Pëllumb Gorica: Bazilika në Klos të Sulovës

Për Sulovën krahinë me histori të hershme dhe të banuar në vijueshmëri flet edhe prania e gërmadhave kishtare...

Pëllumb Gorica: Luftëtarët sulovarë në mbrojtje të Shkodrës më 1912-1913

Në vitet 1912-1913 dyndja e ushtrive ballkanike dhe ndërluftuesit e Luftës së I Botërore e vunë fatin e Shqipërisë...

Pëllumb Gorica: Thjeshtësi që buron nga një jetë ëndërrimtare

Mendime rreth vellimit poetik “Ndjenjën e lashë në prehërin tënd” të poeteshës Adile Baletës...

Pëllumb Gorica: Në Sulovë me peisazhin, historinë, traditat

Nëse udhëton për në Gramsh, në të djathtë të saj, sytë të shohin një luginë të bukur. Të udhëtosh në Luginën e Devollit...

Pëllumb Gorica: Histori e një familje në fshatin Kamuna të Elbasanit

Kur flitet për fshatin Kamuna të Elbasanit mëndja të shkon patjetër tek dera e njohur e Cerrikasve...

Pëllumb Gorica: Kur qeshen ëndërrbukurat

Mbi novelë-përrallën “Kur qeshen ëndërrbukurat” të autorit Odise Plaku...

Pëllumb Gorica: Humanizëm edhe i sulovarëve

Ne shqiptarët edhe në periudhat e vështira të jetës kemi treguar humanizëm, bujari, mikpritje me fqinjët...

Pëllumb Gorica: Dollia, tradita e respektit dhe e nderimit ndaj mikut

Krahina e Sulovës shtrihet në rrëze të malit Tomorr. Është e njohur për gjeografine...

Historinë ta shkruajmë përpara se ta mbulojë pluhuri i harresës

Libri monografik “Malindi dhe rrënjët e të parëve” i Sadik Haskos është një pjezës...

Pëllumb Gorica: Salih Çeka, misionar i ndërgjegjjes kombëtare

Salih Çeka ishte një misionar i ndërgjegjjes kombëtare të popullit shqiptar për dije e arsim, atdhetar...

Pëllumb Gorica: I thashë vdekjes s’kam kohë të vdes

Vështrim rreth vëllimit poetik “S’kam kohë të vdes” të Nexhip Bashllarit...

Pëllumb Gorica: Rrugë të vjetra në Sulovë të Poshtme

Sulova e Poshtme është zonë e Elbasanit. Shtrihet midis kufirit ndarës të Shqipërisë së Mesme dhe asaj Jugore...

Pëllumb Gorica: Në Darëzezën turistike, buzë Adriatikut

Vera, plazhi, natyra e qetë, të shtyjnë të pushosh pranë deteve, liqeneve, diellit, rërës, klimës dhe ajrit të freskët...

Pëllumb Gorica: Riza Cërriku, legjenda e arsimit

Riza Cërriku, ishte një nga mësuesit e parë të krahinës së Sulovës, së Elbasanit. Jeta e tij histori...

Pëllumb Gorica: Historia, arkitektura dhe doket e ndërtimeve në Sulovë

Sulova, një zonë kodrinore e rrethit Elbasan është e banuar qysh në periudhat e hershme historike...

Pëllumb Gorica: E para mikpritja por mbi të bujaria

Një pjesë e traditave të popullit tonë, duke mos mundur t’u qëndrojnë rrjedhave historike...

Pëllumb Gorica: Jetë e grimcuar në vargje

Mendime rreth vëllimit poetik “Mbrëmje të puthura” të poetit Agim Bajrami...

Pëllumb Gorica: Me pasionin për të udhëtuar

Here pas here, me dëshirën për të njohur vende, kultura, popuj, ndërtime arkitekturore...

Pëllumb Gorica: Sofra e diturisë

Është bërë traditë e bukur që, në mbarim të vitit shkollor, nxënësit e klasave të para të festojnë me...

Pëllumb Gorica: Gjinari perla e harruar

Natyra të çlodh, ndaj shpesh gjendem në gjirin e saj. Është bukur sidomos kur je edhe...

Pëllumb Gorica: Varg që pikon lot e dashuri

Mendime rreth vëllimit poetik “Çmenduri e bukur” të Elisabeta Tafës...

Patriotë të njohur nga krahina e Sulovës së Elbasanit

Koha është e pamëshirëshme, ajo mbulon me pluhurin e harresës çdo gjë të vjetër dhe të panevojshme, por ruan në kujtesë emrat e atyre që u bënë të njohur për tokë, liri, arsim e dije...
Kryesore