E marte, 21.05.2019, 11:51 AM (GMT+1)

Search by date: 3/11/2019

Sylejman Morina: Bisedë me akademikun kroat me origjinë arbneshe Hrvoje Mazijen

Në fillim shkencëtari Hrvoje shprehu falënderim për interesimin tim për veprimtarinë shkencore hulumtuese e veçanërisht, në lidhjen i tij gjenetike arbneshe (Shqiptare). Babai i tij IvanMazija ishte shpërngulur nga Zara para okupimit italian(1918), dhe ishte i vendosur në Zagreb. Po aty jetojnë edhe arbneshëtë tjerë të shpërngulur ...

Fran Gjoka: Mësuesi dhe nxënësi, dy figura të përjetshme të shkollës

Koha e re e lirisë dhe demokracisë e ka detyruar shkollën moderne, për t’i përmbysur këto role të determinuar, këto pozicione të “stratifikuara” të qëndrimit dhe vlerësimit interdogmatik, të marrëdhënieve midis mësuesit dhe nxënësit. Është e sigurt që shkolla demokratike shqiptare ...

Vahit Nasufi: Humori dje dhe sot

Në jetën tonë të përditshme, përveç shumë elementeve tjerë, bën pjesë edhe humori, i cili ka për qëllim t`i bëjë njerzit të qeshin, dhe për ca çaste t`ua largojë brengat, apo t`ua zvoglojë stresin. Nëse krahasojmë humorin e dikurshëm, me ate që bëhet sot, diferenca është shumë e madhe, në favor të humorit të mëparshëm. Humori ...

Resmi Osmani: Vallëzo me mua

Të  papriturat  janë pjesë e mistereve të jëtës, që sado më pas përpiqemi t’i spjegojme, rastësia dhe shkaqet që sjellin pasojat , qofshin të gëzuara apo dëshpëruese, ngjallin habi, aq sa shpesh thuhet me mendje të lehtë: ”Epo, ashtu paskësh qenë e thënë!”Kësisoj më ndodhi edhe mua në atë...

Zymer Mehani: Ta njohim poetin Fadil H. Curri

Fadil H. Curri u lind më 3 maj 1965, në fshatin Shipitullë të komunës së Obiliqit. Ndërkohë familja e tij u shpërngul në fshatin Mazgit, të së njëjtës komunë. Shkollën fillore e filloi në Mazgit dhe e mbaroi në Obiliq. Shkollimin e mesëm e kreu në QSHT,’’ Nikolla Teslla’’, në Obiliq. Kurse pas një pauze regjistrohet në fakultet, të cilin për ...

Anton Marku: Qiell, atdheu im

Viteve me shumë e pak zeronë dyert e njerëzveengjujt trokasin para hedhin gurindhe nisen lartësive kot dhomave ngujohenzvarranikët deshëm apo nuk deshëm...

Florim Zeqa: Hiperbolizimi i taksës dhe protestat e munguara në Kosovë!

Është e vështirë të flitet në mënyrë hipotetike se çfarë do të ishte situata në vend sikur Lëvizja Vetëvendosje të mos bëhej pjesë e sistemit (pranimit të "Pakos së Ahtisarit" dhe kushteve të lojës parlamentare ), por jam i sigurtë se do ta kishim një forcë politike ...

Viron Kona: Përrua në vërshim

Hap sytë kur t`kalosh rrugën,gjarpri të del në çdo shteg,dhelpra pëshpërit me ujkun,një çakall vesh ngrehur pret. Kjo botë qenka e çuditshme,për dikë e keqe, për dikë e mirë,s`gjen qetësi, lëviz pareshtur,n`gjysmë dritë, n`gjysmë errësirë...

Dedë Preqi: Çfarë kompleksi ka Aleksi?

Përballë realitetit nuk është mirë të shtiresh sikur viktimë, sepse realiteti është masa që të jep mësim dhe të barazpeshon, mos të thëmi se edhe do hakmerrej ashtu siç do të duhej të bëhëj sipas të vërtetës së saj. Kur konfliktet(luftat) mbetën të pazgjidhura, problemet duhet të sqarohen dhe të përballen pa kushte ...
Gallery

PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese