Hilmi Saraçi: Rrjedha të dëmshme nga privatizimi

Për privatizimin është bërë fjalë mjaft, sidomos për lëshimet dhe rrjedhimet që ka sjellë privatizimi, sidomos tani në kohët e fundit kemi parë disa pasoja dhe rrjedha të pakëndshme për Kosovën si shtet i pavarur dhe Sovran. Shumica e subjekteve politike konsiderojnë se pavarësisht se ka çka të flitet për lëshimet eventuale që mund të kenë përcjellë deri tash këtë proces dhe dyshimet që e kanë përcjellë për parregullsi të mëdha , përveç gjetjes se një rruge më transparente ...

Hilmi Saraçi: Kosova pa mbikqyrjen e pavarësisë

Tani jemi në ditet e para të fillimit të mbikqyrjes se pavarësisë së Kosovës, ngjarje e veçantë historike. Mirëpo në të ardhshmen do të kemi sfida të shumta e të reja duke qëndruar para shtetit të ri të Kosovës pa mbikqyrjen e të tjerëve (ndërkombëtarëve). Mirëpo janë këto sfida të zakonshme që dalin si rrjedhojë e shteteve të pavarura të shoqërive të përgjegjëshme demokratike.” Me rastin e kësaj dite historike, fundin e mbikqyrjes së pavarësisë ishin të pranishëm ...

Hilmi Saraçi: Dialogu me Serbinë dhe koalicionet

Kohë më parë pata parashtrua çështjen e mundësisë për një koolicion në mes të dy partive , PDK dhe AAK, duke menduar se një koalicion i tillë ndoshta do ta përmirësonte gjendjen ashtu të vështirë, mirëpo kjo në kohet e fundit ka marrë dimenzione më të gjera për një koalicion të mundëshëm i cili do të mundësontë dhe do të zgjithte problemet e pranishme , sidomos në veriu të vendit. Për këtë temë desha të elaboroj edhe disa mendime te ...

Hilmi Saraçi: Këshilli Kombëtar kundër korrupsionit

Për korrupsionin , krimin e organizuar dhe kontrabandën ka pasur përpjekje dhe angazhime për ta luftuar pa kompromis., por kjo sikur ishte vetëm deklarative dhe e paefektshme. Prandaj nuk janë menjanuar sa duhet këto dukuri që pengojnë zhvillimin e shoqërisë demokratike. Krijimi i Këshillit Kombëtar kundër ...

Hilmi Saraçi: Deklaratë me përmasa të gjera diplomatike e Marti Ahtisarit

Marti Ahtisari njëri ndër negociatorët për statusin (pavarësinë) e Kosovës këto ditë u deklaruar haptazi se Serbia nuk duhet të hyjë në BE derisa nuk e pranon shtetin e Kosovës, sepse që moti Serbia e ka humbur të drejten në Kosovë. Ajo (Serbia) me vite të tëra është sjellë keq ndaj kosovarëve” .Kjo deklaratë është mjaft e rëndësishme kur kemi të bëjmë më një emer të ...

Hilmi Saraçi: A pati të drejtë opozita kur kundërshtoi privatizimin e Distribucionit të KEK-ut (?)

Opozita ka dështuar që në një seancë parlamentare ta bllokojë privatizimin e rrjetit të Shpërndarjes dhe të Furnizimit. Deputetët e akuzuan Qeverinë se po i shet fare lirë dhe në mënyrë jotransparente resurset e shtetit. Në lidhje për këtë pati debatime të ashpra dhe akuzime reciproke në mes të VV (Albin Kurtit) dhe Qeverisë (Hashim Thaçit ) .Kjo sjellje me fyrje dhe ...

Hilmi Saraçi: A do të ndryshojë qëndrimin presidenti i Serbisë

Presidenti i zgjedhur i Serbisë , Tomisllav Nikoliq kaherë është i njohur me qëndrimet e tija ultranacionaliste, sidomos për urrejtjen ndaj shqiptarëve. Ai në veprimtarinë e tij politike ishte i prirur të ngjallë urrejtje ndërnacionale , prandaj pas zgjedhjes së tij për president të Serbisë sikur ka filluar të tregojë shenja të së kaluarës nga veprimtaria e tij që pengojnë dhe nxisin dilema dhe...

Hilmi Saraçi: A është i mundshëm kualicioni PDK- AAK (?)

Në kohet e fundit sikur janë duke u bërë disa plane dhe analiza për ecuritë të sukseshme të zgjedhjeve në të ardhshmen , sidomos për nivelin qëndror. Në këtë fushë degjohen mendime se do të jenë mjaft të rëndësishme, pasi që gjatë këtij mandati qeverisës ka pasur lëshime dhe dobësi. Prandaj në këto zgjedhje është e domosdoshme që të fitojë një subjekt politik që do ta përmirësonte gjendjen.Mendoj se kishte për të qenë e mundshme dhe e...

Hilmi Saraçi: Zgjimi i vonë nga “gjumi” dhe protesta

Më në fund po shihet se vonë jemi zgjuar nga “gjumi” . Atëherë kur shumë mundësi na kanë dalur nga dora , prandaj është vështirë brenda një kohe të shkurtër (pas 13 viteve) të gjejmë rrugën dhe momentin për përmirësimin e gjendjes se krijuar, sidomos në veri të vendit, ku përveç krimit të organizuar kontrabandës, strukturave paralele (ilegale) ka filluar edhe terrorizmi, ku humbi jetën Selver Haradinaj dhe u plagosën disa antarë të familjes së tij. Nuk di njeriu ku dhe si t’i gjejë “shanset” e humbura dhe të ...

Hilmi Saraçi: “Hallakama” në parlament

Këto ditë në parlamentin e Kosovës ishte një “hallakamë” e llojit të veçantë, Deputetët e partive politike si të opozitës ashtu edhe të pozitë sikur “shpërthyen” me njëra tjetren me rastin e mbajtjes së seancës të jashtzakonshme e cila ishte thirur me disa dilema, pas ngjarjeve tragjike në veri të vendit, që sipas mendimit tim kjo seancë më mirë mos të ishte mbajtur fare se sa që u mbajtë në këtë mënyrë. Parlamentarët tanë nuk janë (ishin) në gjendje t’i harmonizojnë qëndrimet për çështje madhore...

Hilmi Saraçi: Kur mungon angazhimi dhe përgatitja, dëmi është i gatshëm

Në kohet e fundit kanë lindur mjaft mendime të llojeve të ndryshme dhe paqartësi, sidomos në luftimin e korrupsionit.Disa analiza dhe komentime politike për korupcionin sikur nuk pushojnë, si pengesë dhe dukuri e përfshirë në disa nivele (të larta) të pushtetit. Kjo ka arritur të flitet më tepër pas rastit “Mustafi”,i cili në vend që ta luftojë korrupsionin për të cilin ishte i angazhuar dhe i thirrur , ai ishte “i mbështjellur” vetë me ...

Hilmi Saraçi: Problemi i veriut të vendit të zgjidhet sa më parë, derisa nuk është bërë vonë

Veriu i Kosovës gjithnjë është një problem dominant për qytetarët që jetojnë në këtë hapsirë, respektivisht në Republikën e Kosovës.Ky problem duhet të zgjidhet sa më parë derisa nuk është bërë vonë. Mjaft kohë ka kaluar duke u përmeqatur me këtë problem të pazgjidhur. Me maltretime, rrahje, djegëje...

Hilmi Saraçi: A do të hyjë veriu i Kosovës në dialogun me Serbinë (?)

Siq po shihet dialogu me Serbinë i ashtuquajtur teknik, tani ka filluar të zgjerohet dhe të merrë kahe politike. Kjo qysh në fillim të dialogut ka pasur qëndrime dhe reagime...

Hilmi Saraçi: Kah po shkon Qeveria dhe diplomacia e Kosovës (?)

Jemi mësuar me protestat e shpeshta të Vetvendosjes në krye me Albin Kurtin. Këto protesta nuk kanë dhënë sa duhet efekte të pritura, përkundrazi shpeshëherë...

Hilmi Saraçi: A ka mbetur veriu i Kosovës i lënun pas dore (?)

Si në shumë vende të tjera demokratike të botës, edhe në Kosovë pas çlirimit dhe gjatë ndërtimit të institucionëve shtetrore dhe të krijimit të kushteve për të jetuar ...

Hilmi Saraçi: Vetëvendosja dhe protesta e dytë e tyre për reoiprocitet

Këto ditë ishim dëshmitar të protestave të VV të cilat jehuan zëshëm në opinionin e gjerë, jo vetëm të Kosovës.. Mirëpo nga këto (protesta) dolen të papritura që shqetësuan...

Hilmi Saraçi: Rrjedhat e protestave me Albin Kurtin në krye

Lëvizja Vetvendosje me Albin Kurtin kaherë ka pasur një qëndrim të veçantë ndaj ecurive të shtetndërtimit të Kosovës..Veprimtaria e saj në shumë fusha të jetës ka qenë...

Hilmi Saraçi: Konsolidimi dhe forcimi i shtetit

Megjithë punën dhe përpjekjet e Qeverisë për të ndryshuar gjendjen e vështirë në shumë fusha të jetës, kjo sikur ende nuk është duke shkuar në drejtim të duhur, respektivisht...

Hilmi Saraçi: Etika e kritikës dhe e polemikës

Në vitin që lamë pas u botua kompleti prej 30 librave nga opusi i veprimtarisë së Rexhep Qosjës, sponsorizuar nga Qeveria e Kosovës, me shpenzime mjaft të mdha...

Hilmi Saraçi: A jemi të gatshëm për përmbylljen e pavarësisë së mbikqyrur të Kosovës

Gjasat për përmbyllje të pavarësisë së mbikqyrur të Kosovës, që po mendohet, në një periudhë të shkurtër mbesin të pakta . Sipas burimeve ndërkombëtare bëhet e ditur...

Hilmi Saraçi: Eshtrat e Shotë Galicës të këthehen në Kosovë

Ka kaluar një kohë e gjatë kur kishte lindur ideja për ngritjen e e kompleksit memorial për Azem e Shotë Galicën në Galicë . Janë ndërmar disa nisma për këtë projekt më rëndësi...

Hilmi Saraçi: Mendimi menaxhues për integrimin e kufijve në mes Kosovës dhe Serbisë

Propozimi i ndermjetsuesit evropian , Kuper në dialogun teknik ndermjet Kosovës dhe Serbisë, për menagjimin të integruar të kufijve është mbështetur nga negociatorja Edita Tahiri...

Hilmi Saraçi: Ç’na sjellë BE-ja në raportin e progresit për Kosovën 2011...

Këto ditë BE –ja ka sjellur raportin e progresit për Kosovën. Ky raport ka një rëndësi të veçantë për Kosovën e cila duhet t’i plotësojë disa kushte për liberalizimin e vizave...

Hilmi Saraçi: Dialog i vështirë dhe i papërspektivë

Ka kaluar një kohë nga iniciativa për dialog teknik me Serbinë,e shtruar në tavolinën për bisedime në Bruksel, duke u përpjekur të gjenden zgjidhjet për çështjet “teknike”...

Hilmi Saraçi: Bashkësia Ndërkombëtare është në anën e Kosovës

Pikat doganore në veri të Kosovës që 12 vite kanë qenë pa një përkujdesje ligjore , pa një përfillje të institucioneve tona shtetërore - në duart e kriminelëve dhe të ...

Hilmi Saraçi: Kanë ndrruar raportet dhe nuk ka vend për kthim prapa

Megjithse në një farë forme ka pasur përpjekje për luftimin e krimit të organizuar , kontrabandës, korrupcionit dhe dukurive të tjara negative, sidomos në veri të Kosovës në...

Hilmi Saraçi: Terësia territoriale e vendit është e pacenueshme

Për veriun e Kosovës tani që sa kohë flitet dhe komentohet në forma të ndryshme si individuale ashtu edhe institucionale. Që dhjetë vite ky problem ka mbetur i pazgjidhur...

Hilmi Saraçi: Dialogu me Serbinë dhe marrëveshja për njohje reciproke në të ardhshmen

Këto ditë në qendër të vëmendjes janë tri çështje të marrëvëshjes në dialogun në mes të Kosovës dhe Serbisë . Në këtë fushë ka mjaftë për t’u thënë dhe përpjekje me biseda...

Hilmi Saraçi: Serbia i ka humbur të gjitha betejat në konfrontim me Kosovën

Në këtë kohë të ndërtimit institucional të shtetit të Kosovës, nuk prajnë mendime të ndryshme dhe reagime për institucionet e zgjedhura , sidomos të qeverisë ...

Hilmi Saraçi: Bisedimet me Serbin pa qendrime të harmonizuara

Kosova shtet i pavarur dhe sovran po hynë në bisedime me Serbinë , pas shumë shtyrjesh , debatësh dhe dilemave të ndryshme . Kjo sikur na zuri ...

Hilmi Saraçi: Koalicioni me “shtylla”

Mungesa e institucioneve gjatë kësaj periudhe ka pasur mjaft ndikime në jetën e qytetarit tonë si dhe në përspektiven e shtetndërtimit të Kosovës. Kjo si...

Hilmi Saraçi: Nuk duhet të mungojë kujdesi dhe vigjilenca për ndërtimin dhe ruajtjen e pavarësisë

Tani ka kaluar një kohë të preokupimeve tona rreth zgjedhjeve të parakohëshme parlamentare . Ato (preokupimet) sikur nuk kanë të ndalur me komentime...

Hilmi Saraçi: Viti i Ri 2011 me brenga të vjetra

Erdhi Viti i Ri 2011 shumë shpejt. Me të reja dhe suksese, por me brenga të vjetra. Kjo sikur po përseritet çdo herë gjatë ndrrimeve të motëve...

Hilmi Saraçi: A jemi të përgatitur për bisedimet (teknike) me Beogradin

Ideja për përfshirjen e aktorëve nderkombëtarë në bisedimet e ardhshme ndërmjet Prishtinës e Beogradit ka nisur të përgatitet terreni...

Hilmi Saraçi: Ngritja e çmimeve të bukës është goditje e rëndë

Jeta e qytetarit tonë është mjaft e vështirë, si rrjedhojë e pakujdesisë dhe krizës institucionale, sidomos në kohet e fundit ka marrë...

Hilmi Saraçi: Ikja nga shtëpia

Kaherë kanë nisur ikjet e shumë antarëve të subjekteve politike nga “shtëpia e tyre e vjetër” dhe hyrja në “shtepitë” e subjekteve...

Hilmi Saraçi: Një popull është Sovran nese e ka të drejtën për të vendosur vet

Ne besojmë se shteti është Sovran, por po ashtu ne besojmë se populli është burimi i sovranitetit. Një popull është Sovran...

Hilmi Saraçi: Ndryshimet demokratike institucionaletë marrin kahe në bazë të kushtetutës

Pas ballafaqimit me disa lëvizje demokratike në vend, siq ishte dorëheqja e Fatmir Sejdiut, prishja e koalicionit...

Hilmi Saraçi: A do të vazhdojë LDK-ja të jetë trashëgimtare e platformës politike dhe kombëtare e presidentit dr. Ibrahim Rugova (?)

Pas ndryshimeve të fundit demokratike, sidomos pas dorëheqjes se Sejdiut nga posti i presidentit të Kosovës...

Hilmi Saraçi: Dorëheqja e Sejdiut më vonë mund të sjellë efekte domëthënëse pë rrjeshmërinë demokratike të Kosovës

Dorëheqja e Sejdiut, e cila erdhi si befasi, pavarësisht vendimit të gjykatës, nuk do të ndryshojë skenën politike...
Kryesore