Mërgim Vardari: O milet hoxha po flet!
| E Hene, 04.12.2017, 05:54 PM |

Mërgim Vardari

(Sadulla Zendeli-Daja)

 

O MILET HOXHA PO FLET!


E para është feja

Kurse kombi në bisht

Që nga Sërmnova e Dajës

E deri në Xhepçisht...

Kështu thot hoxhë Sherbeti

Duke e ngritur një gisht.

Imani si i çmendur bërtet:

O milet që s’vini në xhami

T’i falni pes vaktet

Jeni dinsëz jarabi!

 

*********

 

Po të kishte qenë Muhamedi gjallë

Hoxhallarët do t’i kishte varë në litar

Ashtu bëri Ataturku i madh shqiptar

Në çdo shtyllë të Stambollit

Hoxhallarët i vari në litar

Dhe i tha botës mbarë:

Kjo është Turqia e parë!

Jemi Turqi e re me një komb të përzjerë

Kombi është i pari, besimin e zgjedh njeriu.

 

TURPIN QË NAI LA TURQIA

 

Atë turp që na e la Turqia

I mbuluam femrat me shallvare e shamia.

Thonë se njeriu

Edhe kur i ka ra të fikur dëgjon.

 

Mos u mërzit

Se je në vend të sigurtë

Mos fol se po lodhen vetë

Këto rroba turko-arabe

I keni veshur 500-vjetë!

 

T´i do të dalësh në rrugë

Pa çarçaf dhe pa mantel e shami

Ballëpërballë me vetëveten

Hiqe nga koka sherveten!

 

E DASHURA SERBI

 

Serbët të duan

Se je më e bukura në Kosovë

Ngre kokën lartë

T´i shikosh shtetet e Ballkanit

Secila kurrizin ta tregon!

Politika jote e vrazhdë për të gjithë

Shqiptarët janë të lirë dhe të pavarur

S´kanë lidhje me bushtrën e Kaukazit.

 

Mirësia vjen nga vetë populli

Dhe nga miqtë e tij të ri

Me Amerikën në ballë

Dhe me shtetet e Europës së gjallë.

Shqiptarët ia treguan rrugën serbit:

Shporru moj bushtër e vjetër

Në Kaukaz nga ke ardhur!

 

DRAGA SRBIJO

 

Srbi te vole

Jer si najlepsa

Kada si bila na Kosovo Polje!

Dizi glavu pogledaj zemlje Balkana

Skoro svaka ledju ti okrenula!

Tvoja politika kao stara svinja

Albanci na Kosovo

Imaju drzavu, slobodu i mira.

 

Hvala Bogu

Albanci te isterale od svoje Kosovo

Idi od tuda stari lopove

Nemamo sa vama nista

Bezi kurvo idi dakle si dosao!

 

HIDHËRIM E PAJTIM

 

Hidhërohet dhe pajtohet

Ç´ka ke e pyeta me sinqeritet

Asgjë nuk kam

T´i shiko hallin tënd!

 

Jam si më mirë

T´i ç´ke me mua?

Sot e hidhëruar

Nesër e pajtuar

Secilën ditë je e njëjta.

 

Jeta kalon

Me hidhërim e pajtim

T´i hidhërohesh e pajtohesh

Jeta na shkon vërdallë

Mos u hidhëro

Se do të jetojmë bashkë

Si një macë me një qen

Të strukur në një shtrat me kashtë .

 

IMAZHI I ASAJ

 

E kam parë me kalin e bardhë

Kur shkonte në Gostivar.

Iku shkoj ne mbetem të vegjël fëmijë

Me një nënë vejushe dyzetvjeçare.

 

Mendonim se i ati do të kthehej

Nënën e pyesnim kur do të kthehesh?

Ajo me lot na përgjigjej por ne

Kishim drojë ta pyesnim përsëri.

Jeta me zemërime e me jehonë

Një shtëpi e mbyllur pa babin tonë.

 

Sa mall sa dhimbje

Babi ynë për një orë

Shkoi në amshim

Me lot e vaj pa atë trim.

 

Për një orë i mbylli sytë

Dhe na la jetim me një nënë

Katër jetimë pa diell e hënë.

 

Ngjarja kurrë  s´harrohet

Ajo ditë e zezë më kujtohet

Amshimin tënd të papritur

E përjetuam si zogj të plagosur

Që mbetëm pa të atin tonë

Zëri i tij na mbet në kujtesë

Si një dashuri me jehonë.

 

NË BOTËN TJETËR

 

Më thërrisnin në botën tjetër
Miqtë e mi më të kujdesshëm

Kishin shkuar n’botë të vjetër.

Kishin thënë lere atë

Ai do të vij vetë

Pa e thirrur kush kur

Dielli i dëbon retë.

 

Një natë rashë të flejë

Më shkuan mendtë

Të shkoj edhe unë në botën tjetër

Të shoh ata si jetojnë.

Bëra një rrugë të gjatë

U ndalova dhe pyeta tetën

Vallë si ta gjejë të vërtetën

Në këtë botë e në botën tjetër?

 

U zgjova në mëngjes

Duke menduar e mora një letër

E i thashë vetëvetes kur e pashë

Se edhe unë isha në botën tjetër.

 

Atje kishte shumë njerëz

Ecnin fluturonin, hanin e qanin

Me njëri tjetrin s´bisedonin

Dëgjohej vetëm një ofshamë

Ku ishim e ku na kanë lanë

O Zot! Na kthe në botën tjetër

Se u ngopëm me botën e vjetër!

 

TË NDERUAR MIQTË E DAJËS!

 

Sa po ka dalë nga shtypi libri im me titull “Dëgjoni zemrën time” (Poezi, përjetime dhe vlerësime), botuar nga Shtëpia Botuese “Toena“. Kryeredaktore:  Sonila Kapo, Recenzent: Viron Kona, Redaktor: Kujtim Dashi, Korrektore letrare: Arlinda Rrushi, Përkujdesje grafike: Elida Stafa, Ballina: Irena Toçi. Ky libër u paraqit këto ditë në Panairin e Librit Tiranë 2017. Falënderoj Redaksinë e Shtëpisë Botuese “Toena” dhe personelin e saj dhe Drejtoreshën Irena Toçi për përkujdesjen e përkrahjen në vazhdimësi në botimet cilësor të librave dhe pesë fjalorëve të mi gjatë një periudhe 20 vjeçare. Nderimet e mia! Mr. fil Sadulla Zendeli-Daja, Suedi-Gostivar.(Vota: 11 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Emri:
Emaili:
Kodi i sigurise:
Titulli:
Komenti: