Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Kalosh Çeliku: T?rbimi i kalemxhiut melez para Vitit t? Ri

| E merkure, 30.12.2009, 08:56 PM |


T?RBIMI I KALEMXHIUT MELEZ

             PARA VITIT T? RI

Te Ura, te Ura

Vraponi, o burra,

Thomsonin e ngrat?, q? ju vet’ e vrat?

Q? pas nuk i rat?, po vet?m e lat?,

Kur shkonte kaluar t? vdes? p?r ne,

P?r ju t? mallkuar, q? s’doni Atdhe.

                                        Fan NOLI

 

Nga Kalosh ÇELIKU

Intelektuali shqiptar, edhe pse jeton n? kushtet m? t? v?shtira dhe t? ashp?rsuara deri n? pik?n kritike, p?rs?ri nuk mund t? rri anash pa u rrokur fytas me trusakat?t, pseudoshkenctar?t dhe intelektual?t e rrejsh?m. Ose, siç do t? thosha ndryshe, Kalor?sit e arratisur q? i kan? hipur Rosinantit dhe trillojn? akuza nga ato m? t? r?ndat: se gjoja i kemi t? gjitha, nga çerdhet e f?mij?ve e deri te universitetet, gazetat e p?rdtishme, sht?pit? botuese, Teatrin Shqiptar, Radiotelevizionin Shqiptar, Institutin “Pjet?r Bogdani”, Muzet? e “Liris?”, Muzeun e Alfabetit...

        Vall?, a mund t’i mbyll? syt? Intelektuali shqiptar para gjith? k?saj propagande dhe dhune t? partive politike shqiptare, q? e sakaton pa m?shir? arsimin dhe kultur?n shiptare. Jo. Ama, si t’u ndalet turri k?tyre Don Kishot?ve shqiptar? q? e vazhdojn? sulmin po me t? nj?jtat metoda komuniste, duke i thelluar masat antishqiptare, kur shqiptar?t afirmohen n?n parull?n demagogjike t? “barazis? s? plot? komb?tare”, “v?llaz?rim – bashkimit”, ndonse k?t? parull? mashtruese tanime e ka kuptuar i t?r? populli shqiptar?! Me: pun? – pun? nat? e dit?, q? t? shohim pak?z drit?, siç do t? thoshte Naimi. E, a ka punuar Intelektuali shqiptar nat? e dit?? Me siguri po. At?her?, pse Maqedonia sovrane ?sht? Trek?ndshi i Bermudeve, nuk e afron Intelektualin shqiptar, nuk e merr pran? vetes n? gji? E di vet?m nj? gj?,  se fushata e organizuar mir? nga aparati burokratik, gjeti edhe m? fuqish?m shprehje mu n? demokracin? e temrrshme neokomuniste. Intelektualit Shqiptar nuk i ofrohet p?rs?ri vendi i merituar i pun?s, nuk e th?rrasin n?p?r tryezat e rrumbullakta, nuk e ftojn? n?p?r simpoziume shkencore, manifstime kulturore, n? p?rurimin e librave... Me sopat?n e madhe shtyp rebelimin e ideve t? tyre dhe i d?non t? punojn?, t? marrin frym? jasht? institucioneve shtet?rore. Autorin e k?tij shkrimi si t? pad?gjuesh?m, e degdis dhe e d?non edhe m? tej t? punoj si shkrimtar me profesion t? lir?, i cili tashm? nuk do t’i shp?toj?  as edhe cenzur?s partiake, ndjekjes frontale nga gjysmak?t dhe analfabet?t (shkrimtar?t e vet?quajtur), Intelektual?t e Rrejsh?m dhe Komunist?t? e arratisur n?p?r parti politike, unione dhe shoqata neokomuniste. P?rderisa, shkrimtari kryengrit?s do t? ndiqet dhe d?nohet si i pap?rmisuesh?m n? shtetin “demokratik”, K?lyshi i Llagut po n? t? nj?jtin shtet si “patriot” dhe i p?rshtash?m do t? rrokulliset bythekrye n?p?r brek?t e partive politike deri te posti m? i lart, kryetar dege n? provinc?, ku edhe do t? shp?rblehet p?r merita t? “pakap?rcyeshme” nga partia n? pushtet me nj? vend pune si postier. Vet?m, fatkeq?sisht partia nuk t? b?n? shkrimtar. Trusakati melez k?t? e kuptoi shum? von?, kur e p?rzun? nga radh?t e veta me nj? shqelm byth?ve t? gjitha partit? politike dhe, kur e kuptoi se nuk ia ka dh?n? Zoti dhuntin? e shkrimtarit, tymeflak? nxorri nga goja e bytha. T?rbimi, kalemxhiut melez ia ka krimbur trut?, qorruar t? dy syt? n? ball?. Fajin e k?rkon n? komuniz?m, demokraci si argat partiak, e harron se ?sht? pa talent, i zhveshur lakuriq nga vlerat artistike. I papjekur ende jeshil, si kungull Stambolli mes avlive t? P?rtejzallit. Kalemxhi me brek? t? arnuara arn? mbi arn? n?p?r parti politike. Mosmir?njoh?s ndaj partis? politke, q? s? paku p?r “vlerat artistike” q? ka,  i dha nj? torb? taxhi, e pun?soi si postier province t? mos vdes edhe p?r buk?n e goj?s. Tekefundit, asaj edhe duhet th?n? felemnderit. Durim, mos qaj pse nuk mund t? b?hesh shkrimtar i madh! Edhe shum? t? tjer? si ti nuk ia kan? arritur q?llimit, po si ti nuk vajtuan, nuk derdh?n lot?, nuk u t?rbuan duke shpifur e hedhur gur? e dru mbi shkrimtar?t e talentuar q? posedojn? dhunti hyjnore. Ose: p?r sojin e kalemxhiut melez, jan? profet?. E di edhe se ti nuk ke faj, fajin e ka partia q? t? dalldisi me taxhi se, ti mund t? b?hesh nj? dit? edhe shkrimtar. Po, edhe ajo nuk ka gjithaq faj. Shkaku se: nuk e ka ditur se nga e ke genin ti si fis i mullinxhijve. Thon?, edhe se je nip Poreçje (fshat serbo-sllav). Nuk ka kjo r?nd?si, po ka r?nd?si se artin nuk e ke n? shpirt, n? gjak. Nuk t? japin gji ty Tri Zana t? maleve. Fuqi p?r luft? si Mujit e Halilit. Prandaj, mos e prit? m? Muz?n q? u takon bejler?ve e aristokrat?ve, kthehu te puna e postierit n? Katund, ose mullinxhiut q? e ke trash?gim nga babai!

        V?shtir? nuk e ka edhe tipi intelektualit shurdhmemec, i cili do t? p?lqej? rehatin?, kolltukun dhe vendin e merituar t? pun?s n? Qeveri, Ministri ose n? redaksi t? gazetave dhe radiotelevizioneve partiake, duke u k?nduar himne e duke u duartrokitur neokomunist?ve t? arratisur, strehuar n?p?r parti politike, unione e shoqata “humanitare”. Tipi tjet?r i intelektualit servil me shok?, kur ta lyp? nevoja (sa her? q? t’i thot? partia), do t’ia nd?rsej? k?lysh?t e t?rbuar tin?z pas shpine shkrimtarit rebel dhe her? pas here do t? shkruaj ilahi p?r Ramaznin n? faqe t? par? n?p?r gazeta fetare, do t? b?j? intervista me veteran? fetar? p?r hapjen e medreseve dhe nd?rtimin e xhamive me dy e kat?r minare n?p?r Maqedoni, sa her? q? ta doj? policia fetare, tash: “me Zotin p?rpara” n?n moton e “demokracis?”... Edhe at?, n? k?t? koh? kur f?mij?t tan? nuk kan? godina shkollore, libra gjat? k?tij viti shkollor q? ?sht? n? ikje, dhe atij t? Riut q? vjen me thes t? zbraz?t n? krah pa dhurata.

         E, t? mjer?t, fatkeq?sisht, ende vazhdojn? t? jen? n?n fronin e sh?rbimit direkt t? shefave t? Vet?sh?rbimit t? mallit “kulturor dramaturgjik” n? Bit –Pazar, t? cil?t, m? shum? se aparati i specializuar p?r ndjekjen e ideve, me ndihm?n e partive politke shqiptare i mbajn? ende frer?t e cenzur?s s? fsheht? t? vlerave ideoartistike.

         E gjith? kjo tregon se, intelektuali shqiptar n? Maqedoni ?sht? ende i ndjekur, i reduktuar n? minimum, duke ia mbyllur t? gjitha dyert e “Qendr?s tregtare”. Vet?m jo, edhe K?lyshi Melez i Llagut me shok?. Nuk duhet harruar k?tu pa i p?rmendur edhe mashat e tyre – k?lysh?t me zgjebe, q? brenda nj? dite i luajn? disa role: edhe t? politikanit, edhe t? patriotit, edhe t? shkrimtarit, edhe t? kurv?s... E pas tyre edhe kritikun e M?m?dheut Doktorziun, q? nat? e dit? i mban? gjall? n?p?r mjetet e informacionit si shkrimtar? me perspektiv?, q? k?ta m? n? fund ta propozojn? n?p?r komisione t? Qeveris?, Parti politke, universitete dhe si an?tar? komisioni n? ndarjen e çmimeve tradicionale n? nivel republikan. Dihet, pasi ta ken? arnuar me shum? mundime ndonj? lib?r teknefes, i kan? shkrur nj?ri – tjetrit letra dashurie.

       Nat? e dit? çirren sa munden n?p?r gazeta, internet e dritare k?ta burra t? pushk?s e pen?s p?r demokraci, arsim, art e kultur?. Nuk njohin kufij, as mure n? Bashkimin Evropian... E harrojn? se p?rs?ri si dje, edhe sot rrin? n? pusi pas porte t’ia nd?rsejn? pas shpine K?lyshin e Llagut autorit t? k?tij shkrimi.

       Ajme, k?ta “gjeni” liberator?, do t? b?rtiste, po t? ishte gjall? Fan Noli. E un? do t? vazhdoj po me vargjet e Nolit t? madh: “Ku e lam e ku na mbeti, Vaj Vatani e mjer mileti”?! Edhe k?t? Vit t? Ri: Komunsit?ve t? arratisur, Intelektualve t? rrejsh?m, Eksponent?ve t? “v?llaz?rim – bashkimit”, Shefave t? Sht?pis? publike, K?lysh?ve me zgjebe, Kalor?sve t? arratisur...

         Q?, n?p?r betejat e “p?rgjakshme” p?r liri edhe nes?r si dje t? brohorisin n?p?r foltore: ja vdekje – ja liri, t? cil?t turren t? ulen n? rendin e par?, para k?mb?ve t? hoxh?s me tespihe kuqezi t’i luten Allahut...