Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Violeta Gashi: Dashuria e hardhucave dhe kurorëzimi i shqiptarit pa u prekur

| E shtune, 17.12.2011, 07:50 PM |


Violeta Gashi

 

DASHURIA E HARDHUCAVE DHE KURORËZIMI I SHQIPTARIT PA U PREKUR

 

Hardhucaku :

 

Gaca, qenkan dhe gacë t’madhe apo Gacë më bën ajo që është duke e lepirë lepisën e t’i shkoj mbrapa n’përqafim !

 

Hardhuca :

 

Ah, ëmbël plotësisht qenka përqafimi n’qafë me ledhatim t’kukave !

 

Hardhucaku :

 

Kënaqësi zemër, ia një lule pa rrënjë !

 

Hardhuca :

 

Kjo lule , ka rrënjë pasi ia bëj rrënjët dhe ylli juaj prushë – ah !

 

Hardhucaku :

 

Eja , t’shkojmë në një dhomë t’zjarrit dhe shkuanë në një dhomë me yje e balona !

 

Hardhuca :

 

Më duhet banjo , dhe u kthye siç e kishte bërë nëna e vazhduanë lojën gjithë natën !

 

Hardhucaku :

 

Ua , këndoi gjeli dhe kam punë e as mos më kërkoni më edhe pse m’keni dhënë Djerësitje !

Hardhuca :

 

Qyqja , s’e dinë që as s’brengosem ç’tha !

 

Hardhucaku :

 

Punën , për disa muaj mbarova por si ta gjejë një tjetër Gacë !

 

Hardhuca :

 

Sonte , kam zjarr dhe po shkoj tek i Dashuri im se ai qyqja s’më ka Kënaqur edhe  pse ma ka Mbushur xhepin e iu kishte shkuar nata   pa zbritur njëri nga tjetri !

 

Hardhucaku :

 

Shiko , po vjen Hardhuca dhe paska barkun e Fryrë por ka një vitë e ma tepër që s’e kam parë e si paska Bark ?!

 

 

Hardhuca :

 

Shikoni , ky është fëmija juaj dhe s’jam lajmëruar gjer më tani pasi kisha Dhembje i  dashur !

 

Hardhucaku :

 

Duhet , të Martohemi edhe pse asgjë s’jeni për mua por fëmija s’ka as faj dhe u  Martuanë e pas disa   ditëve lindi fëmija që e pagëzuanë me Emrin Shqiptar !

 

 

Hardhuca :

 

Sot , s’qenka Hardhucaku në shtëpi dhe ta thirri të Dashurin apo babain e fëmijës por babai apo Piruni kishte shkuar n’Amerikë e Hardhuca më s’kishte as gjumë me Hardhucakun pasi s’Dëshironte fëmijë me Hardhucakun !

 

Hardhucaku :

 

Ç’i bëra vetit , ka Mbetur pa Ndjenja siç shqiptoi Hardhuca dhe Është pasi s’ka   Dëshirë t’i ulem as afër se jo madje ta Preku ?!

 

Hardhuca :

 

Ah , edhe pse Piruni im s’qenka në Tokë Arbërore do t’vjen dita që do t’vjen dhe Mrekulli është që Shqiptari im i ka Kushtët nga qyqani e edhe vetën do ta Kënaqi me të tjerë por duhet t’Shkoj me llastikë në kënaqësi !

 

Hardhucaku :

 

Lëre që Humba vetën , por edhe familja m’u Shkatërrua nga kjo xhenaze që m’i Largoi të gjitha si t’kisha qenë i Domit dhe djali tani ka gati trembëdhjetë vjetë e kishte me qenë Mrekulli Hyjnore sikur ketë Emër ta kishte nga një Nënë që ka Lindje dhe rritje si dhe arritje në Fytyrë apo ta kishte djali një Nënë me Anën e mbrendshme që si n’ditën e parë gjat gjithë jetës është por do ta Mësoj si duhet me qenë Shqiptari edhe pse vetë kam Prerë pa Matur !

 

Hardhuca :

 

Shkova , të bie në Gjumë por për hirë të Djalit vjen më shehë pas dy orëve i dashur dhe Hardhuca e kishte Mbytur vetën e kur kishte shkuar Hardhucaku e kishte thirrë Xhenaze pse keni mbetur ashtu por kur iu afrua vërejti që kishte Mbetur xhenaze !

 

Hardhucaku :

 

Ah , edhe pse Varrosa Hardhucën as s’do të martohem pasi s’Funkcionoj për asgjë se më ka Kaluar Loja e Bajramit por do t’Shikoj Djalin dhe u ulë me trup të Rrudhur e me flokë të Thinjura !

 

Kështu ditën , kur mbushi Shqiptari trembëdhjetë vjetë kishte trokitur dera dhe pas një prezantimi

Shqiptarin e kapi një njeri duke i thënë që ju jeni Djali im por Shqiptari u Shtangua !

Pastaj Hardhucaku , kapi kokën dhe pohoi  fjalinë e njeriut apo Pirunit .

Sepse tek  Hardhuca , kishte gjetur një Testament me çdo Sqarim dhe pastaj dalëngadalë filloi t’i Sqaroj Shqiptarit për çdo gjë si dhe duke i thënë n’fund që as vetë s’kam Ditur por edhe t’kisha Ditur s’iu kisha treguar se keni qenë i ri e Shqiptari  pasi u Ngritë në këmbë që flokët i kishin Shkuar lart  por kapi kokën duke dalur në kopsht me Lotë n’sy !

 

Piruni :

 

Zotëri , s’kam Faj pasi Hardhuca si ka Luajtur së pari me juve ka ardhur tek unë i ziu që ma kishte Vrimosur kondomin me gjilpër dhe ma vonë kam Kuptuar se ka qenë edhe tek ju por s’kisha Kushte dhe Hardhucës i ka Pirë ujë secili që ka Kushte e unë e kam Njohur para juve !

Pastaj , shkova në Amerikë me shpresë që t’Fitoj dhe t’vjen edhe Hardhuca shkaku i Djalit edhe pse unë kam pasur edhe pesë fëmijë tjerë para se t’njihem me Hardhucën !

Mirëpo Hardhuca , nuk erdhi se unë kisha punën tek i dashuri i saj dhe ajo e kishte njohur kur kishte qenë në Amerikë e familja e saj edhe pse kishin Dashur ta fusin në Rrugë të Drejtë iu kishte Ikur . Kështu Hardhuca , si kishte arritur në Amerikë e kishte Filluar Dashurinë me amerikanin .

Madje Zotëri , kishin pasur një Djalë që e kishin Pagëzuar me Emrin Shqiptar  e Çudi puna e Hardhucës !

 

Hardhucaku :

 

Më paskeni Shpuar , së bashku me amerikanin ashtu siç paskeni emrin Pirun por Djalin mund ta merrëni kur të dëshironi dhe këtu varët Djali a ka për të Dëshiruar e si t’ua Dorëzoj do t’i shqiptoj se Shqiptari duhet me qenë Shqiptar a jo shqiptar si unë dhe ju e amerikani t’Zi ?!

 

Piruni :

 

Mua , edhe pse kam Gabuar më vjen për t’Qajtur dhe kur sjelli timonin e anijës së kokës nga çdo anë edhe pse Djali vendosi me ardhur do t’iu Dërgoj t’Holla që tani ua dhë një mijë euro e kam ardhur me marrë Djalin që ta Njehë vëllaun e vetë . Sepse iu kam treguar Zotëri , Hardhuca ka lënë një Djalë me amerikanin dhe ky shkaku i luftës me shpresë që do ta takoi prapë Hardhucën e kishte Ndalur Djalin kur kishte marrë Rrugë Hardhuca ta vizitoi Vendin e vetë por lufta i ka Ndarë .

Kështu Hardhuca , ka filluar tjetër rrugë pasi s’ka pasur lidhje me amerikanin për vjetë të tëra por edhe s’ka pasur as kokë për pika të tjera t’i Mendoi m’sa unë i ziu përveç Kënaqësisë personale!

Mirëpo falë Zotit , dhe Edukatës suaj zotëri Djali gjer këtu qenka sa dhjetë Burra që kanë Lindje dhe rritje si dhe arritje n’Fytyrë e jo si ne që kemi pasur vetëm anën e jashtme !

Zotëri , edhe pse Djali vendosi t’vjen me mua përveç atyre t’hollave ua dhë edhe një mijë euro dhe me Lotë n’sy Përqafoi Hardhucakun duke e Përshëndetur si dhe duke i Uruar edhe hapat në Xixëllimë se Hapat gjithsesi e u Largua me Djalë !

 

Hardhucaku :

 

Ah , iu urova Rrugë t’Shkëlqyer dhe çdo anë kam për ta Shkëlqyer me këto t’holla që m’i ka dhënë e me t’gjitha që ka për t’m’i dërguar Piruni që as s’e besoj se ka për ta shkelur Fjalën pasi i kanë shkuar Lotët kur u përshëndetem !

 

Kështu Hardhucaku , së pari kishte filluar  në Familje t’secilit Dëshmor  dhe pastaj shkoi n’Krahë tek secili i Varfër e më vonë kishte hapur edhe një Çerdhe që kishte marrë n’punë punëmarrës-e që ka shkonte shihte persona e Persona të pa punë !

Mirëpo këta , çuditëshin si ka Ndërruar Hardhucaku a as s’ia përmendenin t’metat që kishte pasur por mundoheshin çdo anë t’ia Shkëlqenin si shtëpinë e vetë edhe pse e Dinin që prapëseprapë s’mund t’Krahasohet as me persona që kanë qenë gjatë gjithë jetës t’Pastër nga çdo anë si Loti .

Pastaj , disa kur s’mund t’i punësonte pasi kishin vetëm anën e jashtme mundohej t’i orjentoi siç duhet duke ua marrë shembull vetën dhe kështu disa kishte arritur t’i kthej n’rrugë të duhur a jo t’i Kthej pasi s’kishin pasur Lindje e këtyre iu afronte krahë pa i punësuar duke ua shtyrë kohën vetëm e vetëm t’Bindej që janë kthyer nga njeriu i vjetër në njeri të Ri !

Papritur Hardhucaku , një ditë kishte lidhur kokën me Shallë t’Bardhë dhe shkoi t’i rregulloi e Rregulloi varrezat që së pari me Lotë n’sy filloi tek varrezat e Prindërve duke ua bërë një Përmendore e që Babai i tij  kishte pasur Emrin Shqiptar por Hardhucaku kishte lindur si nga skifteri që delë beteri e që mundet m’u përmirësuar a jo Përmirësuar pasi s’ka Lindje e nga beteri delë skifteri që pastaj Rritët !

Kështu ditët , për çudi kishin vetëm Diell dhe kur Hardhucaku me disa punëtorë Mbaruanë punën e duke e kthyer kokën nga lart shqiptoi :

Babai im, përveç Lotit që kam mbrenda kam edhe kokën e Lidhur . Sepse  kam  Dhembje dyanësore , ç’kam bërë n’rini dhe kënd ta shohë si unë do ta rregulloj por më Falë e Shallin mbajë edhe kur t’vdesë t’më mbulojnë . Mirëpo Babai im , keni Xixëlluar gjatë gjithë jetës se kishit qenë i Lindur nga një Heroinë e unë edhe pse kam lindur nga Shqiptari dhe Heroina kam dalur Hardhucak por ka edhe raste që s’Përmirësohen si unë !

Babai im , edhe unë kam menduar që kam një djalë dhe e kam pagëzuar me Emrin e Juaj pasi shihja që s’ka t’bëj as me mua e as me Hardhucën por madje edhe babait të t’vetë që ma vonë kam mësuar që s’i kishte Ngjarë . Pastaj ia zbatoja Djalit , t’gjitha Këshillat e juaja që unë as s’ua kam përfillur dhe u rritë pikërisht si Emri që ia kam pagëzuar . Mirëpo Babai im , prapë më Falë se Hardhuca jo vetëm që iu ka ngrënë me kili-mili (lojë fjalësh n’Thumba) a jo Ngrënë se iu Kujtoj dhe iu Nderoj n’çdo moment por edhe mua m’ka ngrënë dhe pasi Shqiptari s’ka lindur si Ju nga Heroina por nga Hardhuca e unë e kam bërë si Ju pasi kishte Lindje . Kështu Babai im , edhe pse fëmija nga jashtë i ngjasonte një Piruni  por nga mbrenda assesi dhe unë ia rrita Xixëllimën e Lindur në mënyrë t’Shkëlqyer e tani Babai im shkova t’bisedoi edhe me Nënën apo t’gjitha këto fjalë që ua shqiptova ia shqiptoni Nënës se ua kam bërë një Përmendore por edhe shumë Përmendore e Busta kam me rregulluar !

Pastaj Hardhucaku , praktikoi vendimin dhe kishte vendosur të shkoi në kaçubën që pasi e kishte bërë martesën e kishte dërguar Hardhuca duke ua Kthyer shpinën Prindërve dhe motrave që kishin qenë Dy e edhe kthimin e kishin bërë pas kili-milive !

Papritur kur kishte arritur n’kaçubë , kishte fryer një Erë duke thënë :

Kisha pasur mundësi , të kam ma tepër forcë por jo se ka për t’iu Mjaftuar kjo dhe pasi t’iu shohë të Shtrirë do ta sjellë Diellin se n’fund jeni Përmirësuar e Dielli do t’iu qëndroi gjersa t’vjen ndonjë për t’iu parë apo t’iu vjen Shqiptari !

Kështu Hardhucaku , si mbaroi bukën pa humbur kohë iu Ndalë zemra n’kaçubë !

Mirëpo Era , kishte Mbajtur fjalën për Diell dhe kur kishin kaluar dy vjetë kishte ardhur Shqiptari nga Amerika që lexoi letrën nga Dielli që ia kishte shkruar :

Njeri i Bekuar , kur iu kam parë duke ardhur e kam larguar vijën që e kam për raste të veçanta dhe edhe pse ka kaluar kohë Krijuesi m’ka Përkrahur që t’mos i vjen as era kufomës e kështu duhet t’i Ndërtoni  një përmendore se n’fund t’jetës është Penduar a jo Përmendore se s’mund t’krahasohet me Fryta që as s’kanë shkuar si i Penduari . Sepse kanë dallim e Dallim , t’mirat e t’Mirat nga t’keqijat e t’Keqijat edhe pse ka t’keqinj e t’Keqinj që Pendohen . Në rregull , tërhoqa vijën se mbetët  e Fortë për raste të tjera por shkoni siç iu shkrova dhe edhe punë t’Shkëlqyer nga Dielli !

Pastaj Shqiptari , shkoi sipas letrës dhe pas disa ditëve filloi ndërtimin e një Pallati si të Prindërve t’Hardhucakut e kur e kishte Ndërtuar  përgatiti orarin për nesër se jetonte me orarë . Kështu çdo ditë , mbaronte orarin që i bënte përgatitje n’mbrëmje dhe një ditë hapi një Firmë që i punësoi disa punëmarrës-e e çudi i erdhi një vajzë që kishte anën e jashtme t’Bukur por vajza filloi ta tërheq fustanin lart që pa e tërhjekur mjaft të shkurtër e kishte pasur  !

Mirëpo Shqiptari , iu drejtua :

Ah, bukuroshe qenkeni si Hardhuca apo nëna ime dhe as s’do t’iu pranoj  në punë gjersa të Kuptoj që gjestët i keni Kthyer në Mend e tani t’dhë xhep gjersa t’punësoheni tjetër vend apo t’Ndërroni dhe do t’iu punësoj por edhe tani do ta marrë adresën e juaj se ndoshta rregulloheni apo adresa juaj t’më duhet për t’iu dërguar t’holla vetëm që t’mos dhuroni fytyrën për t’holla !

Ndërsa vajza , shqiptoi :

Kënaqësi , këto t’holla dhe Kënaqësi biseda me ju por jo as kënaqësi që tani s’mund t’filloj punën e pse disa si unë Punojnë që ndoshta s’kanë qenë për ato vende t’punës pasi disa s’kanë jo vetëm drejtimin përkatës por edhe s’kanë arritje përveç një shkollës fillestare apo edhe kanë arritje të ajërit e jo të Djersës ?!

Kështu Shqiptari , shtangoi edhe ma tepër kur dëgjoi  por as s’u dorëzua dhe i Shqiptoi :

T’hollat , keni marrë dhe adresën ua kam marrë e mund t’i Ktheni gishtat nga thembra se as s’më intereson si shkojnë punëdhënësit tjerë gjersa kështu është Fytyra ime por asnjë si ju s’kanë as punë tek unë .

Pastaj Shqiptari , kapi kokën dhe ia zgjati dorën vajzës që t’i Uroj siç i Uroj  edhe hapat n’Lulëzim!

Mirëpo , pasi u Larguanë n’mes veti Shqiptarit me kokë dhembje i duhej t’i sqaroj çdo punëmarrësi

të Drejtat e tyre dhe i Siguronte se këto të Drejta s’ka asnjë që ka për t’i Rrëzuar se jo vetëm që jetoj n’Fytyrë nga çdo anë por edhe sipas Ligjit të punës .

Kështu punëmarrësit-ët , jo vetëm që i Pranuanë t’gjitha pikat por edhe i shqiptuanë :

Ne , këto vjetë kemi dhe pak si Ju kemi parë . Sepse shumica e punëdhënësve , kanë për t’i shkelur edhe të drejtat tek punëmarrësit-ët si t’mos kishin qenë t’një gjaku e t’mos bisedojmë ç’bëhet tek gjaku i ndryshëm në një vend pune ?!

Mirëpo Shqiptari , vendosi dorën n’ballë dhe hyri n’ zyrë e prapë filloi n’përgatitje t’orarit .

Papritur trokiti dera , që hyri një vajzë pasi siguruesin e derës e kishte gënjyer që Shqiptari m’ka thirrë n’ketë kohë dhe ju s’keni pse ta njoftoni se dua ta befasoj e siguruesi e kishte lejuar t’hynte kur kishte dëgjuar bisedat e vajzës !

Ndërsa Shqiptari , kur kishte parë vajzën si t’mos kishte asnjë cent për fustanin  n’gjatësi ndër brekë e shpejtoi hapin tek siguruesi dhe u njoftua e pa bërë fjalë nxjerrë vajzën jashtë !

Kështu Shqiptari , shpejt urdhëroi një kafe që t’ia sjellin n’zyrë dhe për çudi kafen ia sjellë një vajzë që dje kishte qenë e Mbuluar e sot n’kafe kishte fustanin  por Shqiptari i shqiptoi :

Vajzë , të kam punësuar pasi t’mos mendoni që bëj dallim se të gjitha si ju janë duke shkelur vetën me atë Çarçafin që kishit dje dhe Nuk i Çmoj edhe pse i respektoj . Sepse jashtë misir disa , e mbrenda Rezilë gjersa keni harruar që pesëqind vjetë nga turku është Larë Toka Shqiptare dhe tjetra edhe n’Kuran nuk shkruanë që në çdo kohë me mbajtur shaminë por shkruanë që n’lutje gjat pranisë  së burrit me pasur shaminë si shenjë respekti dyanësor që edhe kjo është Gomari pasi burri duhet Respektuar në çdo moment por edhe Krijuesi edhe ma tepër a jo për ajër i bie me shami .

Pastaj vajzë , disa nga ju kam parë që Çarçafin e kishit për t’u Shtrirë n’mes të parkut pa u brengosur kush iu shehë se Mendoni që çdo vend është dhomë bashkëshortore . Madje , kam edhe fotografi por s’ua tregoj pasi ndoshta e njiheni personin dhe as s’dua t’iu shkaktoj konflikte . Kështu që ketë kafe , pini vetë dhe sa ma parë i merr gjërat e juaja e Largoheni nga Firma se tjera herë do t’pranoj n’punë edhe siç i ka bërë nëna por që flokët i kanë Mend apo Fytyrë se fytyrë pak është e juve s’iu mbajë këtu që qenkeni jo me dy fytyra por me dhjetëra fytyra që i bëni keq vetit se secili-a si unë ka për t’ua treguar derën . Andaj vajzë , edhe pse keni marrë pagën dhe s’keni mbaruar një muaj s’ka as problem por kisha pasur Dëshirë me ditur sa iu paguajnë ta shkelëni jo vetëm vetën por edhe Gjakun e derdhur e unë ua kisha dhënë ato t’holla që t’mos bëni shkelje dyanësore se Shkelje  jo pasi fytyra juaj ?!

Mirëpo vajza , duke u Larguar pa e përshëndetur i shqiptoi :

Kështu jemi pothuajse t’gjitha , vetëm gjer tek vendi caktues mbajmë mbulesën !

Ua , qenkeni si ai njeriu që ka dërguar gruanë n’arë n’koshë por gruaja pas një kohe ia kishte bërë burrit një ndodhi që e kishte Bindur burrin se gruaja e asnjë as s’ruhen nëse vetë personi s’Kujdesët për veti nga çdo lëmi dhe aq ma keq gruaja kishte shkuar me dashnor para tij pasi dashnori kishte qenë ndër kashtë kur kishte shkuar për nevojë gjoja që në fund kishte lënë një kollare e burri ka pritur kot por ecë se Mbaruam !

Pastaj Shqiptari , vendosi që tek punëmarrësit-ët në çdo ditë  pas orarit të punës ta mbajë një orë duke iu shqiptuar këshilla plotësuese jo vetëm lidhur me punën por edhe lidhur me jetën e tyre . Madje pas disa ditëve , disa punëtorë kërkuanë që t’ia sjellin edhe fëmijët për këshilla plotësuese ! Mirëpo Shqiptari , nuk pranoi  pasi ua shkruajti secilit-ës disa këshilla plotësuese për fëmijët e tyre dhe iu shqiptoi se kështu do t’shkoi gjersa ta hapi një Institutcion shkollor apo edhe Çerdhe duke i punësuar vetëm Cilësorët se mos Cilësor kishte mjaft Toka ime si jashtë që pika e përgjithshme as s’dijnë çfarë e kanë babain por edhe s’kanë Njohuri se tek ne shihen gjërat ma tepër pasi Vendi  ma i vogël . Megjithatë edhe pse ma i vogël , Vendi ynë është i Shtrenjtë dhe duhet ta Xixëllojmë nga çdo anë me ngjyrë t’Kuqe se jo shkelë e shko . Ndërsa tani të Nderuarë-a, mund t’shkoni por iu Uroj edhe hapat t’i keni në Mjaltë se Hapat gjithsesi…e Urimin  ia shqiptuanë edhe  punëmarrësit-ët !

Kështu Shqiptari , mbeti me Libra dhe me lule në zyrë që pas pak shkoi në shtëpi që e kishte ndërtuar si Pallati i Prindërve t’Hardhucakut e që edhe këtu jetonte si n’zyrë . Mirëpo për Pastrimin e Shtëpisë , kishte vendosur një shërbetore që vetëm kur s’kishte qenë Shqiptari e kishte pasur të Drejtën me Pastruar Shtëpinë pasi në çdo kohë s’mund ta pastronte se shtoheshin fjalë pa qenë fare . Kështu kjo mënyrë , ma qetë për secilin-ën gjersa të Arrinë Kultura n’pikën e përgjithshme t’mos merrën me thashetheme siç janë disa . Mirëpo ditët , shkonin dhe një ditë kishte ardhur për t’u punësuar një e krishtere e vërtetë që quhej e Shqiptari për t’mos bërë dallim e pranoi n’punë por pas disa ditëve një punëtor kishte vendosur t’ua kthej shpinën prindërve t’vetë që kishte marrë mësim nga vajza krishtere !

Pastaj Shqiptari , kur u njoftua për rastin e thirri vajzën n’zyrë dhe i shqiptoi :

Vajzë , iu kam pranuar t’mos bëj dallim por t’humbëni Fytyrën tek punëmarrësit-ët në familje të tyre s’iu kam ftuar e aq ma keq t’gjitha këshillat e mia tek ai punëtor i kishit hudhur n’shportë por fytyra juaj se Fytyrës as Emrin s’ia dini . Iu kam parë , që kishit Edukatë dhe Mend por Bibla duhet respektuar a jo Respektuar para Rrënjës Ilire se sot asnjë as s’ta imponon me Mbrojtur si ma parë që është Derdhur Gjak nga romaku për ta Mbrojtur Biblën e duhet t’ia Praktikoni gjërat e Mira se jo shkrimin tek Zanafilla 2:4 se s’është as fytyrë t’iu kthehet shpina  prindërve se madje Fytyrë  fare . Andaj , mund t’i merrëni gjërat e juaja dhe t’Largoheni nga puna por ia gjashtëqind euro për dy muaj gjersa t’gjeni punë se tek unë s’ka vend Zbehtësia ndaj tjetrit siç e keni bërë punëtorin që do ta kthej n’Shtëpi duke iu marrë juve shembull e ecë se Mbarova !

Ndërsa vazja , uli kokën dhe shqiptoi :

M’vjen keq , por kam parë shumë familje që kishin Zbehtësi n’mes veti edhe pse s’kishin Bibël në lexim dhe unë doja t’ia saktësoj ato shkrime ku ndodhen atij punëtorit por as mendja s’më ka shkuar që mund t’vendos aq shpejt t’Largohet nga shtëpia e gruaja e tij me padurim e paska pritur shkrimin tek Zanafilla si dëshmi edhe pse kur e kam parë atë grua kishte qenë Patriote !

Ua , të lutem vajzë ecë se Mbarova me ju se as patriotë-e s’ka pa Fytyrë nga çdo anë se madje Patriotë-Patriote fare…! - shqiptoi Shqiptari .

Pastaj vajza , eci me kokë t’ulur dhe Shqiptari përgatiti orarin për nesër që n’orarë kishte lënë kohë edhe për t’shikuar ndonjë Hyjneshë për grua . Sepse , kishte keqardhje për shërbetore por edhe vetë kishte Nevojë dhe kështu përveç A-Zh-së që Mendoi t’ia Plotësoi gruasë  nga dita e parë që do t’njihen e mendoi edhe që duhet n’Shtëpi edhe një shërbetor pasi Shtëpia ka pesha t’rënda .

Papritur trokiti dera , dhe pa u trembur e hapi derën që disa fëmijë ia sjellin një akullore e pasi i përqafoi fëmijët mbylli derën duke shqiptuar :

Ia Engjulli , ka dërguar këta fëmijë t’ma bëjnë me dije se edhe nga ju i Bekuar Toka duhet shumuar !

Kështu duhet t’Martohem , por Toka ime qenka mbushur me femëza apo pleq t’bahçes e sigurisht ka edhe Mbretëresha apo Princesha Hyjnore që nëse ndonjë ka për t’më refuzuar me dhjetëra herë s’do t’iu Largohem gjersa ta Bindi për t’vendosur me mua a kur m’Refuzojnë duhet t’Pajtohem dhe t’kërkoi tjetër Mbretëreshë se për pleq t’bahçes as që lodhem e madje këtyre edhe merzi m’iu dhënë dorën . Sepse kam vizituar repartin e fëmijëve t’mitur , që m’ka shkuar dy javë e ma tepër që as ushqim s’mundesha me ngrënë pasi aty në një shtratë kishin qenë nga katër fëmijë t’ngjyrave t’ndryshme dhe kur e pyeta një mjek ku i kanë nënat e ai  m’tha që t’gjithë na kanë sjellur t’vjetërit  pasi i kanë gjetur n’kaçuba apo n’qoshe t’banesave por edhe n’shporta !

Mirëpo kur ta gjej Mbretëreshën , duhet t’kam Këmbëngulësi dhe Synim si dhe Mendjeprehtësi e Guxim nga çdo anë se ndonjë paraqitet lepur por ma vonë m’delë dhelpër apo edhe ujk që edhe kjo hynë  në jo Mbretëresha pasi s’ka Anën e mbrendshme   edhe nëse s’është si pleqtë e bahçes !

Pastaj n’fillim , duhet t’kam me secilën Shpirtbardhësi n’Realitet se ç’mbjellët edhe korrët dhe kështu edhe ndaj pleqve t’bahçes me pasur Fshehtësi nga ndonjë anë kanë të Drejtë t’m’i kthejnë gishtat nga thembra e më Mbesin gishtat n’gojë e madje tek Mbretëreshat Fshehtësia s’pinë as ujë se kur Zbulojnë as s’duanë ta shohin personin me sy pa dhjetëra t’mira Drejt që prapë t’hudhin n’shportë apo ndoshta edhe Pajtohen !

Andaj , duhet t’kam Kontrollë nga çdo anë dhe pasi sjelli Shqiptari timonin e anijës së kokës n’shumë pika filloi ta përgatit orarin që gjat shkrimit e kishte zënë gjumi pa bukë por kishte qenë duke e kafshuar një mollë disi të veçantë !

Mirëpo kur u Zgjua , vërejti mollën dhe kishte pasur të trembur pasi i kishte shkuar mendja tek Molla e Ndalimit por e inkurajojë vetën duke shqiptuar :

Nëse vetëm gaboj edhe në vendosje , nuk e quaj vetën Njeri a njeri mundem me qenë prapë se Tokën e ka përshkuar jo dyfytyrësia por dhjetërafytyrësia . Mirëpo ndoshta , molla ka kuptimin që do të takohem me ndonjë Mbretëreshë dhe që i Lutem Zotit se për femëza s’kishte qenë molla e veçantë…!

Papritur , në kokë i shkrepi t’shkoi tek një Institutcion Metodologjik pasi kishte Diell dita dhe shkoi para se t’lajmërohej në Firmë e kështu tek Institutcioni kishte dëgjuar një vajzë duke thënë : Mësuese Heroinë , a kemi me mësuar Metodën e Parandalimit ?!

Pastaj Shqiptari , kishte vërejtur që mësuesja pa zë e kishte kapur nxënësën nga krahu dhe kishte filluar shkallët për tek Institutcioni e Shqiptari edhe n’Gëzim por edhe n’Hidhërim kishte kthyer gishtat nga thembra !

Gjersa metrat , shkonin në shëtitje në këmbë shqiptoi :

Çudi , sepse shkrepja m’takoi me një Engjullushë por s’doja as ta pengoj se ndoshta ka pasur me filluar orën dhe si kishte emrin e Nënës së Hardhucakut e sipas Emrit t’marrë njoftim nga çdo gjë për Heroinën !

Mirëpo ma bukur , t’marrë orarin e saj dhe t’bisedoj drejt me të e sot jo se kishin pasur Metodën e Parandalimit për ta mësuar që mua ndoshta m’zënë n’biseda me atë Metodë pasi kam temperaturë!

Kështu Shqiptari , Heroinës ia kishte marrë orarin e punës dhe një nga ditët dyshe me Diell  e kishte vendosur ta priste tërë orarin në një restorant afër Institutcionit e kur kishte mbaruar mësimi Heroina kishte filluar t’i zbriste shkallët që n’fund t’shkallëve ia kishte zgjatur dorën si Zonjës Shqiptari për ta zbritur edhe shkallën e fundit që Heroina u mbajtë nga dora e zgjatur që as nuk e njihte por u Shtangua !

 

Shqiptari :

 

Vazhdoni hapin , sepse edhe unë kam dridhje n’Zemër dhe iu Falënderoi që nuk refuzuat dorën time por duhet t’jemi t’Fortë si Dielli që qenka sot e eja Hyjneshë të shkojmë tek një Kopsht me Lule në Dardanë !

 

Heroina :

 

Shqiptuat , Kopsht të Luleve por ndoshta ka për të iu dalur ferë . Sepse pa t’gjitha pikat , as nuk mbushi pusin apo as s’vendosi se madje tjerë hapa assesi s’i bëj dhe pasi i dalë zot vetit nga çdo anë ia do t’vijë në atë Kopsht se as s’brengosem nga çështja kush më shehë e shkuanë së bashku me një metër n’mes veti !

 

Shqiptari :

 

Heroinë , zgjodha këtë Vend pasi jemi ma qetë dhe këtu mund t’bisedojmë aq sa dëshironi e Nderuar por nëse as s’iu pëlqen mund ta ndërrojmë Vendin . Mirëpo a ka mundësi , t’ma tregoni mbiemrin dhe çdo gjë rrethë juve e Nderuar ?

 

Heroina :

 

Iu paskan Helmuar qelizat e gjakut , kështu iu Kuptoj që as s’dini t’filloni bisedë dhe edhe pse…. ia iu tregoj që mbiemri im është Iliri e sa kam arritje pasi keni pritur s’po iu përseriti fjalë pasi keni Analizuar por që s’kam vendosur gjer më tani ka qenë shkaku që kam shumë raste . Kështu as nuk dua asnjë t’Vuajë , nëse s’ka Fituar nga t’A-Zh-së . Sepse secilit n’takimin e parë, ia shqiptoj Pikat por edhe mos m’ia shqiptuar secilit duhet t’i shkoi mendja që Ana e mbrendshme apo Lindja dhe rritja si arritja në Fytyrë nga çdo anë s’ka as për t’vendosur pa Pika në mënyrë të Drejtë se edhe rrotullat Ana e mbrendshme i ka Merzi që Rrotullat as s’ka për t’i lejuar !

 

Shqiptari :

 

Iu tregova , emrin tim dhe mbiemrin e kam Shqiptari e çudi babai im apo Piruni ka dalur beter por mua më vlerësoni e Nderuar se më më Vlerësuar m’ka Vlerësuar Zoti edhe pse s’jetoj më vetëm nëse më zbehet Fytyra nga ndonjë anë . Kështu , kam një vëlla në Amerikë dhe as s’di a vjen në Tokën Arbërore e unë edhe nëse shkoj për ndonjë vizitë zyrtare se as nuk jetoj atje pasi Mjaltën kishte Baltë . Ndërsa , xhepi im është nga Puna ime që vonë do t’Kuptoni çfarë kam dhe prindët s’janë me mua pasi Hardhuca ka vdekur e Piruni ka tjetër grua në Amerikë .

 

Heroina :

 

Kuptova , dhe besoj keni Kuptuar nga ana ime e tani mund të përshëndetemi se s’kam kohë ma tepër m’u marrë me Histori as t’njerëzimit që na duhet t’i mësojmë  por edhe hapat në Xixëllonjë se Hapat gjithsesi… e gëzohem që iu njoha !

 

Shqiptari :

 

Ma herët , iu kam shqiptuar që do t’bisedojmë aq sa keni dëshirë dhe aq sa keni kohë e Nderuar e edhe hapat në Mjaltë se Hapat gjithsesi… por ta bëj me dije pasi qenkeni e hapur në bisedë edhe këmbët mos m’i pasur do t’Fitoj nga t’A-Zh-së edhe pse qenkeni ma e vjetër sesa unë por ketë Luftë do ta bëj pasi edhe çdo anë paskeni Hyjnore vetëm që t’jemi së Bashku gjithmonë !

 

Heroina :

 

S’brengosem , çfarë thua por çfarë shohë n’Praktikë pasi iu tregova si jam dhe keni parasyve Urimin se shkoi koha e Heroina u kthye në Shtëpi që Nëna i kishte shkuar tek dajtë Hyjnorë pasi kishte edhe shumë që kanë vdekur edhe pse kanë pasur shpirtin e Pastër por edhe pse kishte ajo Shtangim as nuk dorëzohej !

 

Shqiptari :

 

Ia , më la dhe ngriti kokën lart por Hije i kishte çdo gjë që i duhet Fytyrës. Kështu , të gjitha le ta ngritin kokën por le t’mos jetojnë ato që kanë kokën lart dhe s’kanë asgjë as  në anën e mbrendshme . Andaj që nga nesër , Heroinës sime do t’ia dërgoj t’hollat për një muaj edhe pse ajo kishte pagë .

Mirëpo kur erdhi mëngjesi , Shqiptari shkoi n’Firmë për t’u nënshkruar dhe kishte marrë t’hollat por edhe hapi një numër në bankë vetëm për Heroinën e pas pak kohe t’gjitha ia dorëzoi duke i shqiptuar se tjera herë keni pagën në numrin që ua kam dhënë  por tani eca për t’i përgatitur dokumentat me emrin e juaj për një banesë .

Ah , harrova si zakonisht keni parasyve Urimin e Mjaltës edhe n’hapa Bukuria dyanësore !

 

Heroina :

 

Çdo gjë ,  kishte të Mrekulluar por ndoshta çdo gjë kam për t’ia kthyer pasi do ta Pasaportoj dhe edhe të tjerë kam pasur me disa pika që as floku s’më ka  luajtur për ata se jo madje Zemra fare e kështu Bukur që vetëm i buzëqesha si përshëndetje duke u kthyer në mësim !

 

Shqiptari :

 

Sot , u bën dy ditë që s’e kam parë edhe pse kam biseduar nga telefoni dhe duhet t’ia dërgoj dokumentat për banesë e pas pak kohe ia dërgoi dokumentat që para dorëzimit i kishte trokitur në dritare të klasës !

 

Heroina :

 

Ditën e parë , iu kam shqiptuar që Lulet ndoshta iu bëhen ferë dhe nga sot jeni i pasaportuar se është dashur t’iu shkoi mendja për orë të mësimit që më keni penguar e dokumentat do t’ua marrë pasi nuk Dua që t’ktheheni me zemër të Copëtuar . Kështu , rrugë të Shkëlqyer se sot as s’dua t’iu shohë më por mundeni nga telefoni apo interneti t’bisedoni e- e nervozuar u kthye në mësim !

 

Shqiptari :

 

Në rregull , të lutem  qëndroni plotësisht e qetë dhe m’vjen Keq që iu kam penguar e unë do t’eci por s’do t’Largohem nga Bukuria dyanësore . Kështu , çdo moment në Mjaltë se bisedojmë nga telefoni pasi ma keni dhënë të Drejtën  dhe me kokë të ulur u Largua nga  Institutcioni Metodologjik !

 

Heroina :

 

Ju , nganjëherë më dukeni si papagall edhe pse keni Anën e mbrendshme por të njëjtat fjalë do t’i keni edhe nga  telefoni  apo nga  interneti dhe shkoni me Urimin n’sy e unë po kthehem me Urimin e juaj në mësim se shkoi koha !

 

Shqiptari :

 

T’i bie murit , sepse kam gabuar edhe pse kam pasur shpenzime që asgjë s’është për Këto Engjullusha . Sepse ka njerëz , që shpenzohen për anën e jashtme apo për femëza që këto janë si ai tregimi i asaj shkrimtarës dhe ai tregim kishte titullin: -FËMIJA LIND FËMIJË- e sa bukur në atë Tregim kishte shkruar që ka edhe raste kur edhe nga fëmija delë fëmija me lindje të plotë apo Lindje !

Mirëpo edhe pse ka raste , nuk do t’marrë as Fëmijë se fëmijë fare por për Heroinën do të Shkrihem dhe ajo e Bekuar më refuzoi e ç’i bëra vetit pasi s’kisha Mendjeprehtësi edhe për orë të mësimit  ?!

Madje , si të kishte qenë Shtëpia ime i kam trokitur në dritare por vetëm nëse ma falë gabimin më s’jetoj nëse gaboj  prapë se më më Falë as s’presë pasi shtatë burra i mbanë n’shokë !

Andaj , le të delë ku të delë se tani do ta thirri  dhe sjelli numrin e Heroinës duke i thënë që vetëm të thirra ta dëgjoi zërin e Ëmbël por për biseda tjera takohemi nesër mundësisht se telefonin e kisha në përgjim- përgjimi s’ka ç’i bën Fytyrës së Pastër por ia as nuk dua të lodhi kokën e Zemrës sime e kështu kur ta cingëroi nesër Zemër delë tek Kopshti i Luleve si dhe tani nga Shkrirësi për ju e Nderuar keni gjumë të Ëmbël !

 

Heroina :

 

Ç’ma çarti mendjen , që s’bëja as zë gjat telefonatës por vetëm e dëgjoja dhe pasi u tregova frigacake ia futa vetit një thumb që të dalë nesër sipas dëshirës së tij e jo sipas dëshirës sime ?!

Megjithatë , do të dalë dhe të njëjtat fjalë ka m’i pasur e shpejtë do t’kthehem që tani koka më është bërë daulle !

 

Shqiptari :

 

Sot , ia cingërova por ecë e dije a ka për të dalur  ?!

Kështu , t’i lë mendimet se më është bërë koka daulle me fajin tim dhe t’filloj rrugën për tek Kopshti  e t’ia marrë edhe një Lule në vazo se lulet pa rrënjë apo të ngordhura nuk i ka Dëshirë . Mirëpo nëse nuk vjen , Lulen kam për ta kthyer në Shtëpi dhe kujdesët Shërbetorja e tani pasi kam blerë Lulen po ulem ta presë Zemrën time që ecë e dije kur vjen apo s’vjen vetëm do ta presë kot !

 

Heroina :

 

Një Pëllumb , fluturoi e Fluturoi por u ndalë në një ulëse që së shpejti ka për t’u ngritur pak nga ulësja !

Sepse , akoma s’është i Gatshëm për Pëllumbesha dhe kështu Lulen po ua marrë pasi s’dini t’Kujdesëni  e edhe hapat në Mjaltë se Hapat gjithsesi nëse arrini Gadishmëri nga çdo anë !

 

Shqiptari :

 

Më s’do të takohemi , edhe pse do t’ua dërgoj pagën e dyfishuar për çdo muaj në numrin e bankës dhe ua bëj me dije që më keni Kënaqur në biseda pasi as s’kam pritur që keni për të dalur e për tjera biseda ua cingëroj kur do të takohemi se edhe rrotullat i kam merzi e Merzi  pasi vetëm t’paFytyrët-at shkojnë me rrotulla e Rrotulla !

Mirëpo , pasi më Uruat me urimin tim do të jetoj me shpresë që keni për t’më falur se për t’më Falur as nuk presë se s’kam qenë fëmijë të gaboj dhe më Besoni e Dashur nga Helmimi i qelizave të gjakut i kam këto gabime që ky Helmim është duke më ushqyer por më lënë pa gjumë e tani pasi iu Respektoj keni parasyve Urimin që ma shqiptuat Hyjnesha ime !

 

Heroina :

 

Ç’i kam faj , që iu kanë Helmuar qelizat e gjakut dhe as s’dëgjohet zemra  por Mendja-Mendja nuk ka për t’vendosur me të Gabuar apo pa të gjitha pikat se pa Pika as s’mbushët pusi e kështu Bukur që e kam Uruar se bisedoj me Lule !

 

Shqiptari :

 

Shkuanë katër ditë , sa katër shekuj  pa u parë  dhe pa u dëgjuar me Heroinën . Mirëpo ,  si  ta  thirri  gjersa as s’dua t’ia lodhi kokën me t’pakulturë se përgjuesit-ët mund t’i shkojnë me ndonjë thashetheme por s’do ta ndërroj numrin pasi jam i Pastër  nga çdo anë dhe edhe rruga e përgjimit të pa Fytyrëve do t’iu shkojë Kot tek Fytyra . Sepse vetëm-vetëm , do t’ia cingëroj kur do të takohemi që të bisedojmë dhe Heroina pasi ka Kuptuar ka për të dalur e sot po i shkoj në orë të mësimit pa ia cingëruar !

 

Heroina :

 

Mirë se iu gjeta ,  nxënës-e të Dashur-a dhe klasa ia ktheu mirë se erdhët Mësuese Heroinë !

Sot , a ka ndonjë që ka munguar ?

Nxënësja , që iu ka thirrë me Ëmbëlsi paska munguar ! - shqiptoi Shqiptari .

M’ka njoftua , prindi i saj dhe e ka të Arsyetuar ditën ! - shqiptoi Heroina .

Papritur një nxënës , ngritët në këmbë duke shqiptuar :

Xhaxha , si quheni dhe a do të mësoni gjithmonë me ne e kur jeni regjistruar ?

Quhem , Shqiptar Shqiptari dhe nëse ka për t’ma dhuruar të drejtën Mësuesja do të mësoj gjithmonë e kam bërë regjistrimin në një ditë me Diell !

Xhaxha , Mësuesja ynë secilit-ës nxënës-e ka për t’ia dhuruar të Drejtën për Njohuri dhe kështu unë Albani  pasi e njohë Mësuesën iu kam pyetur para saj e tani qëndrimo-mësim të Këndshëm se duhet t’Mësojmë !

 

Heroina :

 

Sot , kemi musafir dhe do ta kemi një temë të lirë por në Kontrollë për çdo fjalë që shqiptohet . Andaj , kush mund t’na tregoni ndonjë tregim që ka kuptim nga shumë anë ?

 

Shqiptari :

 

Mësuese , i Madhi Kadare ka thënë që Shqipëria dhe  shqiptarët më shumë se kurrë sot iu duhet një Rilindje morale dhe kështu Kjo Thënie kapë shumë anë si :

Njeriu që quhet Njeri , nuk duhet as t’bën hap pa Analizë se kanë për t’i mbetur gishtat në gojë si amerikanit dhe Hardhucakut e Pirunit por kjo Vlenë edhe për gjinin femërore . Mirëpo Njeriu-Njeri , kur ka për t’i Analizuar dhe Praktikuar  Pikat edhe pse ka për të kaluar fusha dhe asfalte e gropa ka për të Triumfuar si Harabeli tek shkenctari But Jaku në librin Zog Zogjani apo ky Njeri quhet Besimtar pasi i ka Plotësuar Pikat e  anëtarit familjar  që është tek 1 Timoteut 5:8 por tek ky Shkrim kuptohet edhe ana e kundër që kur Kryefamiljari s’i ka Plotësuar Pikat është jo Besimtar . Ndërsa nëse kujtojmë , të Madhin Ali Podrimja që ka thënë se Kosova Miq është gjaku im dhe këtu Mësuese edhe shqiptarët tërë Tokën Arbërore duhet  edhe ta njohin si gjakun e vetë dhe gjaku tek secili-a Helmohet kur Toka Arbërore zymtësohet nga ndonjë anë e poashtu jam kur shohë Zymtësi. Andaj të Gjithë, duhet Grusht në mes veti të synojmë nga Grushti në Tokën Arbërore që t’i Largojmë edhe çdo zymtësi dhe kështu së bashku kemi Kënaqësi.

 

Heroina :

 

Ju , quheshit Shqiptar që Gëzohem që iu shohë dhe falemnderit për bisedën në Meditim e mund të ulëni.

A ka , ndonjë  kundërshtim ndaj kësaj që shqiptoi shoku juaj ?

Mësuese , xhaxhai shqiptoi Bukur  por çuditem pse  disa quhen njerëz gjersa  bëjnë hapa  pa Analizë ?! - shqiptoi Arbëri.

Nxënës i Dashur, sepse asnjë s’kemi as lindje të njëjtë se Lindje fare dhe ai apo ajo që ka ma tepër Njohuri duhet ta mësoi atë më më pak njohuri e kështu Rilindemi pasi të gjithë nuk kanë Vedijësim a vedijësim kanë ndoshta !

Në rregull , për sot Mbaruam dhe për detyrë shtëpie duhet t’ma shkruani gjithë kuptimin e bisedës së shokut me fjalë t’juaja por edhe me shembuj tjerë si dhe në Meditim e të gjithë u ndanë duke u përshëndetur por mbeti në klasë Heroina me Shqiptarin !

 

Shqiptari :

 

Më vjen keq , që kam filluar bisedën por kur kam filluar nuk mund të ndalësha pasi kam parë nxënësit-ët  me gisht në nofullën lart dhe e pranoj që kam gabuar por nga Kënaqësia ta shohë Mësuesën duke ligjëruar kam ardhur pa ua cingëruar e mund t’i merrëni këto çokolata për ditët që s’kemi pasur takime se klasës  pa hyrë Ju iu kam dhënë të gjithëve !

Madje një ditë , kemi lënë për të shkuar në shëtitje  së bashku dhe atë ditë ua caktojnë ata-o juve e- e Nderuara Mësuese më njoftoni mundësisht mua lypësit . Sepse sot , m’i keni Helmuar qelizat edhe ma tepër  dhe pak kam bërë çfarë do të bëj  e tani edhe hapat në Mjaltë se Hapat gjithsesi…pasi m’duhet t’shkoj me gishta në gojë !

 

Heroina :

 

Sot , as nuk keni gabuar por edhe me atë që keni bërë prapë jeni i pasaportuar  dhe çokolatat do t’i marrë pasi më duhen për nxënësë-e e ju as mos ecëni se do ta pijmë një kafe që do t’i keni dhjetë minuta bisedë pasi i keni Kënaqur nxënësit-ët se tjera herë keni pasur pesë minuta bisedë !

 

Shqiptari :

 

Mbretëreshë , si të dëshironi do të shkoj dhe gjat këtyre ditëve kam ditur për të shkuar në rrotulla tek ju po vetëm ia kisha bërë gropën vetit e ju e Nderuar jam i Sigurtë që ma kishit dhënë Pasaportën Përfundimtare .

 

Heroina :

 

Ashtu pra , çfarë lexoni për të Mirë edhe duhet ta Praktikoni dhe rrotullat jetojnë tek të paFytyrët-at se tek Fytyra ime jo sot por kurrë s’kanë për t’pirë as ujë se madje Ujë fare e mund t’shkojmë në kafe edhe pse i Mbaruam bisedat !

Kështu dhjetë minuta , kaluanë dhe të dytë u ngritën duke i dhënë dorën njëri-tjetrit si shenjë përshëndetje dhe Shqiptari kapi nofullën e poshtme duke kuptuar që pasi as s’biseduanë në kafe edhe kësaj radhe është i pasaportuar !

Ndërsa Heroina , kthehet në shtëpi e Xixëlluar si kurrë më parë që Reflektimi i mbrendshëm  i kishte përshkuar shtatin Selvi dhe kapi një libër për t’u përgatitur për mësim e n’përgatitje iu kishin mbyllur qepallat që gjer nesër s’i kishte ngritur qepallat !

 

Shqiptari :

 

Kam vekur për së gjalli , ndoshta Triumfoj nga të A-Zh-së për Heroinën dhe do të ngjallem edhe pse e kam Harruar vetën pas Heroinës e pak kam bërë se nga çdo anë Nuk ka as zëvendësim !

Mirëpo , tani kam mbetur as lart e as poshtë . Sepse për lart , nuk di si t’ia filloj pasi as nuk ma largoi pasaportën por edhe poshtë nuk jam pasi sot i kam vërejtur një Xixëllimë në sy që kurrë ma parë s’e ka pasur Heroina ime që asnjë s’ka për t’më Larguar gjer n’vdekje nga ajo që e ka Zemrën guri apo ndoshta po jetoj si pula me grurë natën…!

Andaj , nuk duhet as të dorëzohem nga asnjë pikë për Mbretëreshën time dhe sot po ia lëshoj tri paga për një muaj në bankë se duhet t’i bëj Lutje nga çdo anë e t’ia cingëroj për nesër që të takohemi se ndryshe nuk mbushët pusi apo as vendosja se Vendosja fare por hapat tjerë pastaj do t’i mendoj nëse ia marrë Zemrën !

 

Heroina :

 

Paskam fjetur , si qengji por qenkam ngrirë dhe t’kisha vendosur se hapat tjerë shkojnë ma shpejt e pastaj nuk kisha pasur ngrirje edhe pse m’kishte zënë gjumi pa u mbuluar se Prindët m’kanë vdekur e motra dhe vëllezër s’kam pasur që s’di si kishim kaluar n’mes veti t’kisha pasur pasi unë jam pa prishje të tymit të cigarës nga asnjë lëmi !

Ua , paska ardhur koha t’nisem për punë dhe të filloj rrugën pasi kam bërë rregullimin në Modesti se modestia pak është e pas pak nisët që si kishte arritur me Butësi kapi ditarin që mbushi me pesa dhe dhjeta nga nxënësit-ët dhe nga studentat-ët si kurrë më parë !

Ah , sot si pesat dhe dhjetat duhet t’kam Mendjeprehtësi nga çdo anë e pasi mbaroi orari të nisem për tek Kopshti i Luleve se Shqiptari ma ka cingëruar si paralajmërim një natë para !

Papritur, në çantë i cingëroi telefoni dhe kur kishte shikuar e kishte kuptuar që Shqiptari ia kishte cingëruar për saktësim të takimit një orë para !

Ç’më ka hyrë , kjo temperaturë që më duhet të eci shpejt pasi kam Rrugë gjer tek Kopshti dhe me taxi as s’dua t’shkoj pasi Dua të eci ?!

Ua , sa kam ecur edhe pse kam temperaturë dhe t’i pastroj këpucët me një palomë se janë mbuluar nga pluhuri ashtu siç kam marrë të gjitha gjërat për t’ia kthyer Shqiptarit se s’më ka Kënaqur pasi ka bërë gabime qapkene e kur kishte pastruar njërën këpucë kapi tjetrën që iu këputë taka !

Mjera unë , ç’u bë dhe si të eci që e kam afatin edhe tridhjetë minuta për t’u takuar e kam edhe disa fusha që në këto fusha  jo që s’ka taxi por as asnjë veturë për të më ndihmuar !

Papritur , çanta luhatej nga telefoni dhe pothuajse në vajë nga inati e hapi telefonin që Shqiptarin  e ftoi për ta marrë si dhe e mbylli telefonin duke i Uruar edhe rrugën të Shkëlqyer se Rrugën gjithsesi…!

Ah , miku që është mik shihet në të mirë dhe në të vështirë e kështu edhe pse do t’ia tregoj Shqiptarit gjërat që disa t’holla ia kam shpenzuar e më duhet ta tërhjeku vendimin se gjer më tani ma Cilësori është nga çdo anë !

 

Shqiptari :

 

Mrekulli Hyjnore , sepse zemra ka një gjë që është kështu se gjer sot nuk kam pasur as kohë nga Heroina në takime a Kohë fare…dhe kështu të shkoj me veturën e saj që ia kam blerë por t’ia marrë edhe dokumentat me Emrin e saj e si vetëtima ndezi veturën që për pesë minuta kishte arritur në vendin caktues edhe pse kishte qenë një rrugë e pakategorizuar nëpër fusha !

Mirëpo , pasi u përshëndetën si t’kishin qenë të pa Njohur dhe pas pak me shikim serioz por me zemër në Qeshje Shqiptari i kishte bërë Lutje që ta kapte para duarve për ta futurë në veturë para timonit e- e kapi shtatin selvi si një fëmijë !

Pastaj , Heroina refuzoi të ulej aty pasi s’kishte patentë dhe Shqiptari edhe pse e lëshoi në ulëse e kapi n’krahë për në anën tjetër ta dërgonte pasi Heroinës iu kishte këputur takja që Mrekulli Hyjnore për Shqiptarin pasi Heroina ma parë kurrë kaq afër s’i  kishte qëndruar !

Andaj i Lutej Zotit, t’i Ndihmoi  në vozitje pasi vetëm Xixa shihte dhe Heroina vetëm e shikonte sikur t’mos e kishte parë kurrë e pas pak edhe pse kishin dridhje dyanësore të dytë u nisën për tek Kopshti i Luleve !

Ndërsa Zoti , forcoi pak Shqiptarin që t’i gjente fjalë sa ma cilësore Heroinës përveç vozitjës së Shkëlqyer dhe arritën tek Vendi që afër kishte qenë një këpuctar e ia rregulloi këpucën Shqiptarit pasi Heroina as nuk lëvizi për të zbritur nga vetura se jo madje të Zbriste fare pasi kishte Modesti !

Kështu në Kopshtin e Luleve , të dytë hynë duke ecur pa asnjë fjalë por me gishta t’lidhur në duar dhe kur u ulën në një ulëse si t’kishte qenë ndonjë Engjull një Pëllumb disi i  veçantë ua kishte lëshuar në koka dy lule të papara në shumë vende e si kapen Lulet i kishin shqiptuar njëri - tjetrit :

Që nga ky moment , do t’kemi vetëm Lulëzim nga çdo anë gjithmonë se një gjë është në pyetje pasi Pëllumbi na lëshoi këto Lule !

Pastaj Shqiptari , edhe në hapa të vetëtimës së Mendjeprehtësisë kishte shkuar për ta blerë një Lule në vazo pasi Mbretëresha vetëm në Lule me Rrënjë ka për të Lulëzuar  dhe me Lule mbushi edhe një qese të letrës me gjëra ushqyese për t’u ushqyer që të dytë nga çdo anë kishin marrë ushqim edhe pse pa u Prekur e Heroina  edhe pse kishte marrë gjërat t’ia kthej Shqiptarit si shenjë të Pasaportës përgjithmonë vetëm ia tregoj por pas pak as nuk i kishte refuzuar Shqiptarit për të shëtitur !

Kështu , filluanë për të shëtitur dhe pas një Shëtitje kishin shkuar tek dajtë e Heroinës për t’i njoftuar që dajtë  i kishin pritur me bukë dhe krip e Zemër por pas pak Heroina iu kishte drejtuar kryefamiljarit :

Dajë , nuk mund të kthehesha në shtëpi pa të njoftuar që ne kemi Vendosur për të qenë së bashku gjithmonë dhe për hapa tjerë do të bisedojmë tjera herë por çlirohuni se mbesa s’ua ka marrë Fytyrën as kësaj radhe si ma parë e s’keni pse të ndjeheni as keq që s’iu kam paralajmëruar për ketë ardhje pasi e dija që daja me shikim ka për të Vendosur pasi bazohet tek mbesa por edhe tjetra pasi gjer sot kam dashur ta Pasaportoj që në pranin e Pëllumbit iu shqiptoj që tani qeshi në mbrendi !

Mirëpo ndodhi si ndodhi , dhe kam Vendosur që e Di se daja im ka për t’më Kuptuar e pa Humbur as kohë zgjatja dorën Shokut që ka ardhur me mua !

Ndërsa Shqiptari , ngriti kokën dhe e shikonte dajën në sy sesi ka për të vepruar edhe pse e kishte përshkuar një Skuqje !

Andaj daja , pas një Shikimi në Meditim herë tek njëri e herë tek tjetri ia zgjati dorën Shqiptarit duke i shqiptuar :

Djalë, gjer sot edhe pse ka pasur mbesa ime pagë është Mbështetur tek unë për çdo gjë dhe nga sot pasi paskeni Vendosur për të qenë një mish i vetëm është dashur nga dita e parë e njohjës t’ia dhuroni A-Zh-në që nga sot duhet t’ia dyfishoni apo edhe ma lart edhe pse daja gjithmonë ka për ta pasur në zemër e ashtu duhet t’veproni pa ua bërë me dije mbesa .

Mirëpo , nëse vetëm një shikim shtrembër keni për t’ia lëshuar do t’keni punë me mua edhe pse keni Vendosur së pari ju dhe ua bëj me dije që vetëm nëse ka për t’iu tradhëtuar me tjetër si vjen gjer tek fëmija do t’keni të Drejtën për t’u Ndarë  edhe pse në shumicën e rasteve ndodhin këto gjëra pasi burri s’ia ka plotësuar as a-zh-në gruasë apo kur gruaja mendon që ka marrë të Domit dhe s’Respekton jo familjën e burrit por as vetë burrin e ua shqiptova këto Fjalë pasi edhe pse iu ka treguar mbesa ime ua përseriti që unë quhem Ilir Pellazgu që as hapat pa Analizë as s’i lejoj pasi as keq asnjërit-ës s’i bëj por edhe as s’ia toleroj se Hapat assesi s’bëhen pa Analizë !

Andaj , pa Humbur as kohë iu Uroj Lulëzim  dhe pasi të fejoheni e martoheni të keni Lulëzim në shumim të Tokës në çdo rast me Lindje se disa raste lindin-lindje por duhet t’keni fëmijë aq sa keni mundësi t’ua plotësoni Kushtët se tani po ulem se qenka Rëndë me dhënë dorën e mbesës !

Në rregull , ç’keni shqiptuar dajë vetëm ma keni forcuar Njohurinë se unë nuk quhem jo burrë por as njeri me lindje të plotë nëse s’ia Plotësoj A-Zh-në Drejt nga dita e parë  që tani e tutje Hyjnesha mbi A-Zh-në gjer në vdekje ka për ta pasur e Falemnderit për çdo gjë dajë ! - shqiptoi Shqiptari .

Eja tek daja mbesa ime , dhe merri këto të holla edhe pse e Di që keni e shkoni për ta blerë një Ëmbëlsirë që t’ia shpreheni Ëmbëlsinë dajës apo përgatite siç ia keni zanat se gruaja me fëmijë më ka shkuar tek albanët apo në familje të vetë !

Në rregull dajë , s’ua kthej të hollat dhe e kisha përgatitur një Ëmbëlsirë me Kënaqësi për dajë por nuk kemi as kohë se më duhet m’u përgatitur për mësimin në studenta-e por edhe tek nxënësit-ët që sot jam ndarë nga ata-o me pesa dhe dhjeta !

Mirëpo , së shpejti Ëmbëlsira ka për t’iu ardhur e servisuar dhe  nisët Heroina e si dëgjoi daja shkallët që u zbritën nga këmba e shenjtë iu drejtua mikut :

Mik , çlirohu si në shtëpinë e juaj dhe më vjen keq që ndoshta unë s’kam si tek ju por kam bukë dhe krip e Zemër që Ketë e shohë edhe tek ju miku im . Mirëpo , unë kisha një Ëmbëlsirë në ftohës por doja të bisedoj pa pranin e Heroinës pasi as s’dua t’i kthej kujtesën mbrapa se qapkenja e dajës që në vogjëli ka qenë vetëm Mend . Kështu , s’di a iu ka treguar si është rritur por ua bëj me dije shkurt që ato Fjalë që ua kam thënë në fillim duhet t’i Mbani . Sepse mbesa ime , vetëm dy javë ka thithur gji të Nënës dhe Kjo ka vdekur e Heroina është rritur gjer diku vetëm me baba dhe me njerkë që ka vdekur një ditë para babait të Heroinës . Pastaj mbesa ime , pasi kishte lindje të plotë dhe arritje në Fytyrë nuk Frigohesha edhe pse për çdo gjë ia afroja Krahun por ketë Krahë t’ia dyfishoni apo ma lart e tani ndërrojmë temë se dëgjoj shkallët nga këmba e shenjtë apo mbesa ime që e Pastë daja gjithmonë !

Në rregull dajë , as vetë s’e kam pyetur si e tek pasi s’doja t’ia kthej mungesën e Prindërve edhe pse e kam ditur që s’ka Prindër se para se ta ndali kam marrë pak njoftim dhe Falemnderit që më treguat e si u hap dera nga Heroina Shqiptari ngritët në këmbë duke ia afruar dajës një numër të bankës që kishte pesë mijë euro !

Ndërsa daja , edhe pse Mënjanoi afrimin por Shqiptari i shqiptoi që sonte kemi vendosur për t’mos  kthyer dhe daja kapi numrin  e Shqiptari shkoi për ta ndihmuar Heroinën në rregullim të estetikës së Ëmbëlsirës . Papritur në dritare , trokiti një Pëllumb  me një dallëndyshe që shpejt u Larguanë dhe si shijuanë Ëmbëlsirën u ngritën Shqiptari me Heroinën për t’u kthyer e hapen derën por gjersa përshëndetëshin Heroina me dajën Shqiptari shpejt shkoi në veturë për ta marrë një spekter të arit për t’ua shtruar në shkallë që daja edhe pse ecte u shtangua por e kapi nga krahu Shqiptari pasi ia vërejti ndryshimin në Fytyrë duke i shqiptuar se ky do të mbetët tek ju se Heroina gjithmonë nëse jam gjallë ka për të shkelur në spekter të arit !

Pastaj , pasi i uruanë njëri-tjetrit edhe hapat në Mjaltë se Hapat gjithsesi… dhe Shqiptari kapi timonin për Rrugë që Heroina mbeti me kokë mbrapa në veturë duke e shikuar dajën që kishte ngritur dorën lart e dajës i shkuanë lotët në Fytyrë gjersa nuk e shihte më veturën që pas pak u kthye në kullë me numrin e bankës duke e menduar për cilat vende i duhet pasi mbesa i kishte thënë asnjë për mua nuk janë !

Mirëpo Shqiptari me Heroinën , pas pak kohe kishin arritur tek rrugëkryqi që iu duhej të ndaheshin për në shtëpi që Shqiptarit i shkuanë lotët pasi kthehej  vetëm por Heroina përqafoi dorën e vetë dhe ia kapi buzët me të njëjtën dorë e të dytë i kthyen gishtat nga thembra për tek shtëpitë e tyre që Shqiptarit i duhej të ecte këmbë dhe Heroinës me veturë pasi s’kishte patentë ta dërgonte tek shtëpia se iu bie rrugëkryqi me disa metra të kundërta për në shtëpi !

Kështu Shqiptari , qëndroi në vend gjersa Heroina hyri me veturë në shtëpinë e saj se nga rrethi pasi as s’dëshironte fjalë nuk mund t’shkonte ma afër gjersa rrethi s’kishin njoftim ç’janë dhe kur arriti Heroina i kishte ngritur dorën pasi e kishte prekur Zemrën e Shqiptari filloi rrugën me lotë në sy por duke përqafuar një shami që ia kishte dhënë Heroina që pas pak hyri në Shtëpi i dërmuar por i pa dorëzuar pasi e mbante Reflektimi që kishte kaluar në pesa e dhjeta !

Mirëpo , kur kishte arritur mesnata kishte rënë në shtratë pa u zhveshur dhe madje edhe me këpucë  që nesër përveç që i kishte pastruar sytë nuk kishte nevojë të rregullohej siç e kishte shprehi për të shkuar para Institutcionit Metodologjik që të takohej me Heroinën !

Andaj , gjersa kishte bërë disa Hapa nëpër natyrë i dukej që qeshnin Lulet pasi në çdo ditë kishte veshje tjetër si t’kishte qenë ndonjë vajzë që është rritur pa prishje të tymit të cigarës dhe me Lindje të Dëshirës për Estetikë e duke shikuar vetën që iu kishin bërë rrobat si m’i kapur në grusht nga rrudhat u kthye për t’u Ndërruar por e njoftoi Heroinën që të shkoi tek Kopshti i Luleve !

Ndërsa Heroina , kur kishte mbaruar mësimin kishte filluar rrugën për tek vendi caktues që gjersa kishte shkuar edhe Shqiptari kishte arritur të Ndërrohej dhe ta pretë gjersa të vjen e si u takuanë me një përshëndetje si t’panjohur kishin hyrë në veturë që filluanë të shëtitëshin në Heshtje !

Kështu , iu kishte shkuar sa gjysma e kohës para se të Vendosenin dhe një ditë Heroina i kishte shqiptuar Shqiptarit :

Jeta ime , nesër së bashku me punëmarrësit-ët dhe me dajën do ta bëjmë fejesën dhe nëse Dëshironi i ndërrojmë unazat edhe në Firmë e mbeti duke shikuar në sy Shqiptarin por pothuajse n’vajë pasi i afroheshin hapat për ta lënë vajzërinë !

Mishi i vetëm , në rregull por unazat do t’i Ndërrojmë në një restorant ku kanë për të qenë patjetër edhe ata-o që shqiptuat  ! - shqiptoi Shqiptari.

Menjëherë Shqiptari , ia kishte dhënë telefonin që ta ftoi dajën edhe pse ajo kishte ujë në telefon  dhe daja me Modesti u Ftua në Restorantin Pellazgët që si e kishte mbyllur telefonin i kishin shkuar lotët në sytë Smeraldë !

Pastaj Shqiptari , ua bëri me dije Firmës që të vijnë në Restorantin që me Ëmbëlsi duke u qeshur i kishte Ftuar dhe pas pak e thirri edhe shërbetorën por i kishte thirrur edhe disa muzikantë që nesër e kishin bërë jo fejesë  por si dasem pasi erdhën edhe i gjithë Institutcioni Metodologjik por shërbetorët shkaku i Respektit ndaj Heroinës që kishte Shqiptari i prezantonte si profesorë !

Ndërsa pas një Çlodhje , të dytë kishin filluar të shëtitëshin por pas çdo Shëtitje kishin për t’u kthyer secili në shtëpinë e vetë dhe në Këto Shëtitje kishte shkuar kohë sa gjysma e kohës kur kishin Vendosur e një ditë me Diell Heroina iu kishte drejtuar Shqiptarit :

Mishi i vetëm , nesër do të martohemi dhe natën e parë Dua jashtë Tokës Dardane e pikërisht në Amerikë  por ditën vijuese të kthehemi e pas disa ditëve të shkojmë në muaj të Mjaltit .

Jeta ime , në rregull dhe kam Kënaqësi që ashtu siç iu kam emërtuar me Zemër për Fejesë më emërtuat Hyjnesha ime sot e siç keni shqiptuar do t’ia bëjmë por sonte e Njoftoi Firmën që t’i kemi kur të kthehemi të gjithë në Shtëpi .

Kështu Heroina , kur kishin marrë Rrugë e kishte marrë Vellon dhe si kishin arritur iu kishte ardhur edhe vëllau i Shqiptarit me të gjithë të njohurit-at e në mbrëmje Heroina kishte shkuar tek një rregulluese për ta veshur Vellon që kur kishte dalur para Shqiptarit i kishte Ngjarë një shtojzovallëje !

Papritur , kishte ardhur vëllai  Shqiptarit  nga nëna por edhe fëmija nga babai  që kishin sjellur çdo gjë të Xixëlluar dhe e Praktikuanë Dasmën Shqiptare në mes të Amerikës e madje kishte pasur edhe tupana me Lahuta !

Andaj në Mrekulli Hyjnore , hyri dhëndëri në një Hotel që kishte qenë në mes të një natyre marramendëse dhe afër e kishte pasur një Ujë që notonin mjelmat e shotat !

Mirëpo ditën vijuese , Shqiptari e kishte porositur një aeroplan special për t’i kthyer që kur kishin arritur iu dalin para punëmarrësit-ët dhe daja  me Tupana e duartrokitje !

Ndërsa shërbetorja , kishte marrë një peshqirë të lagur për t’ua pastruar këmbët si shenjë pastrimi nga dheu i huaj pasi vetëm  Hyjneshat dhe Engjujtë i duhen Tokës Arbërore se Është e Shtrejtë !

Kështu Heroina , kishte qëndruar ulur edhe një orë për ta parë edhe ata-o që s’e kishin parë Nuse dhe pas një ore kur kishte dashur për t’u Ngritur  rrethë Vellos kishin ardhur shtatë xhuxha si t’zbritur nga qielli pasi ma parë s’i kishte parë e ia kishin mbajtur Vellon mbrapa që kishte gjatësi dy metra e ma tepër që e shoqëruanë gjer tek dera e dhomës por shërbetorja shihej e Lodhur pasi kishte pasur mundim për t’i gjetur xhuxhat !

Ndërsa Heroina , për të shtatët i kishte nxjerrë nga pesëdhjetë euro dhe pasi iu kishte Uruar Xixëllimë edhe në hapa e kishte mbyllur derën e dhomës si e këputur por e shtangoi Shqiptari pasi kishte veshur një fustan të Kuq si shenjë që të Dua por edhe për pak humor pasi Heroina nga kur kishte përshëndetur dajën pothuajse n’vajë qëndronte !

Papritur , kishte fshirë lotët dhe ia plasi për të qeshur si kurrë më parë e Shqiptari shpejt kishte marrë një gotë ujë për çdo rast pasi e dinte që e ka shkaku të mos Dorëzohej edhe pse kishte dorëzim !

Mirëpo , kishte kaluar nata pa asnjë problem duke biseduar dhe kur kishin kënduar gjelat me telefon tek shërbetorja i kishin porositur dy kafe që iu erdhën me nga një sheqerpare e pasi i kishin mbaruar dalëndadalë i bën një përgatitje çantave për muaj të Mjaltit . Andaj , kur kishte arritur ora shtatë e kishin filluar rrugën duke iu lënë porosi si në Firmë e poashtu në Shtëpi që edhe në hapa jo vetëm t’keni Mendjeprehtësi por edhe t’na lajmëroni se në Hapa patjetër pasi të shkoni ndryshe pa i bërë dhjetëra të Mira as s’iu bisedojmë edhe pse e dijmë që jeni mendjeprehtë por pasi Mbaruanë porosinë dalëngadalë me muzikë në veturë e kishin filluar Rrugën e Mjaltës me Urim të Mjaltës nga të gjithë !

Menjëherë , kishte Xixëlluar vetura nëpër asfalte dhe autostrada duke kaluar fusha me gjelbërime që kishin pasur edhe Lule por tek njëra kishin ndaluar për të luajtur një lojë ger që e kishin filluar me kusht dhe në kusht humbi Shqiptari që Heroina përveç një Ëmbëlsirës edhe kishte Shpëtuar pa u Prekur që kishte bërë gjumë si kur kishte qenë vazjë !

Madje , kur kishte ardhur mëngjesi i kishte shkuar tek shtrati një kafe me çokolatë që i kishte përgatitur Shqiptari por pasi s’kishin pasur tjetër filxhan e kishin pirë së bashku apo recepcionisti me qëllim në dhoma çiftësh e kishte lënë vetëm nga një filxhan me një çokolatë !

Kështu Heroina, kishte pasur Kënaqësi pasi iu kishte plotësuar të paktën ajo dëshirë Shqiptarit që edhe pse nuk Dorëzohej vetëm sa s’i shkonin lotët dhe pasi kishin ngrënë ushqim e kishin marrë rrugën pak për notim por edhe pak për shëtitje që kështu iu kishte shkuar një muaj si njëzetë e katër orë por tjera herë as pa shpëtimin e Heroinës !

Mirëpo , gjat Rrugës për në shtëpi Heroinës i kishte ardhur për të vjellur dhe Shqiptari kishte marrë shqetësim pasi s’kishte pasur afër Shtëpi Shëndetësore e Heroina kur e kishte parë ia kishte shkruar në telefon që të vazhdoni Rrugën se qenkam ngjizur pasi edhe kjo por edhe sot kam pasur n’sy një fëmijë të Bukur si Jeta ime !

Pastaj Shqiptari , kishte ndaluar për ta Shikuar njëri-tjetrin në sy Arshiknie dhe pas pak të dytë i kishin Uruar barkut zhvillim në Mjaltë nga çdo anë me një përqafim e Heroina në telefon kishte filluar ta përgatit një listë se ç’i duhej të merr nga çdo anë gjat shtatëzanisë por Shqiptari si e kishte parë duke vozitur kishte shqiptuar që për Ketë Mishi i vetëm kam Luftuar dhe do të Luftoj se as nuk kam dashur fëmijë të më bëj fëmijë që më kanë Lutur lloj-lloj por Merzi i kam pasur jo vetëm t’iu bisedoj por ma tepër kur pa Dëshirën time më është dashur t’iu dhë dorën për t’i përshëndetur shkaku i rrethit ku ndodhesha !

Mirëpo Jeta ime , nëse ka për të më biseduar ndonjë qoftë shqiptare apo edhe Shqiptare por edhe e huaj a ka për t’iu ardhur merzi apo Merzi se iu kam thënë që do t’mundohem gjithmonë e ma tepër si Jeta ime t’bisedoj në Njësim të Gjuhës së Ëmbël Shqipe që duhet ta dërgojmë para e jo të kthehemi në dialekte pasi shkelim Gjakun dhe Djersën e derdhur përveç që tregojmë njollë tek Fytyra ynë ?!

Mishi i  vetëm , me kënd të dëshironi mund të bisedoni se shoku-shok dhe Shoku-Shok por burri-Burrë e kështu ju edhe unë duhet të dalim me Mend me secilin-ën por edhe të kthehemi me Mend se Fundja-Fundit asnjë as s’mund ta ruajmë nëse vetëpersoni nuk ka Kujdesë por edhe tjetra as nuk dua të hyjë në mëkatë me asnjë që e Duani si grua apo ajo ka për t’iu Dashur si burrë që as s’e toleroj ketë pasi as keq asnjërit-ës as s’i bëj por edhe as s’ia toleroj se iu tregova shkakun por as s’iu xhelozoj fal Lindjës dhe Punës sime që kam Bukuri dyanësore !

Andaj , edhe pse vëreja që me shaka më pyetët iu përgjigja ashtu siç duhet të jemi dhe ta bëj me dije që për Fytyrë jo vetëm unë por as ju s’duhet t’bëni as shaka se as ujë s’ka për të pirë tek unë edhe pse siç më Njiheni kam Buzëqeshje në shumë anë Jeta ime ! - përgjigjët Heroina .

Mishi vetëm , më vjen Keq që ua bëra atë pyetje se asgjë s’i keni shakatë në pa vend ju Merzi çfarë i kam unë dhe këtu të Betohem që më s’keni për të pasur pyetje të këtilla edhe pse në pyetje më keni parë si iu kam pyetur e përveç që m’keni vërejtur qeshje mundohesha t’ua përseriti për Gjuhën e Ëmbël atë që kam për ta Praktikuat vetëm e vetëm t’iu zbuti në përgjigje…!-shqiptoi Shqiptari.

Kështu , kur kishin filluar Rrugën pasi Heroina e kishte parë Shqiptarin të Skuqur edhe njëherë ia shqiptoi që s’keni as nevojë të Skuqeni pasi iu kam treguar si iu kam parë dhe keni Falje nëse s’përserisëni më pyetje të atilla e pastaj si shenjë përforcimi në atë që i kishte shqiptuar ia kishte kapur dorën në Përgëdhelje !

Mirëpo Shqiptari , kur kishte pasur çlirim nga Skuqja dhe duke shikuar iu kishte kthyer Heroinës me belbëzim :

S’është as kot , që gruaja ka për të faruar ose për të shtuar e Shtuar dhe Mishi i vetëm tani do të voziti me Buzëqeshje pasi ma keni Shtuar forcën duke ma Larguar bluarjën në mbrendësi e eja mbështetu në krahë pasi s’paskemi vetura në komunikacion edhe pse duhet të kam mendjeprehtësi edhe në hapa a Mendjeprehtësi jo pasi s’ka as denduri !

Ndërsa Heroina , edhe pse e kishte përqafuar në faqe nuk iu kishte mbështetur pasi kishte në Mendje fëmijën dhe kishte ulur sytë në bark e Shqiptari kur e kishte parë Mbretëreshën kishte kapur rrënjën e kuptimit që pa humbur kohë kishte filluar të vozisë . Kështu kishin filluar , biseda për Firmë dhe Shtëpi por edhe si kishin njohur njëri-tjetrin e bisedat iu përfundonin në qeshje që ua kishin  zvogëluar Rrugën por çudi iu kishte dalur para Shtëpisë shërbetorja me dy pëllumba që kishin pasur në fytë nga një zemër !

Andaj , të dytë kur kishin dalur nga vetura iu kishin hudhur në krahë që pëllumbat i kishin lëshuar të fluturonin dhe të tretë kishin hyrë mbrenda duke u Qeshur që shërbetorja përveç pëllumbave e kishte ndërruar Shtëpinë si nga ana e jashtme e poashtu nga ana e mbrendshme me lloj-lloj Skulpture !

Kështu , si kishin pushuar të dytë i kishin kapur telefonat për t’i njoftuar vendet përkatëse për mbledhje dhe në këto të dytë kishin pasur Kënaqësi për çdo gjë që kishin punuar mbrenda një muaj e kështu si shenjë Respekti Shqiptari kishte mbajtur një aheng që nuk dinte në cilin restorant ta mbante pasi të gjitha kishin emërtime jo vetëm të Kuptueshme por edhe të shkruara në Gjuhën e Ëmbël Shqipe të Njësuar  por pas një Mendimi kishte vendosur tek restoranti ILIRËT që kishin qëndruar gjer në mëngjes nga mbrëmja duke biseduar për Historinë e Lavdishme të Kombit por edhe kishin vallëzuar kur kishin parë që në aheng kishin ardhur edhe disa me lara që kishin fytyrë të buzëqeshur !

Mirëpo kur kishin , vërejtur çdo gjë ata-o disa me lara buzëqeshëse duke e sjellur kokën dhe pa humbur as kohë i kishin Kthyer gishtat nga thembra !

Kështu ahengu , vazhdoi pa as kontrollë pasi kishte mbetur vetëm me Fytyra edhe pse Këto kishin vepruar me taktikë për ta Larguar personin laramues pasi ky s’ka as vend tek Fytyra në përhershmëri por edhe pasi ky merrët me thashetheme e s’kishin as pse t’lodheshin Fytyrat në aheng me personin laramues që ky shkaku i Tokës duhet rregulluar a jo Rregulluar se s’ka Lindje që për këta-o është kot Thënia !

Ndërsa Shqiptari me Heroinën , pasi u Uruanë me të gjithë në aheng edhe në hapa të kemi Xixa së bashku dhe me Xixa kishin vazhduar edhe në të gjithë muajtë e barrës vetëm në Lulëzim nga të gjithë e kur kishte ardhur koha për të lindur që lindja kishte shkuar për Mrekulli por kishte lindur një djalë edhe ma i Bukur sesa që e kishte parafytyruar Heroina kur kishte vërejtur që kishte mbetur me barrë por Djalin e pagëzuan Pellazg !

Pastaj të tretë , kishin jetuar si një familje të paparë dhe kështu Heroina ndaj Pellazgut që kishte lindur me Lindje i ndante kohën në orarë për çdo gjë e kështu kur Pellazgu kishte arritur në katër vjetë në Metoda Metodologjike që kishte marrë një rritje të paparë e Shqiptari pasi kishte kuptuar që prapë Heroina kishte ngjizje me dy fëmijë në bark por duke shikuar çdo gjë në Meditim  për Mrekulli Hyjnore me Kënaqësi shqiptoi :

Mishi i vetëm , as kot s’e kemi që pika-pika do të mbushët pusi dhe kur kam parë të gjitha pikat që keni Hyjnore- Hyjnesha ime  e kështu kam Vendosur në përhershmëri për të jetuar së bashku pasi kisha nevoj për Hyjneshë se jo si disa që bashkohen për dashuri se Dashuri fare pa pasur as nevojë edhe pa i Shikuar Pikat e që ka për t’iu shkuar jeta në gerë-merë (fjalë gjykuese, ndaj njëri-tjetrit dhe pa u Respektuar në mes veti apo edhe që bisedojnë pa rënd)!

Papritur Shqiptarin , telefonoi vëllau nga nëna dhe i kishte thënë që ka ndërmend për të ardhur në Tokën Dardane përgjithmonë e Shqiptari edhe pse i kishte uruar mirë se ardhje vëllaut u shtangua pasi mendonte që ka për ta kundërshtuar Heroina si ta Kuptoi !

Mirëpo Heroina , edhe pse s’i kishte treguar Shqiptari si e kishte dëgjuar telefonin iu kishte drejtuar burrit :

Jeta ime , nuk keni as nevojë të bluheni pasi e Di që të mos kisha barrën do të ma kishit thënë dhe nga sot vëllau i juaj ka për ta pasur një Dhomë si në shtëpinë e vetë se unë nuk kam Vendosur me të Domit por me familjar e edhe tjetra për ketë kam Vendosur që Dasma ynë të bëhet të paktën një ditë pranë gjirit familjar të juaj !

Eu Fisnike , që paskeni lindur me të pasur ma tepër se baba nga çdo anë ! - shqiptoi Shqiptari .

Ndërsa vëllau i Shqiptarit , kishte ardhur në momentin kur shërbetorja kishte përgatitur një Ëmbëlsirë në tavolinë dhe Pellazgu pasi nga fotografitë kishte mësuar për axhin e vetë e hapi derën duke thirrë o nënë- o baba është duke ardhur axhi i Ëmbël !

Menjëherë , prindët kishin futur në mes Pellazgun dhe kishin filluar hapat në Kopsht që t’i dilënin para vëllaut nga Amerika që quhej Shqiptar e kur kishin përqafuar njëri-tjetrin me Buzëqeshje kishin hyrë mbrenda që vëllau i Shqiptarit kishte shtanguar kur e  kishte parë Ëmbëlsirën në tavolinë që shpejt Shqiptari gjeti një sofër për t’ia vendosur para por vëllau i Shqiptarit ndjehej keq pasi nuk i kishte njoftuar kur ka për të ardhur saktësisht që nga krahu i vëllaut prapëseprapë nuk u Dorëzua !

Mirëpo , edhe pse kishte shtangim kishte arritur të shqiptoi që edhe guri ka për të Peshuar vetëm në Vend të vetë se Guri gjithsesi…dhe ia dëshmia që s’iu kishte pritur ta merr një pirun por me gisht e futi në gojë një pjesë të Ëmbëlsirës e duke i Shikuar të gjithë i shpëtuanë lotët duke u ulur që pas pak kishte marrë pozitën këmbëkryq duke e ftuar djalin e vëllaut t’i ulej në gjunj që ia mbushi duartë me sheqera të llojeve të ndryshme !

Menjëherë Pellazgu , falënderoi axhin duke e përqafuar por vëllau i Shqiptarit dalëngadalë nxjerrë për të gjithë disa gjëra dhe vëllaut ia dorëzoi një numër të bankës që Shqiptari pasi kujtoi dajën e Heroinës s’ia kishte kthyer por e kishte punësuar që nga dita vijuese në Firmë si aleat por ia bëri me dije që mundet Shteti të na ndërroi pozitat pasi kam ndërmend t’ia Dorëzoj Firmën !

Kështu pas disa ditëve , Shqiptari kishte Praktikuar vendimin dhe Shteti nga Respekti dy vëllezërit i kishte bërë udhëheqësa por Heroinën udhëheqëse e Firmën e kishte njohur në Emër të djalit që i kishte rënë Firma Pellazgu që përveç punëmarrësit-ët e ma hershëm shtoi edhe të tjerë-a !

Ndërsa pas një kohe , që kishte shkuar çdo gjë për Mrekulli Hyjnore nga çdo anë edhe Heroina kishte lindur djalë dhe vajzë për Mrekulli e i pagëzuanë Syra dhe Syrë pasi punëmarrësit-ët e hershëm ua kishin propozuar Emrat që Shqiptari me Heroinën i kishin Pajtuar por Shteti kishte përgatitur vërtetimin (vulën) për dokumenta :

Binjakët Mbretëror Ilir , Syra dhe Syrë  në Firmën Pellazgu !

Kështu në Lulëzim , të gjithë së bashku e kishin vazhduar Rrugën e jetës në Kurorëzim nga çdo anë pasi edhe hardhucat kishin marrë rrugë për në kaçubë dhe pas një kohe kishte ardhur edhe Piruni në Tokën Albane që nga çdo anë kishte pasur Kurorëzim me djalin në Tokën Dardane e pas një kohe u shtuanë punëmarrësit-ët në Firmë por edhe vëllau i Shqiptarit u martua me Shqiptare që ia kishte gjetur Heroina por që e kishte Kurorëzuar si vetën . Pastaj , vazhduanë Rrugën të gjithë ta Kurorëzojnë Tokën nga çdo anë edhe në hapa të Mjaltës  se  Hapat gjithsesi i kishin ashtu të shumuar si Përkrenarja e dhisë që ka kapur gegët por edhe si Shpata që  ka kapur toskët në Shqiponjë  me Luftë të Timonit të anijës së kokës në  Kurorëzim pa u Prekur që edhe jetën kishin bërë një për të gjithë por edhe të gjithë për një !

 

Shifra:

Bleta Apeluese

Prishtinë, më 29.X.011