Dedë Preqi: Osman Koka - ''Në ankthet e Goli Otokut''

Fatkeqësia e shqiptarëve dhe tragjedia e jetës së tyre shënohet në mënyra të dhimbshme dhe me përmbajtje të tmershme, që vetëm historia mundet t’ia numërojë dhe ruaj plagët e shpirtit dhe trupit të qenjës njerëzore.Askush nuk mund të imagjinoj lehtësimin që mund ta sjellë koha dhe ...

Dedë Preqi: Zef Prenka, aktivist dhe administrator

Dashuria ndaj atdheut  shfaqet në mënyra të ndryshme, të cilat duhet ti  kuptojmë se kanë një qëllim dhe tregojnë atdhedashurinë, të cilat simbolizohen me sakrificat e veta. Dhe kjo natyrë e sakrificës që duhej të shfaqët si një kuptimësi e botës normale dhe në kohën e duhur...

Preqi: Serbia shkaktoi krimin, kërkon dëm-shpërblimin

Plaku i kohës thoshte, keni kujdes prej qenjve të fqinjit serb, se ata të kafshojnë dhe të lënë fajtor!!!Është  shumë interesante dhe e përçudshme, se si është e mundur që Sërbia, t’i  kërkojë demshpërblim Kosovës, gjëja se është e dëmtuar nga NATO-ja, gjatë vitit 1999. Kjo nismë ka domëthënjën e kundërt...

Dedë Preqi: Kosova në udhëkryqin e demokracisë

Sa vështirë e kishte Kosova dhe populli i saj me ardhë deri te demokracia e vet, deri te shteti  ligjor dhe pushteti i saj,  pas shumë sakrificave të pa ndërprera dhe gjithë kuptimësia e këtyre të bëmave e peripetive të mëdha të popullit shqiptarë, së bashku  me ndihmën e pa kursyer të SHBA-ve, dhe ...

Dedë Preqi: Kosovës i mungon politika e mirëfilltë

Nuk do të përqendrohemi  për ti shpjeguar rrënjët e fenomenit të keqeverisjes së kaluar, me gjitha  ato të meta që kishte deri me tani, mund të radhitet në qeveritë më të pasuksesshme të vendit dhe rajonit, dhe gjatë kësaj radhe në formimin e qeverisë së re pas zgjedhjeve të qershorit...

Dedë Preqi: Dhuna ndaj shqiptarëve në Maqedoni

Kush është Maqedonia?  Një shtet që nuk ka emër, një shtet që bënë diferencimin e popujve brenda teritorit të vet, një shtet i përmasave monstruoze, i cili i vret bashkëatdhetarët e vet dhe shkel nëpër gjakun e tyre, një shtet që i shkel të drejtat njerëzore, posaqërisht të drejtat e ...

Dedë Preqi: ''Shën Vidi'' tubon kriminelët

Ndoshta ndonjë përgjegje e prerë në këtë rast nuk do të ishte e mundur, apo nuk do të kishte nevojë, kur dihet se njerëzit që i takojnë një besimi, natyrshëm edhe duhet përmbajtur rregullave fetare të atij besimi,  kryesisht nga ndjenjat e vetëdijës së formuar për të besuar, apo në të kundërtën...

Dedë Preqi: Ata që dje u kritikuan

Ndërtimi i Kuvendit të ri të Kosovës dhe miratimi i qeverisë, duhet të jetë  pikësynimi kryesor i shtetit pas këtyre zgjedhjeve dhe t’i jep fund krizës politike e institucionale, në mënyrë që populli i Kosovës, mos të pret vetëm  premtime , por ti shijoj dhe ti prek frytet e saj, të cilat ia ka premtuar partia...

Dedë Preqi: Me çfarë të krenohemi apo turpëroheni

Më çfarë të krenohemi sot, dhe me cilat të arritura t’a bindim popullin dhe brezin e ri të Kosovës, që t’i  tregojmë se si duhet të formohet shteti demokratik dhe si duhet të formohet ndërgjegja kombëtare. Apo, të vetmit shqiptarët atakohen  gjithnjë me vetëvetën, duke e keqinterpretuar idealin ...

Dedë Preqi: Quane si të doni...

(Nëse doni, quane terrorist, apo përson i kompletuar, gjegjësisht i pa kompletuar, në aeroplan kanë qenë 150 pasagjerë, kryesisht shqiptarë, në realicionin Zyrich-Prishtinë, kur një shqiptar me një shkrepsë dhe një shishe langu  në dorë u kërcnohet udhëtarëve „Allah egber, të gjithë do të ...

Dedë Preqi: Qeveria e keq-qeverisjes theu rekordin

Mund ta quajmë fatkeqësi për një qeveri, por jo fatkeqësi për një popull, sepse ëndërrat e këtij populli për të ardhmën e tij nuk mund të shuhen,  kur e ka para vetës një ushtri të tërë të RINISË. Prandaj, me shkarkimin e Kuvendit të Kosovës, po i vie fundi kësaj qeverisje, e cila nuk lë përshtypjen...

Dedë Preqi: FAK-u të bëhet ushtri

Ne e dimë se nuk ekziston diçka më e mirë që mund ta kompensojë tërë atë që ka vuajtur populli shqiptarë, përveq frymës së lirë  dhe lirisë së vërtetë njerëzore, e cila rrjedhi nga fryti  i shumë sakrificave dhe gjakut që u derdh dhe e lau këtë tokë me shekuj. Prandaj, koha në të cilën po ...

Dedë Preqi: 27 prilli i përgjakur

Edhe nëse mundohemi t‘a harrojmë të kaluarën e hidhur dhe tragjiditë e saj, të cilat i përjetoj populli shqiptarë i Kosovës, gjatë luftës së fundit të vitit 1998-99, është e pa mundur, kur i shikon gjitha ato  fotografi të dëshmorëve dhe martirëve të vrarë,  të vendosura kudo nëpër qendrat ...

Dedë Preqi: Ndëshkimi i kriminelëve në Kosovë

Karakteristikë  njerëzore është kur një shoqëri mund të jetojë vetëm duke shikuar ardhmërinë e saj, dhe ky është shpëtimi në momentet më të vështira të ekzistencës së tij. Për ne shqiptarët edhe pse ka shumë spekulime të larguara nga realiteti, vetëm historia mund të na ndihmojë...

Dedë Preqi: Nokë Sinishtaj, poeti i dhimbjes

Luftat e paepura shekullore për lirinë e këtij populli kundër pushtimit osman në Ballkan dhe më gjerë, nga i cili, viset malësore shqiptare nuk mundën të prekën aq lehtë, përkundrazi malazezët dhe serbët, u orvatën gjithherë që të dominojnë në këto vise, dhe malësorët shqiptarë...

Dedë Preqi: Pranverat e nxehta

Gjithherë pranverat janë të ngrohta, megjithatë bukuria e natyrës shkëlqen me pamjet dhe ngjyrat e veta.  Në këtë mënyrë edhe njerëzit janë në vlugun e  punës dhe optimizmit për jetën, ku sëcili në mënyrën e vet mundohet të ecën me kohën, apo ta kopensojë kohën e humbur. Përderisa njeriu është ...

Dedë Preqi: Ata që fyejnë figurat kombëtare...

Shfaqja e disa përsonave në skenën e skandaleve mediatike, që fyejnë dhe poshtërojnë figurat kombëtare, po tregojnë para popullit të vet dhe para botës, se këta njerëz lënë përshtypjen se nuk i takojnë llojit të vet kombëtarë, dhe me një fjalë ...

Dedë Preqi: Qeveria në skija

Populli i Kosovës, pas çlirimit të vendit dhe pas pavarësisë së vet, nuk e ka merituar një rrëmujë të tillë të gjendjes ekonomike e sociale, duke u ballafaquar për çdo ditë me probleme të jetës, të cilat e rëndojnë përtej mase jetën e tyre. Asnjë popull në botë nuk mund të...

Dedë Preqi: Vetëvrasja - dhembje e dyfishtë

Nuk është lehtë të ngritësh dorë ndaj vetëvetës, sikur që  ndodhin shumë raste nga të rinjët shqiptarë apo të tjerë, të cilët i shlyejnë pa mëshirë të gjitha borgjet ndaj jetës, duke iu kërcnuar vetëvetës më litar, apo në mënyra tjera me shkrepje armësh, të cilën vepër  nuk do ta quante askush  normale...

Dedë Preqi: Besimi dhe konvertimi ndër shqiptarë

Feja, apo religjioni nuk janë të rëndësishme vetëm si qështje besimi ndër popuj, por edhe si qështje kulturore e historike, e cila është e lidhur me të kaluarën dhe të tanishmën e një populli, gjegjësisht dhe me shqiptarët, si  populli më i vjetër në Ballkan, me kulturë dhe traditë të lashtë historike ...

Dedë Preqi: Evropa afron Serbinë

Për dikend ndoshta nuk është e rëndësishme fakti se,  pse shqiptarët nuk janë të barazuar më të drejta sikur të tjerët në Evropë, apo shqiptarët si shumicë në Kosovë, duhet të tregojnë vullnetin e tyre përmanent dhe përgjegjësi të lartë ndaj pakicave, posaqërisht ndaj serbëve të Kosovës...

Dedë Preqi: Hulumtimet e pakryera shkencore

Sot vërejmë forma të ndryshme shkencore dhe forma të ndryshme të zhvillimit shoqëror, duke iu falenderuar shkencës, e cila ka arritë shkallën e lartë të zhvillimit të vet në teknikë.Sidomos shekulli i ri tregon rrezulltate të mëdha...

Dedë Preqi: Serbia mëkatare

Jo, vetëm në gjuhën tonë, por në gjitha gjuhët e botës fjala m a rr ë v e sh j e, është e kuptueshme dhe e përshtatshme, e cila përbëhët prej dy fjalëve: marr-veshje, që zbërthehët përmes fjalës marrje e kuptimit, apo mirëkuptimi i një komunikimi në mes dy, apo më shumë palëve që ...

Dedë Preqi: Atdhetarizmi i një prifti

Nëse nuk je atdhetar, nuk je as  fetar i mirë, apo nuk je fetar i mirë, nëse nuk je atdhetarë i denjë, kështu do të filloja portretin e priftit dhe atdhetarit don Gjergj Berisha, i cili gjatë luftës 1999, u doli para ushtrisë...

Dedë Preqi: Marrëveshja e Brukselit, ç'solli?

Është e natyrës politike, ekonomike dhe paqësore, që Prishtina dhe Beogradi, si dy kryeqytete të dy shtetëve të pavarura, të takohen përmes dialogut dhe marrëveshjeve diplomatike siq është rasti i Brukselit, që synojnë përmirësimin e marrëdhënieve dhe bashkëpunimin në mes këtyre ...

Dedë Preqi: 28, apo 29 Nëntori...

28, apo 29 Nëntori, që të dyja janë data, apo numra kalendarik, në bazë të të cilave shënohet një ngjarje historike, apo një kthesë e jetës dhe kuptimit të saj dhe një populli. Sëcili popull i ka ngjarjet e veta të veqanta, e ka gjuhën e vet, kulturën, historinë dhe veqoritë ...

Dedë Preqi: Një komb, një Jashar e Kastriot

Nuk mund të mohohet fakti se nocioni „kombësi“, përfshinë shqiptarët e Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë, Qamërisë dhe Luginës së Preshevës, të cilët janë i njëjti popull, dhe kanë gjuhë të njëjtë, kulturë dhe histori të njëjtë. Shqiptarët sot ...

Dedë Preqi: Mos më thuaj motër, nuk të besoj

Nëse dikush do të na quajnë njerëz të etshëm, të uritur apo të pa ngopur, është e vërtetë, sepse etja e jonë ka qenë e gjatë dhe me shekuj, jo si etje fiziologjike, por etje biologjike, që e ka domëthënjën e  etjes për liri, ndërsa të urritur kemi qenë gjithmonë, sepse armiqtë na kanë okupuar dhe na kanë ndarë si popull pothuaj i veqantë ...

Dedë Preqi: Dje vëllazërim-bashkim me Sllobodanin, sot vëlla me Erdoganin

Dje, vëllezërim-bashkim me Sllobodanin, sot vëlla me Erdoganin, nuk ka mbetë tjetër, vetëm t’a  bëjmë vëllaçko edhe „shejtanin“. Përveq gjithë atij primitiviteti dhe shtypjes totalitare dhe formave gjenocidiale nga pushtuesit otoman-turk dhe atij serbo-sllav ...

Dedë Preqi: Bariu lajkatar sjellë ujkun

Vizita e kryeministrit të Serbisë Ivica Daçiq, në Graqanicë të Kosovës, nuk ishte e  rastit dhe as nuk kishte karakter religjioz, të cilën e arsyetoj kryeministri i Kosovës, por kjo vizitë ishte e  njejtë sikur të tjerat, sikur edhe ajo ...

Dedë Preqi: Një nyje e çeliktë shekullore e kombit

Mark Krasniqi lindi në fshatin Gllaviqicë (Shëngjon) afër Pejës, me 19 tetor 1920, kreu filloren në fshatin e lindjes dhe gjimnazin në Prizeren, ka studiuar Letërsinë në Universitetin e Padovës dhe ka studiuar Gjeografinë dhe ...

Dedë Preqi: Diaspora nuk mund të nënçmohet

Numri i mërgimtarëve shqiptarë është shumë i madh dhe gjendja faktike e numrit të tyre, që jetojnë jashtë Kosovës, është e pa qartë, sepse në zyrat e qeverisë së migracionit kosovarë mungojnë të dhënat e sakta, edhe ...

Dedë Preqi: Dasmat shqiptare në Zvicër

Muaj  korrik , ishte koha e nxehtë e pushimeve verore, që  mërgimtarët presin me pa durim këto pushime për t’u çmallur sa do pak në atdheun e tyre.  Është edhe koha e tingujve të dasmave, që të kënaqet shpirti me këngë ...

Dedë Preqi: Cilët genjeshtarë të besojmë

Këto zgjedhje janë shumë të pritura , mos të thëmi se do të ketë edhe befasira për popullin tonë,  i cili pret,  që me 3 nëntor të bëhën  ndryshime të reja në qeverisjen lokale në mbarë Kosovën, ku do të merr pjesë për herë të ...

Dedë Preqi: Zhgënjim i dyfishtë nga qeveria

Sëcila etapë e kaluar historike që flitet për shqiptarët është e dhimbshme, por fatkeqësisht ato nuk duhet të përseriten, nëse  te shqiptarët ka filluar një epokë e re, epoka çlirimtare, e cila duhet të triufojë dhe të dallohet ...

Dedë Preqi: Rinia e Kosovës dhe e kohës

Disa tetaje nga madhështia e rinisë kosovare, e cila do të radhitej ndër të parat në rajon dhe Evropë, si rini e shëndoshë në pikëpamje fizike e intelektuale, e cila duke filluar nga mosha 18-25 vjeqare, jep rrezulltate të mjaftueshme të konsiderohet si rinia...

Dedë Preqi: Pak ngapak-kapak?

Përpjekja e shtetit të Kosovës, për të arritë pothuaj një  marrëveshje të  paqës me Serbinë, mund të quhet e dyshimtë, sepse gjeneratorët e këtij shteti më shumë janë zhurmagjinj të politikave trashëguese, se sa kanë qëllime të stabilitetit në rajon ...

Dedë Preqi: Zgjedhjet pa logo janë shterpa

Përditë në Kosovë kemi skena të dhimbshme, përshkak të gjendjes së mjerë ekonomike, ku njerëzit për të mbijetuar kërkojnë ndonjë vend tjetër, duke u larguar nga vendi i vet, të cilët në pamundësi të lëvizjes së lirë, duhet ti kalojnë kufinjtë edhe  ...

Dedë Preqi: Barrikadat në Veri

Sëcili mendon se në këtë botë është „dikushi“, pa e kuptuar mirë vlerën e brendshme dhe të jashtme të vetëvetës, që e meriton të trajtohet nga të tjerët si „skushi“. Duke e filluar me këtë thënje filozofike,  a ekziston  ndonjë teori adekuate që të ndikojë ...

Dedë Preqi: Ikja e shpejtë e Lulit në amshim

Njeriu është pjesë e kohës së një kohe, edhe populli është pjesë e një populli, një pjesë e dhëmbjes të një dhëmbje, një pjesë pikëllimi të një pikëllimi, dhe një pjesë rruge të një rruge, që fillon edhe me zanafillën tonë, duke lënë vetëm gjurmë gjatë  jetës dhe  pas vdekjes...