Ndue Ukaj: Koha për zgjim kulturor

Kombi dhe kultura janë një njësi e pandashme. Në dijet e ndryshme humane, ekzistojnë definicione të ndryshme për kombin. Ndërsa, ai më përhapuri, kombin e koncepton si një grup i njerëzve të cilët identifikohen me njëri-tjetrin nëpërmjet një trashëgimi të përbashkët dhe një kulture të përbashkët. Vështruar në këtë kontekst, asnjë komb s’mund të kuptohet pa kulturën e tij. Edhe etnicitet, si njësi më e madhe se kombi, ndërlidhet me identitetin kulturor ...

Ndue Ukaj: Grandiozët e Grandit

“Sundimtarët shqiptarë janë kusarë të mirë”, shkruante Eqrem Bej Vlora, në një artikull të botuem me 1930. Nga ajo kohë kur u shkrua ky artikull, na ndanë afro një shekull, ndërkaq politikanët shqiptarë, kudo hapësirave shqiptare, përveç se janë ba musketarë më të fortë, po ashtu, shumica prej tyre, janë kusarë të mirë e ma të zotë, dhe grandioz të epshëm me realizua çdo gjë që i vetëplotëson interesat tyre egoiste...

Ndue Ukaj: Nana shqiptare e dashunisë

Nëna Tereze ka trand themelet e një bote të egërsuar dhe egoiste, në të cilën dashuria është një nocion abstrakt. Madje, ajo ka dëshmuar të kundërtën, se bota mund të drejtohet me dashuri dhe se dashuria është fuqia më e madhe që mund ta transformon botën. Dhe pikërisht këtë nocion abstrakt, Nëna Tereze e ka konkretizuar më mirë se çdo kush në historinë e njerëzimit, duke dëshmuar me shumësi veprash të jashtëzakonshme, e të ...

Ndue Ukaj: E mira e përbashkët dhe shteti ynë

Kosova, duhet ta kultivoj idealin e mirëbërsisë, që ky ideal të krijoj atmosferën e të mirave të përbashkëta dhe vlerave të përbashkëta. Pa këto ideale, shteti krijohet për grupe dhe individ dhe e mira e përbashkët, që është postulati thelbor i perëndimit, nuk ka sesi të arrihet. Prandaj, duhet që të përpiqemi maksimalisht, ta ndërtojmë Kosovën kulturalisht dhe ...

Ndue Ukaj: Pushteti pavlerë

"Pushteti, si dukuri specifike njerëzore, lyp që të ketë një domethënie", shkruan dijetari dhe filozofi gjerman Romano Guardini tek libri "Fundi i kohës moderne, pushteti"...

Ndue Ukaj: Kambanat e alarmit po bien

Prandaj, lëvizjet e fundshekullit XX, sikur në Shqipërinë postkomuniste, po ashtu në Kosovën e robëruar, patën një synim bazik: shkëputjen e shqiptarëve nga ndikimet orientale...

Ndue Ukaj: Rugova i përjetshëm

Misionari nuk vdes. Ai, si orakull, predikon për misionin, bashkon grigjën rreth idesë së shenjtë të misionit dhe shkon në Përjetësi, duke lënë pas vete shpirtin, frymën e misionit...

Ndue Ukaj: Kartolinë për shqiptarët

I kredhur në labirintet e kohës, e cila ikën shpejt, nën qiellin e trazuar ballkanik, ku acari ka ngrirë çdo gjë, kartolina e shqiptarëve, edhe këtë fundvit është e mbushur...

Ndue Ukaj: 28 nëntori i kujtesës kombëtare

Me 28 nëntor 1912, zgjedha otomane ra dhe shqiptarët u pavarësuan. Të dërmuar nga pushtimi i gjatë dhe i egër otomane, pavarësia kombëtare për shqiptarët, natyrisht se ishte...

Ndue Ukaj: Historia dhe shqiptarët

Një popull nuk rron dot pa mbamëndje, ashtu sikurse nuk rron dot pa një ideal. Apo, më mirë të themi një popull me mbamëndje të dobët, është i destinuar të përsëris shpeshherë...

Ndue Ukaj: Shtiracakët

Në fjalorët e shqipes, shtiracakë, përkufizohen ata janë njerëz që e paraqesin vetën ndryshe nga ç’janë për të mashtruar të tjerët, për të përfituar diçka. Kësisoj, sipas ...

Ndue Ukaj: Tregimi për gomarin përballë kombit të rrezikuar

Oratori i famshëm Demosteni, duke mbajt një fjalim të zjarrtë në parlamentin e Athinës, me fjalën e vet magjike, u fliste athinasve mbi shpëtimin dhe lirinë e shtetit të rrezikuar...

Ndue Ukaj: Kambanat e alarmit për shqiptarët

Shqiptarët, këndej e andej kufirit, presin me ankth raportet që harton Komisioni Europian për vendet tona. Shqiptarët këndej e andej kufirit, përcjellin me shqetësim vizitat...

Ndue Ukaj: Arratisja nga perëndimi dhe shfaqja e neo-otomanizmit shqiptar

“Hapi i parë në likuidimin e një populli është të fshini kujtesën e tij. Shkatërroni librat e tij, kulturën e tij, historinë e tij. Atëherë vini dikë të shkruajë libra të rinj, të krijojë ...

Ndue Ukaj: Turqia poshtëron turpshëm shqiptarët

Poshtërimi që Turqia po ju bën shqiptarëve, s’ka të ndalur. Ai është përshkallëzuar në përmasa dramatike këto ditë të nxehta vere. Ndërsa kulmi i kësaj politike poshtëruese...

Ndue Ukaj: A po e humbin shqiptarët imunitetin kombëtar?

Një shtet a komb, e përbëjnë tërësia territoriale dhe ana e tij shpirtërore, pra çdo komb a shtet ka integritetin e tij territorial dhe atë shpirtëror, dy kategori të cilat s’bëjnë pa...

Ndue Ukaj: Kultura përshpejton integrimet

Kultura është shpirti i një kombi, ajo forca e brendshme shtytëse qe e bën te gjalloj. Një popull pa kulture, rrezikon gjithmonë t’iu nënshtrohet shtypjes, jolirise, dhunës...

Ndue Ukaj: Arsimi është fizionomia e një kombi

Arsimimi i jep fizionomi reale një kombi, shoqërie a shteti. Një komb a shtet që zhvillon një arsim të mirëfilltë dhe përparimtar, mund tw kyçet me lehtë e në kohë...

Ndue Ukaj: Rreziku nga tjetërsimi i trashëgimisë kulturore

Mënyra sesi shteti ynë i është qasur trashëgimisë kulturore dhe kulturës në përgjithësi, rrezikon që vendin tonë për një kohë të shkurtër ta shndërrojë në një vend konglomerat...

Ndue Ukaj: Pështjellimet e politikës së jashtme

Politika e jashtme e Kosovës, e çhierarkizuar dhe fragmentuar, po shfaq shenja pështjellimi, të mos themi anarkie. Ajo është një diplomaci e formësuar me poste të...

Ndue Ukaj: Çlirimi nga e keqja

Çdo bashkësi njerëzore, etni, shtet apo grup i organizuar, që të mund të projektoj të ardhmen e tij, duhet të jetë i vetëdijshëm për të kaluarën dhe kështu të njoh vetveten...

Ndue Ukaj: Kryqëzimi i demokracisë shqiptare

Në Prishtinë politika më e madhe bëhet kafeve. Ç’është e vërteta, kafet janë “arena” e vërtetë ku konfrontohen idetë, arena ku shpërlahet truni i njerëzve, arena ku të "mençurit"...

Ndue Ukaj: Si mund të bëhet "Europa atdheu i vlerave tona të përbashkëta”?

“Për të krijuar një shoqëri stabile, duhet që njerëzit t’i shtypin dëshirat e tyre dhe të veprojnë sipas rregullave”-shkruan antropologu dhe filozofi Claude Levi-Strauss. Duke...

Ndue Ukaj: Stop frymës antiperëndimore

Kosova ka nevojë të edukohet për demokraci dhe kulturë të vërtetë perëndimore. Këtë, mund ta bëjë, vetëm duke kultivuar marrëdhënie të përafërta, të sinqerta...

Ndue Ukaj: Përçarja ndërshqiptare

Si mund të shpjegohet përçarja kaq e thellë dhe kaq tragjike brenda kombit shqiptar?-është një pyetje e dilemë që preokupoi dhe vazhdon të preokupon mendjet...

Ndue Ukaj: Rruga e gabuar e Kosovës apo tri hije të zeza mbi të

Një njeri, udhëtonte në një tren lokal dhe në çdo stacion pasi treni ndalej, e zgjaste kokën jashtë dritares dhe pasi e lexonte emrin e vendbanimit, psherëtinte thellë...

Ndue Ukaj: Heronjtë dhe tradhtarët

Historia njerëzimit, është e mbushur me personazh të gjithfarshëm, të cilët kanë lënë gjurmë në historinë njerëzore, për të mirë apo të keqe. Në fakt, historia e ...

Ndue Ukaj: Ëndrra për paqe universale

Një nga fjalët më të përdorshme në çdo kohë, në gjitha kulturat, kombet e gjuhët, pa mëdyshje, është paqja. Ëndrra për paqen universale...

Ndue Ukaj: Kartolinë për shqiptarët

I kredhur në labirintet e kohës, e cila ikën shpejt, nën qiellin e trazuar ballkanik, ku acari ka ngrirë çdo gjë, kartolina e shqiptarëve...

Ndue Ukaj: A besojnë politikanët në atë që e thonë?

"Politikanët vetë nuk besojnë, kurrë në atë çka ata thonë, prandaj befasohen atëherë kur tjerët besojnë në atë çka ata thonë...

Ndue Ukaj: Momenti me i dhanë kuptim shtetit

Një shoqëri, komb a shtet, për me jetuar në liri, duhet me refuzua nënshtrimin. Cilido qoftë ai. Asnjë çmim s'e arsyeton nënshtrimin...

Ndue Ukaj: Besëtytnitë turke dhe poshtërimi i shqiptarëve

Mohimi është forma më e egër e poshtërimit. Madje, nëse e analizojmë drejt, pa ekuivokë e ambiguitete, mohimi është poshtërim...

Ndue Ukaj: Njëqindvjetori i lindjes së Nënës Terezë dhe Katedralja e Prishtinës

Në piedestalin e personaliteteve më të mëdha të njerëzimit, Nëna Terezë zë vendin më meritor...

Ndue Ukaj: Amerika dhe shqiptarët

Flamujt Amerikan, diskursi patetik i politikës, medias, kudo hapësirave shqiptare, festimi madhështor...

Ndue Ukaj: Për një politikë kreative

"Pushteti, si dukuri specifike njerëzore, lyp që të ketë një domethënie", shkruan dijetari dhe filozofi...

Ndue Ukaj: Kultura e dialogut

Kriza shqiptare, të cilën e përjetojmë, edhe sot e gjithë ditën, ka ndërlidhje të...

Ndue Ukaj: Kriza e demokracisë

Shoqëria shqiptare, nëpër mbarë hapësirat ku jeton, edhe në dekadën e dytë të shek XXI është gdhirë...

Ndue Ukaj: Kultura dhe Integrimet

Në sfondin e zhvillimeve të hovshme politike, kudo hapësirave shqiptare, përflitet nëpër qarqe...

Ndue Ukaj: Kleriku ambasador

Emërimi i Rexhep Bojës, si i ngarkuari me pune i Kosovës në Arabinë Saudite, është një lajm shumë i keq...

Ndue Ukaj: Kosova dhe integrimet

Ajo që e thotë antropologu dhe filozofi Claude Levi-Strauss në referencën e mëposhtme...
Kryesore