Thursday, 13.12.2018, 02:09 PM (GMT)

Viktor Mërkuri: Ballkani Perëndimor

Ballkani Perëndimor është rishfaqur gjatë dy viteve të fundit si një vijë e përbashkët gjeopolitike. Gjatë viteve të fundit, ndërkohë që një numër i madhë i vendeve të rajonit, i cili përfshin Shqipërinë, Bosnjën dhe Hercegovinën, Kroacinë, Kosovën, Maqedoninë, Malin e Zi, Serbinë dhe Slloveninë...

Fritz Radovani: 13 dhjetor 1990, Shkodra me diell si pisha

“N’ Shkodren tonë ka ra nji dritë !”…Këndonin dikur Ata t’ vjetrit, kur ishte pa u shue!Rrallëherë e kurr nuk na ka ra rasa me pa ditë pranvere në pikë të dimnit ! Ndoshta, kje 1967 viti i shkatrrimit shpirtnuer e moral, që na kthei në “qenje të pavetdijshme”!!...

Fahri Xharra: Okarina pellazge-ilire

E dini që okarina më e vjetër Europënë është gjetë në Kosovë? E dini që ajo daton mbi  7 mijë vjet e vjetër ( 5 000  BC )?  Ose, e dimë ne së ç`është Okarina?“Gjurmët e para të lashtësisë muzikore, respektivisht të instrumenteve të muzikës i hasim qysh në periudhën parahistorike...

Eshref Ymeri: Ka vetëm një rrugëzgjidhje

Në kushtet e reja që janë krijuar në vend, pas ngritjes së studentëve të universiteteve në protesta të fuqishme kundër një sistemi arsimor të degraduar fund e krye, kundër një reforme arsimore të dështuar, kundër varfërimit të pandalshëm të rinisë studentore përmes tarifave ...

Jusuf Zenunaj: Lahutë e varur në mur

Lahutë e varur në mur,në heshtje thërret mal e gurrë,lahutarin a e keni parë ,mos pushon diku, në varr ?!Moti në dorë nuk më ka marrë !Kaluan muajikën vitet,kush s'këndon ma për kreshikët! ...

Besim Perjuci: Shefqet Kelmendi - 'Gurra e Dashës-rrëfime udhëtimi'

Në ambiente impozante të Bibliotekës Kombëtare “Marin Barleci”të Qytetit të Shkodrës, më 18 nëntor 2018, e në prani të shumë intelektualëve të kohës, shkrimtarëve, njerëzve të penës e të mendjes, artistëve dhe të tjerë, me një fjalë, siç thonë, ajkës së jetës kulturore të qytetit, u përurua libri “Gurra e Dashës-rrëfime...

Islam Lauka: Mbi lёvizjen studentore nё Shqipёri

Nё pёrfundim tё ligjёratёs sё djeshme nё UBT, njё student kёrkoi tё dijё mendimin tim rreth lёvizjes studentore nё Shqipёri.Mё poshtё, shkurtimisht, mendimi im pёr kёtё ҁёshtje:1. Lёvizja studentore nё Shqipёri ёshtё e drejtё. Nё njё vend, ku nuk ...

Sejdo Harka: Ismail Kadare dhe 'grindja' e tij me sunduesit

Shkak për keto shënime të shkurtëra,  për një çështje të madhe,  siç është roporti  mes  sunduesit dhe shkrimtarit,  u bë shfletimi i librit  më të ri të shkrimtarit tonë të madh Ismail Kadare ”Kur sunduesit grinden”,  i cili u shfaq për herë të parë në panirin e librit të ri të vitit...

Ilir Çumani: Një tjetër ciklon i afrohet uraganit të protestave!

Një tjetër ciklon i afrohet Uraganit të protestave të studentëve.... Ajo e jelek - verdhërve në lidhje me rritjen e çmimit të naftës. Kryeministrit Rama i ka dalë situata nga kontrolli, e ka të pamjaftueshme kohën për ti dhënë zgjidhje gjëndjes së krijuar për shkak të keqqeverisjes së tij...

Idriz Zeqiraj: Demonstratat e vitit 1968 - zgjim kombëtar

"Historia fillon me ne", - thonë pushtetarët aktual, mburracakë e hiçër, të Kosovës. Ata kanë uzurpuar, veç gjithëçka tjetër, edhe mediat. Asnjë medium, viziv apo shkrimor, nuk mori pjesë, për ta pasqyruar një ngjarje shumë domthënëse, siç ishte Akademia solemne...

Blerim Rrecaj: Pëshpëritje për paqe

Fjalët tona të përditshme, vetmevete a me të tjerë pak a shumë kanë këtë rrjedhë: Si je? Lodhshëm e më lodhshëm, duke u ngritur a zbritur shkallëve të lodhshmërisë, mërzisë, melankolisë...Mos u dorëzo! Të mos ngrisim duart lart a dorën me flamurin e bardhë...

Sejdi Berisha: Mbi varr të nënës

Pak behar pati kësaj vereTë gjitha lulet i mblodhaI hodha mbi TySi për inatNatyra ndërroi pamjenEdhe gjethet u zverdhuanDiçka e tmerrshme më kaploiPrej sot jam i vetmuarTamam qyqekall vetëm ...

Ardita Lushaj: Asgjë personale…

Shqiptarët, ata që sa të takojnë pyetja e parë që të bëjnë, pa të pyetur akoma se si je, është: A je në punë? A thua se vërtetë ju intereson kjo gjë, por pyesin thjesht nga kurioziteti.Nëse ke mbaruar shkollën të pyesin: Çfarë shkolle ke mbaruar ti? Po shkollën vetë e more?...
Newsletter