Thursday, 24.01.2019, 04:36 AM (GMT)

Idriz Zeqiraj: Në Heilbronn u mbajt e pamja për heroin Izet Demaj

Familja Demaj, në bashkëpunim me Bashkësinë Gjithëshqiptare në Heilbronn të Gjermanisë, organizuan - Të Pame -, në përkujtim e nderim të Izet Demaj, Hero i Kosovës, i flijuar në krye të detyrës policore, në Istog.Është në traditën gjithëshqiptare ...

Elvi Sidheri: Zëri i një Sage

Ndonëse vitet kalojnë, ikin, treten e zhbëhen, fatmirësisht letërsia shqiptare, na ofron në vazhdimësi burime të reja frymëzimi, e sot, nesër, në të ardhmen, kur edhe lexuesit e shumtë, ashtu si edhe unë të kenë lexuar këtë vepër jetësore të shkrimtarit Kristaq Turtulli. Të ...

Fahri Xharra: Serbët, si e shkruajnë historinë e tyre

Nga lakmia për certifikatë fallco të lindjes ( birth certificate ), populli i shpifur serb nuk lë gurë pa lëvizur në mënyrë që ti sigurojë vetes një  “ tapi” në këto toka ku jeton. Edhe më e rëndësishmja është që  ata llogarisin që në një të atrdhme jo fortë të largët ne nuk do të jemi këndej pari, qoftë duke ikur, qoftë duke u asimiluar në turq. Ju ...

Brahim Avdyli: Edhe njëherë për shqiponjën dhe shqiptarët (V)

Xhemajl Gashi përpiqet të shpjegojë alfabetin simbolik të të gjithë yllirëve, edhe pse disa të tjerë e quajnë “alfabeti kozmik”, të cilin ne do ta shohim më vonë. Në trekëndëshin Nish-Sofje-Shkup konsiderohet se është krijuar për herë të parë gjuha e vërtetë shqipe. Ky trekëndësh është më i vogël se sa Gadishulli ...

Blerim Rrecaj: Vetvetja dërgon letër

Po të shkruaj nga njëra prej kafiterive në të cilën hyra as vetë se di pse. Duke pritë dikë, mes mëdyshjes a ma mirë me ndejtë a me ec. Po shkruaj me tastaturë-telefoni në 'gmail' o Xhemal Kada me a pa 'hahahaha'-të përcjellëse. Hyra për nja një orë. U ula në një karrike të ...

Illo Foto: Një roman, që sfidon kohërat

E lexova, në dorëshkrim, romanin e  autorit, Kristaq Turtulli , që  jeton në Kanada .  Ndihem i privilegjuar, që  e  lexova këtë  vepër.  Ky roman është një sagë e  familjes së  zgjeruar  “Madhi “, një nga  familjet e rralla, që mund të  themi pa frikë, se përfaqëson, ideologjikisht, ekonomikisht, kulturalisht...

Atdhe Geci: Flatrat e poezisë

I nderuar libër, e dashura ime është shumë e bukur, por atdheun e kam më të dashur. Jam lindur në një vend ku toka është e pasur dhe natyra një e bukur e veçantë. Në jetën e poetit të dashuruar në poezi, poeti vet duhet t´i jap drejtim krijimtarisë së tij. Shkrimtarit në çdo ...

Kadri Tarelli: Hamit Gurguri - As Alia, as Ilia

Ka rreth një vit që më ra në dorë libri “As Alia, as Ilia”, të shkrimtarit Hamit F. Gurguri, shqiptar nga Dardania, sot mërgimtar në Suedi. Në ballinë, si në kornizë guri, paraqitet kambanorja e një kishe dhe minarja e një xhamie. Një mënyrë lakonike, që shpreh kuptim të ...

Kalosh Çeliku: 'Marrëveshja e Prespës' hap politik historik

Pakrëndësi ka, kryeministri Zoran Zaev (“shpëtimtari” i shqiptarëve), a e shiti IRJ të Maqedonisë, identitetin maqedonas. I bleu, apo i kërcnoi deputetët e VMRO-DPMNE dhe deputët e Partive Politike Shqiptare. I amnestoi si “terroristë”. E rëndësishmja, është, se...

Vebi Xhemaili: Fillimi i demonstratave në Tetovë dhe grisja e flamurit kombëtar

Pas Plenumit të katërt edhe në republikën “Popullore” të Maqedonisë gjatë muajit nëntor të vitit 1968 Kuvendi Republikan i Maqedonisë formalisht kishte lejuar përdorimin e “lirë ” të flamujve të kombësive, ku hynin edhe shqiptarët. Meqë flamuri nuk u ngrit dhe nuk u përdor askund gjatë festës së 29 Nëntorit...

Femi Cakolli: Gani Mehmetaj - Kalorësit e Dardanisë

Gani Mehmetaj, nё shkrimtarinё e tij, si autor ёshtё shumë më shumë qёllimor, porositёs, praktik, tematik dhe veprues sesa spekulativ, kreativ, meditativ në artin e tij prozaik. Në tri vitet e fundit publikut ky krijues iu është ekspozuar me katër romane: “Ëndrra e Madhe...

Eshref Ymeri: Beogradi dhe Moska, mosmirënjohja dhe vetëngushëllimi

Lidhur me vizitën e Presidentit rus Putin në Beograd më 15 janar, në njërën nga faqet e internetit lexova këtë informacion:“Me gjithë tërheqjen e saj emocionale për Serbinë, Malin e Zi dhe më gjerë, Rusia nuk është as e gatshme dhe as e aftë të dominojë në këtë...
Newsletter