Sejdi Berisha: Toka që të mallëngjen dhe ta madhështon historinë...!

Nganjëherë, është mirë mendimin për ta kthyer prapa, sepse, shumë gjëra të kaluara nuk duhet...

Cikël poetik nga Sejdi Berisha

Pafajësia e syve Rrëfimi i zemrës Dhembja e shpirtit Dashuria dhe lumturia...

Sejdi Berisha: Mallkimi i vetvetes dhe filozofia e heshtjes...!

Hera e parë më ndodhi që pas shumë kohe që mendova për ta shkruar një shkrim...

Sejdi Berisha: Pelegrinazh nëpër eshtrat e mi

Vetëm pluhur dhe pritje Askush tjetër në këtë shëtitje...

Sejdi Berisha: Ndize dritën - Unë jam ai rrugëtari...!

Natën Shumë vonë ishte Rrjedha e lumit më trazonte Duke kërkuar për ta qortuar vetveten...

Sejdi Berisha: Vargu nëpër kohë - Fuqi poetike dhe urë që lidh fate kohe dhe dashurie

Lulzim Logu: “Koha vdes si zemër”, poezi, botoi EGNATIA, Tiranë-2009...

Sejdi Berisha: Vargu për bjeshkët si dokument i kërkimeve historike

Gjon Neçaj: “Haiku i bjeshkëve”, poezi-botoi EGNATIA, Tiranë-2009...

Sejdi Berisha: Refleksioni dhe kallëzimi epik i jetës në pikturë

Piktura është si kënga e cila këndohet me zjarrin e shpirtit, e cila, pastaj kuptohet në mënyrën...

Sejdi Berisha: Ti, Bekim,...Odise i çuditshëm...!

Ti, Bekim,... mbledhësi i puplave,... gjithnjë ke qenë pjesë e mendjes të secilit, sepse...

Sejdi Berisha: Mëkati i rrëfimit, simbolika e pikëpyetjes dhe ora letrare në Valbonë…!

Kur dua të shkruaj, edhe përpara kam thënë, gjithnjë si diçka mish dhie më përzihet në...

Sejdi Berisha: Lumturia, dhembja dhe galeria e jetës në poezi

Kërkimet e lumturisë dhe të dhembjes për jetën, pastaj, labirintet shpirtërore që nganjëherë...

Sejdi Berisha: Zejtarët e Pejës (II)

Zejtaria e ka zemrën dhe shpirtin e popullit. Pra, pse të mos shtrohet kjo sofër në këtë libër...

Sejdi Berisha: Zejtarët e Pejës

Zejtaria e ka zemrën dhe shpirtin e popullit. Pra, pse të mos shtrohet kjo sofër në këtë libër...

Sejdi Berisha: Filozofia e kripës, madhështia e kitarës dhe Verrat e Llukës

Ka shumë gjëra, ka edhe shumë sëmundje , ka edhe shumë ngjarje e sjellje që ta zënë frymën...

Sejdi Berisha: Pesha e hidhërimit dhe lotët e pedagogut...!

Nganjëherë më provokon dëshira dhe meraku për të “shkarravitur” diçka për afrinë...

Sejdi Berisha: Dinjiteti dhe qëndresa e shkrimtarit për shpresën dhe lumturinë

Rrugëtimi i shkrimtarit, rrugëtimi i poetit është rrugë madhështore. Madhështore, sepse, ai...

Sejdi Berisha: Studimi i vetvetes ose matja e jetës me hije të mëngjesit...!

Sa herë që kam vendosur të shkruaj shkrime si këtë, në të njëjtën kohë i thosha vetvetes...

Sejdi Berisha: Baladë për këngën e gjelit

A ka kush ma kthenKëngën e gjelit në pranverëEdhe erën e plehutQë digjej duke pritur...

Sejdi Berisha: Teatri i Pejës - Vatër e artistëve të Kosovës

Qysh në fillim të shekullit të XX-të, në Pejë vërehen gjurmët e para, për tu hetuar më vonë fillet e njëmendta të artit...

Sejdi Berisha: Poezi e ndijimeve rinore dhe e përjetimit të ngrohtë

Poezia, është diçka që ta krijon këmbëngulësinë për të shkruar pareshtur, edhe nëse këtë nuk e bën në fillim...

Sejdi Berisha: Universi poetik dhe dashuria si testament hyjnor

Njeriu, që në vegjëli sikur krijon imazhin dhe rrethin e pakapërcyer të ndjeshmërisë, të dhembjes, të lumturisë...

Sejdi Berisha: Krijuesit janë ambasadorë të vlerave shpirtërore të kombit

Shumë prej shkrimtarëve tanimë janë emra të njohur në nivel të Kosovës dhe atë kombëtar. Nga Shkolla e artit kanë dalë piktor...

Sejdi Berisha: Dy sofra dhe flamujt e principatave ilire...!

E kisha parë një vogëlush i cili duke ngrënë çokollatë, tërë fytyrën e kishte përlarë dhe e kishte bërë çifut...

Sejdi Berisha: Paja e nusërisë dhe protesta e luleve...!

Luftërat gjithmonë kanë shkaktuar dhembje, por edhe e kanë ngarkuar historinë me ngjarje trishtuese, me...

Sejdi Berisha: Poezia si zë i arsyes dhe fjalë amaneti

Krijuesi, gjithnjë është udhëtar, mesazh, zë, simbolikë dhe qortim, të cilat së bashku shprehin ndijimin...

Sejdi Berisha: Mëkati i rrëfimit dhe simbolika e pikëpyetjes...!

Kur analizon thellë, dashtë e pa dashtë, në brendinë e njeriut zhvillohet,... luhet një tragjedi, e cila tek ai...

Sejdi Berisha: Piktura, si vulë e refleksion i vlerave historike dhe artistike

Të thellohesh në analizat e vlerave artistike të krijuesit, shpesh ndodh që mund të dalësh nga kornizat mbase...

Sejdi Berisha: Pasqyrë e rrugëtimit historik të arsimit

Në shumë fusha kemi bërë përpjekje por edhe kemi arritur shumë duke shkruar e botuar libra dhe materiale të...

Sejdi Berisha: Pushimi në dhomën time, ose leximi i lumturisë që nuk ekziston...! (Ese)

Kujtojeni se sa vështirë është kur e harron vetveten në momentet më të nevojshme, atëherë kur i nevojitesh...

Sejdi Berisha: Dashuro një minutë (Cikli: Pa vetveten)

Pa u pjekur Ndarja ka marrë dheun Eja, pra Me gjuhën time Lidhu në përqafim Do bëhem memec Si nusja në natën...

Sejdi Berisha: Ujëvarë stinësh (Poezia fituese e Çmimit ''Ora e Tahir Deskut'')

Ti, ujëvarë Histori shekujsh Gurgullimë e freski jete Bukuri e kujtim i hidhur Sa uji nga ti ka rënë Në përroin dhe lumin...

Sejdi Berisha: Jeta me vrap dhe kafshimi i gjarprit...!

Është interesant, jeta me vrap gjithnjë të shpie në gabim. Mirëpo, edhe...

Sejdi Berisha: ''Puhiza'' si kuptim jete dhe vlerë historike

Halil Haxhosaj i cili tanimë ka të botuara dymbëdhjetë vepra...

Sejdi Berisha: Vepër me vlera intreguese letrare dhe historiografike

Vetë titulli i veprës “Autopoetika” është një karakteristikë e fushës studimore...

Sejdi Berisha: Fjalë e pathënë

Këto ditë doli nga shtypi vepra e njëzetë e pestë e shkrimtarit...

Sejdi Berisha: Dashuro një minutë (Cikli: Lulja e dhembjes)

Syri flokun ta dogji Larg të iku shikimi Duart të ngelen të shtrira Zemrën ku e ke Vetëm piktori ta nxori afshin Me brushën plot ngjyrë Por portret...

Sejdi Berisha: Mësuesi i librit dhe tragjikja e kremtimit...!

Nganjëherë, por edhe shpeshherë, më ngatërrohet mendimi për jetën, sidomos, kur para vetvetes nxjerr gjithë atë llum të historisë, por edhe shkëlqimin e lumturinë, të cilat nuk do të duhej...

Sejdi Berisha: Dashuro një minutë (Cikli: Sa shumë të kërkova)

Vashat nuk arrijnë t’i fshijnë lotët Gjarpri gjen strehë në plagët e tyre Ecën dita vrapon ora Të gjithë ngarendin Ngatërrohen akrepat Dikush vetë e ka ndalur kohën Për ta...

Sejdi Berisha: Rebelimi i profesorit...!

Me zë të lartë, por pa më dëgjuar askush, thash: qysh në fëmijëri ma kanë vrarë buzëqeshjen. Dhe, me vra Zoti nuk e kam zbuluar se kush ma kishte bërë këtë. Ndoshta është më...
Kryesore