Dedë Preqi: A janë pelegrinët kriminelë?

Pelegrinet i quajmë gjithherë si njerëz të përmbajtur dhe të devotshëm, të cilët i përkushtohen shenjtërve, apo pejgamerëve të vet, si edhe vendeve me ndikim fetar, të cilët me urtësi dhe përvujtëni i shfrytëzojnë këto relacione dhe kritere fetare...

Dedë Preqi: Djalli në bark

Gjatë gjithë shekujve  me radhë mbi trojet shqiptare u vërsulën, sunduan dhe kaluan perandori të ndryshme, ato kanë lënë pasoja dhe gjurma nëpër kohë, por populli shqiptarë arriti të shpëtojë zhdukjes fizike dhe asimilimit, duke ruajtur gjuhën, kulturën, traditën dhe ...

Dedë Preqi: Fëmijët e nëpërkëmbur

Është e pa pranueshme që fëmijët të nëpërkëmbën  edhe më keq kur ata  rriten dhe vriten nëpër luftëra të ndryshme, ndërsa nënat dhe familjarët vajtojnë për tragjeditë dhe fatin e tyre. Ne lodhëmi duke mbajtë konferenca, opinione  dhe ligjerata të thata, nëse shoqëria  nuk ndërmerr hapa të vërtetë për t’ua kthyer ëndërrën dhe ...

Dedë Preqi: Ku do i lëmë të mbrapshtat

Jemi nga fundi i vitit, prandaj si do ta quajmë këtë vit që po shkon, me lajthitje e humbje kohe, apo nuk mund  ta quajmë ndryshe,  se një vit i mbrapësht për qeverinë e Kosovës. Edhe pse është kundër dëshirës së sëcilit qytetarë të Kosovës, ta quajmë këtë vit të pa ...

Dedë Preqi: Kërpeshi nëpër këmbë

I njëjti fat po e përcjell Kosovën, nëse edhe vitin  e ardhshëm kosovarët mund të mbetën të izoluar, kjo i përngjanë një lojë të stërgjatur, e cila shton dilema sikur kosovarët janë të pa përshtatshëm për Europën,  edhe pse ministri i jashtëm i Kosovës, në ...

Dedë Preqi: Virus i rrezikshëm politik

Pothuajse të gjithë analistat  politik të vendit e kanë konstatuar dhe kanë dhënë  vërejtjet e veta, duke konstatuar se kjo qeveri  vuan nga  një sëmuarje e rëndë e ashtuquajtur“pushtet“. Dyshimet përkitazi me shkakëtarët janë të qarta, por karshi tyre i prerë ishte mendimi  dhe ...

Dedë Preqi: Mark Avdyli-Ndreja, shkreptimë e lirisë

Mark Avdyli-Ndreja, ishte një ushtar i përbetuar i atdheut, i paisur me ideale atdhetare, në emër të të cilit lufton, pikërisht deri atëherë kur kthehet edhe fitimtar.  Mark Avdyli, dikush e quan edhe Malësori i flamurit, i cili mesazh i vjen nga luftëtari i lirisë dhe dashuria që...

Poezi nga Dedë Preqi

Po mundohem diçka të thëmLiria e jote Kosovë po më brenë,Gjithë ajo që flinte në shpirtin tëndPo jehon brengë e lot mbi shkëmb. Zogjtë e njomë thurin ëndërrat e tyreMbi trupin tënd të lashtë të Dardanis...

Dedë Preqi: Mirë se vjen zotni Kerry

Është për t’u  theksuar se mikpritja shqiptare është një ndër traditat më të mira që ka një popull, këto tipare edhe shkenctarët dhe eksploruesit e kombeve tjera i vlerësojnë  këto karakteristika të mirëfillta njerëzore. Është e rëndësishme vlera e këtij nocion nderi...

Dedë Preqi: Kafshatë që s'kapërdihet lehtë

Kjo krizë politike dhe ekonomike nëpër  të cilën po kalon Kosova, nuk e meriton shteti dhe populli i këtij vendi,  që do jetë një kafshatë e nxehtë, që nuk mund të kapërdihet lehtë. Si ndjehen sot qytetarët e Kosovës, të cilët nuk kanë punë dhe as të ardhura nga ndonjë burim ...

Dedë Preqi: Mëkatet e pafalshme

Nuk jemi duke ditur si ti lutemi zotit, dikush po i lutet mbrapsht për ta ndihmuar atë, duke menduar se lutja e tij do të plotësohet në këtë mënyrë, për ta shkatërruar tjetrin pa mëshirë, apo  pjellën e vet njerëzore. Zhgënjimi  që i pret  njerëzit e tillë, është vet eksperienca ...

Dedë Preqi: Pushtet që kallzon vet!

Vërtetë duket diçka e pa imagjinuar në shoqërinë demokratike të Kosovës. Sa bëmë shtetin  dhe filluam ti hapim sytë, po përjetojmë një politikë që po e shëmton demokracinë e këtij vendi. Pikërisht përmes kësaj politike arrijmë te politika ...

Dedë Preqi: Arrestimi i Donikës, dështim i pushtetit

Çfarë kohe interesante, dua apo sdua, ajo të tërheq zvarrë pas vetës, e mbushur me botën e mistereve të pa imagjinushme. Kjo, koha jonë, që ka shaluar kuajt e saj shekullor, për të arritë këtu ku jemi, e ne jetojmë akoma nën hijen e imponimëve, të dështuar gjithmonë...

Dedë Preqi: Z. Kryeministër, populli ka vlerë!

Atmosferën e Parlamentit të Kosovës, nuk mund ta quajmë një plasaritje, sepse defektin sa do të vogël, apo të madh mundemi vet ta riparojmë, sidomos kur provojmë të bëjmë përputhjen harmonike, kur provojmë të barazojmë, të shënojmë dy jehonat kundërshtuese...

Dedë Preqi: Terrorizmi një çmendje e njerëzimit

Përveç deformimit, që është rezulltat i lirimit të papritur shpirtëror, ekzistojnë edhe disa eksperienca tjera që e kërcnon dhe dëmton karakterin e njeriut, e ndër të gjitha është ajo religjioze, e cila hynë në formën e shpirtit si djallëzor, e  del edhe më djallë se djalli me ...

Dedë Preqi: Morri i shtetit dhe morrat e pushtetit

Kosova është aq e lashtë, sa i ka rrënjët  edhe vet Dardania antike, por për nga përbërja shtetërore Kosova  është një trung i ri dhe e njomë, që nuk duron morr as gozhdë mbi kokë. Kjo zonjë e rëndë dhe e bukur u bë pre e shumë dushmanëve dhe barbarëve të kohës, që...

Dedë Preqi: Serbia vuqiste vuan nga sëmundja raciste

Kosova këtë herë nuk arriti të bëhët pjesë e UNESCO, si organizatë e Kombeve të Bashkuara. Pas kësaj pasqyre të dështimin të Kosovës në këtë organizatë ndërkombëtare, përveq  iniciativës së shtetit të Serbisë që loboi  fuqishëm me të gjitha  vendet anëtare kundër ...

Dedë Preqi: Pozitë dhe Opozitë na keni gërditë

Sa ishim të etur e të uritur me shekuj për një copë liri dhe demokraci, që ta gëzojmë të drejtën tonë për ti bërë Institucionet tona, Kushtetutën  dhe pavarësinë e këtij vendi . Atë e fituam pas shekujve, por jo lehtë,  në saje të gjakut të bijave dhe bijve tanë, së bashku ...

Dedë Preqi: Simbol sherri që nuk bashkon kurrë!

Një ngjarje e tillë e nxitë një insistim të herë pas hershëm dhe një vizion që sinjalizon  gjendje jo shpresëdhënëse për  ta shëruar  një plagë të rëndë, që lëngon më shumë se një shekull në mes dy popujve fqinjë, të cilët jetuan së bashku, por nuk kaluan vizionin e qartë...

Dedë Preqi: Blloku i bllokimit apo i zgjidhjes

Duke përfshirë tërë këtë rrëmujë në Kuvendin e Kosovës, rrëfimet e popullatës nuk ndalen, të cilët kanë të drejtë të pyesin,  se çka po bëhët me këtë teatër, apo lojra kuvendare, të cilat e kanë kaluar limitin dhe ligjitimitetin e një Kuvendi në kushte normale...

Dedë Preqi: Pushtetarët e brishtë

Për çdo ditë populli pret  nga ju, sepse u bëtë pushtetarë me votën e vetë popullit, për të zgjidhë problemet dhe hallët e tyre, prandaj populli nuk mund  t’u nënshtrohet tekëve të juaja politike dhe grupeve që kanë koncepte me përshtypjen se populli  duhet të bëhët ...

Dedë Preqi: Fluturon apo nuk fluturon veza?

Sa herë që loznim lojën fluturon, fluturon, gjithëherë e shfrytëzonim edhe objektin që nuk fluturonte në realitet, që motivet në këtë rast nuk vijnë nga një aspekt i drejtë shoqëror, por këto janë shprehje të demokracisë  dhe e asaj që del nga ana e shpirtit të lodhur, që bëhët ...

Dedë Preqi: Ç'thotë halla nga Sangalla

Rastësisht, edhe halla e muar rrugën e mërgimit,  jo për të ikur nga atdheu i vet për ndonjë telashe, por për të jetuar më mirë me familjen e saj të ngushtë, e cila kishte mbetë e vetme në shtëpi. Kush të kujdesët për të, edhe pse ajo i kishte gjashtë djem e tri vajza, të gjithë kishin krijuar familje...

Dedë Preqi: Magjitë e Serbisë - Kosova prapa historisë

A nuk janë bindëse të gjitha ato dëshmi dhe materiale, që faktikojnë realitetin  dhe situatën e popullatës së Kosovës si dhe të kaluarën e saj, që nuk ka gjë më ç’njerëzore se ti mbulojmë faktet, dëshmitë dhe realitetin e përjetimit të këtij populli, i cili akoma e përjeton një padrejtësi...

Dedë Preqi: Me çka të mburret një qeveri...

A do kemi arsytime që të besojmë në marrëveshjet në mes Kosovës dhe Serbisë, kur minstri i punëve të jashtme të Serbisë, Ivica Daçiç, u këcënohet shqiptarëve të Luginës së Preshevës, Bujanovcit dhe Medvexhës, se nuk u lejohet të formojnë Asosacionin e Komunave Shqiptare, ndërsa për serbët ...

Dedë Preqi: Kush Kosovën e bën ferr

Në cilin shekull jetojmë, në atë të gurit, apo të bungut, në kohën e qarrit, apo të shqiptarit, tri të parët e kan kaluar kohën e vet, ndërsa ky i fundit po e vërteton se nuk ka shkuar shumë largë. Pse Kosova dhe qytetarët e saj ballafaqohen me mungesën e energjisë elektrike, apo gjitha këto janë lojra ...

Dedë Preqi: Të pa gjeturit, çështje e pa gjetur

Të mendohet fare mirë se janë të rënda ndjenjat e dhimbjet njerëzore, gjegjësisht edhe ato të popullatës shqiptare të Kosovës, për të pagjeturit e familjarëve të tyre nga lufta e fundit, të cilët i vrau e i masakroi regjimi serb në trojet e veta, të cilët dhe i zhdukën dhe sot e kësaj dite nuk janë gjetur...

Dedë Preqi: I huaj në mërgim, jo në atdheun tim

Athua për shkak se e ndjejnë vetën të lodhur, të molisur dhe të zhgënjyer, sa që tanimë nuk do ti mjaftonin fuqitë e tyre të shterrura, për ti dhënë edhe një kritikë, apo vërejtje të merituar atdhetarëve të vet. Dashuria aq e fuqishme që përjetohet për atdheun dhe të afërmit nuk mund të...

Dedë Preqi: Shteti pa perspektivë dhe drejtësi

Demokracia në Kosovë e filloi evulucionin e vet shumë herët, por gjithherë me  derdhje gjaku e ngjarje të tmershme, të përjetuara nga populli shqiptarë. Kur fillojmë këtë koment, duhet të theksojmë se linja e kësaj rruge del në sipërfaqe disi e dhimbshme, kur në Kosovë, edhe pse në vitin ...

Dedë Preqi: Soditje rreth librit të Adem Zaplluzhës

Duke shtegëtuar nëpër kopështin e librave të poetit Adem Zaplluzha, me dashje shfletuam librin e radhës 128 me poezi të quajtur „ Rrugës qante një stërqok“. Sëcili lexues do të pyeste,  nga janë të gjitha këto vepra të dendura, apo ku i merr autori motivet dhe vullnetin ...

Dedë Preqi: Sa i rëndësishëm je...

Njeriu mendon se është i rëndësishëm në jetën e vet, jo për t’ia bërë qejfin vetës, por njeriu është mjeshtri i kësaj bote (pas atij që e ka  krijuar),  i cili me mendjen dhe duart e veta, arriti të ndërtojë çdo gjë në këtë botë, gjithë atë që ka nevojë njeriu për jetën e vet dhe pastaj, atë ta shkatërrojë shumë...

Dedë Preqi: Femra guximtare dhe më parlamentare

Jo, për të ekzagjëruar rrolin e femres, por për të vuar në fokus funksionin e saj të rëndësishëm në jetën shoqërore dhe politike të femres në Kosovë. Promotoret që funksionojnë në mënyrë aktive në Parlamentin e Kosovës, dhe në përqëndrimin e situatës dhe problemëve të popllatës në  vend...

Dedë Preqi: Mjerimi, prodhim i vendit tim

Fatkeqësi e madhe për atë popull,  i cili kur manëfund ditët e ëndërrës së tij erdhën, dhe ngecët mbrapa për të bërë ndryshime, nga ato të cilat i kishte pritur, nga ato të cilat i kishte ëndërruar me vite! Mjerimi nuk e krijon njeriun, por njeriu e prodhon atë, i cili i vërbon njerëzit dhe synimet...

Dedë Preqi: Nuk lejohet të cënohet toleranca fetare

Ne shqiptarët është e drejtë që besimtarët katolik dhe musliman të quhemi mes veti „vëllezër“, kështu dhe është dhe duhej të ishte, sepse jemi vëllezër të një gjaku, të një gjuhe dhe diç më tepër… Nuk mjafton të mbajmë ligjerata e teori të neveritshme për gjenezën tonë, traditat dhe kulturën...

Dedë Preqi: Të tjerët nuk kanë mëshirë

S’ka ndonjë variantë tjetër se UçK-ja, të kalojë nëpër një sitë, që të kullohet, apo të sitohet nga ndonnjë gjykatë speciale, e cila është e konstruktuar dhe planifikuar posaqërisht për krimet e saj, nga të bëmat individuale, apo kolektive gjatë luftës së fundit në luftën ndaj okupatorit serb në Kosovë...

Dedë Preqi: Adem Zaplluzha - ''Dritaret e verbëta''

Sëcili njeri ëndërron thesarin e vet, duke dashur ta ketë, i bindur se atij përsoni do ti printe fati dhe një ditë do ti numëroj monedhat e fituara. Por thesari është i lidhur me diçka tjetër dhe plotësimi i dëshirave është i tëri i pa mundur, sepse jeta ka shumë ura dhe rrugë që duhet të kalohen...

Dedë Preqi: Bombat e Zaevit...

Sa herë që thyhet qerrja, thotë populli ka rrugë të ndryshme, por me rastin e Kumanovës, që u ekzekuatuan me dhjetra shqiptarë dhe dhjetra të tjerë u plagosën nga forcat e policisë dhe ushtrisë sllavo-maqedone, nuk ka rrugë dhe alternativë tjetër, vetëm se...

Dedë Preqi: Jo Maqedoni, por përçudëni!

Është koha e fundit e veprimeve të Serbisë dhe Maqedonisë, që ta tregojnë vetën në rrugën e demokracisë dhe civilizimit njerëzor, duke i pranuar një ditë publikisht mëkatët e tyre fashiste dhe ti korigjojnë gabimet e vazhdueshme ndaj shqiptarëve. Njëkohësisht duhet...

Dedë Preqi: Fëmijët kanë tipare engjëllore

Në shumë vende të botës fëmijët janë të lënë pas dore, ose shfrytëzohen në mënyra të ndryshme… Gjithashtu, fëmijët janë të terrorizuar dhe derigjohen nga padronët e tyre, të cilët përdoren si skllav dhe mund të kthehen edhe në mallra kontrabandimi. Ky fenomen do të merr përmasa ...

Dedë Preqi: Dinjiteti nuk varet nga Qosjat e Klosat

Këto diteve të fundit ka lavërdi të ndryshme të shkrimeve, por edhe të opinioneve, të cilat flasin për tragjedinë kosovare dhe në gjitha format e mundshme disa njerëz po përpiqen ta hipnotizojnë opinionin vendës dhe më gjërë për realitetin kosovar, sepse ngjarjet janë të lidhura me këta ...