Fahri Xharra: Një paqë Baske dhe Kosova

Para se të filloj me shkrimin për të cilin edhe titulli e tregon qëllimin e tij,deshta të i përgjigjem Ministrit të Jashtëm të Sërbisë Jermiq ,i cili dje në Paris gjat mbledhjës...

Fahri Xharra: Posaqëshmëria e Iliridës

E kotë është puna e Sizifit. Por edhe lindja e Feniksit nga hiri është e kotë. Dhëmbet kërcasin ,në kokën e pa bindur të individëve ,të cilët janë pre e mosdijes totale, janë ...

Fahri Xharra: Si po e humbim gjuhën shqipe?

Dikur në mjediset folëse e më vonë edhe në ato pamore,në të dy anët e kufirit flitej vetëm gjuha e pastër letrare shqipe, folësi nuk guxonte te ketë përkatësi fonetike dialekti...

Fahri Xharra: Boll mo me topallana e toptanana!

Mirosllav Kërlezha, një Akademik i nderuar kroat shkruante se një kohë : “ ...shtypi i Beogradit, kabinetet e Beogradit dhe zotërinj ministrat e punëve të jashtme i konsideronin...

Fahri Xharra: Shqiptarët, Ilirë të rrejshëm ose rapsodia serbe e vetëmashtrimit

Akademia Serbe e arteve dhe e shkencave (SANU),para sa kohe e kishte mbajtur një takim të rendit të lartë me temë : “ Problemet e metodologjisë së hulumtimit të prejardhjes së...

Fahri Xharra: Pse shqiptarët wahhabi?

Shqiptarët myslimanë i kanë praktikuar ato pak rite të mbetura nga okupimi shumëshekullor turko-mysliman dhe janë ballafaquar me problemet e vërteta të jetës, qoftë...

Fahri Xharra: Nuk jemi vëllezër, Zoti Erdogan!

A po tregohen Shqiptarët se janë në shkallën e duhur të përgjegjësisë historike ? A na mëson historia e Shqipërisë të kemi kujdes ? A ka dhënë prova Shqipëria e vogël...

Fahri Xharra: Tollovia në mendësinë shqiptare

Sa herë na duhet koha, ajo na mungon. Sa herë na duhet guximi ai nuk shfaqet. Sa herë i duhemi kombit, ne flejmë. Pse na përsëriten kohërat? A kemi nevojë për këtë përsëritje...

Fahri Xharra: A kishte rilindur Anjshtajni në Shqipëri?

Në fakt, , të ftohtit nuk ekziston! thoshte Albert Ajnshtajni si student. Sipas asaj që thonë studimet dhe zbulimet më të fundit në fizikë, ftohtësia është vetëm mungesa...

Fahri Xharra: Si ndërtohet shteti i shëndetshëm?

Gazeta franceze “ Journal des Debats” (25.09 1848) i jepte në atë kohë miliona franka të Francës si shpërblim për atë që do të definonte (përkufizonte) në mënyren më të...

Fahri Xharra: A duhet të ngutemi me Palestinën?

Asnjë herë nuk më ka rënë të lexojë në shtypin tonë për Baskët apo Katalonasit e Spanjes ,asnjëherë nuk e kam parë të shkruar që flitej për jeten e berberëve në Algjeri.Kurdet ...

Fahri Xharra: Vetëmashtrimi dhe "mikrobi" taleban

Dr. Ignac Zemelvaisi i njohur si “ babai i kontrollit të infektimit”, ishte një mjek Hungarez i cili u doktorua në Vjenë me 1844. Kurse si asistent në repartin e lindjeve në të...

Fahri Xharra: Boll mo! se na mbytët!

Mjaft mo, se na ngulfatet! Nuk jemi shqiptarët e kohës së Esad Pashë Toptanit, ku “dum`babatë” luanin lehtë me ne . Ata na diktonin se si te mbathemi, se si te vishemi se si te flasim...

Fahri Xharra: Dyfytyrësia turke për të kaluarën e saj otomane

Në vitet 1890 Armenasit e rinjë të edukuar në universitetet e Europës bënin presion në Imperatorinë Otomane duke thirrur për ndryshime kushtetuese, të drejtën e votës dhe ...

Fahri Xharra: Migjen Kelmendi, shkatarraq i gjuhës ëmë

Shkarravitjet ideore të Migjen Kelmendit për sajimin e një gjuhëje kosovare tashmë janë të njohura. I pa ngopur me idetë e tij prej shkatarraqi,nuk len gurë pa kthyer vetëm...

Fahri Xharra: Vajtimet e ''shqiptarëve'' për të kaluarën e ''ndritur''

Ishim në gjumë të gjatë shekullor. Flinim e flinim. E edhe nëse e donim zgjimin, fillonte terapia e re me sedativë edhe më të fortë se herëve të kaluara që ta na e kthenin përsëri ...

Fahri Xharra: Tagjikistani dhe tokat mbarëshqiptare

Kombi është një bashkësi e madhe solidare,që e lidhë ndjenja e vetëflijimit të kryer dhe vetëflijimeve për të cilat është i gatshshëm edhe në të ardhmen.Shpesh mendoj...

Fahri Xharra: Princ Vidi, Shqipëria, EULEX-i dhe Kosova

Greqia, e pavarësuar nga Turqia më 1829, kërkoi nga familjet e vërteta mbretërore të Evropës të ketë një mbret nga gjaku evropian. Greqia bëri më shumë për t'u shkëputur...

Fahri Xharra: Murtaja e vitit 1747 - Nga ditari i Gjon Nikollë Kazazit

Jemi në Gjakovën e vitit 1747, ishte muaji mars,një mars i bukur por që paralajmëronte diçka të kobshme. ”Lëvizjet e shpeshtuara të ushtrisë turke që beheshin atyre ditëve...

Fahri Xharra: Çmenduria shqiptare nën mospërfilljen ndërshqiptare

“O zot,mos lejo që në kohë të sprovave të mëdha dhe të jashtëzakonshme ta humb durimin dhe guximin, e mbi të gjitha mos lejo ta humb drejtpeshimin”- i thoshte vetes At Gjon...

Fahri Xharra: Edhe Naimi ishte kundër “havalesë”

Rryma përparimtare që e ka kapluar shoqërinë shqiptare në përgjithësi, është aq e fortë sa që edhe ata që mendojnë ta këthejnë rrotën e historisë prapa, e kanë të kotë...

Fahri Xharra: Pse Kosova sekulare?

Çfarë është lidhja mes së sekulares si kategori the teori e dijes dhe sekularizmit si doktrinë politike? Duke i parë lëvizjet e ndryshme fetare në botë në kohët e sotme, rritjet e tyre...

Fahri Xharra: Rrënjët nuk harrohen ose marreveshja shekullore turko-serbe per shfarosjen e shqiptareve

Shqiptarët ishin gjithmonë halë në sy për pushtuesit sllav dhe osman dhe më vonë gjatë shekujve i të dyve . Në fillim ndarss e më vonë në bashkëpunim i kushtëzonin...

Fahri Xharra: Pse nuk e deshëm princ Vidin?

M’u duk e nevojshme një qasje ndryshe në historinë tonë, duke e krahasuar me të kaluarën e njëjtë shumëshekullore të popujve të Ballkanit. Në vitet 1858-1859...

Fahri Xharra: Kalashët e hundëzakëve në rrezik nga zhdukja e përhershme

Qafirstani shihet si parajsë në tokë në Pakistanin Verilindor, me liqene të bukur, ujëvare mahnitise, pyje të paprekura të gjelbra, borë të përhershme dhe diell të butë...

Fahri Xharra: Lufta e UÇK-së nuk ishte luftë fetare, zoti Davutoglu!

Ne si shqiptarë jemi të ballafaquar me një përplasje të madhe interesash, e pasaçerisht nga ana e fqinjëve tanë, që me gjakftohtësinë më të madhe po i zbatojnë strategjitë e tyre...

Fahri Xharra: Hundëzakët- Leshkuqët e Lekës së Madh

Aty ku piqen Afganistani, Pakistani, Taxhikistani dhe Kina, aty është Hundëza. Hundëza është mbi 2500 m mbi nivelin e detit dhe rrethohet me male 7 mijë metërshe...

Fahri Xharra: Syri ''mavi'' dhe ''leshkuqi''

Shqiptarët e fillimshekullit 14-të ishin ende flokëbardhë, shtatgjatë, shtathedhur dhe sykaltër, sygjelbër, sylarmë, kur turqit trupshkurtër, flokëzinj, mustaqezinj, lëkurë të murrmë...

Fahri Xharra: Mëllenjat po kthehen!

Shumë herët jam interesuar të di se pse sllavët e ndërruan emrin e Dardhanisë me atë Kosovo. Ç’ishte ky zog me aq shumicë që sllavët, fushave të Dardhanisë iu dhanë...

Fahri Xharra: Heshtja jonë ndaj çnjerëzimit

“Shqipja e vjetër, si të parandiente një gjëmë të ardhshme, për përdhunimin e femrës e krijoi fjalën dyfish të rëndë çnjerëzimi” (Kadare “Mbi krimin në Ballkan”). Dramën...

Fahri Xharra: Kalaja e Shkupit ose përvetësimi i historisë sonë

Kur i mohojmë rrënjët tona i rrezikojmë degët që të na shprishen dhe degët e shprishura të tjerët na i shartojnë me degë të huaja, të cilat në natyrë sjellin frytin e huaj...

Fahri Xharra: Eksportimi i zezakëve dhe importimi i shqiptarëve

Që skllavëria ka qenë dhe ka lulëzuar në Afrikë edhe para tregtisë transatlantike të skllevërve ka fakte dhe shënime të thukëta. Por, kapja dhe shitja...

Fahri Xharra: Uni ynë i shprishur

Pse jam? Çka jam? Kush jam unë? Pse jam këtu? Për çka jam këtu? Janë pyetjet e rëndomta dhe sfilitëse të rinisë sonë. Nuk janë vetëm të rinisë së Kosovës por edhe e prindërve...

Fahri Xharra: Rexhep Qosja, ky kacagjel nihilist

Nihilizmi rrjedh nga fjala latine “nihil”, që do të thotë asgjë, ajo që nuk ekziston. Nihilizmi është qëndrim mohues ndaj botës e ndaj ekzistencës së njerëzimit, qëllimit...

Fahri Xharra: Ilir, Iljaz apo Ilia

Rumania është në pjesën veriore të Ballkanit, me një territor të shënuar nga malet Karpate, Danubi dhe Deti i Zi. Rumunët janë popull mikpritës dhe të sjellshëm...

Fahri Xharra: R-ja e Tiranës dhe Ll-ja e Prishtinës

Dikur në mjediset folëse e më vonë edhe në ato pamore,në të dy anët e kufirit flitej vetëm gjuha e pastër letrare shqipe, folësi nuk guxonte te ketë përkatësi fonetike dialekti...

Fahri Xharra: Feja, larg shkollave shqipe

“Memorandumi për Shqipërinë“, i shkruar nga princ Vidi nga mbarimi i vitit 1917, e i mbetur vetëm si dorëshkrim në Bibliotekën e Këlnit , paraqet më shumë se një rrëfim...

Fahri Xharra: Kosova, vend i Car Llazarëve dhe i Sulltan Muratëve

Dikur në qershorin e vitit të largët 1389 në fushën e gjerë të Kosovës u ballafaquan ushtria turke dhe ajo serbe. Lufta e pushtuesve për token e huaj. Serbia ...

Fahri Xharra: Gjuha shqipe e bashkuar

Dashuria ndaj atdheut, kulturës dhe popullit tonë nuk mund të jetë e sinqertë nëse nuk çmohet dhe nëse nuk ruhet gjuha jonë. Gjuha është një organizëm i gjallë dhe si...

Fahri Xharra: Shasi ilir i 365 kishave

Qytetërimi shqiptar më shumë ndodhet nën dhe sesa mbi të. Në viset etnike shqiptare në Mal të Zi, e mbi të gjitha në rajonin e Ulqinit, janë një numër i madh i monumenteve...
Kryesore