Xharra: Perla e re e mashtrimit - Lekë Dukagjini, serb!

Nga Fahri XharraLekë  Dukagjini -serb ! Për ditë e më shumë me ndihmën tonë të heshtjes  ose të zhurmave tona antishqiptare heronjtë e së kaluarës shqiptare po na dalin se “ishin” serb . Livadhi do kositur mixho se vijnë të tjerët e e lëvrojnë ; dhe e pat trashëgimia ...

Fahri Xharra: Më thuaj shqip - T`u ngjat jeta!

Ç'ashtë ky za, kjo gjuhë që mbjell ,diamante rreth e qark ,e vransinën në det e hedhvetëm diellin sjell në prag ?! Gjuha jonë sa e mirë!Sa e ëmblë, sa e gjerë!Sa e lehtë, sa e lirë! Sa e bukur, sa e vlerë!Qesh fytyra me vogëlushin,sa mirë shqip ai din me ...

Fahri Xharra: Mbrojtja e historisë nuk është islamofobi!

Për të zhvilluar temën e titulluar mu deshtë pa tjetër të thirrem në Faik Konicën, kur kërkonte : Ndryshim në themel! A është edhe sot e nevojshme, e domosdoshme e menjëhershme për të kapërcyer paradoksin e kohës shqiptare, e cila nuk ka asnjë ndryshim nga ajo ...

Fahri Xharra: Shqipëri, na morri lumi!

Ishim krenar qe e kishim shtetin amë . Po edhe sot e kemi . Bija  e Shqipërisë  Kosova posa ka shkelur në rrugën e pavarësisë ,por nuk po di ta mbajë. Mendonim se e kemi një Shqipëri 100 vjeçare dhe ajo do del zot të bijave; por u gabuam...

Fahri Xharra: Qosja do pajtim me Kadarenë...

“Për të mos u zgjatur, mjafton një statistikë tmerruese, të cilën ai e ka nxjerrë nga "Historia e Shqiptarëve", e francezit Serge Metais, botuar në vitin 2006 në Paris. Statistika e shkollimit të shqiptarëve është e tmerrshme dhe e pabesueshme: Më 1887 në Shqipëri ka patur 3000...

Fahri Xharra: At Donat Kurti - gjeniu i kohës

At Donat Kurti e jep një të dhënë të mrekullueshme për marrëdhëniet e vendit tonë me atë revolucion teknologjik që e tronditi botën kulturore me fuqinë e jashtëzakonshme shtytëse që u dha botimeve dhe kulturës në tërësi: për lidhjet me shtypshkronjën...

Fahri Xharra: Shqipëri të raft pika!

Jemi dhe nuk jemi ; po kallet Shqipëria dhe po heshtet . Shqipëria ka marrur flakë, flake e cila nuk ka të ndalur. Zjarri i madh e ka kapluar Shqipërinë dhe nënëlokja heshtë ; heshtë edhe Mali i Tomorrit, heshtë malësia e Shkodrës, heshtë malësia e Gjakovës, heshtë ...

Fahri Xharra: Rizgjimi shqiptar në Maqedoni

E pëlqeva shkrimin  e Emin Azemit i cili në mënyrë shumë të qartë e thotë:” Falsifikuesit sllavë të historisë së shqiptarëve kanë treguar zell të pakursyer për t’i paraqitur të gjithë shqiptarët e Maqedonisë si myslimanë, argument ky, që sipas tyre e redukton edhe kohëzgjatjen...

Fahri Xharra: Për hoxhën e ndershëm fjalët më të mira!

“Unë nuk jam kanë në luftë, nuk kam mujt me e kapë pushkën, por për Kosovën jam mundue të kultivoj paqen, tolerancën dhe respektin ndaj njani-tjetrit dhe kam insistu në shkollimin e fëmijëve, se pa shkollë nuk ka as ardhmëri. Sot popullit tim i uroj bashkim të plotë...

Fahri Xharra: Çka po ndodhë me ne?

Sjellja e Perëndimit ndaj Serbisë, është në mes të tjerash edhe pranim i argumenteve të tyre dhe rikthimi i Serbisë në skenën politike, edhe atë si viktimë, si e dëmtuar. Në një farë mënyrë edhe pendim nga zhgënjimi me ne...

Xharra: At Luigj Palaj- shqiptarët të mendojnë ndryshe

Gjendemi në Shëngjergj edhe pranë martirëve të kulturës shqiptare - Atë Shtjefën Gjeçovit, Katarina Josipit, Anton Pashkut, Hermina (Delhysa) Lekajt, pastaj mësuesit Gjon Dulaj, martirit të Luftës Çlirimtare të Kosovës Kolë Gjevelekajt, e shumë të tjerëve...

Fahri Xharra: Diçka po përgatitet kundër nesh

”Thonë ose krijojnë përshtypjen sikur t’iu ketë ardhur koha të vendosin ndërmjet perëndimit apo orientit. Mirëpo kjo është një luftë me fantomë. As myslimanët e as katolikët (shumica) nuk jetojnë në hënë, por në Evropë. As njëra e as tjetra nuk e vënë në pikëpyetje...

Fahri Xharra: A vret historia?

Nëse e kaluara harrohet,mendoj se ardhmëria do të jetë shurdhmemece, ose ndërprerje e historisë, që vështirë mund të gjendet filli për t'u kapur /ngjit në vendin e këputjes,apo filluar rishtas ( Dedë Mirdita ). Unë prapë qëndroj pas asja që historia vret...

Fahri Xharra: Ardhmëria kombëtare në pikëpyetje

Isha në mes të shkrimit :  “Paratë e Erdoganit janë antishqipatrizëm” (fxh ) dhe videos disa minutëshe për civilizimin Danubian , mbi 7000 vjet të vjetër; dhe ndër kohë e lexova edhe këtë: “Shqiptarët kanë qenë gjithmonë tepër pro-amerikanë. Kosovarët e çmojnë thellësisht intervenimin e NATO ...

Fahri Xharra: Pjetër Budi - enciklopedia kombëtare

“Katër shekuj me pare, ndodhi nje skene tmerri, si ne filmat me horror: mbytja ne Drin nje mbytje e pakuptimte dhe krejt e dyshimte, e nje Heroi te veprimit dhe mendimit kombëtar, Pjetër Budit. Kapërcehet kështu rasti alibik i aksidentit, po te kemi parasysh ...

Fahri Xharra: Frang Bardhi i bardhi i kombit

Kur më 1631 boshnjaku Tomko Marnavici kishte botuar një libërth ku pretendonte se Skënderbeu nuk ishte me origjinë shqiptare, por boshnjake, madje nga familja e Marnaviçëve: kjo rrethanë i jep veprës  së Frang bardhit një frymë të mprehtë polemike dhe një stil...

Fahri Xharra: E shenjta Nëna Tereze!

Oh! jo se mungojnë të dhënat! Por sepse mjaft t’i drejtoheni çfarëdo burimi dhe do shihni si përplasen dhe si bien ndesh mes tyre tërë pohimet, aq sa është me të vërtetë për të ardhur keq. Një udhëtar vete e ju thotë se shqiptarët janë populli më mikpritës në botë, dhe ...

Fahri Xharra: Serbët vajtojnë, Kosova pa turq

Oj mrekulli e mashtrimit ,si ke ditur t`iu përshtatesh aq mirë e bukur serbëve? Si munden këta njerëz  “syrin me lot” e “ gojën plot vajë “ të vajtohen për diçka që ata e shkruajnë nuk është aspak e vërtetë ? Këte që do e lexoni duke shkuar më poshtë e kanë lexuar me mijëra...

Fahri Xharra: Elbasan i bukur, “ Zemra “ e Sërbisë!

Qyteti i Elbasanit ndodhet në Shqipërinë e Mesme. Ai shtrihet në fushën e Elbasanit, në krahun e djathtë të rrjedhjes së mesme të lumit Shkumbin, i rrethuar në lindje nga Krasta e Madhe dhe e Vogël, në veri dhe veriperëndim nga kodrat e Ullishtave, në perëndim nga ...

Fahri Xharra: Pellazgët dhe Jeronim de Rada

Romantiku i mirënjohur  francez  Aleksandër  Dymasi, duke e pasur parasysh figurën universale të De Radës, me të drejtë do ta quante “Dante  të  Shqipërisë”. Një adhurues tjetër i De Radës, bashkëkohaniku, po ashtu  francez, Lamartini, më mirë se askush tjetër diti që  me pak fjalë të spikasë kontributin ...

Fahri Xharra: Cilët janë shqiptarët sipas serbëve ?

Një natyrë e pa ngopur e serbit , me një agresivitet të paparë në botën e historisë ; një shembull i pa preseedan i kopjimit, shtrembërimit dhe përvetësimit të historisë shqiptare . Mbi 200 vjet shqiptarët janë  “zeroja “ historike e propagandës serbe. “Shqiptarët ishin dhe nuk ...

Fahri Xharra: Mavraj, Kardinali dhe shteti i Kosovës

Daniel  Serwer   ( i qendrës për studime të avancuara ndërkombëtare në shkollën “John Hopkins” në Washingtons ) e njeh  humë mirë situatën në vend, thotë se Kosova s’duhet të mbetet e izoluar, por ka si shqetësim gatishmërinë e kosovarëve për t’iu bashkuar “Shtetit ...

Fahri Xharra: Autostrada e turpit

Atëherë kur na i ndanë tokat (Kongresi i Berlinit , Konferenca e Londrës ) At Gjergj Fishta pati th ën ë ; “ Na e morën Gjakovën , Dibrën e Manastirin … “ ,ishte tragjedi   se u shkëputën edhe tri  qendra te mëdha te Shqiptarisë . Por çdo fatkeqësi e ka edhe fatin e ...

Fahri Xharra: Histria e Histritëve dhe e shqiptarëve

Sa e këndshme është kur ke ku të shkosh. Ç`farë krenarie të mbërthen kur lundron nëpër historinë e të parëve ;dhe nuk je i ”zbritur ” nga paramendimet dhe sajimet e të pa origjinëve.. Kemi me çka të krenohemi. Kemi për çka e për kë të flasim...

Fahri Xharra: Arbëreshët e Amerikës

Si gjithmonë , ikje nga dhuna ,ikje nga pushtimet,  ikje nga varfëria . Arbëreshët e New Orleansit (USA) nuk ikën nga Sicilia në mënyrë të organizuar. Fillimi ishte nga më të guximshmit , aventuristët të cilëve më vonë iu bashkëngjitën edhe familjarët dhe  kështu fshati Kontessa ...

Xharra: Arbëreshët e Italisë janë të gjithë shqiptarë

Duhet të jemi shumë syhapur se ç`po  ndodhë me ne dhe se çka po shkruhet për ne . Qëllimet janë të ndryshme ; por mua më gërvishtin ato që që mundohen të mohojnë të kaluarën tonë ose bile ta turbullojnë një çikë ,që pataj t`i mëshojnë ...

Fahri Xharra: Serbia mbetet pa puplat e rrenës

Për derisa  Ahmet Qeriqi   , shkruan: Vallja e shotës, valle autoktone shqiptare e Kosovës, që përshkoi si rrymë tëra vendet e Ballkanit e më gjerë’ Vallja e Shotës, është njëra ndër vallet e cila luhet, por edhe këndohet në Kosovë, Shqipëri, në Bosnje, në Serbi, Kroaci, ...

Fahri Xharra: Shqiptarët e Krajines (Hercegovinë )...

“Nuk është për t’u përjashtuar që në Bosnje e Hercegovinë të ketë pasur, madje që prej lashtësisë, një bërthamë iliro-shqiptare, e cila ka mbijetuar e rrethuar prej sllavëve, qoftë edhe nëpërmjet shtegtimit baritor, ose transhumancës.”...

Fahri Xharra: Priftërinjtë e Shën Bigorit ishin vrarë!

“Janë gjetur mbetje njerëzore, për te cilat supozohet se u takojnë trupave te vrare te klerikëve te Manastirit te Bigorit ne një lokacion tejet te vështirë pylli te dendur përmbi Manastirin dhe nen fshatin Galiçnik. Supozohet se behet fjale për mbetje trupore te dy klerikëve ...

Fahri Xharra: Ismail Qemali dhe pellazgët

Në shkallë ndërkombëtare prej gjithë përfundimeve te tyre te verifikuara mire, del se pellazget, qe mbizotëronin ne Adriatik, i kane sjelle Evropës, nder te tjera, alfabetin e pare, qytetërimin me te lashte: mjeshtërinë, teknikat e dobishme, themelet e shkencës...

Fahri Xharra: Pse u dogjën xhamitë e Kosovës

Serbia nëpërmjet të elaborateve të Garashaninit, Çubriloviqit, Andriqit dhe më herët gjatë kohës së osmaneve në rend të parë e kishte synimin në ndryshimin e dhunshëm të strukturës etnike të Kosovës. Me raprezaliet e tyre qëllimi kryesor i tyre ishte jo mbrojtja...

Fahri Xharra: Ra UNESCO e u pamë!

Për fillim” “Nevojtarët shqiptarë nuk duhet të pranojnë të mbeten skllevër i biznesit të maskarenjve. Raca shqiptare është zot dhe jo skllav. Shqiptari duhet të filloj ta njoh veten si njeri të suksesit; të mposhti frikën e fatkeqësisë që mund të sjellë zgjimi nga gjumi I ...

Xharra: Kosova në UNESCO, Nikoliqi kërcon me luftë!

Në pamundësi diplomatike për ta evituar anëtarësimin e Kosovës në UNESCO, liderët serbë kanë nisur ta ashpërsojnë fjalorin dhe të kërcënojnë me konflikte dhe luftëra në qoftë se Kosova arrin të anëtarësohet, me arsyetimin se trashëgimia kulturore serbe në ...

Fahri Xharra: Nikoliqi “pajtohet “ me shqiptarët

E shihni ju , burra të botës që i madh e vogël u zgjuat me një histori të re ; e shihni ju argatët e Serbisë që u munduan të na “zbuloni”  Kombin Kosovar ; e shihni ju burra të botës që na “ mbushet “ mendjen që ne flasim e duhet të flasim kosovarishten e juaj...

Fahri Xharra: Për fenë apo Kombin?

Këto ishin te shkruara ne artikullin e përmendur ; fjalë të cilat kisha dashur që të fliteshin në ligjëratat nëpër xhami . Por autori e kërkon domosdosmërisht mësimin fetar nëpër shkolla duke e trajtuar këtë temë në mënyrë të rrjedhshme .Të punojmë edhe për fenë apo...

Fahri Xharra: Kush u dëbua nga tokat tona 1821-1922?

Kush ishin ata myslimanë osman etnik qëu dëbuan nga viset tona ? një pyetje që na thanë shpirtin, një pyetje pa përgjigje që shqiptarët nuk dinin t`i përgjigjen . Një temë kur  Europën “ plakë, kurvë , e përdalë “ vazhdimisht e fajësojmë që më gërshërët tona  e ndau...

Fahri Xharra: Porosia e Priftit Kosta Papa Tomorri

At’ Gjergj Fishta, sekretari i përgjithshëm i delegacionit shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris më 1919, në fjalën që mbajti me cilësinë e përfaqësuesit të Shqipërisë në Pallatin e Versajës, para katër liderëve të shteteve, përkatësisht Italia, SHBA, Anglia dhe ...

Fahri Xharra: Kisha e Zubin Potokut është shqiptare

Miqësisht më shkruan dhe me foto ma dokumentuan një të vërtetë shqiptare e cila nuk guxon të heshtet dhe as që guxon të tjetërsohet : Kisha është Shqiptare !Tu ngjatjeta Zoti Xharra,Kam një rast interesant për t'ju rrëfyer ku na duhet ndihmë ...

Xharra: Kozma Etoliani, ortodoksi i krishterë i pa fe

Krishti nuk mëson vrasjen. Nuk rekomandon hakmarrjen. Nuk këshillon urrejtjen .“Dërgoni fëmijët tuaj të mësojnë greqisht për arsye se kisha jonë është greke. Dhe ti vëllai im, po nuk mësove greqisht nuk mund të kuptosh ato që thotë kisha jonë. Më mirë, vëllai im të kesh shkollë ...

Fahri Xharra: Gjergj Adhamidhi Bej Frasheri

Frashërllinjtë përbëjnë disa nga trungjet fisnikë më patriotë shqiptarë të ndarë në disa degë dhe disa konfesione (të krishterë ortodoksë, myslimanë sunitë e bektashinj). Kontributi që secila nga këto degë ka dhënë në historinë e Shqipërisë sidomos që prej gjysmës ...
Kryesore