Sejdi Berisha: Histori që shërojnë plagë

Në një rrasë guriJo i asaj as i kësaj koheAs i kohës së guritPor i atij vaktitKur toka kishte zënë vendPasi ia hoqa pluhurin e kohëraveNë te shkruante:Duajeni njëri-tjetrinNëse dëshironi...

Sejdi Berisha: Porti i anijeve ose takimi me motrën

Kisha lexuar njëherë se skamja ia ulë vlerën fjalën e një njeriut të zgjuar. Dhe, duke e analizuar por edhe duke e përplasur nëpër jetë këtë mendim, kujtoj se, ndoshta, edhe pse varfëria është si një ligatinë, ajo e forcon njeriun, e bën të fortë për t’u përballë me token ...

Sejdi Berisha: Babai, në grusht mbante lotët e mi

1.Një ditëTash krejt vonëU ula pranë varrit të babaitDuke iu përkulur madhështisë së tijMë përcëlluan shekujt 2.Tek varri i babaitE dija pse kam ardhurFalje t’i kërkojSe ndoshta ndonjëherëNuk e kam kuptuar jetën e tij...

Sejdi Berisha: Barrë kohe dhe histori

Ryzhdi Baloku: “Kur barra e kohës rëndon”, roman – 2015 - Kohërat janë pasqyra dhe argumenti më sublim që tregojnë e dëshmojnë për rrjedhat e jetës në të gjitha situatat dhe periudhat. Më e rënda duket dhe ashtu edhe është, ajo që e lë lufta, e cila nuk njeh rregulla dhe është e përjashtuar nga çdo parim...

Sejdi Berisha: Krijimtaria si akt moral

Krahas nevojave për zhvillimin e përgjithshëm shoqëror, edhe sot e kësaj dite gjithnjë ka nevojë edhe për zhvillimin, vëllimin, cilësinë dhe kreativitetin në fushën krijuese letrare dhe artistike. Për t’i arritur të gjitha këto vlera, sot dhe tërë ditën, ende ka nevojë që ato të intensifikohen me të gjitha forcat dhe...

Sejdi Berisha: Lotët e vajzës si histori rrënqethëse

Nuk e prisja një shkrim “vetëm për qejf”, i cili, në fjalinë e parë më detyroi të shëtitëm, të kënaqëm e edhe të bëhem qullë në një rrugëtim aq të “padëshirueshëm”, i cili dhemb, por që, në fund përmbyllet me rrëfimet e “tmerrshme” të vetvetes, por edhe me...

Sejdi Berisha: Baladë për ulësen e parkut

Një ditëNë ulësen e lulishtesVetëm me vetveten do qëndroshDhe askush nuk të vërenAs nuk do të shoqërojëKurse TiShikimin do ta varëshMbi qepallat e miaQë nuk i shehE shiuDeri në palcë do të lagëPastaj dielli...

Osmanaj: Intervistë me publicistin Sejdi Berisha

Poezia është kënga e shpirtit, është mbretëresha e letërsisë, është thelbi i rebelimit shpirtëror që t’i trazon dhe qon peshë ndjenjat, që t’i shprush dhe lëkundë dhembjet, ëndrrat me të cilat e përqafon, e ledhaton dhe e qorton jetën...

Sejdi Berisha: Kujtim rrëqethës

Nuk di, si në ëndërr më erdhi apo ashtu është, përmbajtja e kësaj letre mu duk se ma reflektoi njëjtë edhe rrugëtimin e ditëve të sotme të vendit tim, por ndoshta pak më ndryshe. Dhe, më vloi mendja për ta botuar për herë të parë këtë letër të shkruar këtu e pesëmbëdhjetë...

Berisha: Varrimi i nënëlokes ose takimi me Durrësin

Nganjëherë,  gjërat që dëshiron për t’i realizuar, ndodhin edhe atëherë kur fare as nuk e ëndërron. Dhe ja, në muajin nëntor, kur edhe koha bëhet me e sertë me temperaturën, papritmas ngjarjet “vrapojnë” dhe realizohen disa gjëra që mund të ngatërrohen edhe...

Berisha: Mëkati i rrëfimit dhe simbolika e pikëpyetjes

Artistët, gjithmonë e kanë shpirtin fisnik dhe të madh, i cili për asnjë çast nuk i lë ata rehat as të qetë. Sa pamëshirshëm ecën jeta,... sa rrufeshëm mbyllen kapitujt dhe fletët e librit, ndonjëherë apo edhe shumë herë, pa i shkruar dhe as pa i lexuar ato...

Berisha: Mallkimi i vetvetes dhe filozofia e heshtjes

Hera e parë më ndodhi që pas shumë kohe që mendova për ta shkruar një shkrim, konceptin e fillimit me zemërim e hodha në shportë, dhe atë kur isha duke i kaluar disa ditë në bjeshkë që e kam shumë në qejf. Por, çfarë kishte ndodhur. Natën, shportën e ...

Sejdi Berisha: Rruga e trembjes së zogjve

E fillova këtë shkrim me këtë titull, të cilin e nxora nga një lexim imi i moçëm, i cili kur përcjellët me kujdes, përveç që ta kënaq shpirtin, ta thellon përjetimin dhe disi ta fisnikëron mendjen, ta përkujton një histori të tërë të njeriut tonë, i cili është pedatur, pedatet dhe me ...

Sejdi Berisha: Leximi i lumturisë që nuk ekziston...!

Kujtojeni se sa vështirë është kur e harron vetveten në momentet më të nevojshme, atëherë kur i nevojitesh fjalës sate, dritës dhe zjarrit, heshtjes dhe zërit. Kështu, të ikën edhe ai treni, ai treni i trenave. Pastaj, ngelesh pranë binarëve duke ngarë mendjen pas trenit...

Sejdi Berisha: Mesazhi i vargut nëpër kohëra

Zhuljeta Grabocka Çina, në librin e saj me poezi “Ditari i gushtit”, na prezanton një bagazh të tërë të saj poetik, i cili i është grumbulluar me vite të tëra në shpirtin dhe mendjen e saj kur ishte mësuese dhe jo vetëm atëherë. Prandaj, që në fillim të...

Sejdi Berisha: Lulet t'i solla për ditëlindje...!

Nuk kam gjë tjetër t’u dhuroj, përveç këtyre luleve që thjeshtë i kam vjedhur. Aroma e tyre është dashuria ime, zëri im, mendja ime, lufta ime,... lulet kanë aromë pranvere,... edhe vjeshte...!Gjerat që i themi, duken të thjeshta, por lënë gjurmë të pashlyeshme dhe ...

Sejdi Berisha: Trirema e Poezisë Joniane

Tanimë, qyteti i Sarandës për çdo shtator jeton e frymon me letërsinë, me poezinë dhe vargun poetik, i cili prej viti në vit po i forcon hallkat kulturore dhe letrare jo vetëm në mes krijuesve të trojeve shqiptare, pra të Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë, Luginës...

Berisha: Malli dhe dashuria mishërohen përjetshëm

(Sherif Bllaca: “Malli i lumturisë”, poezi-Pejë 2015)Dhembja, pothuaj se në të gjitha kohërat, në të gjitha situatat, por edhe pa dallim moshe, është pjesë e pandarë e jetës së njeriut. Këtë, më së shumti e hasim dhe e ndjejmë tek poezia, e cila gjë, edhe më shumë merr peshë kur ...

Sejdi Berisha: Mesazh i veçantë kohe e historie

Nuk bën të mos theksohet, se Rashat Nurboja, si kryetar i rinisë pejane, i pari ishte ai i cili i dërgoi telegram përkrahjeje dhe mbështetjeje minatorëve të Stan Tërgut, minatorëve të Trepçës, të cilin ishin mbyllur në zgafellë duke kërkuar të drejtat jo vetëm të tyre, por edhe të tërë popullit shqiptar ...

Sejdi Berisha: Pesha e kurbetit si mesazh dhe hartë historie

I tillë është edhe krijuesi Neki Lulaj, i cili tërë ndijimin e vet shpirtëror e shndërron në këngë e në fat, në lumturi, në mall e dhembje të njeriut, e që kurrë nuk ngopet as me atë që e këndon dhe as me atë që e lartëson atdheun dhe njeriun, mbase, edhe njerëzoren...

Sejdi Berisha: Nga dritarja ime

Nga dritarja imeSa shikimet më janë përvjedhurDëshiratNë ëndrra më janë shndërruar Nga kjo dritareZogun e lumturisë e kam thirrBukurisë së tokës lutur iu kamNë fllad vere jam shndërruarQershizat për t’i pjekur...

Sejdi Berisha: Heshtja si kryevepër...!

Sikur më krisi koka, por vetvetes i thash: ngadalë,... mos nxito. Ora ka vlerë të madhe, sepse,... ora e mat kohën. Po, pra. Ora e mat kohën! Kurse, koha ikën,... shkon dhe njeriu ngelet pa të, apo vetëm me një copë kohe e cila nuk i mjafton as për ta rehatuar vetveten! Andaj, nuk krahasohet...

Sejdi Berisha: 10 qershori - plaga dhe krenaria ime

Dhjetë qershoriToka imeMalli imShkrumbi e loti imKrenaria imeNjeriu i imHistoria imePlaga dhe copëtimiI trupit timLiria imeInati i tokës simeDaktisja e njeriut ...

Sejdi Berisha: Kulla e Ramë Bllacës kryefjalë historie

Ore, po bëhet si e kapërthurtë ndërgjegjja, vetëdijesimi, përgjegjësia e respekti për ndritjen më të madhe të rrugëtimit të njerëzve që e kanë bërë, që e bëjnë dhe do ta bëjnë e begatojnë rrugëtimin e historisë, e cila, sikur...

Sejdi Berisha: Forcohen hallkat e Malësisë së Gjakovës

Dita e hënë në qytetin Bajram Curri por edhe në tërë Tropojë ishte festë e vërtetë. Qytetarët e kësaj ane me respektin më të madh e prisnin momentin që të takohen me një bijë të Malësisë së Gjakovë, me një zonjë e cila me ...

Sejdi Berisha: “Lidhja e Prizrenit” dhe Festa e Abetares

Në Teatrin “Istref Begolli” të qytetit të Pejës, dje ishte festa e shkronjave e nxënësve të Shkollës së Mesme të Ultë “Lidhja e Prizrenit”. Gjatë tërë ditës, salla e këtij tempulli të kulturës gumëzhinte nga filizat-nxënësit e klasës ...

Sejdi Berisha: Tropoja lidh damarët e gjakut shqiptar

Të premten e kaluar (08 maj 2015), në qytetin Bajram Curri, ishte festë karakteristike dhe historike: komuna Lekbibaj, posmortum e nderoi me mirënjohjen “Qytetar nderi” i Nikaj-Mertur, burrin e kësaj ane, birin e fshatit Gri, z. Sadik Selman Lushajn...

Sejdi Berisha: Historia si dhomë e heshtur!

Tek libri “Data njëmbëdhjetë” i Muharrem Kurtit, që në fillim hasim në nismën rrëfyese, e cila të preokupon, dhe përnjëherë t’i detyron mendimet për ta kapur mirë jetën, por edhe katrahurat e saj, të cilat e kalitin njeriun, e bëjnë të qëndrueshëm, e bëjnë jo harrues, nganjëherë edhe të çuditshëm...

Sejdi Berisha: Logu i dritës

Heu Prekaz o histori,Eu Gjllogjan o trimëri,Oj Koshare oj vendosshmëri,Na nderuat e na bashkuat,Për t’luftuar për t’u çliruar,Për ta hequr ndryshkun dhe hirin,Për ta thyer e për ta shlyer edhe kufirin,Të kësaj toke – Iliri,Këtë e bënë djemtë trima për liri...

Sejdi Berisha: Kulla e qëndresës

Një çun i vogël, krejtësisht i vogël, afrohet tek dera e oborrit të madh të Kullës dhe shikon shikon anë e përrreth. Zemra i rrahë si lepurit. Ndoshta jo ashtu. Diqysh ndryshe, dhe fjalët e tij era i bën jehonë. Jehonë i kthehen edhe përgjegjjet!...

Sejdi Berisha: Pse e pse...!

Pse nuk më lejohetTë eci nëpër EvropëPse më mohohetTa shijoj historinëE Murit të BerlinitEdhe madhështinëE Kullës së AjfellitMendjen e SorbonësPse nuk mund ta shijojBukurinë e urave në LondërPse nuk mund ta vizitoj Berlinin...

Sejdi Berisha: Vepër me peshë kohe

Në organizim të Klubit të Shkrimtarëve dhe Artistëve “Tropoja”, u bë promovimi i veprës së krijuesit dhe punëtorit shumëvjeçar të arsimit të kësaj ane, Haki Zllamit, “Njerëz të vendlindjes”, në të cilin manifestim  ...

Sejdi Berisha: Ekspozita e piktorëve pejanë

Me hapjen e Ekspozitë të piktorëve pejanë dhe të profesorëve të Shkollës së Mesme të Arteve Aplikative “Odhise Paskali”, sot në Pejë filloi manifestimi kulturor “Kultura Pejan Ndër Vite”, i cili do të zgjasë shtatë ditë...

Sejdi Berisha: Flakë po qet e nuk po digjet

Në prag të 5, 6 e 7 marsit, ditëve të vitit 1998, kur në Prekaz, Familja Jasharaj në krye me Komandantin legjendar, Adem Jashari me luftën dhe sakrificën filloi faqen e re të historisë së Kosovës, ua prezantojmë poemën kushtuar Betejës së Prekazit “Flakë po qet e nuk po digjet” nga libri ...

Sejdi Berisha: Trenat e ''shpresës''

Ani ani, KosovëJemi bërë njerëz pa adresëKu do ta kremtojmëPavarësinë tëndeFëmijët tashNuk dinë për liriLiria e tyre emigrimNë stallat me lagështiNë trenat e shpresësNëpër malet me terr nateDuke ecur moçaleveE kokën kthyer kah Kosova...

Sejdi Berisha: Kah po shkojnë këta autobusë!

Në çdo ulëseNga një zemër e thyerNë çdo ulëseLotët e dhembjesNë çdo ulëseNga një shpresë e thyerNë çdo ulëseNga një lamtumirëNga një plasje zemrashTë nënaveE toka hapë sytëKah po shkojnë djemtë e mi...

Sejdi Berisha: Për t'i mos harruar kujtimet

SotNëse ktheni në Gjimnazin e PejësDisa tinguj kitarejeSi në thellësi shpirtiDo t’i dëgjoniEdhe këngënAtëherë të çuditshme rinoreNëse hyniNë secilën dhomë mësimiAty do të hasni frymën djaloshare...

Sejdi Berisha: Pelegrinazh poetik

Krijuesi, Brahim Avdyli, nuk është i panjohur për lexuesit, qoftë në trojet shqiptare qoftë edhe në mërgatë, me krijimtarinë e tij, veçmas me poezi, dhe si i tillë edhe kësaj radhe, ai na sjell një libër me poezi, me titull që dëshmon peshën krijuese të tij, por edhe këmbëngulësinë për t’i sjellë ...

Berisha: Sonte sofër feste

SonteTë gjithë do festojnëFëmijët në gjirin e nënaveTë rinjtë duke u përqafuarPleqtë me peshën e rrugëtimit. Sonte do kremtojnë edhe kalamajtëMe tullumba të Lulit VocërrEdhe familjet nën çati të rrënuarMe mace e minj përreth sofre

Sejdi Berisha: Nga dritarja ime...

Nga dritarja imeSa shikimet më janë përvjedhurDëshirat në ëndrra më janë shndërruarZëri më është shpërndarë si plasje zemre Nga kjo dritareZogun e lumturisë e kam thirrBukurisë së tokës lutur iu kam...
Kryesore