E marte, 21.05.2019, 12:26 PM (GMT+1)

Search by date: 3/12/2019

Xhelal Zejneli: Stilistika dhe metrika

Figura, pasqyrimi figurativ i jetës, është veçoria kryesore e artit, pra edhe e letërsisë artistike si formë e veçantë e pasqyrimit të jetës.Figurë – të folurit e figurshëm, quhet çdo shprehje që i jep gjuhës bukuri, kolorit, forcë shprehëse, konkretësi (tropet). Për gjuhën poetike thonë se është gjuhë figurative...

Hajrush Redenica: Marsi me shumë histori

Fillimisht, në vitin e largët 1444, me 2 mars, në Lezhën legjendare u mbajt një konferencë shumë me rëndësi për popullin shqiptar. Ky tubim u mbajt afër katedrales së Shën Kollit, ku u tubuan shumë burra anembanë trojeve shqiptare. Qëllimi i tyre dhe i Skënderbeut ishte që të bashkohej populli shqiptar ...

Blerim Rrecaj: Ajo që bie në sy tash

Ata që bien në sy tash, janë sythat e verdhë të drunjëve të Gërmisë, që herë herë duken si lule të shkëputura toke, të kapura e të shpërndara degëve këtu e atje. Po të hyjsh nën ta, do ta ndjesh kurorën e tyre, mbi kokë prej mbreti të vërtetë, jo sundimtar, e jo i dhënë përjetësisht pas pushtetit me çdo kusht. Pranë këtij lulëzimi të praruar e tërheqës...

Afrim Caka: Provincializmi mediokër dhe sistemi parlamentar

Dardania sot është shtet i shpallur, por i painstitucionalizuar, ndërmjet improvizimeve nën pushtimin dhe dhunimin e kushtetutës nga ana e Presidentit dhe, qëndrimit të prerë të antishqiptarës Federika Mogherini.E mira e Dardanisë ...

Shyqyri Fejzo: Kapllan Xhangolli, biri i Shënepremtes

Kapllan Xhangolli u lind në Shënepremte më 7 Dhjetor 1944 në një familje puntore dhe patriote. Gjyshi i tij, Hysen Xhangolli rininë e tij e kaloi në kurbet, në fushat e fabrikën e duhanit në Selanik të Greqisë. Kapllani ishte fëmija i parë i familjes së madhe Xhangolli  ...

Dedë Preqi: Poema e krimit dhe dialogu i shqetësimit

Cilën marrëveshje ta filloj me ty o, kriminel o, dhunues primitivKush të kupton ty si paqdashës, apo si miqësor e i ndershëm,Ti nuk ke zot, as besim dhe as kuptim të njeriut normalTi nuk ke natyrë njeriu, as emër përkatës përveq se kanibal. Gjithçka të erdh përdore e shfrytëzove mbi trupin tim të...
Gallery

PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese