Wednesday, 23.01.2019, 08:37 PM (GMT)

Blerim Rrecaj: Vetvetja dërgon letër

Po të shkruaj nga njëra prej kafiterive në të cilën hyra as vetë se di pse. Duke pritë dikë, mes mëdyshjes a ma mirë me ndejtë a me ec. Po shkruaj me tastaturë-telefoni në 'gmail' o Xhemal Kada me a pa 'hahahaha'-të përcjellëse. Hyra për nja një orë. U ula në një karrike të ...

Illo Foto: Një roman, që sfidon kohërat

E lexova, në dorëshkrim, romanin e  autorit, Kristaq Turtulli , që  jeton në Kanada .  Ndihem i privilegjuar, që  e  lexova këtë  vepër.  Ky roman është një sagë e  familjes së  zgjeruar  “Madhi “, një nga  familjet e rralla, që mund të  themi pa frikë, se përfaqëson, ideologjikisht, ekonomikisht, kulturalisht...

Atdhe Geci: Flatrat e poezisë

I nderuar libër, e dashura ime është shumë e bukur, por atdheun e kam më të dashur. Jam lindur në një vend ku toka është e pasur dhe natyra një e bukur e veçantë. Në jetën e poetit të dashuruar në poezi, poeti vet duhet t´i jap drejtim krijimtarisë së tij. Shkrimtarit në çdo ...

Kadri Tarelli: Hamit Gurguri - As Alia, as Ilia

Ka rreth një vit që më ra në dorë libri “As Alia, as Ilia”, të shkrimtarit Hamit F. Gurguri, shqiptar nga Dardania, sot mërgimtar në Suedi. Në ballinë, si në kornizë guri, paraqitet kambanorja e një kishe dhe minarja e një xhamie. Një mënyrë lakonike, që shpreh kuptim të ...

Kalosh Çeliku: 'Marrëveshja e Prespës' hap politik historik

Pakrëndësi ka, kryeministri Zoran Zaev (“shpëtimtari” i shqiptarëve), a e shiti IRJ të Maqedonisë, identitetin maqedonas. I bleu, apo i kërcnoi deputetët e VMRO-DPMNE dhe deputët e Partive Politike Shqiptare. I amnestoi si “terroristë”. E rëndësishmja, është, se...

Vebi Xhemaili: Fillimi i demonstratave në Tetovë dhe grisja e flamurit kombëtar

Pas Plenumit të katërt edhe në republikën “Popullore” të Maqedonisë gjatë muajit nëntor të vitit 1968 Kuvendi Republikan i Maqedonisë formalisht kishte lejuar përdorimin e “lirë ” të flamujve të kombësive, ku hynin edhe shqiptarët. Meqë flamuri nuk u ngrit dhe nuk u përdor askund gjatë festës së 29 Nëntorit...

Femi Cakolli: Gani Mehmetaj - Kalorësit e Dardanisë

Gani Mehmetaj, nё shkrimtarinё e tij, si autor ёshtё shumë më shumë qёllimor, porositёs, praktik, tematik dhe veprues sesa spekulativ, kreativ, meditativ në artin e tij prozaik. Në tri vitet e fundit publikut ky krijues iu është ekspozuar me katër romane: “Ëndrra e Madhe...

Eshref Ymeri: Beogradi dhe Moska, mosmirënjohja dhe vetëngushëllimi

Lidhur me vizitën e Presidentit rus Putin në Beograd më 15 janar, në njërën nga faqet e internetit lexova këtë informacion:“Me gjithë tërheqjen e saj emocionale për Serbinë, Malin e Zi dhe më gjerë, Rusia nuk është as e gatshme dhe as e aftë të dominojë në këtë...

Fahri Xharra: Carusi dhe Carini – imperatorët ilir të Romës

Historia e jonë po vidhet e ne heshtim. Heshtja e jonë letargjike do të jetë fatale për të ardhmen tonë. Të tjerët po “lindin” aty ku kemi lindur ne dhe çdo gjë, çdo gjurmë e jona përvetësohet . Nuk është për tu befasuar, ato që po i dëgjojmë se nga radhet serbe, e udhëhiqnin ...

Milazim Kadriu: Shaban Pllana - Rrugët e thyera

Janë këto vargje nga një poezi e librit “ Rrugët e thyera ” të autorit Shaban Pllana. Poezitë e këtij vëllimi që janë të  konceptuara në pesë cikle : ( Rrugëve të thyera  gjurmë atdhedashurie, Nëpër rrugët e jetës,  lanë gjurmë në letër, Rrugëve të thyera të kurbetit, rigon pika loti, Rrugëve të thyera të jetës,  ecje të ...

Përparim Hysi: Prapë dashuroj

Pse më bëhet sikur vjen?(Vjen një mike që e dua)Vjen? Apo kështu më pëlqen?Çfarë po ndodh kështu me mua? Zemra dridhet dhe rënkonSepse shpirti aq ma doAh,  moj zemër që s'harron!Ç'të harrosh? Që,  obobo!...

Sejdi Berisha: Shikim i thekshëm apo paradoksi i luftëtarit ...!

Që në vegjëli, kur isha kalama e i veshur me rroba plotë arna por të pastra, (por, që në fillim ta dini, ai nuk jam unë), diçka më xigëlonte nëpër trup, ndoshta edhe nëpër damarët e gjakut. Ku ta dija se pse ndodhte kështu. Edhe mua më rrokte etja për ta shijuar madhështinë dhe dashurinë e tokës dhe të natyrës...

Beqir Cikaqi; Intervistë me Miradie Avdullahi, poete

Miradie Avdullahi, është e njohur në Itali si poete, moderatore, organizatore,  etj. Është e afërt me të gjithë, si në këshilla e sugjerime, e po ashtu e përpiktë edhe në obligimet që i besohen.  Me cilësitë e saja ajo është personalitete në vete.  Bashkëpunëtore e mirë dhe e hapur në organizime dhe veprimtari të ndryshme. Pjesëmarrëse...
Newsletter