Cikël poezish nga Sejdi Berisha

Ti, e paemër Më zgjo nga gjumi Se shumë gjatë kam pritur Buzëqeshjen e hënës për ta shijuar Për ta prekur sythin...

Sejdi Berisha: Vjeshta në majat e Shkëlzenit...!

Në ato orë të mesditës, përball qytetit zënin ballë mahnitës Majat e Shkëlzenit, i cili duket si një kurorë të cilën askush nuk mund ta pikturojë përveç se fuqisë së Zotit si madhështi...

Sejdi Berisha: Poezi malli e dashurie për Çamërinë

Në kuadër të zhvillimeve kulturore dhe letrare në Shqipëri dhe Kosovë, të shtunën në ambientet e Ministrisë së Arsimit dhe të Kulturës të Shqipërisë në Tiranë, u promovua libri...

Sejdi Berisha: Stinë që pikëlon shi

Brigjeve të detit Hasa kripën e gjakut tim Në ujin e njelmët Preka lotin e tokës Në guacën e sedeftë Ëndrrën e vashës e shijova...

Sejdi Berisha: Shqipëria - ky vend që po hedh dritë të re në turizëm dhe histori...!

Kishte kohë që udhëtimet në Shqipëri më provokonin të shkruaj përveç tjerash edhe ndonjë shkrim në trajtë reportazhi. Dhe, vërtetë është kënaqësi të shkruash për këtë tokë me...

Sejdi Berisha: Rëndësia e vlerave kulturore dhe një jetë e ‘’shkrir’’ në aktrim!

Të shkruash vepra kushtuar njerëzve dhe figurave publike, të cilat kanë qenë dhe janë të përkushtuara për të vënë jetën gjithnjë në lëvizje dhe për ta begatuar atë me vlera të mirëfillta...

Sejdi Berisha: Cikël poezish - Kështu përcëllon kënga

Ku do ta hasesh buzëqeshjen e barit Lotin e vesës mëngjesore Dhembjen e pritjeve Lodhjet e ecjeve Ku tjetër Përveçse në pikëllimin tim...

Sejdi Berisha: Hidhërimi për kohën, vdekja si proces egoist dhe varrimi me hile...!

Nganjëherë, për t’ua vënë kapakun gjërave të çuditshme, çuditshëm të sjellën edhe vargonjtë e jetës rreth qafet, që të bëhet sikur të pëlcasin, ose, e lozin rolin e aktrimit...

Sejdi Berisha: Lutje e pakuptimtë...

Në pranverë Mos më ngacmoni me lamtumirë Se vdekjen Nuk e pranojnë as lulet as behari Se lëndohen...

Sejdi Berisha: Vargje të ngrohta që pasqyrojnë realitetin e jetës

Është interesant se vargu që del nga ndijimi shpirtëror i mërgimtarit, ai, sado që të jetë i thjeshtë, e ka peshën, mesazhin dhe klithmën poetike që shndërrohen në formë historie...

Sejdi Berisha: Dallëndyshja në kuti këpucësh dhe zhgënjimi i artistit...!

Nganjëherë, njeriu sikur betohet se guximin e shpirtit dëshiron ta shndërrojë në fjalë memece, sepse, ajo shpeshherë thotë më shumë se një shekull fjalimesh. Por, sërish...

Sejdi Berisha: Ku qëndron kjo heshtja ime...

Çdo ditë E pëlcas këtë heshtjen time Duke kërkuar atdheun Nëpër damarët e gjakut tim Dhe gjithnjë kjo ndrydhje malli Kudo më ngatërrohet me këngën...

Sejdi Berisha: Vargje që rilindin jetën, që peshojnë historinë

Për ta zbërthyer jetën në shumë rrafshe me peshën e arsyes dhe të njerëzores, këtë kujtoj se mund ta bëjë vetëm poeti duke e ndrydhur zemrën dhe shpirtin, që çdo gjë ta tregojë, për çdo...

Sejdi Berisha: Peja qendër historike dhe vatër e kulturës

Sa herë është shkruar, shkruhet dhe do të shkruhet për qytetin e Pejës, publicistët, shkrimtarët dhe udhëpërshkruesit gjithmonë janë fascinuar me begatinë kulturore...

Sejdi Berisha: Në vend përkujtimi për gazetarin, publicistin dhe atdhetarin, Nazmi Lukaj

Gjithçka ishte akt i kryer dhe jeta e tij i ngjante shkrimit të papërfunduar, sepse rrugëtimi ishte në të sosur apo edhe kishte mbaruar. Andaj, kur diçka gjithnjë më...

Sejdi Berisha: Zogu në dritare, takimi iluzionist me kafshët dhe bota e përtejme...!

U zgjova herët. Besoni, ishte ditë e zymtë sa që ta prishë edhe thelbin e mendjes, ose, mërzinë ta rraste thellë në atë vendin që është përbrenda dërrasës së gjoksit! ...

Sejdi Berisha: Myhyri për historinë, madhështia e muraleve dhe gozhdimi i vizionit...!

Disa thanë, e unë nuk pajtohem me këtë, se jeta është si piktura, e cila përgjithmonë reflekton historinë dhe dashurinë, por edhe rrjedhat që duken e besa edhe ...

Poezi nga Sejdi Berisha

Dikur nëna ime Ma ledhatonte flokun Shëndet më uronte Të bëhem kryeneç Në të gjitha kohërat për tu flijuar Për ta peshuar dritën...

Sejdi Berisha: Buka e furrës, Dërvish Shaqa dhe takimi me shkencëtarin...!

Tani, po ecim së bashku, por mos u hidhëroni dhe as mos qeshni me shkrimin, sepse, shkrimet janë të shenjta. Kur e përmenda më lartë rrjetën e merimangave...

Sejdi Berisha: Vepër që provokon për studime historiografike

Vlerat shpirtërore dhe kulturore si dhe thesari popullor, janë bazamenti më thelbësor dhe më i saktë që reflektojnë dhe pasqyrojnë mençurinë, filozofinë...

Sejdi Berisha: Poezi për ditën e Shën Valentinit

Flokun e lagur nga shiu Përkëdhele me lotin pranveror Syrin e ke në piklat e shiut Puthem njëherë se behari po ikën Në qepallën tënde rri loti im...

Sejdi Berisha: Vdiq gazetari dhe publicisti nga Peja, Nazmi Lukaj

Pas një sëmundjeje të shkurtër po të rëndë, dje në Spitalin Ushtarak të Tiranës vdiq gazetari dhe publicisti nga Peja, Nazmi Lukaj...

Sejdi Berisha: Pse kështu gjakos kombi dhe atdheu...!

Gjithmonë njeriu e ka frikën se gjatë rrugëtimit, gjatë lumturisë, vuajtjes, dhembjeve dhe krenarisë e zhvillimit, mund të sfidohet keq apo edhe të plandoset, dhe e tërë historia...

Sejdi Berisha: Foshnja e akullit, hidhërimi i tokës dhe borxhi ndaj gjumit...!

Nata, thonë gjithmonë është e ftohtë. Duke iu frikësuar një ftohjeje të tillë, mund të ndodh që gjërat asnjëherë të mos piqen dhe asnjëherë të mos...

Sejdi Berisha: Ëndrra e tmerrit, arti i ndrydhjes dhe puthja shpëtimtare...!

Në themelin e teatrit, kur ishte ndërtuar ai dikur herët, kishte ngelur e gurëzuar një fjalë, e cila tani gjithnjë e trazon dhe nuk e lë dot të shurdhët...

Sejdi Berisha: Por kurrë mos më rrëfeni...

Duke ecur nëpër histori Edhe nëpër shkretëtirat e saj Më thanë Rri këtu duke shëtitur Derisa ta zbulosh tapinë e njeriut...

Sejdi Berisha: Hivzi Vokshi - Njeriu që i dha shpirt dhe jetë këngës popullore qytetare

Kënga, gjithmonë ka shprehur dhe reflektuar jetën, lumturinë, fatin, dhembjen dhe qëndresën e popullit. Kjo do të thotë se kënga, thjeshtë e ka mbajtur...

Cikël poetik nga Sejdi Berisha

Për një çast Pulëbardha erdhi në dritare Vetëm me sqep preku xhamin La gjurmë kujtimi...

Sejdi Berisha: Varret e varrezat, puseta dhe flamuri...!

Sa e shenjtë është liria e shprehjes, sa vështirë është atë për ta thënë bukur, me mençuri dhe me respektin më të madh...

Sejdi Berisha: Poezia si spektër përjetimesh për dhembjen dhe lumturinë

Krijuesit e rinj, pothuaj se këndimin e tyre gjithnjë e nisin me një vrull e shpresë për të thënë shumë për tërë atë që e kanë...

Sejdi Berisha: Rrugëtim rebel (Kushtuar poetit, Din Mehmeti)

Kur të kujtoj Të hasi në të gjitha ato dyer Që herë hapën e herë mbyllen...

Cikël poetik nga Sejdi Berisha

E ruaj hapin Gjethin e rrëzuar për ta mos lënduar Nën këmbë Zhurma e stinës ...

Sejdi Berisha: Atë ditë edhe gjaku më digjej nëpër damarë

E di Atëbotë nuk isha në vendlindjen time Më kujtohet se ishte ditë vere Por, atëherë...

Cikël poetik nga Sejdi Berisha

Nëse ndonjëherë gjumi më zë Më zgjoni me këngën e vashës Më spërkatni me djersën e babait...

Poezi nga Sejdi Berisha

Të kërkova e ku s’të kërkova Në zemrën e nënës të lypa Edhe në shpirtin e saj...

Sejdi Berisha: Varri im i zbrazët

Mos m’i thoni fjalët e mira Kur shtratin e dergjës ma dëshironi Mos buzëqeshni aq ngrohtë...

Sejdi Berisha: Kjo qerre e kalbur rrugëve

Shkronjat e humbura m’i kërkon Kjo letër Që në dorë më ka mbetur Këngën e ndrydhur...

Sejdi Berisha: Përurimi i librit në Tiranë dhe rruga e kombit...!

Që në fillim dua të them se titulli (s)është metaforik, por, nejse,... nuk di pse ua thash, kur Ju këtë e kuptoni...

Sejdi Berisha: Hyni në dhomën time

Një ditë Një ditë hyni në dhomën time Merrni çfarë të doni...

Poezi nga Sejdi Berisha

Pafajësia e syve Rrëfimi i zemrës Dhembja e shpirtit Dashuria dhe lumturia...
Kryesore