Gani Mehmetaj: Hoxha i Sanxhakut kërkon rrënjët ilire

“Nuk jemi boshnjakë, nuk jemi as sllavë, jemi ilirë’, u drejtohet hoxha nga Pazari i Ri në Sanxhak besimtarëve të vet. “ I keni parë rrënojat e kështjellës ilire në afërsi të Pazarit të Ri, ajo është e jona, e ilirëve’, vazhdon ai i emocionuar. “Pse pushteti i Serbisë nuk na lejon t’i afrohemi qytetit...

Gani Mehmetaj: Letër kryeministrit Hashim Thaçi

Kohë më parë u shkrova me shpresën se do të merreshit seriozisht me Kosovafilmin për ta penguar shuarjen e këtij institucioni. Por zyrtarët e Ministrisë së Kulturës si për inatin tuaj, nxorën një zëdhënëse të lodhur e të padijshme, e cili tha se Kosovafilmi nuk po shuhet, por po bëhet arkiv ...

Gani Mehmetaj: Përralla për Nënën Terezë

Të rinjtë e Kodrës së Trimave e të periferisë së qyteteve të mëdha para luftës pikonin shqiptarizëm. Ata e mbajtën mbi supe rezistencën kundër dhunës serbe. Mësimi në shkollat e mesme e në Universitetin paralel u mbajt në periferi të qytetit, në shtëpitë e prindërve të këtyre të rinjve...

Gani Mehmetaj: Kali i Trojës në mesin e shqiptarëve!

Fryma që ta thanë shpirtin nga Sahara, ua ka mpirë mendjen një lukunie renegatësh, të cilët luftojnë si në dëlir  kundër shqiptarëve. Në vend të flasin për bukurinë e jetës, ata flasin për bukurinë e vdekjes. Të bukures i thonë e shëmtuar dhe të shëmtuarës, e bukur! Ka dëgjuar kush ndonjë hoxhë ...

Gani Mehmetaj: Nëpër labirintet e frikshme të institucioneve të Kosovës

“Si është Ibrahim Rugova” me pyeti polici serb me 1997 në Stacionin e Policisë në Lagjen e Muhaxhirëve, në Prishtinë. “Mos e keni gabim”, ia prita, “punoj në Rilindje e jo në Presidencë”  “Jo, jo nuk gabohem unë”,  mu kthye me cinizëm ai. “Nesër në mëngjes ta dorëzosh pushkën!” ...

Gani Mehmetaj: Udhëzuesi për zhdukjen e shqiptarëve

Është vështirë të gjesh në një libër aq shumë shpifje, insinuata, kurdisje e urrejtje të sëmur si në librin “ Shqiptarët dhe fuqitë e mëdha” të shkruar në fillim të shekullit të kaluar. Është edhe më vështirë të kuptosh shkallën e tillë të urrejtës patologjike sikurse atë të V. Gjorgjeviqit. Librat si ky duhet  ...

Gani Mehmetaj: Kur tyxharët e marrin fenë në brina

Hoxhallarët matrapaz me disa deputetë e politikanët lokal edhe më matrapaz nuk e meritojnë asnjë vëmendje të opinionit, edhe atëherë kur fëlliqin kundër kombit e atdheut, sikur të mos merrnin edhe më shumë guxim me shpërfilljen tonë. Mjeranët e tillë duhet zhveshur nga  ...

Gani Mehmetaj: Lëngata Dardania

Skena është gjysmë harkore me prapavijë të errët. Një dritë e zbehtë bie për së kithi, kurse para skena ka një formë të gojës së çapëlyer, ku edhe dhëmbët e ngërdheshur në formë të mbajtëses së strehës rrinë si çekanë mbi kokat e atyre që dalin e hyjnë në skenë ...

Gani Mehmetaj: Mujsharët

Nëpër rrugë e trotuare frynte fresku, që paralajmëronte mëngjesin. Brenda ngrehinës vapa shtohej, sikur ta kishte thithur gjithë nxehtësinë e ndërtesave për rreth. Korridoreve gjysmë të ndriçuara vraponin grupe të mbetura ...

Gani Mehmetaj: Lulia në bregdetin shqiptar (2)

Lulia u kthye në Kodrën e Trimave pasi nuk la vend bregdetar pa gjezdisur. E filloi me  Velipojën dhe, e përfundoi më Butrintin, duke u kthyer sërish nga kishte ardhur. Sa herë shikonte visoret bregdetare, mahnitej sërish sikur t’i shihte për herë të parë...

Gani Mehmetaj: Lulia në bregdetin shqiptar (1)

Lulia u kënaq këto ditë vape gjithandej bregdetit shqiptar. Nuk ngopej më ajrin, detin, ujin e njelmët dhe rerën. Qejf, o qejf, klithte sa herë dilte nga uji i freskët. Kënaqësitë gjithë herë i shprehte me klithma e pasthirrma, nuk i ndrynte në vete. Ka ardhur të bëhet pjesë ...

Gani Mehmetaj: Portreti politik - Sali Berisha (2)

Largimin e Salih Berishës nga skena politike do ta ndjej gjatë Partia Demokratike, por edhe e djathta shqiptare në përgjithësi. Berisha dhe PD-ja u bënë strumbullar të një përcaktimi politik, e mbajtën mbi supe tërë luftën kundër komunizmit më të egër në Evropë ...

Gani Mehmetaj: Portreti politik - Sali Berisha (1)

Ishte emocionuese përlotja e të rinjve tiranas derisa idhulli i tyre, Salih Berisha e lexonte tekstin e dorëheqjes. Ishte prekëse letra e 16- vjeçarit  që i drejtohet kryeministrit. Një atmosferë e këtillë dashurie e adhurimi ma kujtoi fillimin e karrierës politike të liderit shqiptar ...

Gani Mehmetaj: A janë shqiptarët rrënjëshkulur?

Shumica e dalmatëve, por edhe e kroatëve intelektual, më mburrje ta thonë se kanë gjak ilirë. Dalmatët e sotëm nuk duan ta pranojnë se janë ardhacak në Dalmaci, por thonë ata, janë vendës, më rrënjë të forta ilirë, të përzierë ca- më të tjerët. Të gjitha emërtimet e lumenjve ...

Gani Mehmetaj: Kur periferia dikton politikën kombëtare!

Kur një hoxhë islamik preku në sedrën e femrave shqiptare, duke i fyer e moralizuar me kutin e mesjetës islamike, reaguan më në fund edhe qarqet zyrtare e publicistike të Kosovës. Kur kolegu i tij –hoxhë i periferisë së Prishtinës para disa vjetësh preku në emrin e figurës më të madhe shqiptare të shekullit ...

Gani Mehmetaj: Gazetari përtace

Gazetaria në Kosovë është në pozitën e njëjtë më atë të shoqërisë. Përpëlitjet e tranzicionit, i cili po zgjatet tërkuzë pa ia parë fundin, kapitalizmi i egër, që duhet ta kalojmë si fëmijët kollin e fruthin, dhe sistemi i pa konsoliduar ...

Gani Mehmetaj: Jemi shtet laik a islamik?

Arsyeja pse Kosovën nuk e kanë njohur shumica e shteteve islamike është hezitimi i tyre për përkatësinë tonë religjioze, thotë Sekretari i Organizatës së Bashkimit Islamik, Ekmeledin Ihsanologu para deputetëve të Kuvendit të Kosovës. Këtë deklaratë ai e hodhi në dhjetëvjetëshin ...

Gani Mehmetaj: A u tha Tadiqi në Shkodër: Kosova është Serbi?

Fushata zgjedhore në Shqipëri domosdo manifestohet në Kosovë e në territoret etnike. Mediet elektronike të Tiranës ndiqen njëjtë në Kosovë. Ka përpjekje të ngulmëta nga disa qarqe mediatike që zgjedhjeve të 23 qershorit t’u qasen si çështje të një shteti tjetër...

Gani Mehmetaj: Ta duash kombin nuk është nacionalizëm!

Asnjëherë më shumë se sa tash nuk patëm nevojë për kultivimin e krenarisë kombëtare e atdhedashurisë. Asnjëherë më shumë se sa tash nuk lipset ruajtja e kultivimi i traditave pozitive me vlerat burimore që na mbajtën zgjuar, duke na mobilizuar ta kultivojmë ...

Gani Mehmetaj: Kur ish kafexhiu tallët me kulturën

Vendimi i sekretarit të MKRS-së për pezullimin tim nga puna është hakmarrje e drejtpërdrejtë kundër Këshillit të Pavarur Mbikëqyrës të Shërbimit Civil të Kosovës, që vendosi të më kthej në punë; është hakmarrje kundër Gjyqit Themelor të Prishtinës ...

Gani Mehmetaj: Koha për Skënderbe të dytë!

Pse të mos bëhet projekti “Gjergj Kastrioti” joshja e elektoratit në vend të ca joshjeve të tjera që s’përkojnë shumë me kombin? Pse të mos kultivohet fryma që kjo është gjëja parësore për shqiptarët? Kinematografia shqiptare ka fare pak spektakle ...

Komunikatë e drejtorit të Kosovafilmit, Gani Mehmetaj

Dua t’u informoj se Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil të Kosovës, gjykoi në të mirën time. Kishte fakte të bollshme që dëshmonin se i tërë procesi kundër drejtorit të Kosovafilmit kishte një mal shpifjesh e falsifikimesh, të cilat i hodhi poshtë ...

Gani Mehmetaj: Një mal shpifjes e falsifikimesh

Gazetarët nga mediet e shkruara e elektronike me informuan se Ministria e Kulturës, ka shpërndarë një raport për kinse auditimin e projektit “Kukumi” (2004) dhe të veprimtarive të Kosovafilmit. Sipas asaj që me infornuan del se kjo ministri lansoi një mal shpfjesh kundër meje ...

Gani Mehmetaj: Jemi dele a shqiponja?

Nuk e kuptonte pështjellimin e krijuar në Kosovë e gjithandej territoreve shqiptare, nuk e dinte as si të sillet ndaj zhvillimeve të reja, të cilat e shkelnin njëra tjetrën si reja- renë, ndërsa Lulia i ndjek e hutuar këto pështjellime, pa e kapur thelbin e problemit. “Jemi në ëndërr apo zgjuar? ...

Gani Mehmetaj: Lulia i shkruan presidentit Obama

Lulia ka rënë në pikë të hallit. Ka mëdyshje të mëdha. Të bëhesh kryeministre, a ta lejosh vendin të gremiset, kjo është çështja. Është e brengosur me gjendjen në shtetin e saj fatkeq. Frikësohet për të ardhmen e vet e të bashkatdhetarëve.“Si po ia mbathin të rinjtë në Perëndim, një ditë ...

Gani Mehmetaj: Heshtja e frikshme e intelektualëve të Kosovës

Pas shpërthimit të demonstratave të vitit 1981 në Prishtinë dhe në të gjitha qytetet e Kosovës, filloi një agresion i furishëm ushtarak, policor dhe propagandistik i cytur nga Beogradi. Krahas gjendjes së jashtëzakonshme, u përmbys struktura qeverisëse lokale. Goditjen më të madhe e pësoi sistemi arsimor. U ndaluan qindra tituj librash ...

Gani Mehmetaj: Ndërhyrjet ndërkombëtare dhe kompromisi shqiptar

Ndërhyrjet e bashkësisë ndërkombëtare me paketën e Ahtisarit, kompetencat e EULEX-in në luftimin e krimit të organizuar, krahas ndërhyrjeve me pikat e marrëveshjes për veriun e Mitrovicës e trashëgimin bizantine që në mënyrë abuzive cilësohet trashëgimi serbe, vë në pikëpyetje qëndrueshmërinë e shtetit të Kosovës. Me këmbënguljen e disa faktorëve ....

Gani Mehmetaj: Tirana e Vlora flakëronin kuq e zi

Nuk e priti të ftohen karriget nga manifestimi në Shkup dhe mësyu magjistralen e kombit drejtë Mëmës Shqipëri, filloi të më rrëfej me një ton patetik-patriotik si asnjëherë më parë. Nga frika që në mëngjes do të bëhej rrëmujë, e do të ngulfatej rruga e kombit, ashtu sikurse i ndodhi në Vlorë dy ditë më vonë, ajo u nis natën vonë nga Prishtina. Pas mesit të natës, për tri ...

Gani Mehmetaj: Lulia në 100-vjetorin e pavarësisë

Lulia u dogj flakë nga zjarri kuq e zi. Shtatë ditë e shtatë net s’reshtej se festuari nga Tivari deri në Prevez dhe nga Shkupi deri në Podgoricë, më tregoi ajo, meqë isha në një udhëtim jashtë vendit dhe s’mora pjesë në këto festime patriotike. Festohej gjithandej, ndërsa ajo nuk vendoste dot nga t’ia mbante: në kryeqytetin e shqiptarëve- Shkupin, ku tundej populli nga ...

Gani Mehmetaj: Kombi “kosovar” sipas modelit të kombit jugosllav!

Pas vitit 1999 një grup mercenarësh filluan të bëjnë zhurmë të madhe për krijimin e kombit të ri, kombit “kosovar”. Model e kishin - kombin jugosllav. Propaganda integraliste e ish-Jugosllavisë arriti të sajojë surrogatin serb të“jugosllavistëve” nga martesat e përziera, nga joshja që u bënte jo serbëve për karrierë politike dhe nga presionet e tjera. Paralelisht  ...

Gani Mehmetaj kundershton shkarkimin

Nuk desha ta bëj publik vendimin e MKRSsë, sepse doja t’i ndiqja procedurat ligjore, mirëpo shpifjet e komunikatës, të shpërndarë nga MKRS më obliguam të jap një sqarim për opinionin, shkruan në reagimin e tij për opinion drejtori i shkarkuar i Kosovafilmit, Gani Mehmetaj.“MKRS, përmes Komisionit Disiplinor, lëshoi një vendim për pushimin tim nga puna. Ky vendim është arbitrar, i mbështetur në shpifje e kurdisje të dy ...

Gani Mehmetaj: Përftimi

-Përftimet të marrin në qafë, të bëjnë të luash mendsh, - përpiqej të na bindte miku im Bardhi, ndërsa piqnim mish në hell e patate në prush, maje mali, një natë gushti të freskët. E shihja me mosbesim, si gjyshen time kur më fliste për fantazmat. Ashtu më dukej e shikonin edhe te tjerët, pa e prishur terezinë, duke vazhduar të shprushnim zjarrin. Lumi poshtë nesh shushurinte mistershëm rrjedhës së vet; qielli i qëndisur më yje si margaritar xixëllues na rrinte sipëri po aq i pabrenga; ndonjë meteor ndriçonte e shuhej me shpejtësi në qiellin e paskajshëm; ne tregonim qyfyre ...

Gani Mehmetaj: Muri i vdekjes

Vetura rrëshqite më shpejtësi magjistrales gati të zbrazët, atë mëngjes qershori. Qiellit të kthjellët, nuk ia zbehte kaltërinë ndonjë cukël resh. Rruga e gjerë, me lakesa deri në majën e malit sikur të joshte në aventurë të papritur. Adrenalina ngrihej me të parë rëniet e frikshme përtej mburojës, ndërsa dora më mbërthehej vetvetiu në ndërruesin e shpejtësive nga e katërta në të pestën, duke shkelur këmbëzën e ndërprerësit të shpejtësive me shikim të përqendruar para ...

Gani Mehmetaj: A i duhet xhandar Ballkanit?

Serbët nga fundi i shekullit të nëntëmbëdhjetë e deri me 1999 ishin kombi më i përkëdhelur në Ballkan. Nga një Pashallëk i Beogradit, të mbështetur financiarisht, ushtarakisht e politikisht nga Rusia filluan të zgjeroheshin në jug, kryekëput në dëm të territoreve shqiptare. Mënyra e zgjerimit ishte mizore-masakrimi e dëbimi i popullatës shqiptare nga krahina e Toplicës me kryeqytet Nishin e famshëm ...

Gani Mehmetaj: Të shpallën të jashtëligjshëm “nacionalçlirimtarët” si nazistët!

Historia e re shqiptare duhet të përmbyset. Është shkruar mbrapshtë dhe më shumë shpifje. Heroizmat dhe betejat janë imagjinuar për të krijuar kapital pushteti dhe shkas që të ndiqen kundërshtarët politik. Nuk e luftonin “nacionalçlirimtarët” armikun historik e real, por e bënë armikun brenda kombit për t’ia bërë qejfin Serbisë e Rusisë ...

Gani Mehmetaj: Trimat partizanë dhe armiqtë frikacakë

Kur hynë trupat naziste në Jugosllavi, u prinin tre ushtarë me një motoçikletë tre rrotëshe. Nga Maribori i Sllovenisë deri në Gjevgjeli të Maqedonisë nuk hasën asnjë rezistencë. Motoçikleta gjermane me tre ushtarët e Fuhrerit, u end nëpër gjithë Jugosllavinë pa i dal kush në rrugë. Dëshmitarët thonë se e njëjta motoçikletë, madje edhe të njëjtët ushtarë u...

Gani Mehmetaj: Patriotë dhe tradhtarë!

Në historiografinë dhe në politikën shqiptare ende nuk është gjetur kush është patriotë e kush tradhtar. Nëse një grup politikë a ushtarak për njërën palë është patriotë, për tjetrën automatikisht është tradhtarë. Në mendësinë e dy taborëve ende ka mospajtime të ashpra për ata që bashkëpunuan me armikun...

Gani Mehmetaj: Në tokën që kërkon drejtësi!

“Në tokën e gjakut e të mjaltit’ është film i zymtë, i rëndë, i tmerrshëm, gati i papërballueshëm, që të rrëqeth nga kuadri i parë deri të ai i fundit. Rrëfimi dinamik, dendësia e ngjarjeve, zymtësia e atmosferës, egërsia e pashpjegueshme e ushtrisë serbe të paraqitur në ekran, të mbanë pezull. Pas disa dhjetëra minutash hamendesh të rrish në sallë apo ta braktisësh sallën, sepse ky film nuk është për të gjithë, nuk është për ata që nuk e ...

Gani Mehmetaj: Patriotët tagrambledhësit pushtojnë Perëndimin (II)

Kur i përshkuan korridoret e gjata e dhomat e errëta të një azili, Lulinë e kapluan dridhma nëpër trup. Pa aty shqiptarë e romë. Bashkëkombësit e saj paraqiteshin kinse janë romë, duke shpresuar të mos i kthenin në atdhe. Ishin ankuar te zyrtarët vendës për keqtrajtime në vendlindje. Heroina jonë i shihte me dhembshuri e pikëllim. Ia këpusnin shpirtin. Dikur mori rol aktiv, iu bë që nuk mjaftonte dhembshuria e pikëllimi...

Gani Mehmetaj: Fatprera

Plagosja e Cubit, u përfol gjatë. Asnjëri nuk u gjend afër kur u qëllua; askush nuk e pa dorasin. Secili fliste me siguri të pakundërshtueshme për motivin e plagosjes dhe mënyrën se si e mori plumbi. Sipas taborit të parë më të zëshëm atë e qëlluan në qilare grash, por ai theu ikën dhe u plandos rrëzë malit, të mos ia merrnin vesh lapërdharit. Të tjerët bënë be e rrfe se deshën ta vrisnin shkitë e Kollashinit, sepse një kohë të gjatë ia vunë syrin...
Kryesore