http://www.zemrashqiptare.net/
Zemra Shqiptare

Neki Lulaj: Avzi Nela një poet kukësian (Cikël poetik)
| E Enjte, 25.02.2010, 10:25 PM |

Neki Lulaj

Avzi Nela një poet kukësian
(Mblidhmani litarin)

Natë e tmerrshme gushti,
e motit 1988-të
rreth qafës së njomë 
të një kukësjani të shkretë
një litar në shesh
e varën një poet 
ai poet i ri,nga ndarja,
kurrë s`deshi ta dijë
se çka është varja!

nga një regjim i egër
me plotë kriminel
e varën e varën
poetin e mjerë

Avzi Nelën një poet

Fjalën shqipe varë n’litar
kush then pendat,e kush djegë librat,
librat s`digjën ore qyqarë
ato në heshtje lëshojnë tym e vajë

E n`litarë e varën një poet kukësjanë.

Kristaq Rama ,setarrap e gjelatëhane,
plagë e rëndë në trojët Kukësjane,
këputët vargu, rima e soneti
në litar u ekzekutua poeti,
urdhëri i Kristaq Ramës në pushtet

nga dhembja për këtë poet
gjëmuan Tarabosh,Çabrat, Lumë e Kurvelesh

Nga parajsa thërret Avzi Nela,
ju demokratëve lë të ju ngritët vlera ,
ndaleni turrin e shizofrenisë,
Edvinë Ramës dhe tanë kompanisë,
se duan me i qitë hije të zezë tanë Shqipëtarisë 
me ardhë në pushtet ,me dhunë në emër të “Kutisë”

Babai i tij Kristaqi, që djegi gjamija , faltore e kisha,
qytetar e poet i gllabëroi si bisha,
kush ja deshi vendit robërinë
ata që a varën ne litar Nelë Avzinë

Pendat s`vdesin poetet nuk zhdukën
ata jetojnë se gjithëmonë e fitojnë luftën
ata e fitojnë edhe përjetësinë
kur e publikojnë dhe e përqeshin 
në vargjët e tyre tiraninë

Avzi Nela n`atë botë rrinë krenar,
para Kristaq Ramës, ekzekutor
poetet s`vdesin gjithëmonë jetojnë
nëpër breza ne i kujtojmë


Çka shof e çka nuk di

Në sytë e tu
shof një Oqean,
një Det
një lum që s`pushon
e ti, si një Oqean i trazuar,
me një bjeshkë mundimesh ngarkuar
me një shpresë qe s´të shuhët dot
një mall që të djegë 
e nuk lëshon lot,
që pret me vite mot.

Si Koronë je kriju,
një fjalë një lajm është duke të mundu,
tek ti shof një simetri,
në mataforë qe e mbanë në gji
se do të këthehët për gjithënjë
vështirë e kam unë
vështirë e ke ti 
ne po jetojmë 
me shpresë të dy
se do të na këthehët ajo përjetësi 
ajo lumturi,
që e gllabëruan orrlat e zi


Shitë e blejë i shkoi jeta

Babai i im ndjesë pastë
që kurrë nuk ka qenë tregtar
konfisko e blejë i shkoi jeta,
tokën e vet e do ara të shkreta.

Merr me dhunë e blejë mallin tënd
Kurrë pa pyetur,për çmim sa bënë

Duke e mbjellë të vetën e duke e punue
vinin të mallkuarit ,me e gllabërue
ni´burgje të rënda duke e denue
pse arën e huaj ore e ke lëvrue.

E kam timën me dokumente e me tapi,
por kjo për ta s`kishte rëndësi

Burgjeve të rënda duke e mundue
si nacionalist duke e kualifikue
se po e prishë rendin publik
po e blenë tokën pa pyet asgjë hiq.

Konfiskoja me dhunë tokën e pasurinë atij,
qitshin në shitje me ma të mëdhajat çmime
merr e blejë pa qenë tregtar
i shkoi jeta duke bërë pazar.!

Baba sot një gjë dua ta siguroi
tokën e gjyshit s´guxon kush ta konfiskojë
se i kemi ndjekë bishat barbare
ja u kemi thyer qafën atje në Karpate.....!