Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Zeqir Lushaj: Në ekranin e viteve

| E marte, 14.02.2012, 08:59 PM |


NË EKRANIN E VITEVE

Nga:  Zeqir Lushaj

 

(6 vjersha, si dhuratë për gruan, Sabrien,

në 60-vjetorin e lindjes. -15 shkurt 1952)

1. BISEDË INTIME

 

-A ke shkruar vjershë për mua?

Më pyeti, ime shoqe,

Një ditë në plazh.

 

Hodha syte mbi rërën e nxehtë,

E, duke buzëqeshur lehtë,

– I thashë:

– Në qoftë se, më lejon t’i krahasoj,

Me kokrriza rëre,

Vjershat e mia,

 

Ti, je shkëmbi i tyre burimor,

Nga më lind …,

Dhe më vjen poezia…

./.

Durrës, 1978

--------------------------------- 

 

2. SITA…, E MËNDAFSHIT

 

-OSE, PUSHKA E PLAKUT TE BEGAJVE-

-Duke marrë shkas nga një ngjarje e para, rreth  100 vjetëve-

 

Ç’do Hyqymet, (or lum miku),

Ja len një pushkë një plaku,

Jo, për t’i vrarë të tjerët,

Për t’i provue ata ,ma s’paku !

…!

Pasha, ngrehi çadrat në Çillaj,

Urdhëroj:- ç’armatim në Malësi!

Fjala ish, mbi baza “vullnetare”,

Që të mos bahej ndonjë tollovi.

 

Do armë batalle, të vjetra,

Thonë se, u dorëzuan jopak,

Stamolliu, ishte skile e regjun,

Buzëqeshi, por, nuk u kënaq!

 

Kallxojnë se, një plaku nga Begajt ,

Që i çonte, te çadra, mana e qershi,

Pashë Xhaviti, si shenjë mirënjohje,

Një pushkë, (ashiqare), i’a fali Atij !

 

U kthyen mileti, i ranë në fushim,

(Pasha i Turqisë, shihte inatosur!),

-Pse ja fale pushkën këtij plakut?

Do na vrasi, -jemi të çarmatosur !

 

…!

-Si e vrajka një plak, tan’ Malsinë,

Me një pushkë të vjetër, k’sodore?

E pra, kur ta ndërroj sitën e miellit,

Do t’jau kthej qeserka e pishtole !       *

 

-E paç vu sitën, me e’lshue paskajin,

Qe kjo sitë, veç krundet mi ka lshue,

Ditën, kur ta ndoj at’, sitën e imtë,

Ju, kini me ardhë, me u pa me Mue !

 

Se ç’ka ishte , “sita e mëndafshit”,

Këndohet në kangë, hala, edhe sot,

Parija: -Shaban Aga-Abdulla Hoxha,

Midis Gjakovës, drejtë e në konop

…!

Ç’do Derzhavë, (or burazer),

Ja len një pushkë një plaku.

Jo, për t’i vrarë të tjerët,

Për t’i provue ata,ma s’paku !

./.

*qeserka e pishtole = armë të vjetra,të para një shekulli

 

(Subjektin e kësaj vjershe,e kam marrë nga bisedat me plakun 90 vjeçarë,

Murat Beka,i Begajve të Gashit, në vitin 2003).

-----------------------------------------

 

3. TË GJITHË PLEQËVE

 

Ju, ecni ngadalë nëpër trotuare,

Të mençur si koha, të menduar,

Nuk është e rëndë trokama e bastunit,

Gjithkush nga ne, ka për ta provuar.

 

Nuk bën dallime, ky ligj i natyrës,

Çdo gjë që lind, ka edhe vjetrim

Nuk duhet trembur kurr nga pleqëria,

Ajo, le të vijë, me nder e me gëzim.

 

Nuk ka rëndësi sa vite mbushe,

Ecën ngadalë a mbahesh me bastun,

Me një fjalë të mirë, që kujtohesh nesër,

I ri do mbetesh, gjithmonë e gjithkund.

./.

Tiranë, 1975

----------------------------------------

 

4. GRUAJA…

- Gruas time, Sabrinës –

- Flete ditari, në 40 vjetorin e martesës, shtator 2008 –

 

Mbas 40 vjetësh martesë,

4 dekada, luftë–ndryshim!

Gjithsesi, gruaja ime, Sabrina,  *

(Jo, thjeshtë, për kortezi),

E meriton një falënderim.

 

…!

Të mos shohim, aq shumë nga gruaja,

Që të të ndihmojë, (kushedi!) në jetë,

Ka bërë boll, kur nuk bahet pengesë,

…E meriton emrin: –grua e vërtetë!

./.

* Në Amerikë, emri Sabrina, është shumë i përhapur ndër femra.

Kështu, po e thërrasin, të gjithë, dhe gruan time Sabrien, (pra,

Sabrina!)

---------------------------------

 

5. PARAJSA

 

-Telefonatë …, për Vitin e Ri, 2012-

 

Noemi, këtë Vit të Ri,

Ka dashur, dhe e festoj,

Në Shëngjin, në Shqipëri.

 

Nga atje, (e kënaqur),

Gjyshërit në USA telefono,

Ku krahas urimit, edhe i qorto!:

 

-Gëzuar-gëzuar!

Pse nuk erdhët?

Tek shtëpia jonë, në Shëngjin?

-…!

Këtu, është vet-Parajsa,

Të lutëm më besoni,

…Ooo shpirti  im!

./.

----------------------------

6. GURBETIT

 

Gurbet,

Kush të shpiki?

 

Që, na re’ për hise,

Edhe ne’ ?!

 

…!

Me siguri,

Njerëzit, pa atdhe’!

./.

 

-----------------

 

(Ekskluzivisht, për ZemraShqiptare, nga NJ,USA, shkurt 2012)