Lutfi Alia: Kritikat ndaj aktivitetit të Nënë Terezës (1)

Misioni i Nene Terezes, beri jehone te madhe ne opinionin boteror, qe ne fillimet e aktivìtitetit, andaj popujt e vleresonin dhe admironin kontributin e saj ne ndihme te varferve, te semureve, te jetimeve dhe te braktisurve ...

Lutfi Alia: Prolog për Nënën e Dashurisë (2)

Figura dhe vepra e Nene Terezes ishte e nj0hur kudo ne bote, ndersa ne Shqiperi ishte pothuajse e panjohur dhe ndonje, qe e dinte kush ishte kjo murgeshe e shquar, nuk guxonte te fliste nga frika, qe impononte politika...

Lutfi Alia: Prolog për Nënën e Dashurisë (1)

Nene Tereza, kjo grua e madhe me trup vogel, e veshur me sarin e bardhe, me kordona blu ne buzet anesore, me koken te mbuluar lirshem, ashtu si e vinte shamine nena Drane; me kryqin te fiksuar nёn supin e majte mbi ...

Lutfi Alia: Shkrimet dhe shkollat në gjuhën shqipe (2)

"Meshari" i Dom Gjon Buzukut nuk asht vepër e vonuar, as jashtë kontekstit historik te vendit tone, kur dihet se gjuha albaneze flitej dhe shkruhej pikërisht në ato troje, ku lufta për supremaci midis kishës së ...

Lutfi Alia: Shkrimet dhe shkollat në gjuhën shqipe (1)

Me 7 mars, Shqiperia kremtoj diten e mesuesit, festa e mesenjetores shqipe, qe u hap ne Korçe, me 7 mars 1887. Hapja e shkolles ne Korçe, ishte kurorezim i perpjekjeve te vazhdueshme te Komitetit Kombetar per...

Lutfi Alia: Kostantin Arianiti - Kominata - Komneni (2)

E veja e Gjergj Arianitit, baronesha Petrina Frankone Arianiti Kominata Komnena, se bashku me te tre djemt, ne fillim te  vitit 1463 u kthye ne Itali, fillimisht qendroj ne trojet e prinderve e me pas ne Venecia. Me 3 shtator 1463...

Lutfi Alia: Dita e Verës Shqiptare (2)

Festa e Dites se Veres, brenda realitetit dhe miteve nga e mori zanafillen, ka arrijt ne ditet tona me fizionomine e saj antike, si festa pagane pelasgo – iliro – albaneze, e paster, e gezueshme dhe mbareshqiptare.Dita e Veres, apo ekuinoksi pagan, shenon kalimin nga stina e dimrit ...

Lutfi Alia: Dita e Verës Shqiptare (1)

Me 14 mars, ne nje atmosfere festive, populli shqiptar kremtoi Diten e Veres, kete dite hiroshe dhe gazmore, qe ka qene e mbetet festa me e bukur popullore mbare shqiptare.Festa Dita e Veres e ka origjinen ...

Lutfi Alia: Kostantin Arianiti - Kominata - Komneni (1)

Pas pushtimit turk, në shekujt XIV – XVII, trojet tona u tronditen nga eksode masive, që çuan në largimin nga vendlindja të më shumë se 300 000 albanezëve, të cilet kryesisht u vendosen në Itali. Fisniket dhe një pjesë e popullit...

Lutfi Alia: Kanuni - Kodi i së drejtës zakonore shqiptare (18)

Vajtimi (vaji, kuja, gjama, vomet, e qara me botè, kengevajtimi me ligje), eshte ritual mortor kolektiv e teper dramatik, qe shpreh dhimbjen, vuajtjen dhe pikellimin kolektiv, per vdekjen e nje pjestari te familjes, te fisit...

Lutfi Alia: Person i padëshiruar

Viti 1993 po mbyllej me situata te ngopura me tensione politike dhe sociale, qe e kishin turbulluar jeten shqiptare. Demokracia ende e brishte, ne perpjekjet per t’u konsoliduar e per te kompensuar kohen e humbur, po kalonte nje periudhe nervozizmi. Konfrontimi me konservatorizmin ...

Lutfi Alia: Kunavia (X)

Ne fund te shekullit XV, me Imzot Pietrus Masii (1492 – 1494), filloj seria e ipeshkëve titullar te Dioqezes se Kunavise dhe kesisoj vazhdoj gjate gjithe shekullit te XVI, deri ne shekullin e XIX.Gjate shekullit te XVI ...

Lutfi Alia: Meditim rreth një artikulli në ZSH

Pas debutimit te shume gazetave on-line, u krijua pershtypja se trualli i kesaj fushe u konsumua, me ato qe filluan te parët e se nuk do te kishte vend per te tjera, ndersa ne realitet, faktet treguan ...

Lutfi Alia: Kunavia (IX) 2

Ipeshkevi i Kunavisë Imzot Peregrino, se bashku me prifterijte, murgjerit, me ne krye princat e dinastise Marchaseos - Marthaseos dhe banoret e kesaj treve, e perballuan me sakrifica presionin dhe persekutimet turke ...

Lutfi Alia: Kunavia (IX) 1

Ne vitet e fundit te shekullit te XIV dhe gjate gjithe shekullit XV, Albania kaloj situata te vshtira, pasi i u desh te perballonte dhe sulmet ushtrive te Perandorise Osmane, qe u versulen egersisht për pushtimin ...

Lutfi Alia: Kunavia (VIII)

Gjatë pushtimit turk, në dioqezen e Kunavise filloj të pakesohej numëri i klerikeve, madje u bë i pamjaftueshëm në raport me territorin dhe numrin e popullsisë te kesaj treve ...

Lutfi Alia: Kunavia (VII)

Vendin vakant te ipeshkevit te shkarkuar Imzot Johannes de Hojo, Papa Gjoni XXII e zevendesoj menjehere me Imzot Pietrus, i cili sherbeu ipeshkev i dioqezes se Kunavia ne vitet 1326 – 1333...

Lutfi Alia: Kunavia (VI)

Pas transferimit te Imzot Bartolomeo, Papa Gjoni XXII, me bulen e dates 16 korrik 1320, emeroj Administrator Apostolik te Dioqezes se Kunavise Imzot Andrea Croensi...

Lutfi Alia: Kunavia (V)

Historine e Dioqezes se Kunavise, te prezantuar ne keto shkrime, e kam bazuar ne dokumenta te Arkivit Sekret te Vatikanit, te Bibliotekes Apostolike te Vatikanit ...

Lutfi Alia: Kunavia (IV)

Aktiviteti i Dioqezës sufragane të Kunavisë, asht i dokumentuar nga shekulli i IV pas Krishtit, gjatë gjithë mesjetes, deri në gjysmen e parë të shekullit XIX, kohë kur ...

Lutfi Alia: Kunavia (III)

Pas dyndjeve te barbareve paganë e te sllaveve dhe me zgjerimin e mbreterise Bullgare, Arberia i humbi lidhjet tokësore me Perandorinë, por mbeti provincë e varur nga Bizanti. Kjo rrethane, i favorizoj arberit ...

Lutfi Alia: Kunavia (II)

Në Iliri, krishterimi u perhap me Apostullin Pal, si deshmohet ne letren e tij te vitit 58, ku shkruan: "nga Jeruzalemi dhe nëper Ilirik, kam predikuar ungjillin e Krishtit". At Daniele Farlati, ne “Illiricum Sacrum” shkruan se bashkesia kristiane ...

Lutfi Alia: Kunavia (I)

Kohe me pare, gazeta shqiptare M..., botoi nje koment rreth librit te nje sudiuesi gjerman, i cili trajton  pjese te historise mesjetare te vendit tone. Gazetari shqiptar, shkruante me ...

Lutfi Alia: Urdhëri Françeskan në Shqipëri (3)

Rreth dorëshkrimit, qe ruhej ne Kuvendin e Shen Maria ne Lezhe, kane shkruar shume studiues si M. da Civezza, L. Wadding, D. Fabianich, B. Akuaviva, V. Greiderer, D. Farlato, J. Koleti ...

Lutfi Alia: Urdhëri Françeskan në Shqipëri (2)

Marcellino da Civezza, ne vepren e tij voluminoze “Storia universale delle missioni francescani”, botuar ne Roma ne 1861, tregon se françeskanet e nisen ungjillizimin e Shqiperise ...

Lutfi Alia: Luna Senese

L’incombere di una solitudine che la folla vociante accentua e un amore temporaneamente cancella, il frequente affiorare di una dolente, pacata nostalgia, il martellare di un “calvario” pudicamente non narrato, ma facilmente intuibile come ...

Lutfi Alia: Urdhëri Françeskan në Shqipëri (1)

Dy miqt e mi italiane At Giulio Cipollone dhe Prof Giuseppe Marcianò, pasi u njohen me ciklin e shkrimeve mbi misionin e Etëreve Basilian  ...

Lutfi Alia: Piktori rilindas Michelis Greci de Valona

Pas vdekjes te kryetrimit Gjergj Kastrioti dhe pasi rënë Kruja e Shkodra, dy bastionet e fundit të rezistences heroike të popullit tonë kunder hordhive turko-bogomile, ne vitin 1479 ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (9)

Kronika e historise te Provinces se Himares ne shekullin e XVII, eshte e mbushur me ngjarje, ku nderthuren rezistenca kunder turqeve dhe masat mbrojtese per te ruajtur autonomine ...

Lutfi Alia: Dita senese

Me një veshtrim tinzar,kundroj buzqeshjen tënde,e ngjyrosur e tëra në të kuqe,e kerkoj sytë e tutë fshehur në boshllekun pezull mes nesh,si ëndërrat tona të ndezura flake ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (8)

Aktiviteti i misionareve basilian, gezonte respektin e popullit te Provinces se Himares, por kishte nxitur dhe cmiren e qarqeve ortodokse greke dhe te klerit e popullates musulmane ...

Lutfi Alia: Drita... e një interviste

Lexuesit e shumtë të Zemrashqiptare, tashmë e njohin dhe vazhdimisht e kanë vleresuar nivelin e shkrimeve të shumta në të gjitha gjinitë të autorit Zeqir Lushaj ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (7)

Shqiperia ka histori te gjate e te pasur, nje histori te shtrire nga lashtesite pellazgo-ilire e ne vazhdimesine albanezo-shqiptare. William Chuchill ka thene ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (6)

Don Kostandini sherbeu ne kishat e Dhermiut deri ne vitin 1666. Ai banoj ne shtepine e Kavalierit Nina, me te cilin kaluan se bashku ne miqesi dhe familjaritet te ngushte ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (5)

-Në 1190, Himara pushtohet nga Vendiku, ne dokumentat e te cilit quhet Chimarra Albaniae.Ne vazhdimesi historike, ne trojet tona u krijua Regnum Albaniae (1272 – 1390) ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (4)

At Nilo Borshi, duke i u referuar dokumentave te Propogandes Fide per Imzot Simeone Laskaris, shkruan: “Per fat te keq, personi qe e pasoj At Rodinò ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (3)

Nili Borshi, në kapituj të veçante të librit “I monaci basiliani d’Italia, in Albania”, tregon per aktivitetin e misionareve dhe analizon raportet e himarjoteve e të prijesave ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (2)

Himarjotet e priten me nderime e në atmosferë festive kthimin e At Lorenco, i cili i transmetoj pershendetjet dhe garancite e Papes per ndihmat, që do t’i dergoheshin ...

Lutfi Alia: Himara në dokumentat arkivore (1)

Para disa ditesh, dy miqt e mi italianë, At Giuilio Cipollone dhe Prof Giuseppe Marcianò, me dhuruan nje liber te rralle: “I monacci basiliani d’Italia in Albania”, botuar ne vitin 1935 te shkruar nga arbereshi Nilo ...

Lutfi Alia: Kanuni - Kodi i së drejtës zakonore shqiptare (17)

Të gjitha kanunet shqiptare percaktojnë se burrënia, si kategori etiko-morale dhe etno-psikologjike nuk është atribut vetem i burrave, por dhe i grave dhe i vajzave të rritura, të cilat ...
Kryesore