Selim Nëngurra: Ndërtimi i xhamijave s'ka të ndalun
| E Diel, 12.10.2014, 06:08 PM |

NDERTIMI I XHAMIJAVE NË KOSOVË SKA TË NDALUN

Nga Selim M. Nengurra

Para se me fillue shkrimin po më kujtohet nji thanje profetike e të madhit Teki Dervishi (pastë ndjesë) që para shumë vitesh pat thanë disi kështu; ... xhamija nuk prodhon kulturë, zhvillim e shkencë, nga dera e saj dalin vetëm injorantë.

Në Gjurakoc (qëllimisht nuk du me i thanë Gurrakoc sepse dihet fakti se ky vendbanim asht krijue nga Gjura shqiptar i krishtën ashtu sikur se asht krijue edhe fshati tjetër afer me te Prekalla nga Preka poashtu shqiptar me besim krishtën) të komunës së Istogut kurr nuk ka pas xhami dhe asnjihere nuk asht ndi mungesa e saj. Shqiptarët e Gjurakocit kan folë shqip, kan jetue me traditë e doke shqiptare të vjetra pothuej sa vet planeti Tokë dhe per faltore pushtuesish kurrë nuk kanë pas nevojë.

Mjerishtë pas luftës në Kosovë, pra pas vitit 1999 kur definitivishtë u çlirue Kosova nga thundra e pushtimit serbosllav disa shpirtshitun ish sherbyes të sherbimeve sekrete serbojugosllave të njoftun si UDB të nxitun nga sherbimet antishqiptare të koalicionit serbo-turk kerkuen ndertimin e nji xhamije në Gjurakoc. Sipas rregulloreve dhe ligjeve u kerkue të ndahet lokacioni se ku do ndertohet ajo xhami. Disa udhëheqës lokal propozuen që vendi ku do ndertohet xhamija të jet vendi ku me dekada ka qen tregu i Gjurakocit. Pra padyshim se qellimisht merret ( uzurpohet hapsina e tregut ) dhe aty fillojnë ndertimet e nji objekti fetar që çkado që të jet dihet se ma së paku asht i lidhun dhe ka të baj me kulturen, me zakonet dhe me origjine shqiptare.

Ndertimi i xhamisë islame fillojë dhe ajo u ndertue aty. Mjerishtë ndertimin e saj e kan perkrah edhe disa intelektual ( kështu i kemi njoftë me vite neve rrethina ) që ishin dikur apo jan ende puntorë të arsimit nëper shkollat e Gjurakocit , Istogut dhe shkollave tjera të fshatnave të Istogut.

Në at xhami prej se asht ndertue asnjihere nuk kan shkue në te shqiptarët e mirfilltë , aty kan shkue vetem disa ish sherbtor të UDB-së, disa ish alkoolist e disa servil pushtetesh cilido pushtet të ket ardhë dhe aty kan frekuentue shumica ( pothuej të gjithë ) magjupet dhe gabelet e Gjurakocit dhe rrethines. Per këtë arsye atë xhami shqiptarët e mirfilltë e quejn xhamija e gabelve.

Imam i saj u emnue Vehbi Shatri dhe nga minarja e asaj xhamije tmerrohen qytetarët sepse ezani dhe nasihatet në gjuhen arabe nga autoperlantet e sajë nuk pushojnë pothuej tanë ditën.

Dhe sikur kjo nuk ju ka mjaftue, tash pergjat muejt gusht të vitit 2014 me kerkesen e dikujt , padyshim të dikujt që vepron me të gjitha mjetet me na zhduk si racë autoktone e këtyne trojeve merret vendimi me e shtue naltësinë ( gjatësinë ) e kësaj minarje e cila edhe ashtu asht e tmerrshme sepse deshmonë gjurmet e pushtuesit turkoosmanli dhe pak ditë para se unë me ik nga Vendlindja per të ardhë në Norvegji pash se maja e minares  ishte rrenue dhe se kishin fillue punimet per zgjatjen e sajë.

Kush e ban këtë mallkue qoftë nga i madhi Zot.

Në fshatin Trubuhovc në nji kodër nga ku patjeter do dallohet po ndertohet nji xhami dhe kjo bile me dy minare të gjata pa dyshim mbi 40-50 metra .

Në hymje nga Shqipnia në vendkalimin Vermnicë posa afrohet njeriu fshatit Zhur që shifet nga rruga Magjistrale  e në të cilin ka shumë xhamija ( së paku tri shifen nga magjistralja ) aty pa pas asnji shtëpi per rreth mbi nji shkamb po ndertohet poashtu nji xhami.

Në hymje të parkut Gërmija në Prishtinë mbi nji kodër ishte ndertue rishtas nji xhami me minare mbi 50 metra lartësi.

Kur i pash të xhitha këto dhe padyshim se të tilla ka me qindra tjera më shkoj mendja te xhamija në Sllatinë aty ku rruga magjistrale këthen per aeroport. Edhe aty menjihere pas luftës u ndertue shpejt e shpejt nji xhami e per të cilen kam ndëgjue se askush nuk frekuenton ne te, bile asht shendrrue në njifar depo ku hoxhallaret e rrethines kan vendos gjanat e veta.

Dhe tash po bindem se të gjitha këto ndertohen në vendet strategjike aty ku bijn në sy dhe i vetmi qellim asht me ju tregue nderkombëtarve, miqve të Kosovës se Kosova qenka vend islam.

Pra ja se cili asht qellimi i ndertimit të xhamijave në Kosovë dhe cilet jan njerzit që i ndertojnë apo angazhohen me i ndertue ato.

Se kam të drejtë në konstatimin tim per dyshimet e mia per xhamija jam ma se i sigurt. Jam dhe gjithmonë do jem kundër këtyne objekteve fetare sepse ato janë anmiqësore per shqiptaret sepse jan objekte të nji besimi që në trojet tona erdhi me dhunë nga pushtimi pesë shekullor i mongolve osmanli dhe se jam shumë i sigurt se ndertimi i tyne asht vazhdim i ati okupimi, asht perpjekje ma perfide se shpata e sulltanve per ta zhduk racen shqiptare nga trojet e veta ku ka jetue prej se Zoti ka krijue Tokën dhe njeriun si qenje intelegjente me jetue në Tokë.

Mjaftë ma me xhamija o shqiptar të shkret se po doni me u zhduk pergjithmonë.


Sarpsborg: 12.10.2014

(Vota: 19 . Mesatare: 4.5/5)

Komentoni
Emri:
Emaili:
Kodi i sigurise:
Titulli:
Komenti:

Publikime te tjera ne kete kategori: