Dedë Preqi: Marrëveshja e mosmarrëveshjes

-Sa herë që startojmë, duhet të shikojmë mbrapa, për të vazhduar përpara-Për të jetësuar proqeset e veta demokratike Kosova, duhet të përcaktohet në interesat e veta të popullit dhe vizionet për të ardhmën e saj, prandaj, politika dhe faktori ...

Dedë Preqi: Mos nënshkruaj pa u menduar

Politika e gjertanishme dialogale në mes Kosovës dhe Serbisë, është afruar afër pajtimit, apo shërimit të mundshëm, por diagnoza e palës serbe është e infektuar nga një virus fatal, dhe mund të kaloj një kohë, që suksesi dhe kurimi i saj duhet të ketë një tretman ...

Dedë Preqi: Edhe Brukseli po ia sheh sherrin Serbisë

Është fatkeqësi, kur Evropa ende nuk e kupton rrolin e Serbisë, e cila kurrë njëherë nuk i kuptoi të tjerët, dhe nuk e tha të vërtetën e tyre historike, madje, as që u kërkoj falje edhe atëherë kur atyre u ka bërë keq.Sot, duhet të përpiqët një shoqëri e tërë ...

Dedë Preqi: Dialog me gjuhë gjarpëri

Thuhet se helmi i gjarpërit mund të kthehet në ilaq, mirëpo, kur gjarpëri të kafshon me gjuhën e dhëmbët e helmuar, mandej është vështirë për ti besuar!Sëcili popull, mes të tjerave e ka gjuhen e vet komunikuese, i cili i përcjellë ...

Dedë Preqi: Rruga e qytetarëve të Kosovës

Nëse hymë nga filli i krijimit të shtetit tonë, është rrugë e gjatë, por njerëzit kanë nevojë të marrin njohuri dhe arsye, se çfarë po ndodhë sot në ndërtimin e shtetit të ri të Kosovës, në mënyrë që jeta e qytetarëve të saj të përmirësohet e mos të bjerrët kot ...

Dedë Preqi: Shqiptarët, kusht i lirisë së Maqedonisë

Në zgjerimin e konfliktit ndikon domosdoshëm njejtësimi i dhunshëm i njerëzve, të cilët e kanë trashëgimi dhunën dhe mjetët e saj, ndaj atyre që kurrë nuk ushtruan dhunë ndaj të tjerëve. Problemet të cilat paraqesin konflikte ndërnacionale ekzistojnë akoma, sidomos te ato vende të cilat ...

Dedë Preqi: Korrupsioni i udhëheqjes

Po t’a shikojmë Kosovën me syrin realist të një qytetari të rëndomtë, e të flasim pa paragjykime e anime të frystruara politike, duket shumëçka jo normale dhe e kuptimtë fati dhe ardhmëria e saj, me ç’rast të bie në sy një mori ç’rregullimesh fatkeqe, pothuaj në gjitha segmentet e jetës qytetare ...

Dedë Preqi: Jeta pa shijet e veta

Jeta e njeriut nuk mundet të përshkruhet vetëm me dy fjalë, duke i vënë një pikë në lindje dhe një pikë në vdekje, sepse ajo e humbë kuptimin e vet njerëzor. Edhe jeta në kushte e rrethana të pa volitshme, e cila mbetët anash pa përkujdesjen shoqërore, apo institucionale, vetëm në mëshirën e ...

Dedë Preqi: Sorrat e zeza në ''kollomoq''

Shumë kush thotë se fantazmat bëjnë lëvërdi, herë ato zbulohen e herë zhduken, ndërsa njerëzit thurin tregime të ndryshme, dhe të shumtën e rasteve nuk besojnë në këto fenomene të trishtuara. Për ata që nuk i kanë përjetuar fantazmat është pakëz mahnitëse, ndërsa ata që i kanë përjetuar ...

Dedë Preqi: Misteri i zhdukjes së Ukshin Hotit

Njeriu ndjenë obligim moral e njerëzor ta thotë botën e vet të brendshme të pajtueshmërisë dhe anasjelltas , kur jeton në një botë që nuk njeh vlerat e jetës dhe dinjitetit njerëzor, e cila dëshiron njeriun ta bëjë objekt të asgjësimit politik, apo duke planifikuar , gjithashtu, ta shfrytëzoj plotësisht ...

Dedë Preqi: Ata që dështuan në qeverisje

Sëcilën ditë e më shumë gjendja e popullatës kosovare ndjehët e lodhur me hallet e tyre sociale dhe ekonomike, dhe ankesat e tyre nuk kanë kujna t‘i drejtohen, përveq qeverisë aktuale, e cila bie në shënjestër të shumë kritikave për një qeverisje jo të mirëfilltë, sepse flasin krizat me gjuhën ...

Dedë Preqi: Heqja e Lapidarit

Nuk ka se pse të turpërohen shqiptarët, sepse njerëzit e pandershëm janë edhe dhunues, e kanë guximin të veprojnë në bazë të ligjeve të veta pushtuese dhe diskriminuese, por jo edhe ligjeve njerëzore. Këto përpjekje të shtetit serb, të cilët arritën me dhunë ta heqin Lapidarin e dëshmorëve ...

Dedë Preqi: Diaspora e zhgënjyer

Shpirti i diasporës shqiptare gjithëherë është s’provuar me situata të ndryshme, të cilat nuk kanë mundur ta gjunjëzojnë lehtë, edhe pse shumica e tyre përjetuan keqtrajtime e përbuzje të ndryeshme ç’njerëzore, gjatë udhëtimëve për në atdhe, duke kaluar nëpër shtetin serb, si në kohën e ...

Dedë Preqi: Pse nxitojnë serbët e Kosovës

Pse nxitojnë në Kosovë serbët të festojnë, kur ata janë vetë ata, që shkatërruan ,masakruan dhe e demoluan këtë vend. Në ç’mënyrë e kuptojnë serbët Kosovën dhe popullin e saj shqiptarë, apo gjithmonë jetojnë duke ëndërruar dhe besuar në mite të errëta dhe në propaganda të ...

Dedë Preqi: Riokupatorët e historisë

Mbi trojet shqiptare u vërsulën barbarë dhe pushtues të ndryeshëm, që sunduan disa perandori me radhë, si ajo romake, bizantine,turke,bullgare dhe greke, e deri te ajo serbo-fashiste, që për pasoja kanë lënë edhe mbeturinat e tyre, mirëpo, gjatë këtyre periudhave historike populli shqiptarë është munduar që ti shpëtojë asimilimit ...

Dedë Preqi: shifra 20 mijë...

Çka do të thotë shifra 20 mijë, njëzet mijë njerëz të vdekur,apo të ngjallur prej së vdekuri, dhe si të doni i quani, por edhe më keq kur thëmi se, kjo shifër paraqet 20 mijë femra shqiptare të dhunuara nga paramilitarët dhe ushtrija fashiste serbe gjatë luftës së vitit 1998-99, në Kosovë, të cilat më më dëshirë e kërkonin vdekjen, se sa përçmimin dhe ç’njerëzimin....

Dedë Preqi: Ethet e Edi Ramës

Sikur Enver Hoxha të kishte pasë jetë më të gjatë dhe të vazhdonte diktaturën e vet, çka do të kishte ndodhur sot me shqiptarët ?Populli shqiptarë duket sikur i ka harruar shpejt ato turtura ç’njerëzore, të diktaturës së egër të përbidëshit E.Hoxha, i cili nuk diti të ngopët me ...

Dedë Preqi: Viti i Ri i ndryshimeve

Viti i vjetër po ik, njerëzit lëvizin nga gjitha anët për ti kryer obligimet e veta, ashtu edhe duke përgaditë ndonjë dhuratë sa do modeste nga festat e fundvitit për ti gëzuar fëmijët e tyre, të cilët presin me shumë kënaqësi dhe janë më të merituarit e kësaj bote ...

Dedë Preqi: Imagjinim i frymëzuar nga Jezusi

Tani po afrohet fundi i vitit. Gjatë vitit janë shënuar ngjarje të ndryshme, disa prej tyre kanë lënë mbresa të mira dhe nuk mundëmi ti harrojmë lehtë, por edhe ato ngjarje që nuk kanë lënë përshtypje të mira, në një mënyrë duhet të pajtohemi, sepse vetë jeta i ka peripetitë e veta, të cilat na mësojnë, apo na tërheqin vëmendjen, që të punohet  ...

Dedë Preqi: Lufta e Kastriotit nuk ka mbaruar

Për të shkruar një realitet historik, apo për një figurë historike të shekujve më herët, në kushte dhe rrethana të sotme , nuk është aq lehtë, sepse duhet të shfrytëzohen materiale dhe të dhëna të ndryshme historike, të cilat gjurmohen nëpër arkivat përkatëse në Evropë dhe botë. Dhe për të kapur shkallën e zbulimëve të reja në mënyrë reale të ndodhive historike shumë ...

Dedë Preqi: Ekzistojnë vetëm dy raca njerëzore

Gabojmë nëse njerëzit i ndajmë në raca përmes ngjyrave që dallojnë nga njëri-tjetri, sepse sëcili është i njëjtë në anatominë e vet, por ekziston diçka tjetër e mbrendshme që njeriun e dallon dhe e ndanë në mes të shoqërisë. Prandaj, njerëzit shpesh harrojnë se ndarja në ngjyra si e tillë, nga pamja e jashtme është vështirë ti jep mundësi njeriut të hulumtohet shpirtnisht ...

Dedë Preqi: 100 vjetori i pavarësisë

Me 28 Nëntor 1443, Gjergj Kastrioti –Skënderbe,në Krujën legjendare e shpallli flamurin kombëtarë me shqiponjën dykrenare,me të cilin flamur i fitoj shumë beteja kundra ushtrisë osmane.Edhe pas vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skënderbe, shqiptarët e e vazhduan rezistencën kundër okupimit osman dhe të tjerëve.Shqipëria e fitoj lirinë e saj ...

Dedë Preqi: 100 vjetori i pavarësisë së Kosovës

Pas tërheqjes së ushtrisë turke nga Ballkani dhe Shqipëria, vendin e saj e zunë grabitqarët e shtetëve monarkiste dhe shofeniste fqinje, si ato serbe e malazeze, bullgare e greke, të cilët u vërsulën sikur bishat e uritura mbi trojet shqiptare, më qëllim sëcili të kafshojë copa sa më të mëdha nga trupi i Shqipërisë së lodhur e të robëruar...

Dedë Preqi: Kosovës i mungon modeli

Përpjekja për të zbuluar,apo për të zhvilluar sensin politik të një modeli për Mitrovicën, duhet fortë mirë për ti shikuar gjërat në dritë, që të nxjerrim një lloj arti, që mund të shërbëjë të gjithve. Prandaj, ata që nuk janë mësuar që ta shohin Kosovën ndryshe,ata sot imagjinojnë modele të lloj-llojshme për Kosovën dhe shtetin e saj.Gjithçka është sakrifikuar për Kosovën deri tani, mirëpo duhet të sakrifikohet edhe mëtutje, sepse ky vend nuk lejohet të bie edhe njëherë ...

Dedë Preqi: Kosovën e vizituan dy zonja t'mëdhaja

Konsiderojmë se vizita e Sekretarës së SHBA-ve,zonjës Hillari Klinton e shoqëruar nga shefja për politikë të jashtme e BE-së,baronesha Ketherine Ashton, në Kosovë dhe rajon, paraqet një test politik dhe juridik të këtyre vendeve, që kanë për qëllim angazhimin dhe respektimin e të drejtave njerëzore dhe lirinë qytetare, në përputhje me dispozitat kushtetuese dhe konventat ndërkombëtare.Është meritor vizita e sekretarës Klinton dhe baroneshës Ashton ...

Dedë Preqi: Fortësia e zinxhirit

Thëmi kështu me qëllim se, Evropa dhe reagimi i saj për qështjen e Kosovës me Serbinë, nuk parasheh një sqarim bazëshmërie , logjike e faktike , për t’i rregulluar ashtu si duhet marrëdhëniet në mes këtyre dy shtetëve fqinje, nëse njërën e cungon, ndërsa tjetrën e çementon . Kjo që dua të thëm, nuk është një mendim, apo meditim i vetëm, por i tërë popullit shqiptarë , duke u bazuar në reagimet e tyre se, Kosova nuk do të ndahet dhe copëtohet në „banovina“, sikur që mendon Serbia ...

Dedë Preqi: Takimi Thaçi-Daçiq

Shqiptarët shikuar në aspektin global, gjithherë janë shikuar si barrë e rëndë nacionale, sidomos atëherë kur fuqitë e mëdha evropiane janë ushqyer nga sllavët me informacione dhe histori të rrejshme mbi shqiptarët.Duke marrë parasysh ndryshimet në Evropë dhe përkrahjen e vazhdueshme të Amerikës, për faktin se shqiptarët nuk janë ata sikur i paraqet propaganda serbo-sllave para botës, por konceptet dhe format e mendimit për shqiptarët filluan të kristalizohen dhe të trajtohen me një ...

Dedë Preqi: Vajzat e viktimizuara nga traditat e imponuara

Kombet e Bashkuara e përcaktuan 11 Tetorin, si Ditën Ndërkombëtare të vajzave fëmijë, por nuk do të thotë se vetëm kjo ditë i mbronë të drejtat e tyre, nëse shoqëria bashkëkohore nuk mirret vazhdimisht me problemet e kësaj gjinije, kryesisht ku bëhët fjalë me martesat e hershme dhe të dhunshme të vajzave fëmijë.Në shumë vende të botës, sidomos në ato vende ku dominon kultura dhe feja, sikur që janë India, Jemeni, Etiopia, Afganistani dhe shumë vende të tjera, të cilat janë edhe shumë vende të ngjashme në Ballkan që ushqehen ..

Dedë Preqi: Terrori i 11 Shtatorit

Përpjekja për të planifikuar një terror, apo për të bërë atë, është pjellë e një imagjinate të sëmurë, e cila nuk kursenë as një të mirë materiale e njerëzore, për të shkatërruar dhe asgjesuar këtë botë. Ndërsa , të tjerët ëndërrojnë dhe krijojnë kushte të mira dhe standarte jetësore, në kushte dhe rrethana normale ,nën shijen e lirisë dhe demokracisë njerëzore. Nëse ...

Dedë Preqi: Njomëzat e shpirtit

Zëri i nënave është zëri më këmbues, të cilat thërrasin vazhdueshëm dhe nuk mund të pajtohen kurrë, se bijtë dhe bijat e tyre të mos gjinden një ditë dhe të kthehen e të pushojnë të qetë në tokën e vet. Përjetimi i nënave dhe familjarëve të pagjeturve është tmeruese, kur bëhën më shumë se 13 vite në pritje e të afërmëve të tyre, nën ankthe e zhgënjime, dhe fati i tyre akoma ...

Dedë Preqi: Betejat politike me Serbinë janë të ftohta

Zhvillimet e fundit në fushën politike dhe diplomatike në mes Kosovës dhe Serbisë, tregojnë se qështjet për Kosovën ende nuk kanë mbaruar, dhe qëndrimet e shtetit serb janë ende ato synime dhe ëndërralla që Kosovën ta mbajë nën kthetrat e mitëve të veta.Pas mendimit të GJND-së, si organi më i lartë i një juridiksioni ndërkombëtarë, i cili mendim ishte në favor të pavarësisë së ...

Dedë Preqi: Lotët e atdheut

Sësili që gjindet largë vendlindjes, larg atdheut të vet të dashur, është e pa mundur të mos ketë emocione dhe nastalgji , të përziera edhe me ndjenja malli, dashurie e atdhetarie.Duke e menduar të kaluarën si brengë e fundit dhe të sotmën si dëshmitare e së ardhmës , njeriu përjeton dhe dëshmon atë kalvarë të mundimshëm ...

Dedë Preqi: Kur do të miqësohen shqiptarët me serbët

Shqiptarët jetuan një periudhë të gjatë me serbët dhe popujt tjerë në Kosovë, dhe kurrë nuk ishin okupator e zaptues të tokave të huaja, por gjithherë krijuan miqësi e harmoni në mes popujve tjerë. Mirëpo, asnjëherë në jetën e tyre nuk e patën lirinë e pavarësisnë sikur populli serb ...

Dedë Preqi: Ka kaluar koha e luftrave

Demokracia kosovare tani përtani gjindet në një situatë të pa lakmueshme dhe populli nuk është i kënaqur me udhëheqjen e njerëzve në pushtet, dhe populli ka të drejt të thotë se, Kosova udhëheqët nga njerëz që nuk e kanë marrë bekimin e popullit, duke ardhë përmes votave të vjedhura, ashtu dhe pjesa tjetër ka ardhë në pushtet përmes votave ...

Dedë Preqi: Rugovizmi si koncept shkencor dhe historik

Të gjitha përpjekjet dhe lëvizjet e mbështetura mbi vlerat e demokracisë dhe lirisë njerëzore, si dhe përpjekjet për themelimin e shtetit dhe pavarësinë e Kosovës, të udhëhequra nga ideologu dr. Ibrahim Rugova, një definicion më i qartë quhet „Rugovizëm“.Rugovizmi si koncept shkencorë dhe historik i lëvizjes së shqiptarëve për ...

Dedë Preqi: ''Mërgimtarë me paterica''

Rruga e mërgimtarëve shqiptarë është shumë e hershme, duke llogaritur edhe ata të cilët e muarën këtë rrugë me dhunë.Shumica e shqiptarëve u detyruan herët të marrin rrugën e mërgimit, ku shumica e tyre u detyruan të ikin përshkak të ndjekjeve represive të okupatorit serb dhe të tjerët u detyruan përshkak kushteve të dobëta...

Dedë Preqi: Shenjti Vidovdan gabimisht e ka adresën në Gazimestan

Dikush do t’ua ketë zili për të mirë, gjithë atyre njerëzve që shkojnë në kishë apo xhami, sepse jeta e atyre konsiderohet e mbarësishme, apo e edukuar nën frymën fetare, së cilës i takon. Mandej, ata kanë raste për t’u pastruar nga mëkatët, e mëdha apo të vogla, mvarësishtë prej peshës së mëkatit...

Dedë Preqi: Të dënohen diktatorët

Për shqiptarët ky vit ka rëndësi të madhe, që shënon 100 vjetorin e formimit të shtetit shqiptar.Historia shqiptare brenda shpirtit të vet i ka fshehtësitë e veta të thella historike, të cilat i mbanë padurueshëm, deri kur ato mund të shpërthejnë si ndonjë vullkan i zjarrtë, sepse nuk mund ti durojë dhe mbajë as toka gjithmonë ato mistere...

Dedë Preqi: Mistere të shëmtuara që vërshojnë shoqërinë tonë

Dikush mund të thotë se, nuk është koha të shkruajsh, apo të mirresh me këto gjëra, por, janë ato të cilat, deshe apo nuk deshe, të tërheqin zvarrë pas vetës në botën e misterëve të tyre, dhe për njeriun normal i duhet forcë dhe energji për tu përballuar kundra pengesave të natyrës psiqike dhe fizike, që ...

Dedë Preqi: Narkomania paraqet hendekun më të rrezikshëm te rinia

Një fenomen i veqantë socio-patologjik dhe problem në shoqërinë e sotme bashkëkohore është narkomania. Shumica e njerëzve fenomenin e narkomanisë e kuptojnë vetëm materjen si produkt i rrezikshëm , duke mos hyrë në detaje të mëtutjeshme, mirëpo në mes nesh dhe rinisë tonë, nga kjo materje po prodhohet „atom-bomba e ftohtë“ ,por shumë më ...