robotë lansonin në eter vetëm përlavdërime pa fije mbulese, gënjeshtra dhe çinformata, me porosi të shefave të tyre të mendësisë të mykur enveriste. Banda e "revolucionit" të `97-ës, tashmë, kishte emëruar "komisarin" politik të "UÇK-së" dhe "zëdhënësin" e saj, të cilët, de fakto, duke qenë të komoduar në vilat e Bllokut intrigues e kriminal të Tiranës, nuk kishin asnjë lidhje me bazën, luftën, me Kosovën. Atje luftonin dhe rezistonin oficerët dhe ushtarët e Ibrahim Rugovës, sëbashku me popullin e Kosovës. Tirana zyrtare me bandën e re të LPK-së, po rrënonin gjithëçka që LDK-ja dhe lideri i Kosovës, Presidenti Ibrahim Rugova, kishin ndërtuar me mund, sakrifica e gjak përgjatë një dekade. Qëllimi ishte qartazi i lexueshëm: historia fillon me ne, fillon sot!!

Bandës të Tiranës zyrtare nuk i shpëtoi as Fondi "Vendlindja thërret". Ndryshimet e bëra në administrimin e tij dhe intensifikimi i propagandës gebelsiane se kinse "ky fond është i vetmi që ndihmon luftën në Kosovë", favorizoi anarkinë e qëllimshme, duke krijuar hapësirë për vjedhje masive. Fondi në fjalë ishte i paligjshëm, përçarës dhe nuk arriti, as për së afërmi, të përmbushë misionin në të cilin thirrej. Ai fond mund të jetë përdorur për gjithëçka tjetër, por, jo edhe për luftën.

Në një kohë rekorde u përmbushën, pothuajse, të gjitha porositë - kushtëzime, të krerëve të "revolucionit të vonuar", të bëra për lëvizakët, kukulla të tyre. Përçarja e faktorit politik dhe ushtarak të Kosovës kulmoi deri në përmasat e pariparueshme. Për rrjedhojë, asnjëherë dhe kurrë nuk u arrit krijimi i Shtabit të Përgjithshëm dhe as i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Kjo "ushtri" mbeti vetëm në siglën e uniformave. Ruajna Zot nga matrapazët falsifikatorë, sepse futja në histori e emërtesave dhe krijesave joekzistente, do ta përdhoste edhe më tej historinë tonë kombëtare.

Kapitulli i vetëm i skenarit komunist që ngeli në letër, i pajetësuar, ishte autonomia. Dhe, kjo falë ndërhyrjes të NATO-s,  çlirimtare të Kosovës.

 

Banda e "revolucionit" nuk identifikohet me Shqipërinë

 

Populli i Kosovës është i vetëdijshëm për mbështetjen dhe ndihmën e madhe që ka dhënë Shqipëria dhe populli i saj për Kosovën. Kuadro, njerëz të thjeshtë dhe deri luftëtarë vullnetarë, pavarësisht bindjeve politike, kontribuan për lirinë e Kosovës. Angazhimi i gjithanshëm i Shqipërisë, në veçanti, në arenën ndërkombëtare, ka bërë që ajo të jetë një nga faktoret përcaktues për pavarësinë e Kosovës. Andaj, populli i Kosovës i është, për jetë e mot, mirënjohës Shqipërisë nënë. Ne, për asnjë çast nuk e konfondojmë bandën e "revolucionit të vonuar demokratik" me Shqipërinë. Kjo bandë është pa atdhe, sepse atdhe ka internacionalizmin proletar, komunizmin, me qendër Moskën. Prandaj, edhe i vunë flakën, pa hiç dhimbje, Shqipërisë, madje pa pardon fare, as sot dhe kësaj dite.

(Pjesë nga gazeta “Bota sot” 1.5.2012-7.5.2012-, pra (6) vazhdime)

 

Sot në mesditë, 3.5.2012, qe Intervista me gjenralin Kudusi Lame, e intervistoi Milaim Zeka- socialist!

Gjenerali paska sjellë armë moderne-topa të kalibrit të madh, saqë serbët paskan deklaruar se po i mombardon NATO!

Ama Gjeneralin po e komandonte huligani Azem Syla!

Gjenerali po habitej përse Adem Demaçit nuk i jepet grada gjeneral!!!

Në pyetjen Millosheviqit në Hagë se kush e vrau Ahmet Krasniqin?- ai përgjigjet se për këtë le ta pyesin Milam Zekën!!

Ngelet të shohim çoroditjet tona në vijim: kush po vrapon pas Partisë së tradhtarit Bamir Top-tani, tamam sikur mizat në bajgë!?

A do të organizohemi si një trup i vetëm për ta përmirësuar imazhin e shqiptarit në botë?

T’i kultivojmë traditat më të mira në nivel kombëtar dhe t’i eliminojmë provincializmat

 

Në krahinat tona Llap e Gallap ekziston këshilla: Nuk duhet me qajtë për të vdekurin, ngase ia rëndon gjendjen. Andaj njerëzit janë të përmbajtuar, të frenuar: lotët e ngashërimet me zor mbahen, ama s’ka piskama e vajtimie, sikur të shqiptarët nën Mal të Zi: atje vajtojnë,  gërvishen, i shkulin mustaqet, gjakosen... dhe shkojnë në spital! Mbse jo edhe aq nga dhembja sesa nga “tradita”, nga “turpi” nda fqinjëve e ndaj të njohurve se mos thonë nuk iu paska dhembësur i ndjeri!!!

A do të heqim dorë nga krijimi i një “letërsie” private, vajtuese?

Në kohën e sotme kur jemi të hasmuar politikisht e të copëtuar kombëtarisht, si dhe me njëfarë identiteti kombëtar, por pa identitet unik shpirtëror!?

Redaktori i Televizionit të Prishtinës, zotni Nuhi Bytyçi, mbajti disa mbledhje me mërgatën shqiptare npër Zvicër, Gjermani... se çfarë emisione duan ata... më tepër po thuhej gabimisht-diaporë, se sa drejt-mërgatë!

U bë një propozim i mirë për shpalljen e një konkrsi:

 

Sa e duam Atdheun?

 

Bija jonë, Hidajete Osmani (adoleshenete), gjatë ilegalitetit pati shkruar këtë tekst:

 

“Një nanë tjetër

Thoshe ke

Mbi këtë dhe:

Nana jote a’Shqiptaria

Mend e zemër për të shkriji

E përtëriji!

 

Qysh në djep nëna i këndon foshnjës këngë me përmbajtje edukative. Ajo e mëson fëmijën se nënë e parë është mëmëdheu e pastaj ajo që e lindi dhe e rriti.”