Ndue Ukaj: Marrëdhëniet vëllazërore apo deformimi i diskursit publik

Në momentin e parë kur humb sensi logjikë i interpretimit të gjërave, natyrisht vjen në shprehje antipodi i logjikës...

Ndue Ukaj: Politika dhe kultura

Përderisa politika është forma e jashtme, kompozicionale dhe strukturore e ndërtimit dhe funksionimit të një shteti a kombi...

Ndue Ukaj: Heronjtë dhe tradhtarët

Historia njerëzimit është e mbushur me personazh të gjithfarshëm, të cilët kanë lënë gjurmë dhe ne i njohim...

Ndue Ukaj: Para ligjit

Titulli i këtij shkrimi shëmbëllen dukshëm me titullin e tregimit të mirënjohur të shkrimtarit Franc Kafka...

Ndue Ukaj: Kush është fituese reale e zgjedhjeve

Gjitha partitë politike serioze në vend, pas shpalljes së rezultateve preliminare të zgjedhjeve të 15 nëntorit...

Avzi Mustafa: Veprimtaria pedagogjike e Vlash Gjelajt në Maqedoni dhe Kosovë

Personaliteti dhe vepra e Vlash Gjelajt në vetvete ngërthejnë pulsime të kohës. Ai është njëri nga figurat...

Ndue Ukaj: Loja me imazhe

Etimologjia e fjalës imazh, sipas shpjegimit të fjalorëve, rrjedh nga frëngjishtja dhe domethënien...

Ndue Ukaj: Nëna Terezë dhe shqiptarët

Njeriu si qenie shoqërore, është i lidhur dhe bashkëjeton me ngjarje, fenomene e personazh të rëndësishëm...

Ndue Ukaj: Kush nuk duhet të fitoj Prishtinën?

Sa ofrohen zgjedhjet në Kosovë, aq më shumë shtohet debati për rëndësinë e tyre. Ndërkohë që në analizat e shumta...

Ndue Ukaj: Sprova për demokracinë

Sa janë të afta partitë politike në Kosovë për të etabluar demokracinë e shëndoshë dhe a janë të gatshme...

Ndue Ukaj: Froni i së djathtës

Këto ditë pushimesh, kemi pas një mësymje të çuditshme të partive...

Ndue Ukaj: Historia dhe shqiptarët

Një popull nuk rron dot pa mbamëndje, ashtu sikurse nuk rron dot pa një...

Ndue Ukaj: Europa si shpirt dhe rragatjet tona

Shqiptarët në geto! Kështu u shkrua dhe kështu u komentua mos përfshirja...

Ndue Ukaj: Rindërtimi shpirtëror i shqiptarëve

Kombi shqiptar tanimë jeton i lirë. Ai ka sendërtuar një pjesë të objektivave politikë, mirëpo është thellësisht i zhytur në një krizë të brendshme, krizë kjo që për shënjues ka degradimin e vlerave...

Ndue Ukaj: Libri është i shenjtë

Shoqëritë demokratike, të emancipuara, civilizuese dhe përparimtare i kushtojnë vëmendje të posaçme çështjes së librit, fjalës së shkruar dhe fjalës publike. Për këto fusha bëhen...

Kundër tendencave për grabitje te ikonës sonë, Nënës Terezë

Me Ikonën tonë kombëtare Nënën Terezë, nuk duhet lejuar të luhet, të abuzohet, e, më së paku, ajo nuk mund të përvetësohet. Nëna Terezë nuk mund të shpallet vlerë e askujt, ngase ajo është...

Ndue Ukaj: Kosovës i duhet një politikë kreative

"Pushteti, si dukuri specifike njerëzore, lyp që të ketë një domethënie", shkruan dijetari dhe filozofi gjerman Romano Guardini tek libri "Fundi i kohës moderne, pushteti". Më tej, duke elaboruar...

Ndue Ukaj: Semantika e shtetit

S’do mend se Kosova e sotme gjendet në një situatë të vështirë, me halle të panumërta e me mundësi të pakta. Në një pozitë të tillë çfarë e kemi, nuk ka sesi të mos shtrohen pyetje e dilema...

Ndue Ukaj: Shqiptarët janë si i don armiku

Leximi i satirës së At Gjergj Fishtës "Në hajat të parrizit", në ditët e sotme, kur shqiptarët i bëjnë lavdi marrëzisë, krimit, diktaturës, dhunës, nderojnë idhujt më antiperëndimor që ka pas kombi...

Kadri Mani: Përse ish- të burgosurit politikë pësuan debakël?

Shoku Sherafedin Berisha, fanatizmi e bajraktarizmi ju futi thellomave dëshpëruese dhe mbytëse, deri në theqafje! Prandaj “Analizat tuaja historike”- s’janë pos –histerike!! Ta krahasosh Dr...

Ndue Ukaj: Fuqia e së keqes

Dijetari i mirënjohur francez Saint Beuvit shkruan: "Kur mendojmë sinqerisht të kaluarën, kur e kuptojmë mirë atë, do të thotë se e kemi vështruar saktë të ardhmen". Kjo referencë mund të...

Ndue Ukaj: Kur të fton i huaji...!

Me siguri se çdo dashamirës i kulturës dhe literaturës shqipe do ta jetë ndjerë keq, pse të mos themi i tunduar dhe i irrituar kur të ketë dëgjuar lajmin se: “Gruevski (kryeministri i Maqedonisë)...

Ndue Ukaj: Kosova dhe bota arabe

Konferenca "Kosova dhe bota arabe" e organizuar në Prishtinë nga e ashtuquajtura shoqëria civile u shndërrua në një konfrontim të ashpër mes dy koncepteve të kundërta ideologjike...

Ndue Ukaj: Hosana shpëtimtar! Kryqëzojeni, kryqëzojeni!

Fenomeni i glorifikimeve dhe përbuzjeve ekstreme, që e ka karakterizuar nëpër kohë të ndryshme mendësinë shqiptare, ende vazhdon të mbetet një plagë e rënd dhe e ndjeshme në gjitha nivelet...

Ndue Ukaj: Heshtja e dhimbshme

Çdo komb i civilizuar, ashtu sikurse çdo shoqëri e konsoliduar, e cila di t'i admiroj, t'i jetoj dhe mbi të gjitha i çmoj vlerat e mirëfillta, do të mburrej në një rast të tillë, kur ndonjë personalitet i caktuar i përkatësisë së tyre, do të...

Ndue Ukaj: Identiteti mbi dallimet

Vizita e kryeministrit të Kosovës Hashim Thaqi në Shqipëri, pa u analizuar dhe lexuar shumë në dimensionin politik dha një mesazh të kuptueshëm dhe përtej politikë: Kosova dhe Shqipëria nën një ombrellë kombëtare...

Ndue Ukaj: Identiteti civilizues dhe shqiptarët

Lufta e ardhme asht lufte e djalerise shqiptare kundra anmikut ne zemer te vet, asht lufte mendsie krijuese kundra anmikut destruktiv, asht lufte botekuptimi drite kundra nje botekuptimi errsine, asht lufta e okcidentalizmes shqiptare...

Ndue Ukaj: Shteti nuk është kombi

Që në fillimet e krijimit të shtetit shqiptar, e sidomos në vitet e 30-ta, në Shqipëri ekzistonte një debat për atë se çfarë është shteti e çfarë kombi. Krist Maloku, një erudit i pashembullt, në esuen e tij “Shteti apor Kombi” tërheq...

Ndue dhe Edita Ukaj: Themelet e Europës

Afersisht pesëdhjetë vite më parë, Europa e dërmuar nga Lufta e Dytë Botërore, e armiqësuar dhe me perspektiva të zymta, vuri themelet e ëndrrës së kahershme, për unifikimin e kontinentit të Vjetër, Europës, perspektivë...

Presidenti i shoqates se shkrimtareve shqiptaro-amerikane ne vemendjen e disa Nobelisteve

Sapo ka dalë në shtyp libri më i ri me poezi, “Lutje në ditën e tetë të javës”i prof.Gjekë Marinaj.
Libri është botuar nga shtëpia botuese “Faik Konica” në Prishtinë, 2008. Parathënia e librit ka një analizë të thellë, nga kritiku Ndue...

Ndue Ukaj: Logosi i fjalës poetike

Në komunitetin e kritikës letrare, ekzistojnë pikëpamje për letërsinë, sipas së cilave, forma e shkrimit që definohet si poezi, është përfaqësim i letërsisë që ka vlera estetike (kritika e re anglo-amerikane) dhe se vlera e saj lidhet...

Ndue Ukaj: Kufijtë e lirisë

NATO-ja për shqiptarët mbetet simbioza ku ndërthuren liria, ekzistenca dhe besimi te ardhmëria, besimi se forca e arsyes mund të triumfoj mbi mizoritë e së kaluarës, besimi për të ecur pakthyeshëm drejt rrugës së...

Ndue Ukaj: Nga mesha me 17 shkurt 2008 ne Zvicër

Me rastin e Pavarësisë së Kosovës në Will të Zvicrës, në organizim të Misionit Katolik Shqiptar më 17.02.2008, në ora 13 – u kremtua mesha e Shenjtë, nën drejtimin e Imzot Llucjan Avgustinit, në të cilën meshë morën pjesë shumë...

Ndue Ukaj: Retorika që prodhon vdekje

Përmasa e asaj që ndodhi dje në Mitrovicë tejkalon shumëfish pragun e një retorike nacionaliste, e cila na është bërë e zakonshme, sidomos pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës dhe njohjes së saj nga shtetet më relevante në botë...

Ndue Ukaj: Kosova larg Konferencës Islamike

Në muajin maj të viti të kaluar, deri sa diskutohej se a duhet të merr pjesë Kosova a jo në një konferencë të shteteve islamike në Islamabad, pata shkruar: “Shtetet islamike aspak s’do bindeshin nëse Veton Surroi e Lutfi Haziri...

Ndue Ukaj: Sulmet ndaj Kadaresë, varfëri intelektuale

Fushata kundër shkrimtarit Ismail Kadare, është aq absurde, sa një ngjashmëri, jo analoge në përmasat dhe semantikën, por në modelin, mund t'ia gjejmë tek romani brilant i Franc Kafkës, "Procesi", në të cilin roman personazhi...

Ndue Ukaj: Fenomeni i konvertimeve apo seleksionimi i gabuar i lirive të njeriut

Çështja e konvertimeve religjioze dhe perceptimi i tyre në kontekstin shqiptar mbetet një temë në vete, me prirje të veçanta për tensione publike dhe si i tillë mjaft delikate, edhe pse kjo çështje hynë në sferën e drejtave të njeriut dhe...

Ndue Ukaj: Pavarësia e Kosovës zgjedhje për gjitha palët

Afërsisht dhjetë vite më parë fillova të studioja pranë Universitetit të Prishtinës. Ishte e ndaluar, për ne, studentët shqiptarë të studionim në gjuhën tonë, prandaj ne nuk kishim mundësi të studionim në objektet tona, ngase ato ishin në disponim...

Ndue Ukaj: Lidhjet e letersise shqipe me biblen

Probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare të letërsisë shqipeNdryshe nga letërsia shqipe, që ka një moshë relativisht të vjetër,kritika letrare shqipe, si pandehmë e letërsisë, është relativisht evonshme. Dhe, si e tillë...

Ndue Ukaj: Kosova dhe Perëndimi

Fundi i procesit politikë në Kosovë implikon nevojën për disa parakonceptime dhe analiza specifike, në rend të parë, për rolin dhe përgjegjësinë që ka elita politike e Kosovës në raport me zhvillimet e brendshme, trendët e së...
Kryesore