Fahri Xharra: Kush janë shkijet ose pse Serbia duhet të heshtë?

Shqiptarët ortodoks të viseve shqiptare të Kosovës ,Malit të Zi ,Serbisë dhe Maqedonisë,na mbetën si të ndarë dhe ne i quajtëm shkije falë shkizmës. Mirëpo , a e merituan ata këtë veçim? Kush ishte shkaku që ata mbetën të shkarë nga trungu shqipëtar? Dhe me kalimin e kohës ata (por jo të gjithë) e gjetën vehten diku tjetër, me të njejtën fe por me një gjuhë tjetër. Ndërrime shumë të mëdha ndodhën në kombin tonë. Pse ata ...

Fahri Xharra: Pse duhet çmuar Mbretin Zogu?

Të gjithë jemi pjesë e historisë sonë . Edhe unë jamë pjesë e sajë.Të gjithëve na takon historia e jonë; e lavdishme apo e turpshme – ajo është pjesë e jona.Një të mirë e ka historia , ajo na mëson ,e i lumi ai që nxjerrë përfitime të mençura e i mjeri ai që shkonë në shportën e saj.Si mbërrini Mbreti Zogu në pushtet?Zogu është mbret i vetshpallur, sepse që të jesh mbret, sipas disa parimeve monarkiste europiane duhet të kesh gjak të kaltër. Ku e gjeti gjakun e kaltër Ahmet Zogu që e shpalli nënën e vet mbretëreshë e vetën mbret...

Fahri Xharra: Pse Serbia kaq serbes (2)

A duhet gjithëmonë të bëhemi thuajse asgjë nuk na intereson? I shofim çfryerjet (shkordhjet) e epsheve serbe mbi ne? Këto shkordhje vazhdojnë me shekuj ( ky është i dyti), dhe ne prap të tillë si ç`ishim gjatë këtyre dy shekujve. Por ajo(Serbia) e ka nënën gjallë,thoshim në vitët e 80-ta të shekullit të kaluar. Po, na të mjerët ,gjegrafinë nënë e historinë njerkë! Arsyetoheheshim ,dhe i jepnim kohë vehtës që të “pushojmë” deri në ...

Fahri Xharra: Heshtje e jonë letargjike

 Pse Faik Konica ishte i tillë si e njohim ne në letrat tona? Sepse i përkiste gjakut të fisëm shqiptar. Bartëte krenari tipike të themeltë,sepse e vishte kostumin e qenjës së tij të kulturës bashkëkohore, të firmës së njohur europiano-perëndimore, si rrallëkush i kohës së tij. ( Dr. Ledri Kurti) Pse Konica apo pse nuk e ndjekim rrugën e Konicës që të mos heshtim, të ...

Fahri Xharra: Mos ma përzieni gjakun, ju lutem!

“Çfarëdo që pësuam në dheun tonë, mynxyra dhe pushtime shekullore, ne lindëm shqiptarë dhe vdiqëm shqiptarë, falë moralit të grave dhe nënave shqiptare...

Fahri Xharra: Një duet, një zë, një mëndje

Mëndja e robëruar është pasojë e shpirtit dhe e trupit të robëruar. Robëria i njef një mijë mënyra me të cilat e skllavëron mendjën e të robëruarit;dhe mendja si e tillë përkundër...

Fahri Xharra: Gënjejnë që të mashtrojnë apo popujt që e vjedhin historinë

Ardhacakët sllav ,si serbët ashtu edhe sllavomaqedonasit për të “bindur” vetvetën dhe botën për gjëja origjinën e tyre të” lashtë” e në të njejtën kohë për t`u treguar ...

Fahri Xharra: Kush janë shkijet ? (1)

-Kush janë shkijet ? A janë të njetë si serbët? -A kanë ndryshim? -Ku është ndryshimi shka –serb? -Si u krijuan shkijet ? - A janë popull i ardhur, apo u krijuan më vonë...

Fahri Xharra: Toka e djegur, shpirti i përvëluar...

Do të shetisim pak nëpër “Arnautlëk”, dhe t`i kujtojmë do toka mbi të cilat dikur flitej shqip , frymohej shqip dhe jetohej shqip. Në mes të Prishtinës dhe Nishit (Nisusit ) dhe...

Fahri Xharra: Mbahu nën`o mos kij frikë...

Historikisht ,pushtuesit në vende të ndryshme të botës ,sulmin e parë dhe shkatërrues e kanë bërë mbi inteligjencën . Ashtu ka ndodhur edhe me ne . Po të analizonim çdo ...

Fahri Xharra: Pse Serbia kaq serbes? (I)

Pse Serbia është kaq kokëlartë e me krenari? Pse Serbia kaq pa druajtje dhe lirisht? Pse Serbia është kaq ballëhapët? Pse Serbia flet serbes ,ecën serbes? Sepseja përdorët ...

Fahri Xharra: Na dhe e kaluara e jonë e heshtur

Heshtja e të së kaluarës sonë ,heshtja e të bëmave mbi ne, ishin të qëllimta. Ishin “kujdestarët” që kujdesëshin që ne mos të dijmë se çka po ndodhë me ne. Ishin “ kujdestarët...

Fahri Xharra: Sanxhaku shqiptar?

Ishte Shtatori i vitit 1990,pas një dite zyrtare në fabrikën e tekstilit “Rashka” të Novi Pazarit,e pata një mbrëmje të ”suksesëshme” në një hotel të madh të atij qyteti...

Fahri Xharra: Të falemnderit Jusuf Buxhovi!

Filluan të dridhen themelet e SANU-s (Akademisë Serbe të Shkencave), qerdhëja e së keqes shqiptare,filluan të dridhën gotat e shlivovicës të cilat cakrroheshin kur...

Fahri Xharra: Letër e hapur “Gazetës Shqiptare” !

Më duhet patjetër të mirrrem me ju, si një gazetë e" madhe" i artit të të shkruarit, por më dukeni më tepër si një gazetë e madhe i llomotitjes dhe zhurmës së tepruar...

Fahri Xharra: Gjella pa krypë e krypa pa jod

Krypa gjatë shekujve ka qenë simbol i pasurisë dhe i fuqisë shtetërore. Na është e njohur nga tradita që të huajit i ipej një copë bukë me një...

Fahri Xharra: Turpi kombëtar, dhe historia e jonë pa heronj!

Mohimi i vetvetës është hyrë në modë. Kush e kush më shumë mundohet të mohon, të përbaltë dhe të futë në vorbullën e pikes së zezë çdo gjë që është shqiptare...

Fahri Xharra: Shqiptarët ortodoks të Maqedonisë!

Vorbulla e historisë sonë gjithëshqipatre , ishte marramendëse. Askush nuk mendonte se nga ato përplasje centripetale drejt vrimës së zezë ,do të shpëtonim. Fortunat ...

Fahri Xharra: Mercenarët e dreqit të mallkuar!

Emri mercenarë i pershkruan nga prejardhja të gjithë ata që afrojnë ndonjë shërbim ne kundërshpërblim- pagesë. Mercenarius nga latinishtja, rrjedhë nga fjala merces...

Fahri Xharra: Shqiptarët, popull mushkë?

Retina është karrika kryesore e të pamurit. Ajo e mveshë krejt kokërdhokun e syrit përmbrenda, dhe si e tillë përbëhet nga qelizat dritë-marrëse(foto-receptorë) të quajtura shkopthat...

Fahri Xharra: Një bisedë e përmenduar me Zonjën Europë

Kur më thanë se takimi me Zonjën Europë u mundësua, gati dola mendësh. Pak nga gëzimi e pak nga frika. Gëzimi ishte i pa përshkrueshëm, por edhe i frikëshëm. Ç`farë qëndrimi...

Fahri Xharra: Rreziku i madh nga nexhmedinspahitë

Ajshtajni,ne pleqëri i paska pas përmendur shpeshë tri shpërthimet që mund t`i kanosen njerëzimit: shpërthimi atomic ,shpërthimi i diturisë shkencore dhe shpërthimi...

Fahri Xharra: Kur tokat pushtoheshin në emër të fesë

Historikisht, fatkeqësia e jonë e madhe ka qenë, që nuk kemi dijtë të zgjedhim mikun. e ende vazhdojmë me të njejtën fatkeqësi. Të bardhës i kemi thënë e zezë dhe të...

Fahri Xharra: Politika dhe egoistët e politikës

Si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë ,shumica nuk kanë më besim në politikanët.Nga rrjedhë ky mosbesim ?Nga rrjedhë ky mosbesim ndaj politikajve bile edhe në rradhët ...

Fahri Xharra: Legjioni i Turpit Shqiptar

Kush jemi dhe çka duam? A flasim ate ,që e mendojmë apo a e mendojmë ate që po na turpëron?Turpi në kuptimin, që unë po mendoj nuk është i turpshëm për “ të dashurit...

Fahri Xharra: ''Jazexhitë'' nuk kanë të ndalur!

E urrejtur qoftë për jetë ajo administratë, e mallëkuar qoftë ajo orë që solli këmbën e Asiatikut në Shqipëri, që na bëri të rrimë pesë shekuj më pas ...

Fahri Xharra: Enterococcus faecalis

Nuk e di as vet se si më erdhi në mendje të bëj një krahasim të infektimit mendor të shoqërisë sonë shqiptare, me një infektim trupor që vjen nga një bakterje e quajtur...

Fahri Xharra: Një lajm që e tronditi botën

Një lajm qe e tronditi botën : “Një person, i akuzuar se ka vrarë tri vajzat e tij për nderë ,në Kanada, tha se do e bënte sërish një gjë të tillë sikur ato të ktheheshin në jetë 100 herë...

Fahri Xharra: Si u bë Malësia, Mali i Zi?

E lexova diku një pyetje mjaft interesante; “Deri ne historinë më të re në Mal të Zi, shqiptarët dhe malaziasit ishin ne marrëdhënje shumë miqësore. Prishja dhe urrejtja...

Fahri Xharra: Si po na e shkatërrojnë personalitetin?

Ideja e personalitetit është shumë e ndërthurur, është e përcjellur nga idetë e shekullit që ajo po kalon ku ende sot është vështirë të gjendet një koncept i përafërt i shkollave dhe...

Fahri Xharra: Mbreti Agron në Tiranë, e Mbretëresha Teutë në Prishtinë. Pse jo?

Historia njerëzore në Shqipëri, fillon në periudhën paleolitike, afërsisht nga 100,000 në 10,000 p.e.s. Mjetet e punës të gjetura bashkë me ato të detit Jon, tregojnë se një...

Fahri Xharra: Një paqë Baske dhe Kosova

Para se të filloj me shkrimin për të cilin edhe titulli e tregon qëllimin e tij,deshta të i përgjigjem Ministrit të Jashtëm të Sërbisë Jermiq ,i cili dje në Paris gjat mbledhjës...

Fahri Xharra: Posaqëshmëria e Iliridës

E kotë është puna e Sizifit. Por edhe lindja e Feniksit nga hiri është e kotë. Dhëmbet kërcasin ,në kokën e pa bindur të individëve ,të cilët janë pre e mosdijes totale, janë ...

Fahri Xharra: Si po e humbim gjuhën shqipe?

Dikur në mjediset folëse e më vonë edhe në ato pamore,në të dy anët e kufirit flitej vetëm gjuha e pastër letrare shqipe, folësi nuk guxonte te ketë përkatësi fonetike dialekti...

Fahri Xharra: Boll mo me topallana e toptanana!

Mirosllav Kërlezha, një Akademik i nderuar kroat shkruante se një kohë : “ ...shtypi i Beogradit, kabinetet e Beogradit dhe zotërinj ministrat e punëve të jashtme i konsideronin...

Fahri Xharra: Shqiptarët, Ilirë të rrejshëm ose rapsodia serbe e vetëmashtrimit

Akademia Serbe e arteve dhe e shkencave (SANU),para sa kohe e kishte mbajtur një takim të rendit të lartë me temë : “ Problemet e metodologjisë së hulumtimit të prejardhjes së...

Fahri Xharra: Pse shqiptarët wahhabi?

Shqiptarët myslimanë i kanë praktikuar ato pak rite të mbetura nga okupimi shumëshekullor turko-mysliman dhe janë ballafaquar me problemet e vërteta të jetës, qoftë...

Fahri Xharra: Nuk jemi vëllezër, Zoti Erdogan!

A po tregohen Shqiptarët se janë në shkallën e duhur të përgjegjësisë historike ? A na mëson historia e Shqipërisë të kemi kujdes ? A ka dhënë prova Shqipëria e vogël...

Fahri Xharra: Tollovia në mendësinë shqiptare

Sa herë na duhet koha, ajo na mungon. Sa herë na duhet guximi ai nuk shfaqet. Sa herë i duhemi kombit, ne flejmë. Pse na përsëriten kohërat? A kemi nevojë për këtë përsëritje...

Fahri Xharra: A kishte rilindur Anjshtajni në Shqipëri?

Në fakt, , të ftohtit nuk ekziston! thoshte Albert Ajnshtajni si student. Sipas asaj që thonë studimet dhe zbulimet më të fundit në fizikë, ftohtësia është vetëm mungesa...




Kryesore