Friday, 16.11.2018, 12:33 PM (GMT)

Xhelal Zejneli: Mithat Frashëri - Kthimi në gjirin e tokës mëmë

Veprimtari politik, prozatori, publicisti, përkthyesi Mithat Frashëri (1880-1849) lindi në Janinë. Kjo figurë e shquar njihet edhe me pseudonimet Lumo Skëndo dhe Mali Kokojka. Në letrat shqipe, emri i tij haset edhe si Mid’hat Frashëri. Shquhet sidomos në...

Frank Shkreli: Shqiptarët dhe Qendra Wilson

Muaji shtator i këtij viti shënoi 50-vjetorin e themelimit të Qendrës së Studimeve Woodrow Wilson në Washington, që njëkohësisht, duke u bazuar në një akt të Kongresit amerikan, kjo qendër shërben gjithashtu edhe si një memorial, kushtuar Presidentit të 28-të të ...

Reshat Nexhipi: Europën, e kanë krijuar njerëzit e racës tonë

Ky konstatim, veç tjerash, qendron edhe në librin e Ljubomir Domazetoviqit, me titull ,,Antiçka Makedonija,, Beograd, 2002, f. 104) ku, thuhet, po e përsëris: Mbretërit e shteteve europiane, ishin pasardhës të Herakliut, babajt të Ilirit, prej të cilit e fituan emrin ...

Bashkim Saliasi: Një përvojë që duhet përgjithësuar

Data shënonte 15.11.2018. U lajmëruam nga Kryetarja e Departamentit të shkencave natyrore, Arta Lala se pas mbarimit të procesit mësimor do zhvillojmë mbledhjen e muajit nëntor.Jo rastësishtë në këtë takim të radhës për muajin nëntor mori pjesë ...

Jusuf Zenunaj: Krimeja e dytë

Një zezonë Dardaninë po e pret,presidenti bën marrëveshje siç do vetë,me Vuçiqin kanë nis vezet t'i shpalojnë,zogjtë e zi,për shumë mote,në veri do fluturojnë !Edhe fëmijët do të mallkojnë.Kur hesht populli,"përtej Ibri nuk del KFORI",Hashimit me Vuçiqinllogarija shumëvjeçare kështu u doli...

Një tufë me epigrame nga Viron Kona

Ti flet e akuzon të tjerët përditë,për disa gjëra mbase ke t`drejtë,veçse, që të jesh i besueshëm,fol dhe për “zullumet” që ke bërë vetë!...

Reshat Kripa: Mirëserdhe Mid’hat Bej Frashëri

Kishim vite që të prisnim Mid’hat Bej. Ishim ne, nacionalistët që të prisnim. Nuk kishim luftuar duke thirrur  emrin tënd. Nuk kishim rënë nën emrin tënd. Po të pranonim këtë do të ishim servilë dhe hipokritë, si komunistët, që çdo gjë e bënin për  udhëheqësin e tyre...

Skënder Kapiti: Kosova është e para - 4 xhudistet e Kosovës, krenari kombëtare

Për politikanët, për  intelektualët, për rininë dhe për të gjithë shqiptarët   “Kosova është e para”.Kosova , Shteti  i  Ri shqiptar edhe sot e në vazhdimësi ka dhe do të ketë nevojë për kontributin e  shqiptarëve të mëdhenj që bëjnë vepra të mëdha. Njerëzit e mëdhenj dhe vepërlartë e lartësojnë kombin...

Blerim Rrecaj: Ditët e derikëtushme

Drita e parë, agu është si fillim jete, e mëngjesi si një vazhdim i saj, vijim i ditës së re. Ka e mund të ketë lloj lloj zgjimesh, mëngjesesh e agimesh, si të këndellura, të pëgjumura, të përhumbura, të kthjellta, të turbullta, të bardha, të përhirta, të purpurta kristalore, me diell, me...

Florim Zeqa: Taksa për produktet serbe, marketing politik i Qeverisë!

Ideja e këtij shkrimi më lindi nga një storie suksesi e Qendrës Tregtare  “Plus Center” në Ferizaj, e transmetuar në televizionet tona, cila më ngacmoi për një pyetje në kontest që e postova në rrjetin social Facebook; Kush është pronar i ETC-së (Ekonomski Trgovinski Centar) për Kosovë!?...

Ilmi Musliu: Kthimi që nuk ndodhi

Marrëveshja e Konçulit (2001), e arritur ndërmjet përfaqësuesve politikë-ushtarakë të shqiptarëve të Luginës së Preshevës dhe zyrtarëve të Beogradit, e ndërmjetësuar dhe  garantuar nga faktori ndërkombëtar, nuk u zbatua në pjesën më të madhe të saj nga Serbia...

Baki Ymeri: Lumenjtë e dashurisë mërgimtare

Poeti është misionar i fisnikërimit të shpirtit dhe zbukurimit të gjuhës. Kjo vlen edhe për poetin dhe publicistin e frymëzuar që jeton dhe krijon në brigjet e mërgatës shqiptare, Zt. Dedë Preqi. Vargjet e tij kanë perfeksionim, risi, ndjesi, pavarësi, muzikalitet, tinguj dhe ...

Atdhe Geci: Shtëpitë-shkollë

Në jetën e popujve të shquar e me histori të begatë, kujtesë të madhe të qytetërimit quajmë të tashmen 15 mijë vjeçare të gjuhës dhe të kulturës sonë.Nuk ka më shqip se gjuha shqipeNuk ka më shqip se shkrimi sajNuk ka më shqip se iliro-pellazgNuk ka më shqip se sa Shqipëri...

Zymer Mehani: Sokol Hoda - krijues që premton

Poeti Sokol Hoda tanimë veç se është duke lënë gjurmë në fushën e poezisë. Poezitë e tij na e tërheqin vëmendjen në dy drejtime: së pari, ngase ajo është poezi me fushë të gjerë tematike dhe së dyti, poezia e tij vjen krejt unikate për nga ndërtimi dhe motivet...
Newsletter