Entela Binjaku: Pushimet verore filluan?!

Prej disa ditësh ka përfunduar viti shkollor për arsimin parauniversitar në vendin tonë. Duke përjashtuar nga ky përgjithësim maturantët që ende jetojnë nën “presionin” e provimeve, pjesa tjetër e nxënësve janë tashmë “në shtëpi”...

Entela Binjaku: Një letër….

Mora  një letër nga  z. Vilson Mirdita, një patriot shqiptar i kohës moderne. Kur e lexova mendova: “koha e ndihmave”  nuk paska kaluar!Edhe pse tregon solidaritet dhe mbështetje në ditë të vështirë, vëmwndje ndaj mungesave dhe njerëzve në nevojë, bashkimin në aksione që në themel...

Entela Binjaku: Kulturë në Tiranë…

Në datat 9 dhe 10 Maj publiku  në Tiranë pati mundësinë të ndiqte një  shfaqje baleti me dy pjesë me koreografi të artistit Angjelin Preljocaj.Me rastin e Ditës së Evropës dhe me mundësimin e delegacionit  të Bashkimit Evropian në Shqipëri, institucionit qëndror të Kulturës ...

Entela Binjaku: Një ditë për familjen shqiptare

Shoqëria shqiptare prej dy dekadash ka  hyrë në një hulli ndryshimesh të shoqëruara edhe me  një kalvar të pasosur vështirësish. Vështirësi të reja, vështirësi të vjetra…Në tërësinë e këtyre ndryshimeve u përfshi edhe familja, Në këto dy dekada familja shqiptare është zvogëluar...

Entela Binjaku: Një shëndetësi siç do ta donim...

Në lëndën e sociologjisë që zhvillohet  në fakultetin e mjekësisë  së përgjithshme ka një shtesë në program që lidhet me tematika që vijnë nga sociologjia e  mjekësisë.Sot më tepër se kurrë po vihet theksi mbi rëndësinë që ka përgatitja shkencore e mjekëve edhe mbi raportet dhe sjelljet me pacientët...

Entela Binjaku: Drejt Universitetit...

Sapo ka filluar një periudhë e rëndësishme për maturantët shqiptarë. Por, po kaq e rëndësishme kjo është edhe për  familjet e tyre. Fjala është për plotësimin e formularëve A1 dhe A1Z si hapi i parë drejt Universitetit. Përmes një procedure të rinovuar këtë vit,  siç ka ndodhur shumë here...

Entela Binjaku: Për një shoqëri si jona...

Nëse përpara disa ditësh nuk do të kishte “bërë gabimin kapital”  dhe nuk do t’i kishte thënë një prokurori se “nuk e njihte”, as nuk do ta kishte mësuar se ai ndjehej si “njeriu që ishte i njohur për  gjithë Shqipërinë,  përvec katunarëve”...

Entela Binjaku: “Një mbrëmje promovuese”

Mënyra  sesi i afrohen të rinjtë  universit të të mirave kulturore është jashtëzakonisht e rëndësishme  për jetën e tyre. Kjo mënyrë bëhet përcaktuese për  sociostilin kulturor që nënkupton tërësinë e sjelljeve dhe preferencave për konsum kulturor që kanë lindur  gjatë socializimit ...

Entela Binjaku: Kërkesa për një kukull...

Në këto vite “demokraci” një nga dukuritë që preku më së shumti shoqërinë tonë ishte ajo e “zbrazjes demografike” të fshatrave si rezultat i së cilës numri i banorëve, në vite,  erdhi në ulje.  Si pasojë e zhvendosjes së banorëve drejt ultësirës, drejt qytetit apo kryeqyetit dhe si pasojë e...

Entela Binjaku: Një festë jo vetëm për fëmijët…

Veçantia e ditëve të fundvitit  qëndron kryesisht  tek atmosfera në  të cilën përfshihen njerëzit dhe  tek  angazhimi  i  tyre për të krijuar (brenda mundësive por dhe me sakrifica disa ditë të ngrohta gëzimi. Ka ndër ta qytetarë që  janë më aktivë nisur  nga fusha që lëvrojnë...

Entela Binjaku: Mbrëmjet tona televizive

Të përnatshmet televizive janë të mbushura kryesisht me biseda politike dhe qytetarët ndjehen të ngopur me to, madje të tejngopur. Këtë mund ta pohosh mjaft të marrësh një opinion, nga më të zakonshmit mbi këtë temë, qoftë edhe në mënyrë rastësore...

Entela Binjaku: Kundër dhunës ndaj gruas

Të dashur miq, Sot është dita e parë e fushatës 16 ditore kundër dhunës gjinore e shpallur nga Kombet e Bashkuara. Nën moton “Bëje portokalli botën tënde”, Kombet e Bashkuara ftojnë shoqëritë kudo në botë të jenë të bashkuara kundër dhunës gjinore. Kjo fushatë do të vazhdojë ...

Entela Binjaku: Go green Albania...

Mbetjet urbane, apo plehrat siç i njohim ndryshe ne kulturën popullore, janë ndër ato çështjepër të cilën biem dakord ne qytetarët shqiptarë  pa dallime moshe, origjine, formimi, gjinie. Po të kishim pasur edhe mundësinë e shprehjes përmes referendumit ...

Entela Binjaku: Një ngjarje kulturore në Tiranë

Në Tiranë u çel edicioni i parë i këtij aktiviteti artistik që ka në qendër pianon, pianistët dhe kompozitorët për  piano.  Me iniciativën e një personaliteti të muzikës serioze shqiptare, z. Aleksandër Peçi, dhe me besimin dhe bashkëpunimin e një grupi të ...

Entela Binjaku: Dy fjalë për një profil gruaje…

Ajo i ka dalë burrave përballë, asnjë deri tani nuk ka arritur t’i dalë gruas në mbrojtje si ajo”, ky ishte një përfundim që më dha një gazetare me përvojë e ekraneve tona mbi një personazh tonin politik dhe mediatik ...

Entela Binjaku: Të jesh i moshuar në Shqipëri

Edhe në këtë rast, nxitja për të shkruar lindi nga një episod i shkurtër i para disa kohëve.  Një grua, e thyer në moshë,  më drejtohet në rrugë, për një program televiziv ku merrja pjesë, “se nuk i shohim dot, nuk na bën zemra ...

Entela Binjaku: Pak sociologji...

Përshëndetje të dashur miq, E prita me kënaqësinë më të madhe këtë ftesë, për disa arsye. Së pari, sepse jam në një mjedis universitar, që e konsideroj si “habitatin” tim natyral, së dyti sepse ...

Entela Binjaku: Dhuna ndaj gruas, nevojë ndërhyrjeje

Familja për individin duhet të jetë vatra, streha e sigurtë, mbështetësja e padiskutueshme dhe e palëkundur, burimi i vetëbesimit dhe pikënisja e afirmimit si individ.Por, jo çdo herë është kështu ...

Entela Binjaku: Një mikroklimë politike në ZSH

Në këto muaj fundpranvere,  fillimvere dhe vjeshte kanë ndodhur disa “ngjarje” të cilat nuk mund të anashkalohen pa  bërë një analizë të vogël.  Bëhet fjalë për politikë… Për ne shqiptarët e kudogjendur,  nuk është një “domen” ...

Entela Binjaku: Mbi telenovelat

Media është një sipërmarrje e atillë kulturore, e aftë të zhvillojë një aktivitet që po pushton të gjitha shtresat tona shoqërore, duke arritur tek një publik i gjerë dhe shumë heterogjen. Çdo ditë e më shumë programet mediatike po bëhen gjithmonë e më ndikuese ...

Entela Binjaku: Një histori e zakonshme???

Sa më e varfër ekonomikisht, kulturalisht dhe në pikëpamje të impulseve pozitive shpirtërore, të optimizmit,  të jetë një shoqëri, aq më e pasur është ajo me aspekte të problematikës sociale dhe situatave për t´u trajtuar. Nëse shteti në bashkëpunim të ngushtë  ...

Entela Binjaku: Vetëvlerësimi në vendin e punës

Pas viteve ´90 zhvillimet shoqërore në vendin tonë njohën shumë risi të lidhura me tregun e punës. Profesione të reja, profesione drejt humbjes, papunësia gjithashtu krijuan një tjetër tablo jete për të cilën shoqëria shqiptare ishte thuajse e papërgatitur. Megjithatë ...

Entela Binjaku: Të jesh rom në Shqipëri

Ajo ishte e para studente rome që më takoi rasti të kisha. Kishim të njëjtin emër. Më goditi me zhdërvjelltësinë dhe natyrshmërinë me të cilën prezantoi veten dhe përkatësinë e saj etnike. Ishte një vajzë rome, me rezultate të mira nga shkolla e mesme ...

Entela Binjaku: Edhe njëherë për gruan…

Një ndër shprehjet që artikulohet më dëndur për gratë shqiptare në politikë është se kthehen në burra.Sipas këtij perceptimi sjellja dhe qëndrimet në politikë janë larg natyrshmërisë femërore, më pranë sjelljes mashkullore pra ...

Entela Binjaku: Faktorët që ndikojnë në turizmin shqiptar

Vendet evropiane të ish-Bllokut Komunist hynë në rrugën e tranzicionit nga një sistem i mbyllur, totalitar në një sistem të ri të hapur, demokratik duke u përballur natyrshëm me shumë probleme dhe sfida. Jashtë këtyre ndryshimeve nuk mbeti  ...

Entela Binjaku: Shoqëria kërkon të rilindë

Të dashur miq!Unë quhem Entela Binjaku, pedagoge dhe përfaqësoj këtu botën universitare, gratë dhe vajzat e Tiranës.Fryma e Re Demokratike hyri në mjedisin politik shqiptar për të përfaqësuar një aspiratë të të gjithë shqiptarëve ...

Entela Binjaku: Nën presion...

“Po deshe lexo ndonjë gazetë ndërkohë, po vetëm lajme me vrasje ke”- kështu më tha sot moderatorja e një emisioni ku isha ftuar, në pritje të fillimit të transmetimit. “Jo”,- i thashë, “po shoh ndonjë lajm më mirë”. Dhe si çdo ditë tjetër, sërish shoh një lajm të zymtë, të trishtuar, mësoj ...

Entela Binjaku: Stresi - variacione të një teme

Sipas Herbert Blummer “individët jetojnë në një univers simbolesh që përmbajnë kuptime dhe vlera tw cilat përftohen vetëm përmes procesit të komunikimit dhe të ndërveprimit shoqëror. Në këtë mënyrë njeriu, shquan tek vetja, mbi të gjitha, identitetin e vet ose profilin e vet shoqëror ...

Entela Binjaku: Diskriminimi në vendin e punës

Muaji shtator në shoqërinë tonë ka zëvendësuar denjësisht të famshmin „qershor të muajit të sulmit“shprehje më të cilën jemi mbrujtur breza të tërë gjatë viteve të regjimit të lënë pas.Nisur nga ideja e përgjithshme se shumë projekte të lëna gjysëm ...

Entela Binjaku: Sociolog apo psikolog?

Zgjedhja e profesionit, i lidhur ngushtë me arsimimin, është një ndër vendimet e rëndësishme në jetën e një individi, për shumë arsye, të lidhura të gjitha me të ardhmen e tij.Me lëvrimin e një profesioni të caktuar, i cili vijon si rezultat i shkollimit në një fushë të caktuar, individi përmbush një pasion, ushqen një ambicie ...

Entela Binjaku: Fëmijët dhe interneti

Ditë më parë u fol lidhur me rrezikun që interneti mund të krijojë tek moshat e reja, aq më tepër kur ata nuk kontrollohen nga prindërit. Sociologia Entela Binjaku, e pyetur lidhur me ndikimin e internetit në jetën e fëmijëve, thotë se informacioni falas, koha e gjatë e harxhuar përpara ...

Entela Binjaku: Të jesh grua në Shqipëri…

Papunësia dhe varfëria kanë lënë mënjanë çështje të ndjeshme për shoqërinë tonë siç janë ndër të tjera p.sh. ato të pozitës së gruas. Për hir të përkatësisë gjinore ndoshta ky duhej të ishte edhe shkrimi im i parë i këtij cikli, që ka filluar prej javësh “Të jesh qytetar i Shqipërisë”. Në fakt për të shkruar këto rradhë jam nxitur nga ...

Entela Binjaku: Harresa jonë kolektive

Pak kohë më parë, në qendër të Tiranës, pranë Pallatit të Kulturës, pranë meje ecte me hap të ngadaltë një figurë e gjatë, pak e përkulur, një burrë i thyer në moshë. Përballë tij dy mesoburra ndërsa ecnin ju drejtuan me zë të lartë: “Spiun, sa njerëz ke marrë më qafë ti”! Zotëria vazhdoi rrugën, ndërsa unë mbeta me tronditjen e këtyre fjalëve si në skenën e një filmi ...

Entela Binjaku: Të jesh i papunë në Shqipëri

Në vijim të shkrimit të mëparshëm, në qendër të këtij shkrimi do të jetë përjetimi i papunësisë në shoqërinë tonë. Papunësia është një ndër dukuritë e mundimshme dhe aktualisht e pranishme në shumë familje shqiptarësh.Dikush mund të mendojë se nuk ja vlen të merresh me problem që dihen ...

Entela Binjaku: Të jesh i varfër në Shqipëri...

Varfëria, papunësia, paragjykimet, indiferenca ndaj njerëzve në nevojë, dhuna brenda familjes, etj., janë disa nga problemet shoqërore më të rëndësishme që mundojnë vendin tonë. Tranzicioni i tejzgjatur drejt një shoqërie të vërtetë kapitaliste, shtoi dukshëm edhe të tjera, demografike, urbane e shoqërore, si emigracioni i madh ...

Entela Binjaku: Kultura politike në politizimin e shoqërisë

Disa ditë më parë, ndërsa doja të shkruaja këtë shkrim, pyeta një të njohurin tim, më i informuar se unë, se sa parti ka në vendin tonë. Shifra që ai më dha, ishte sa dyfishi i asaj që dija.E çuditur kërkova në faqen internetit të gjykatës së Tiranës; nuk gjeta asnjë të dhënë mbi këtë, kështu që falë një kanali mediator, më së fundi, mësova se në Gjykatën e rrethit Gjyqësor të Tiranës deri tani janë 123 parti të ...

Entela Binjaku: Greva dhe shoqëria jonë

Në shoqërinë tonë ngjarje të caktuara mund të marrin një rëndësi shumë të madhe, edhe për faktin se përmes tyre mund të kuptojmë më shumë mbi profilin tonë psiko-kulturor, mbi cilësinë e demokracisë së ndërtuar prej nesh dhe mbi përgjegjshmërinë e shtetit tonë për funksionin e tij social.Një ndër këto ngjarje është greva shumëditore e urisë, e disa prej ish të burgosurve politikë të regjimit komunist. Në regjimet demokratike grevat janë forma shumë të natyrshme të reagimit qytetar dhe në këto shoqëri ...

Entela Binjaku: Emocionet e bixhozit

Një vit më parë tek “Ushtari i panjohur” një punëtor që gjithë ditën priste ta punësonte dikush për të shtruar pllaka, paratë që fitonte i linte në bingo. Gjashtë muaj më parë, në një qytet në jug të vendit, një kryefamiljar rreth të 50 –ave, kishte shitur edhe të vetmin mjet me të cilin ushqente familjen, furgonin, për të luajtur në kazino. Para pesë muajsh, në Tiranë, një 18 vjeçar kishte lënë në lojrat e fatit edhe makinën e blerë nga prindërit të cilët punonin me ndershmëri në emigrim. Dy muaj më parë në qytetin e Fierit ...

Entela Binjaku: A jemi më pranë frymës evropiane?

Çdo herë që bie në kontakt me diskutime që kanë në qendër marrjen apo jo të statusit kandidat, e pyes veten sa pranë Evropës jemi ne si shoqëri shqiptare me kulturën tonë të të menduarit dhe të vepruarit.Për aq kohë sa nuk anashkalon kontekstet e ndryshme të tipit antropologjik, psikologjik, historik, ekonomik dhe politik të një shoqërie, sociologjia mund të përkufizohet lirisht edhe si një disiplinë sintezash. Parë në këtë këndvështrim, ajo jep një ndihmesë shumë të madhe përballë ...

Entela Binjaku: Në ditën e parë të shkollës...

Më 10 shtator pritet të nisë mësimi në shkollat e arsimit parauniversitar në vendin tonë. Shoqëria në përgjithësi, me institucionet përkatëse, ka një ndjeshmëri të lartë ndaj kësaj dite gjë e cila reflektohet kryesisht tek përgatitjet intensive që bëhen deri në çastin e fundit për pajisjen e fëmijëve me bazën e nevojshme materiale. Përgatitja psikologjike për këtë ditë është ende një koncept pak i njohur, por edhe kur njihet,mbetet larg aplikimit në praktikë ...
Kryesore