Sunday, 21.10.2018, 11:42 AM (GMT+1)

Elvi Sidheri: Arnavutköy, lagja madhështore shqiptare e Stambollit

Qysh në udhëtimin tim të parë në Stamboll, shumë vite të shkuara, më pati qëlluar që veç shumë nuancave të tjera të trashëgimisë shqiptare në këtë qytet dy-kontinentësh, të më binte në sy një lagje piktoreske, fisnike dhe krejtësisht e mahnitshme si Arnavutköy, thënë copë në shqip “Fshati i shqiptarëve”...

Zeqir Lushaj: Eeeh, more djali i Grudës Gjergj Kalaj!

Ketu e pesë vjet të shkuara në zemren e Nju Jorkut, në Manhatanin e famshem, tek po ndaheshim në oret e vona të asaj mesnate të paharruar,( i ndjeri sot), Gjergj Kalaj me pati thanë: -Zeqir, sot na ka mbledh Pal Neçaj e unë kam me ju thirrë një ditë tjeter, edhe ty edhe...

Fatmire Duraku: Kujtimi i 16 prillit për Vasfije Krasniqin

Rrëfimi i saj tronditës i bërë me dhembje e lot njëzet vjet më vonë në studion TV e zgjoi te unë e te shumë fshatarë edhe një herë rrugën e tmerrshme, të cilën e kaluam  gjithnjë të rrezikuar nga forcat e errëta serbe...

Fritz Radovani: Përkujtoj At Pjetër Mëshkallën

21 Tetor 1946 Arrestohet në Tiranë At Pjeter MESHKALLA…U dënue dhe bani 15 vjet burg në Burrel dhe kampe shfarosje...U arrestue prap me “Revolucionin Kultural”, me 29 Prill 1967 në Shkoder dhe, u dënue edhe 10 vjet të tjera...

Ndue Dedaj: Kanina e Donika Kastriotit

Ata që i drejtohen sot Vlorës kanë ndjesinë e detit dhe të flamurit, dy realitete që kanë dhënë e marrë me njëri-tjetrin shumë më herët se viti 1912, kur do të krijohej shteti modern shqiptar. Bash për këtë qëndron mes tyre Kanina, e lidhur ngusht si me detin, ashtu dhe me ...

Lutfi Alia: Kongresi X i Pneumologjisë shqiptaro-kosovare

Më 5 – 6 tetor 2018, në qytetin e Pejes në Kosovë, zhvilloi punimet Kongresi X i Pneumologjisë, aktivitet shkencor i përbashkët i Shoqatës të Pneumologëve të Shqipërisë dhe i Shoqatës të Pneumologëve të Kosovës...

Vjollca Tiku Pasku: Për ty

Për zërin tënd që tingëllon ëmbël,do jepja zogjtë e tokës së ëndërrt,për puthjet e tua të sinqerta,do jepja lulet me ngjyra e të çelta. Për vështrimin tënd të ngrohtë,do jepja gjithë oqeanet e plotë.për një përqafim shtrënguar,do jepja pyje e male gjelbëruar...

Resmi Osmani: Pushka e vjetër

Mesditë. Sokoli dhe Dila ishin ulur nën qershi. Qershia ishte e mbushur me kokrra të pjekura që kuqëlonin.Kishin vjelur një shportë plot. Prej saj, herë pas here shijonin ëmbëlsinë e frutave. Nga pirgu i berthamave dukej që u kishin pëlqyer. Në kurorë të saj zogjtë ...

Vahit Nasufi: Veglës sonë muzikore

Mora lapsin dhe një letër,T`i thurë vargje veglës sonë t`vjetër,Veglës sonë muzikore,Të këngës shqipe burimore. Për çiftelinë me ngjyrë të arit,Instument është vetëm i shqiptarit,Tjerit popuj nuk e përdorin fare,I jehon zëri n`trojet shqiptare!...

Nuhi Veselaj: Injorimi i gjuhës shqipe (7)

Siç e kemi cekur në fillim të këtij punimi, deri sa ishim duke kërkuar në internet material rreth emërtimit të vendbanimeve të Kosovën, rastësisht m’u shfaq vepra e z. Mirceta Vemic, Etnicka karta dela Stare Srbije, botim i SANU-s  (2005), hartuar sipas udhëpërshkrimit ...
Newsletter