Nexhipi: Gjashtë krime në Prespë dhe Manastir

Fjala është për vrasjen e rreth 7000 ushtarëve ilirë të mbretit të tyre-Bardhylit,2400 vjet më parë në Pellagoninë e Manastirit, gjegjësisht në trojet e stërgjyshëve tanë-pellazgëve nga të cilët ka marrë emrin fusha në fjalë, masakri i,,Dovlexhikut,,1830,kur me pabesi u vranë rreth 1000 ...

Reshat Nexhipi: Terme dhe shprehje nga Prespa

Fjala e dytë në thonjza, tregon se kemi të bëjmë me dy  sajesa, por me plot kuptim, sepse pasqyrojnë diferencën e madhe midis toskërishtes dhe gegërishtes të asaj  kohe.Po filloj  me ,,ngjarjen,,e parë.Pas mbarimit të mbledhjes prindërore, mësuesi toskë, nga Prespa, kërkoi nga të pranishmit...

Reshat Nexhipi: Tre lumenj me gjak shqiptari

I vendosa në një titull të përbashkët për disa arësye. E para,të tre  ndodhen në Maqedoni. E dyta  mbarrojnë në Detin Egje, sepse  uji i Dragorit  që kalon rrëzë objektit të Alfabetit, derdhet në Lumin e Zi, ose siç e kanë përkthyer sllavët-Cërna Reka që kalon nëpër Pellagoni dhe mbaron në...

Reshat Nexhipi: PS-së ia mbylli derën Evropa

Pas këtij titulli, autori anonim, me pseudonimin në fjalë, në nëntekstin në kolor,original nga ana e tij,thekson:,,Ps-ja, me vjedhjet e votave-damkosi Korçën, më 28 nëntor dhe 11 janar, ringjalli diktatorin  dhe  degradoi  ...

Reshat Nexhipi: Republika Sllavo-shqiptare

Inspirim për t u   paraqitur me këtë shkrim  fitova nga deklarata e ish kryeministrit të Maqedonisë-Lupço Gjeorgjievski që  pas 15 vjet shqiptarët në këtë shtet do të jenë shumicë. Nuk është ky njeri sido-kudo,ose shqiptar, që të mos i besonim parashikimit të tij, me siguri, të bazuar në argumente ...

Reshat Nexhipi: Për disa virtyte shqiptare

Fjala është posaçërisht  për besën, trimërinë, mikëpritjen, internacionalzmin etj. Për këto dhe për virtyte  të tjera kam shkruar disa  herë në shtypin e përditshëm, duke përfshirë edhe Zemrën Shqiptare, por i përmbahem mesazhit pedagogjik ,,Përsëritja është nëna e dijes ...

Reshat Nexhipi: Shqiptarët pellazgë, jo tabu

E theksoj këtë, sepse, sa kam dijeni, një gjë e tillë, nuk gjindet në librat kushtuar nxënësve dhe studentëve shqiptare, ose mund të gjindet por pak a shumë tërthorazi. Vlerësimi që qendron në titull, qendron vetëm në librat e shkruara  nga autorë të huaj, ose historianë shqiptarë  ...

Reshat Nexhipi: Manastiri, në fund të historisë

Përdora termin kulm, për shkak se,ky qytet ka një histori të pasur dhe të lavdishme, që nuk e gjen dot në  asnjë qytet tjetër në botë, pra as në Tiranë, as në  Prishtinë, si kryeqendra të dy republikave shqiptare. Nuk ka ndodhur në asnjë vend që, brenda rreth dy viteve, të mbahen dy kongrese të rëndësishme...

Reshat Nexhipi: Vlerësime lidhur me armët e Sirisë

Në shkrimin e parë, prezentova vlerësimet e autorëve prosocialistë, kurse në këtë të sotmin, të atyre prodemokratë, duke u shërbyer vetëm me inicialet e emrave të tyre, për shkaqe që mund të merren me mend. Kjo është një. E dyta. Emnusi i përbashkët janë termet banalizuese, ofenduese nga ana e autorëve ...

Reshat Nexhipi: Maqedonia ''Sllavo-shqiptare''

E theksova këtë të fundit, për shkak se, Serbia, këtij shteti nuk i njeh kishën, Bullgaria gjuhën, Greqia emrin, kurse ne shqiptarët ia njohin të treja këto, që janë elemente kyçe për të qenë komb. Megjithatë, paradoksale është që Maqedonia ka marrëdhënie më të mira me serbët dhe bullgarët, se sa me ne shqiptarët, edhepse ...

Reshat Nexhipi: Pasqyrimi i krizës politike në Shqipëri

Autori, i cili thotë se është nga një,,qytet historik i Kosovës,, me iniciale, të vendosura në fund të shkrimit, gjendjen aktuale në Shqipëri e përshkruan në mënyrë interesante që rrallë kush e bën, prandaj dhe vendosa të ripublikoj disa fragmente nga ky shkrim, me plot aforizma, nga të cilat ...

Reshat Nexhipi: E majta fitoi përmes premtimeve

Ky është opinioni i autorit i cili mbetet anonim, duke u arësyetuar, citoj ,,Perëndoi më koha kur kundër kryeministrit mund të lihnje si qeni ditë e natë dhe mos të mungonte qime nga kryeja, kurse tashti

Reshat Nexhipi: Çento shpëtoi shqiptarin

Tekstin në vijim, e kam shkëputur nga  faqet e një gazete në gjuhën shqipe të para disa viteve të kaluar, por, fatkeqësisht, kam humbur emrin e gazetës dhe të autorit, prej të cilëve kërkoj ndjesë. Përndryshe, për ata që nuk e dinë, kryetari në fjalë, kohëve të fundit...

Reshat Nexhipi: Kryeministri aktual, i pa vdekshëm

Ky është mendimi i bashkëbiseduesëve të mij, me të cilët përcillnim bisedën ,,lamtumirëse,,të Sali Berishës.Autorët e këtij mendimi, duke mos përjashtuar edhe veten ime,veç tjerash, bazohen edhe në thënien popullore, por, do të thosha filozofike se ...

Reshat Nexhipi: Fitorja e PD-së, e dobishme

Kërkesa e aleatëve të PS-së, për kthimin e përmendores së diktatorit komunist,opozitës do t i koshtojë tepër, sepse nuk ka shqiptar të ndershëm, që do të dëshironte një gjë të tillë, sidomos emigrantët tanë, prandaj dhe, jo rastësisht, kanë paralajmëruar ardhjen e tyre për të votuar PD-në...

Reshat Nexhipi: Njerëzit e gjakut tonë

Pse duhet nxjerë në shesh figurat historike  të racës   sonë  që kanë kontribuar për popujt e tjerë?E shtrova këtë pyetje për t ua mbyllur gojën, njëherë e përgjithmonë, atyre që pa vrarë tepër mendjen, e thonë të  kundërtën, duke ...

Reshat Nexhipi: Egoizëm dhe lokalizëm i paparë

Menjëherë, posa doli në dritë shkrimi   në fjalë, dhjetra veta, të njohur e të pa njohur, nga vende të ndryshme të trojeve shqiptare, përmes telefonatave, fillonin me  komplimente për mua dhe për shkrimet e mia, kurse pastaj tregonin emra ...

Reshat Nexhipi: Fshatra, me atdhetarë të rrallë

Ky tekst, është pjesë e dorëshkrimit im, me të njëjtin titull, që jam duke e përgatitur për botim, prandaj dhe, në këtë rast, me përjashtime të vogla, anashkalova  pothuajse  tëra fshatrat në Maqedoni, ku zhvillohej luftë  e UÇK-së,2001-në dhe  ...

Reshat Nexhipi: Origjina e Lekës së Madh

Gërmimi i rrënjëve historike  të  popullit im, ka qenë  dhe mbetet për mua pasioni  kryesor. Dhe, sikurse bujku që, duke lëruar  tokën e huaj, rastis  në të sende të vlefshme, të rrëmbyera nga vendet e tij, ashtu edhe unë,  kam hasur në emra  personalitetesh ...

Reshat Nexhipi: Shqiparë, mos lejoni kthimin e komunizmit në Shqipëri

Është nëntitulli i shhkrimit të  autorit me iniciale T.M, i cili shton: ,,Rama Metën e quajti vjedhës së 700 mijë evrove, gjë që i shërbeu për organizimin e 21 janarit, duke shkakëtuar 4 të vrarë, dëme të tjera të pallogaritshme, ulje maksimale të imazhit të Shqipërisë ...

Reshat Nexhipi: Si amortizova ndjekjet nga UDB

Shkak për t u paraqitur me këtë tekst më dha shkrimi i bashkëqytetarit im Afrim Selimit, kushtuar 75 vjetorit të lindjes ime, me titull , , 50 vjet, i ndjekur nga regjimi komunist, për ta larguar nga vendlindja e Alfabetit ...

Reshat Nexhipi: Konsullatë shqiptare në Manastir

Për paraqitjen e këtij shkrimi, shkak është iniciativa e një liderit të një partie të posakrijuar në Shqipëri, i cili, siç duket, nuk e përcjell rregullisht ose sa duhet, shtypin e përditshëm, përndryshe, nuk besoj që të mos kishte thënë që një iniciativë e tillë është ngritur nga shqiptarët e ...

Reshat Nexhipi: Fushata parazgjedhore në Shqipëri

Në dispozicion kam dhjetra tekste të autorëve të cilët mbajnë anën e njërës ose tjetrës parti, por pa e identifikuar veten, duke u shërbyer vetëm me iniciale. Kësaj radhe kam përzgjedhur 5 shkrime, duke mos hyrë fare në objektivitetin e tyre, gjegjësisht, kush sa të drejtë ...

Reshat Nexhipi: Gjaku i derdhur në vend të huaj

''Liria rrënjët i ka në gjak''- thotë një mesazhi ynë kombëtar, të cilën e kanë zbatuar dhe përjetuar qindra e mijra shqiptarë, por, fatkeqësisht, duke luftuar për të tjerët, e jo për vendin dhe kombin e vet. Nuk është modeste por rasti e kërkon të them që këtij fenomeni negativ dhe të dëmshëm për ...

Reshat Nexhipi: Mosmarrëveshjet dhe grindjet tona

Fjalët e fundit të titullit,lidhur me lashtësinë, veç tje rash, dëshmohen nga emri i ,,babajt,, të perëndive- Zeusit, që ka të bëjë me fjalën shqipe zë, prandaj ne e quajmë Zot,që do thotë se edhe ,,fëmija,, e këtij ,,babaj,, pra 12 perënditë e tjera, 6 meshkuj dhe 6 femra, u takojnë stërgjyshëve tanë ...

Reshat Nexhipi: Zgjedhjet e 2013 në fokus

Kohëve të fundit, në shtypin e përditshëm, në fokus janë zgjedhjet e v.2013 në Shqipëri. Ithtarët e partive, lozin rrolin e evgjitkës që lëvdon shoshën e saj. Në një shkrim të paradokoh shëm, theksonja 17 tituj të shkrimeve të ithtarëve të PS-së, të cilët Qeverinë aktuale si dhe kreun e saj i paraqesin ...

Reshat Nexhipi: Shënime të rralla për Ali Pashën

Gjatë një interviste, që kishte të bëjë me kontributin e figurave shqiptare në të kaluarën, gazetari më pyeti : Cilët pesë shqiptarë, sipas meje, meritojnë të zënë vend më të lartë në piedestalin e historisë tonë. Meqenëse numri i figurave që duhej t i permend ishte i limituar, pa lodhur ...

Reshat Nexhipi: Manastiri me histori iliro-shqiptare, nga Leka i Madh deri te Milton Manaqi

Me siguri, ndonjë nga lexuesit që nuk i përcjell me kujdes shkrimet e mia, lidhur me historinë e Manastirit, do thotë: ,,E po ky njeri, na plasi me këtë qytet, duke menduar se përsëriten të njëjtat gjëra, gjë që nuk është e vërtetë, sepse edhe të ketë momente të tilla, ato shtjellohen nga këndvështrime të ndryshme, prandaj dhe përsëritja e një ngjarje ose e një figure historike, është e pa shmangshme ...

Reshat Nexhipi: Greqia me ''pupla'' iliro-shqiptare

Titulli i artikullit im, ka të bëjë me krijesat hyjnore, mitologjike, me herojt e Luftës së Trojës dhe Kryengritjes greke të vitit 1821, me figura të tjera të kalibrit evropian dhe botëror nga fusha të ndryshme të jetës, të cilët i evidentova ,,telegrafisht,, duke larguar edhe literaturën e shfrytëzar me qëllim që numri i tyre të jetë sa më i ...

Reshat Nexhipi: Besnikëria dhe trimëria e shqiptarëve

Këtë e shkruajnë mjaft shkencëtarët tanë dhe të huaj. Për të qënë më i besueshëm, po prezentoj vetëm disa prej të huajëve, sipas rendit alfabetik dhe pa ndërhyrë në saktësinë ose objektivitetin e tyre. Braisfold, shkencëtar anglez: “Nga rasat që sot jetojnë në Maqedoni, vetëm shqiptarët mund të thuhet se janë autoktonë ...

Reshat Nexhipi: Shënime të rralla për Skënderbenë

Në literaturën historike thuhet se deri sa ishte peng në oborrin e Sulltanit, korri fitore të shkëlqyeshme kundër kryengritësve të Anadollit, të cilët deshin ta rrëzojnë Sulltanin dhe se si kapiten i 50.000 kalorësve disa herë i fitoi forcat e despotëve të Serbisë, etj. Në Adrianopojë, në moshën 25 vjeçare, doli fitimtar në dyluftim me një tartar të tmershëm prej të cilit u ...

Reshat Nexhipi: Të rrosh sa malet o Sali

Sjellja e shpatës dhe përkrenares së Skenderbeut nga Viena si dhe të eshtrave të Ahmet Zogut nga Parisi në Tiranë, si ku do, ashtu edhe midis shqiptarëve të Manastirit, ngjalli interesim të jashtëzakonshëm. Ithtarët e PS-së, lidhur me mbretin, nuk lanë gjë pa thënë kundër kryeministrit, duke përdorur fjalë më banale të kopijuara nga ato të ...

Reshat Nexhipi: Pse kongresi u mbajt në Manastir dhe si dukej ky qytet ditëve të kësaj ngjarje

Po filloj me pyetjen e dytë. Manastiri, me Pelisterin piktoresk dhe me Dragorin historik, me emërtim shqip-dragua, që kalon rrëzë objektit të Kongresit, në këto ditë të nëntorit të vitit 1908, kishte fituar një pamje të mrekullueshme, si kurrë ndonjëherë në historinë e vet.Rrugët e qytetit, kafenetë dhe hotelet ishin mbushur me mysafirë, të ardhur nga Prespa ...

Reshat Nexhipi: Kongresi i Manastirit

Për Kongresin e Manastirit është shkruar dhe dihet mjaft, prandaj e potencova qe ne titull si një : “ngjarje mbarëshqiptare si asnjë tjetër gjer më sot”.Ky kongres na ben krenar per historinë e popullit shqiptar, krahas ngjerjeve shume te medha kombetare, siç janë Kuvendi i Lezhës-1444, Lidhja e Prizrenit-1878, e Pejës-1899, kuvendi i Vlorës-1912 etj. Manastri na ben edhe me krenar sepse vendimet e tij nuk mbetën në suazat e një teritori të kufizuar, pra, nuk ishin me karakter lokal ose me një distance ...

Reshat Nexhipi: Valët e Vardarit rrjedhin gjak!

Le ta dijë mirë e gjithë bota se fjalët GENOCID-KRIM-MASAKER-TRAGJEDI etj., janë të pafuqishme të shprehin vuajtjet e sakrificat e popullit shqiptar, sidomos të atyre shqiptarëve që me dhunë u vunë e mbeten deri sot nën pushtetin terrorist të sllavomaqedonasve...!!Arbëri i Kërçovës. Ushtria serbe kishte vrarë tërë shqiptarët e këtij fshati, kështu që, sipas Safet Hysenit, s’kishte mbetur asnjë njeri nga ky vend për të dëshmuar mënyrën e krimit, por dihet, shton ai që: “ ata janë ...

Reshat Nexhipi: Nga 1912 –ta deri te Ohri

Fillova me Shkupin e jo me Vlorën, për dy shkaqe kryesore. E para , iu përmbajta rendit kronologjik, sepse çlirimi i Shkupit ndodhi para shpalljes së Pavarësisë dhe për shkak se disa historianë të kësaj ane, janë të mendimit që shpallja në fjalë duhej të ndodhte në kryeqendrën e vilajetit të Kosovës, pra në Shkupin e çliruar, kurse disa madje shkojnë aq larg saqë përdorin fjalën e urtë :”Kush luftoi, e kush fitoi”,, me të cilën unë vetëm pjesërisht pajtohem. Psenë e kam elaboruar detaisht në një shkrim të mëparshëm që ndodhet në internet...

Reshat Nexhipi: Një sqarim, pa asnjë të keqe

Pajtohem plotësisht me Ju që ka shqiptarë antikatolikë, turkofilë, sllavofilë, serbofilë, komunistë, enveristë, spiunë etj., të cilët me veprimet e tyre dëmtojnë çështjen kombëtare, por autori i këtij shkrimi është shumë larg listës së njerëzve të tillë, të cilët i urem më tepër se Ju. Do të ishte e udhës nga ana Tuaj që para se të trokitnit në derën e shtëpisë ime, e cila gjindet në afërsi të objektit të Alfabetit, të pyetnit kush jam dhe çfarë biografi kam...

Reshat Nexhipi: Manastiri = vendlindja e Alfabetit

Këtë gjë, shqiptaret nuk duhet ta harrojne kurrë, që Manastiri është vendlindja e alfabetit shqip. E them këtë sepse kam parasysh faktin që nga ky qytet,Qendër e ndonjëhershme e Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, të shprehem në mënyrë figurative, ka dalë ,,nusja,, e përjetshme, e cila, një shekull e ca, me përkushtim dhe me sukses, po u shërben dhe sa të jetë bota,do t iu shërbejë tërë shqiptarëve të Globit...

Reshat Nexhipi: Prania dhe kontributi iliro-shqiptar

Rasti e kërkon të them që kësaj çështje i kam kushtuar një fejton relativisht të gjatë i cili gjindet edhe në internet, prandaj dhe për të mos i përsëritur gjerat, kësaj rradhe po prezentoj vetëm rezimenë e atij fejtoni, pa ndonjë elaborim shkencor,gjegjësisht,pa ndërhyrë në objektivitetin e konkludimeve të autorëve të ndryshëm,të cilat duhet t i demantojnë ose pohojnë shkencëtarët që Periudhën antike e kanë profesion të ngtushtë. ...

Reshat Nexhipi: Shënime interesante për origjinën shqiptare të Garibaldit, Napoleonit dhe Qemal Ataturkut

Për origjinën shqiptare të këtij personaliteti të shquar të Italisë i cili bashkoi dhe çliroi vendin nga okupatorët e huaj, veç të tjerëve shkruan edhe shkencëtari i njohur francez Robert D’Angely në veprën e tij“Enigma” f.75 dhe 208. Ky autor, është i mendimit se emri Gariballdi ka të bëjë me fjalën shqipekalëbardhi, kurse sipas disa të dhënave të tjera, lidhet me fjalën shqipe gurrë bardhë...