Asllan Dibrani: Fushata krijon zhurmë rreth shamive!
| E Diel, 10.11.2013, 06:44 PM |

Fushata  e zgjedhjeve në Kosovë krijon zhurmë rreth shamive!!!

Nga Asllan Dibrani - art@asllandibrani.com

Fushatë  elektorale " Unë ty shaminë, ti mua votën"  qe po sjellin përçarje shantazhime  denigruese   dhe huti në  botën e  femrës shqiptare, por edhe në rrafshin kombëtar!?.

-Garë e rrallë elektorale është duke u zhvilluar në Kosovë, nga e cila mobilizimi  partiak,individual dhe  grupor të përfitojnë sa më shumë masën në forma të ndryshme, që ende si trup zgjedhor është tejet i brishtë kur është në pyetje vota?

-Të paktën partitë politike  me orientim  laik  deri në zgjedhjet e këtij viti, asnjëherë nuk janë vërejtur të bëjnë një fushatë të hapur për t’ia fituar zemrat këtij elektorati  në stilin garues" Unë ty shaminë, ti mua votën". Por, krijimi i problemit të shamive, si duket ka nxitur që partitë në pushtet të  shfrytëzoj  instrumentin  shtetëror  apo institutin  për përçarje shantazhuese dhe denigruese    botën e  femrës shqiptare, por edhe në rrafshin kombëtar?

-Nuk është gjithçka e nevojshme për debat,por partitë politike dhe udhëheqja e jonë kurrë nuk janë të motivuar që të trajtojnë, debatojnë   rreth problemeve  kyçe,për të cilat ka nevojë të bisedohet dhe të mënjanohet e keqja në shoqërinë shqiptare .

Anarkia e ka kapluar Kosovën duke e ngulfatur  sepse ,grupe, lëvizje, banda, klane të ndryshme kanë venë nën kontroll komunitetet e tyre apo tentojnë qe ti përfitojnë  me mashtrime  shantazhe ,dhënien e  drekave apo darkave për vota!

-Temat dhe debatet   për çështjen  fetare apo shaminë , duket  se  janë disa  tema sekondare ,  me çka nuk trajtohen  tema  qe përfshijnë   elementet e formimit të shtetit dhe përforcimin e  tij!Nuk mbizotëron ligji në Kosovë i sanksionuar në barometrin  kombëtar për një rregullore  për tu zbatuar në praktikë.  Anarkia e ka kapluar Kosovën duke e ngulfatur  sepse ,grupe, lëvizje, banda, klane të ndryshme kanë venë nën kontroll komunitetet e tyre apo tentojnë qe ti përfitojnë  me mashtrime  shantazhe ,dhënien e  drekave apo darkave për te përfituar  votën  e pa merituar.   Këto   forca  politike  nuk e vrasin  mendjen      mjerimin qe e ka  përfshirë   shoqërinë kosovare. Kështu këta anarkistë manipulojnë   në emër të lirisë  me shtresën ma të madhe të    besimit fetar  islamik, duke  i ndërsyer disa  shërbëtor  me orientime  çorientuese  në interesin   e prapambetjes   qe i ka mbuluar disa  shtete aziatike, po edhe  fqiun tonë Serbinë, qe natë e ditë  veprojnë kundër populli shqiptar  të lashtë dhe me vlera  ndërkombëtare  me kulturën e vet.

Kandidati i LDK-së për kryetar të Gjilanit, Lutfi Haziri i cili  ka premtuar se me ardhjen në pushtet do të lejoj  shaminë dhe  degradimin  në shkollat e Gjilanit ,po çka bënë Lutfiu me  Prishtinen ,Mitrovicën , Ferizajn dhe  rajone tjera?,kësaj i thonë  përçarje me vetëdije apo pa vetëdije!!!

- Tani mos të flasim për çështje urbane, infrastrukturë, ambient ,shkencë, kulturë  teknologji si elemente   jetësor ,qe  rrallë kush   e diskuton apo e hedh në qendrën e vëmendjes   si problem  në shoqërinë kosovare për papunësia   qe  e ka prekë në palcë  Kosovën!

-Në këtë  fushatë  propagandimi , të lejimit, apo mos lejimit të vënies  së shamisë në shkolla dhe vende publike, sikur janë    futur në  forma kolektive si parti, apo  grupe, po edhe      mënyra personale siç ishte rasti i  kandidati të LDK-së për kryetar të Gjilanit, Lutfi Haziri i cili  ka premtuar se me ardhjen në pushtet do të lejojë nxënëset e mbuluara të vijojnë mësimet nëpër shkollat publike të Gjilanit, një gjë  absurde  dhe anakronike , me çka  ai ka  lëshuar zërin e përçarjes  dhe ndezjes së zjarrit në   shtresën  ma të pa vetëdijshme       shoqërisë shqiptare , në shtresën  me pak të  arsimuar,siç është rasti i besimtareve    në fenë    e besimit   mysliman .Madje shkon edhe ma larg duke u përjargur  në rast  nevoje  thekson ,do të ulem edhe unë  me to në banka .Vallë lind pyetje nga kush po i mbrojka ky   politikan   nxënëset  e shkollave shqipe në Kosovë?

Hazdret Haxhi Lutfi  Efendi Hazirit-shkurt Luta " i   Gjilanit foli për qefin e Shefqet Krasniqit

Në këto tema  aq  të pa vlera hyjnë edhe  disa   projektues me synime  të errëta nga   këndi i  ekstremizmit fetar ,  siç dolën në   këtë   momente   parregullsitë   në zgjedhjet aktuale në Kosove nga të cilat shumica e  komunave  mbeten në balotazh siç është edhe  rasti i  " hazdret Haxhi Lutfi  Efendi Hazirit-shkurt Luta " i   Gjilanit.

Haxhi Lutfi Hazir-Luta,   sikur e trimëroj Shefqet Krasniqin qe i lëshoj shumë komplimente  i  cili ka thënë se është pro bartjes së shamisë nëpër shkolla!

-Shefqet Krasniqit si shkas u bë Luta dhe   ju vërsul  Ministrisë kosovare të Arsimit qe nuk po e miratojnë një  gjë te tillë.

-Shefqet Kraniqi , madje  hyni edhe ne  shkallë vendi duke krijuar përçarje në popull duke i përkrahur disa kodosh    politikanë që  po ja respektojnë fenë. Si  të përkëdhelur të Shefqet Efendi Krasniqit ishin, Refki Suma në Han të Elezit, Ragip Begaj në Malishevë, e disa të tjerë të skenës politike me çka  kane arritur deri në  foltoret e Parlamentit të Kosovës.

-Si Lutfi Haziri  të ndyrë për pushtet  ka Kosova sa të duash ,duke filluar të partitë e mëdha  , pastaj të AKR-ja, Vetëvendosja  e mos të flasim për Ferid Haxhi Aganin  nga partia e Drejtësisë  qe  kryet e ka  në Turqi dhe  bashkëpunëtorin serbo-arab-turk Fuad Ramiqin qe u zbulua këto dite   nga inteligjenca e Kosovës. Këta po e shfrytëzojnë   varfërinë ekstreme, po edhe të gjitha resurset nga  taborët politike për një të keq e që po i ndjellin popullit shqiptar, duke ja  mihur varrin shqiptareve kudo qe janë. Në vend se të  hartohen programe ekonomike prosperuese, drejt  zhvillimit ata,   sjellin dhe mbjellin kob, skamje dhe përçarje  .    Partitë politike  aspak të sinqerta ,luftojnë për atë pushtet të mallkuam dhe gjithsesi me korrupsion deri në fyt .

Shumë , pashallarë janë lajmëruar si mburoje  e kombit shqiptar përmes  shamisë dhe fesë!

Fatkeqësia e jonë, e kombit shqiptar është se shumë , pashallarë janë lajmëruar si mburoje  e kombit shqiptar përmes  shamisë me çka po e cenojnë  të kaluarën dhe vlerat  emancipuese  të femrës shqiptare.

-Fatalitet qe përsëritet si tragjedi, gjithmonë ne historinë tone Kombëtare. Shamia është diç retrograde, e prapambetur dhe poshtërues për femrën shqiptare. Prandaj duhet me një zë dhe në mënyrë energjike të hiqet kjo copë e mallkuar tekstili nomado-arabe nga kokat e femrës së bukur shqiptare. Gjinia mashkullore  këtu duhej të ishte ma me   ndikim , por rolin vendimtar  duhet  ta merrnim femra e guximshme   intelektuale dhe të emancipuara siç janë zonjat Atifete Jahjaga,Alma Lama, Vlora Çitaku etj

Këto ngjarje po reflektohet negativisht edhe ne arenën ndërkombëtare me një epitet  të çuditshëm për shaqiptaret !...

-Po befasohem me këto diskutime rreth shamive të cilat as që duhet fol rreth tyre, këto janë gjëra shumë  të pa vlere dhe pa kur far dobie .Këto lecka as që duhet diskutuar, sepse janë gjëra qe s'kanë kurrë një të mirë,  pos përçarjes. Po ma kujtojnë këto veprime  propagandën antishqiptare të Serbisë, duke e  përsëritë se shqiptarët janë  fundamentalist  nga e cila synimet e saj janë edhe sot e kësaj dite, ta shndërroje  këtë popull në atë  trend çorientues drejt degjenerimit , qe do të jetë një pasojë  fatale dhe vetëvrasje  dhe   tragjedi  për popullin tonë. Këto momente sjellin huti dhe   injorancë në popull, nga e cila po reflektohet negativisht edhe në arenën ndërkombëtare me një epitet  të çuditshëm !...

 

Nëntor 2013 Shtutgard(Vota: 3 . Mesatare: 3.5/5)

Komentoni
Emri:
Emaili:
Kodi i sigurise:
Titulli:
Komenti:

Publikime te tjera ne kete kategori: