Dedë Preqi: Intervistë me këngtarin Tush Gjakova

Edhe vaji edhe gëzimi janë pjesë të jetës, pa të cilat jeta nuk do të kishte kuptim, por sot, nuk është më ai vaji kur largoheshin  mërgimtarët prej familjes dhe prej atdheut, ndryshe duket gëzimi kur ai sot vijnë në trojet e veta, prandaj,  të gjitha këto peripeti këngëtari  ...

Dedë Preqi: Liberalizimi ndihmon zbutjen e krizave

Edhe pse ky proces po bëhët me vonesë, duhet ta përshëndesim raportin e fundit të Këshillit Europian, për liberalizimin e vizava për qytetarët e Kosovës, duke i mbetë borxh Kosova, që ti përmbush edhe disa kritere, për të marrë rekomandimin e fundit,  të cilin qytetarët e ...

Dedë Preqi: Vajza e llastuar

Sa herë shkruhet diçka për mërgimtarët nuk është e tepërt, sepse ata janë pjesë e çmuashme e medaljes së punës dhe lirisë e pavarësisë së Kosovës. Dikur shumë herët ishin kohë të vështira, kur ëndërronim të jemi të lirë në vendin tonë,  duhej të iknim  gjëkundi ndoshta edhe ...

Dedë Preqi: Ura me derë

Mitrovica e Kosovës, dikur quhej edhe Mitrovica e Titos, do të thotë se edhe Tito në kohën e vet ia kishte vënë syrin këtij trolli dardan  dhe kishin simpati ndaj tij, apo ndoshta e kanë amanet prej shofenistave të tyre të parë dhe deri  te ata millosheviqian, që në vend...

Dedë Preqi: Lënda fetare në shkolla

Feja është ushqim shpirtëror të cilën duhet ta marrim me doza të konsiderueshme dhe aq sa kemi nevojë për të. Çështja e kuptimit të fesë është e tillë që nuk mund ti shmangët asnjëri, e cila përherë vjenë në pyetje në praninë tonë si drejtpërdrejt, ose indirekt. Si e tillë nuk mund të jetë si product ...

Preqi: Zgjedhjet e parakohshme të domosdoshme

Kosova  ka shumë vërejtje dhe mangësi në sferat politike dhe ekonomike,  të cilat vërejtje pasojnë edhe nga ana e ndërkombtarëve, por më rëndësi është populli i Kosovës, si pjesë  organike brenda shtetit të vet, i cili vuan akoma për një mirëqenje më të mire...

Dedë Preqi: Presidenti i zorit

Nuk jemi mësuar të shohim  një përgaditje të tillë, apo një solemnitet madhështor me rastin e inaugurimit të  presidentit  të  vendit, por e mbajmë në mend se, me rastin e zgjedhjes së presidentit të parë të Kosovës, z.Ibrahim Rugova, pregaditjet ishin të thjeshta, por i gjithë ...

Dedë Preqi: Aleksandër, Kosovën po e sheh në ëndërr!

Vizita e kryeministrit të Serbisë e Aleksandër Vuqiq në Kosovë, nuk është vizitë normale dhe as zyrtare, edhe nëse këtë   e pohon, apo mohon Ministria e Jashtme e Kosovës, sepse vetë fakti tregon se një vizitë e tillë  është jashtë normave dhe protokollit të një shteti . Këtë...

Dedë Preqi: Haga amniston kriminelët serbë

Gjykata e Hagës  për krime të luftës, duket se tani po dëshmon në mënyrë të kundërt prioritetin e vet dhe verdiktin për një Gjykatë të pa anshme, kur merr vendime të tilla ndaj krimeinelëve serb, të cilët janë të akuzuar dhe kanë plot dëshmi me veprimet dhe nxitjen e ...

Dedë Preqi: Europa po na afron, apo bojkoton

Europa po zgjerohet dhe po bashkohet si një kontinent i lirë e demokratik, duke e lënë  vetëm Kosovën të izoluar, të cilën në njërën anë bëhët se e afron, kurse në tjetren anë ia ngushton rrethin dhe lëvizjen e lirë të qytetarëve të saj, duke e izoluar brenda kufinjëve...

Dedë Preqi: Ethet e presidentit

Ethet janë dy llojesh që ndikojnë te njerëzit, ato si sëmundje infektuese, të cilat në trajtimin e tyre mund të shërohen ndonjëherë dhe ato si sëmundje politike, të cilat nuk shërohen lehtë. Kjo nuk duhet të ngatërrohet me vlerat e presidentit Ibrahim Rugova, mirëpo ...

Dedë Preqi: Pranverë e nxehtë në Kosovë

Megjithatë pranvera erdhi, edhe presidenti i ri i Kosovës me plot dhurata të premtuara arriti në këtë fillim pranvere. Njerëzit e këtij vendi këto ditë nxorën  gjithë arsenalin dhe energjitë e veta politike, dikush kundër, e dikush pro kësaj zgjedhje të kandidatit, tani më ...

Dedë Preqi: Mos më turpëro populli im!

Në sheshin e kryeqytetit  tonë gjindet shtatorja e heroit kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbe. Nuk është me rëndësi cilës  parti i takon, por është vëlla i yni, i cili na dha nderin dhe krenarinë kombëtare. Aty në qendër të sheshit,  bashk me vraçin e tij, qëndron para nesh ...

Dedë Preqi: Zgjedhja e Presidentit

Pas vdekjes të Presidentit Rugova, gradimi i kësaj pozite  në Kosovë, e ka humbur rrolin e vet presedenticial, përderisa pas këtij vigani dhe vizionari të madh të kombit, sëcili nga pasardhësit e dr.Rugovës, u zgjodhën me përjetime të ftohta...

Dedë Preqi: Më mirë festë se protestë!

17 Shkurti, për Kosovën dhe banorët e saj, është dita më historike dhe më sublime e një populli, i cili më shekuj luftoj dhe sakrifikoj për këtë bazament shtetëror. Qëllimi i  këtyre fjalëve  është gjetja e kuptimit të plotë të jetës dhe gjendjes së këtij populli, kur para disa dekada e ...

Dedë Preqi: Çdo shoqëri dështon...

Mosmarrëveshja në mes pozitës dhe opozitës kosovare, duhet të theksojmë se konfliktet në mes këtyre dy taborrëve politike gjithherë dhe gjithkund ekzistojnë, por në Kosovë, shkaqet janë të ndryshme dhe të dhembshme, dhe pikërisht për këtë shkak, ky virus , që e ka ...

Preqi: Kosovës i duhet një President pa precedent

Kosova më herët nuk ka pasë kurrë në historinë e vet President, mirëpo kur Kosova u çlirue nga okupatori i fundit serb dhe shkrepi fitoren e merituar, presidenti i parë i Kosovës, dhe president historik  ishte dr.Ibrahim Rugova. Presidenti Rugova ishte jo vetëm president...

Dedë Preqi: Kosova peng i mesazhit të vet

Është e qartë se popullata e Kosovës, ka arsye të shqetësohet, sepse mungesa  e përspektivës dhe e kushteve e ka prekur thellë në ndërgjegje dhe shpirt, të cilën nuk e ka merituar dhe nuk e ka pritë në këtë mënyrë, por e ka ëndërruar ndryshe. Nga gjitha këto përjetime ...

Dedë Preqi: Dramat politike

Shfaqja e veprimeve, sjelljeve dhe metodave të opozitës kosovare në Parlament, pothuaj se janë bërë bajate dhe munotone, duke gjuajtur veze nëpër koka  dhe fytyrat e njerëzve të qeverisë, të cilëve në këtë mënyrë nuk ua prek sedren, kur ajo u mungon, poashtu dhe gazi ...

Dedë Preqi: A janë pelegrinët kriminelë?

Pelegrinet i quajmë gjithherë si njerëz të përmbajtur dhe të devotshëm, të cilët i përkushtohen shenjtërve, apo pejgamerëve të vet, si edhe vendeve me ndikim fetar, të cilët me urtësi dhe përvujtëni i shfrytëzojnë këto relacione dhe kritere fetare...

Dedë Preqi: Djalli në bark

Gjatë gjithë shekujve  me radhë mbi trojet shqiptare u vërsulën, sunduan dhe kaluan perandori të ndryshme, ato kanë lënë pasoja dhe gjurma nëpër kohë, por populli shqiptarë arriti të shpëtojë zhdukjes fizike dhe asimilimit, duke ruajtur gjuhën, kulturën, traditën dhe ...

Dedë Preqi: Fëmijët e nëpërkëmbur

Është e pa pranueshme që fëmijët të nëpërkëmbën  edhe më keq kur ata  rriten dhe vriten nëpër luftëra të ndryshme, ndërsa nënat dhe familjarët vajtojnë për tragjeditë dhe fatin e tyre. Ne lodhëmi duke mbajtë konferenca, opinione  dhe ligjerata të thata, nëse shoqëria  nuk ndërmerr hapa të vërtetë për t’ua kthyer ëndërrën dhe ...

Dedë Preqi: Ku do i lëmë të mbrapshtat

Jemi nga fundi i vitit, prandaj si do ta quajmë këtë vit që po shkon, me lajthitje e humbje kohe, apo nuk mund  ta quajmë ndryshe,  se një vit i mbrapësht për qeverinë e Kosovës. Edhe pse është kundër dëshirës së sëcilit qytetarë të Kosovës, ta quajmë këtë vit të pa ...

Dedë Preqi: Kërpeshi nëpër këmbë

I njëjti fat po e përcjell Kosovën, nëse edhe vitin  e ardhshëm kosovarët mund të mbetën të izoluar, kjo i përngjanë një lojë të stërgjatur, e cila shton dilema sikur kosovarët janë të pa përshtatshëm për Europën,  edhe pse ministri i jashtëm i Kosovës, në ...

Dedë Preqi: Virus i rrezikshëm politik

Pothuajse të gjithë analistat  politik të vendit e kanë konstatuar dhe kanë dhënë  vërejtjet e veta, duke konstatuar se kjo qeveri  vuan nga  një sëmuarje e rëndë e ashtuquajtur“pushtet“. Dyshimet përkitazi me shkakëtarët janë të qarta, por karshi tyre i prerë ishte mendimi  dhe ...

Dedë Preqi: Mark Avdyli-Ndreja, shkreptimë e lirisë

Mark Avdyli-Ndreja, ishte një ushtar i përbetuar i atdheut, i paisur me ideale atdhetare, në emër të të cilit lufton, pikërisht deri atëherë kur kthehet edhe fitimtar.  Mark Avdyli, dikush e quan edhe Malësori i flamurit, i cili mesazh i vjen nga luftëtari i lirisë dhe dashuria që...

Poezi nga Dedë Preqi

Po mundohem diçka të thëmLiria e jote Kosovë po më brenë,Gjithë ajo që flinte në shpirtin tëndPo jehon brengë e lot mbi shkëmb. Zogjtë e njomë thurin ëndërrat e tyreMbi trupin tënd të lashtë të Dardanis...

Dedë Preqi: Mirë se vjen zotni Kerry

Është për t’u  theksuar se mikpritja shqiptare është një ndër traditat më të mira që ka një popull, këto tipare edhe shkenctarët dhe eksploruesit e kombeve tjera i vlerësojnë  këto karakteristika të mirëfillta njerëzore. Është e rëndësishme vlera e këtij nocion nderi...

Dedë Preqi: Kafshatë që s'kapërdihet lehtë

Kjo krizë politike dhe ekonomike nëpër  të cilën po kalon Kosova, nuk e meriton shteti dhe populli i këtij vendi,  që do jetë një kafshatë e nxehtë, që nuk mund të kapërdihet lehtë. Si ndjehen sot qytetarët e Kosovës, të cilët nuk kanë punë dhe as të ardhura nga ndonjë burim ...

Dedë Preqi: Mëkatet e pafalshme

Nuk jemi duke ditur si ti lutemi zotit, dikush po i lutet mbrapsht për ta ndihmuar atë, duke menduar se lutja e tij do të plotësohet në këtë mënyrë, për ta shkatërruar tjetrin pa mëshirë, apo  pjellën e vet njerëzore. Zhgënjimi  që i pret  njerëzit e tillë, është vet eksperienca ...

Dedë Preqi: Pushtet që kallzon vet!

Vërtetë duket diçka e pa imagjinuar në shoqërinë demokratike të Kosovës. Sa bëmë shtetin  dhe filluam ti hapim sytë, po përjetojmë një politikë që po e shëmton demokracinë e këtij vendi. Pikërisht përmes kësaj politike arrijmë te politika ...

Dedë Preqi: Arrestimi i Donikës, dështim i pushtetit

Çfarë kohe interesante, dua apo sdua, ajo të tërheq zvarrë pas vetës, e mbushur me botën e mistereve të pa imagjinushme. Kjo, koha jonë, që ka shaluar kuajt e saj shekullor, për të arritë këtu ku jemi, e ne jetojmë akoma nën hijen e imponimëve, të dështuar gjithmonë...

Dedë Preqi: Z. Kryeministër, populli ka vlerë!

Atmosferën e Parlamentit të Kosovës, nuk mund ta quajmë një plasaritje, sepse defektin sa do të vogël, apo të madh mundemi vet ta riparojmë, sidomos kur provojmë të bëjmë përputhjen harmonike, kur provojmë të barazojmë, të shënojmë dy jehonat kundërshtuese...

Dedë Preqi: Terrorizmi një çmendje e njerëzimit

Përveç deformimit, që është rezulltat i lirimit të papritur shpirtëror, ekzistojnë edhe disa eksperienca tjera që e kërcnon dhe dëmton karakterin e njeriut, e ndër të gjitha është ajo religjioze, e cila hynë në formën e shpirtit si djallëzor, e  del edhe më djallë se djalli me ...

Dedë Preqi: Morri i shtetit dhe morrat e pushtetit

Kosova është aq e lashtë, sa i ka rrënjët  edhe vet Dardania antike, por për nga përbërja shtetërore Kosova  është një trung i ri dhe e njomë, që nuk duron morr as gozhdë mbi kokë. Kjo zonjë e rëndë dhe e bukur u bë pre e shumë dushmanëve dhe barbarëve të kohës, që...

Dedë Preqi: Serbia vuqiste vuan nga sëmundja raciste

Kosova këtë herë nuk arriti të bëhët pjesë e UNESCO, si organizatë e Kombeve të Bashkuara. Pas kësaj pasqyre të dështimin të Kosovës në këtë organizatë ndërkombëtare, përveq  iniciativës së shtetit të Serbisë që loboi  fuqishëm me të gjitha  vendet anëtare kundër ...

Dedë Preqi: Pozitë dhe Opozitë na keni gërditë

Sa ishim të etur e të uritur me shekuj për një copë liri dhe demokraci, që ta gëzojmë të drejtën tonë për ti bërë Institucionet tona, Kushtetutën  dhe pavarësinë e këtij vendi . Atë e fituam pas shekujve, por jo lehtë,  në saje të gjakut të bijave dhe bijve tanë, së bashku ...

Dedë Preqi: Simbol sherri që nuk bashkon kurrë!

Një ngjarje e tillë e nxitë një insistim të herë pas hershëm dhe një vizion që sinjalizon  gjendje jo shpresëdhënëse për  ta shëruar  një plagë të rëndë, që lëngon më shumë se një shekull në mes dy popujve fqinjë, të cilët jetuan së bashku, por nuk kaluan vizionin e qartë...

Dedë Preqi: Blloku i bllokimit apo i zgjidhjes

Duke përfshirë tërë këtë rrëmujë në Kuvendin e Kosovës, rrëfimet e popullatës nuk ndalen, të cilët kanë të drejtë të pyesin,  se çka po bëhët me këtë teatër, apo lojra kuvendare, të cilat e kanë kaluar limitin dhe ligjitimitetin e një Kuvendi në kushte normale...

Dedë Preqi: Pushtetarët e brishtë

Për çdo ditë populli pret  nga ju, sepse u bëtë pushtetarë me votën e vetë popullit, për të zgjidhë problemet dhe hallët e tyre, prandaj populli nuk mund  t’u nënshtrohet tekëve të juaja politike dhe grupeve që kanë koncepte me përshtypjen se populli  duhet të bëhët ...