Saraçi: Odisejada e rivarrimit të eshtrave të Isa Boletinit

Isa Boletini është njëri ndër patriotët më të shquar të historisë tonë kombëtare. Kjo figurë markante, që zë vend të padiskutueshëm ne historinë e popullit shqiptarë krahas atyre që dhanë aq shumë per lirinë e atdheut tonë si Hasan Prishtina, Bajram Curri, Ismail Qemali, Idriz Seferi e shumë ...

Hilmi Saraçi: Qamil Hoxha yll i ndritur i lirisë

Qamil Hozha u lind  me 2 tetor 1919 në Gjakovë  nga një familje e shquar atdhetare . Ende pa e kryer shkollën fillore , në moshën 11 vjeçare kalon kufirin dhe del në Shqipëri për të vazhduar shkollimin në gjuhen shqipe, pasi në atë kohë mungonte shkollimi në gjuhën ...

Hilmi Saraçi: Vepër me vlerë dhe interes historik

Sylejman Vuçitërna është njëra nga figurat të shquara kombëtare dhe demokratike, i cili deri vonë ka mbetur nën hijen e harresës.Inxh. Bardhyl Vuçitërna dhe prof, Islam Dobra me botimin e kësaj vepre kanë bërë një punë me vlerë e interes të vaçantë historik, duke grisur ...

Saraçi: Përdorimi dhe preardhja e disa toponimeve

Gjuha shqipe është e pasur me fjalë ,fjali, shprehje, emra, emertime e të tjera të duhura autentike  dhe adekvate, prandaj dallohet shumë nga gjuhet të tjera për këtë pasuri gjuhësore. Ajo ka një histori me rëndësi të veçantë të lashtësisë dhe të përdorimit- është  e vjetër...

Hilmi Saraçi: Si do ta formojë qeverinë Ramush Haradinaj?

Zgjedhjet e 11 qershorit (2017) treguan se ka ardhur koha që të ndryshojnë rrjedhat institucionale të pushtetit në Qeverin e Kosovës dhe më gjerë: për një jetë më të mirë  për qytetarin në të ardhmen, sepse gjatë kësaj periudhe kohore disa vjeçare  ka pasur mjaft ...

Hilmi Saraçi: Etika e të shkruarit

Në kohet e fundit sikur kanë vërshuar të botohen libra të llojeve të ndryshme. Kjo është  me rëndësi të veçantë: të krijojmë , të botojmë dhe të promovojmë sa më shumë libra (vepra)  për letërsinë , gjuhën,  shkencën ,historinë tonë kombëtare, për t’u njohtuar sa më mirë dhe ...

Hilmi Saraçi: Asociacioni dhe realizimi i tij (?)

Tani  gjatë zhvillimit dhe të ndërtimit të shtetit të Kosovës pas pavarësisë, jemi dëshmitarë të shumë lëvizjeve   “demokratike “, të cilat pa pushuar po reflektojnë problem për të ardhmen e Republikës së Kosovës.Sikur jemi bërë “bajat” dhe mjaft nervoz për të gjitha këto ...

Hilmi Saraçi: Flamuri simbol i shenjtë kombëtar

Me rastin e manifestimeve të ndryshme  dhe akademive përkujtimeve  për luftëtarët e lirisë –dëshmorët  e kombit si dhe me rastin e festave të tjera , flamuri kombëtar e ka vëndin e vet të lartë , në ballë të këtyre  përkujtimeve, manifestimeve dhe festave të tjera...

Hilmi Saraçi: Zgjidhja e ngërçit (?)

Para disa muajve , menjëherë pas zgjedhjeve të 8 qershorit 2014  pata shkruar një opinion se një kualicion i mundshëm në mes të PDK-së dhe LDK-së do të ishte një zgidhje  e mirë për Koasovën , pasi që këto dy parti kanë një potencial politik , profesional dhe institucional më të lartë ...

Hilmi Saraçi: Pse PDK-ja fitoi zgjedhjet (?)

Megjithse nuk është pritur fitorja e PDK-së në zgjedhjet parlamentare, ajo deshën apo nuk deshën doli fituese sipas rezultateve preliminare. .Garat  u zhvilluan ashtu siq u panë me mjaft pompozitet, fyrje dhe kritika të ashpra dhe secila parti u mundua në forma të ndryshme të përfitojë  mandatin për ...

Hilmi Saraçi: Thaçi shfrytëzon armën e mashtrimit

“Që pesëmbëdhjetë vjet dikush rreh gjokës se është baba i UÇK-së, por shumë djem të saj i la në mjerim, dhe i bie ndërmend për ata një herë në çdo katër vjet kur u duhet vota e tyre, dhe pa fije turpi përpiqet marrëzisht fajin t’ia lë Kuvendit të Kosovës. Në të njëjtën kohë, Komisioni Qeveritarë ...

Hilmi Saraçi: Një shtatore për Hasan Prishtinën

Me 8 dhe 9 tetor 2009 u mbajtën takimet “Ditet e Hasan Prishtinës” në Vushtrri ,të parat të këtij lloji, të organizuara  nga  organët politiko shoqërore -  Drejtoria për Arsim  dhe  Kulturë pranë Kuvendit komunal në Vushtrri ,  në bashkëpunim me strukturat ...

Hilmi Saraçi: Marrveshja e Brukselit dhe implementimi

Në pjesën veriore të Mitrovicës pas zgjedhjeve lokale, situata është më stabile, megjithse  duhet kohë  për t’i bindur serbët se duhet të punojnë sipas institucioneve të Kosovës dhe  marrveshjeve të  arritura në Bruksel në mes të delegacionit serb (Ivica Daqiq) dhe delegacionit të Kosovës...

Hilmi Saraçi: Marrëveshja me Serbinë, e dëmshme

Në kohet e fundit sikur janë zgjuar dhe aktivizuar institucionet shtetrore në vend, respektivisht  partitë politike duke bërë përpjekje që të sqarojnë dhe të kundërshtojnë disa propozime dhe vendime të mara gjatë takimeve  me BE në Bruksel në mes të Hashim THaçit (Qeverisë së Kosovës) dhe Ivica Daçiqit ...

Hilmi Saraçi: Zgjedhjet në veri dhe efektet

Zgjedhjet lokale, marr në përgjithësi,  kësaj radhe ishin korekte dhe pa ndonjë problem që kishte për tu shenuar, përjashtuar ato në veri të vendit. Organizimi dhe angazhimi nuk munguan, prandaj dolen fitues ata që moren votat më shumë nga votuesvit. Mirëpo vetëm pak komuna ...

Hilmi Saraçi: Zgjedhjet lokale do të përseriten (?)

Gara e sivjetme zgjedhore për kryetar të komunave dhe për delegatë komunal në tërë teritorin e Kosovës është një ngjarje me rëndësi të veçantë, sepse për herë të parë po mbahen zgjedhjet edhe në veri të vendit ku që 13 vite  institucionet e Kosovës ...

Hilmi Saraçi: Gara për Prishtinën me rëndësi

Gara e sivjetme zgjedhore për kryetar të komunave, sidomos të komunës së  Prishtinës po konsiderohet jo vetëm më interesantja, por edhe më e barabarta krahasuar me proceset e kaluara elektorale. Kryetari aktual Isa Mustafa ...

Hilmi Saraçi: Neutraliteti për zgjedhjet lokale

Tani është e njohur rëndësia që kanë sgjedhjet lokale për  Kosovën si shtet i pavarur dhe sovran, respektivisht pjesëmarrja e komunitetit serb në veri  të vendit të cilët përkundër marrëveshjes dhe “sygjerimeve “ të Qeverisë së Serbisë dhe përpjekjeve të Qeverisë së Kosovës ...

Hilmi Saraçi: Ligji për amnesti dhe “Vetëvendosja”

Ligji për amnesti  me të drejtë  ka krijuar mjaft paqartësi dhe probleme gjatë  miratimit të tij në Parlamentin e Kosovës. Kjo edhe nuk ka qenë e lehtë të kalohet pa një shqyrëtim më të hollësishëm  dhe  të lodhshëm. Prandaj ai (ligji për amnesti)  në seancën e parë  ...

Hilmi Saraçi: Marrëveshjes dhe protesta e Albin Kurtit

Albin Kurti sikur nuk din të ndalet nga veprimtaria e tij protestuese ndaj qeverisë dhe kreut të saj z. Hashim Thaçi. Edhepse Qeveria dhe Hashim Thaçi gjatë këtij mandati  ka mjaft gabime për të cilat duhet të flitet dhe të kritikohet. Kjo është edhe detyrë e opozitës ...

Hilmi Saraçi: Përpjekje naive, pa mbështetje logjike, shkencore dhe kombëtare

Me këto vargje  desha të filloj  konstatimin se Skënderbeu ishte dhe është një hero i madh i të gjithë shqiptarëve kudo që jetojnë, për të shprehur mendimin kundër disa individëve (klerikëve), të cilet në kohën e fundit pa fije turpi mundohen të mohojnë Skenderbeun ...

Hilmi Saraçi: Vushtrria dhe Kalaja Dardane

Vushtrria është një qytet i lashtë, ndër më të lashtit në hapsirën ballkanike dhe më gjerë. Ёshtë lokacion antik, mesjetar dhe bashkëkohor që gjatë historisë së saj ka luajtur rol me rëndësi të madhe në pikëpamje ekonomike, kulturore dhe qytetruese ...

Hilmi Saraçi: Ura e Vjetër dhe tjetërsimi

Për trashigimin kulturore dhe historike në Vushtrri janë dhënë verejtje disa here nga ekspertet e kësaj lamije dhe nga qytetarët e Vushtrrisë dhe më gjerë . Kjo trashegimi kulturore dhe historike në Vushtrri tani një kohë të gjatë nuk ka pasur  ...

Hilmi Saraçi: Kah po shkon shëndetësia e Kosovës

Këto ditë kisha disa telashe me shëndetin. Kjo edhe sikur me ka nxitur që të shkruaj disa rreshta për shëndetësinë, për të arriturat dhe dobësitë në këtë fushë të rëndesishme për jetën e njeriut, respektivisht kah po shkon shëndetësia e Kosovës dhe çka duhet bërë në këtë fushë...

Hilmi Saraçi: Prishtinë-Beograd, dialog i vështirë

Asgjë nuk është e thjeshtë dhe e lehtë në dialpgun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, prandaj duhet të punohet dhe të veprohet gjithnjë me kujdes dhe njohuri. Në këtë aspekt tani jemi lodhur dhe me vështirësi po gjejmë rrugën e duhur të zgjidhjes se problemeve, sidomos në veri të vendit.. Tani siq po shihet dialogu ka fillua në nivel të lartë në mes ...

Hilmi Saraçi: Historia duhet të shkruhet nga historianët

Nuk ka dilema se historia jonë është shkruar edhe nga të tjerët që nuk e kanë njohur historinë, prandaj ka mjaft pasaktësi dhe shtrembërime me tendenca që nuk mund të pranohen. Këto shtrembërime kanë rrjedhojen edhe nga fusha të tjera siq është trysnia ideologjike dhe politike. Për këtë arsye historinë duhet lanë historianve dhe njohtsëve të mirëfilltë të ...

Hilmi Saraçi: Autonomia substanciale e Kushnerit

Ne vazhdimisht po theksojmë se dialogu i Kosovës me Serbinë ka rëndësi të veçantë për të dyja shtetet, por edhe në rajon. Prandaj edhe ka pasur mbështetjen në parlament nga deputetët , përveç “Vetëvendosjes” e cila si zakonisht kundërshton dialogun me Serbinë dhe kritikon qeverinë. Dialogu ka të bëjë me shumë probleme të ...

Hilmi Saraçi: Qeveria e Kosovës dhe dialogu (i ardhshëm) me Serbinë…

Qeveria e Kosovës ka dokumente strategjike për bisedimet Kosovë- Serbi, por ajo (Qeveria) ende nuk e ka bërë të ditur ndonjë platformë të përgatitur për këto bisedime . Opozita me të drejtë kërkon që më parë platforma për bisedime të paraqitet në Kuvend , të diskutohet rreth saj dhe në fund të miratohet Prandaj Qeveria e Kosovës duhet të jetë e vetdijshme se kemi të bëjmë me çështje të rëndësishmë për Kosovën- me bisedime që paraqesin vendime me rëndësi të veçantë për të ardhmen e Kosovës...

Hilmi Saraçi: A mundet Serbia ta bllokojë Kosovën?

Edhe pse mbikqyrja e pavarësisë së Kosovës ka përfunduar shteti përballet me një legjitimitet të kufizuar në nivelin ndërkombëtar dhe me një legjitimitet të “hendikepuar” në rajon dhe bashkimin Evropian (BE) “.Në një raport analitik në kërkim të legjitimitetit ndërkombëtar thuhet se “është vështir që Kosova ta fitojë legjitimitetin e plotë ndërkombëtar në kornizën e tanishme” . Mirëpo aspirata e Kosovës për ta forcuar legjitimitrtin ndërkombëtar edhe më tutje do të vazhdojë të qëndrojë me themele të ...

Hilmi Saraçi: Rrjedha të dëmshme nga privatizimi

Për privatizimin është bërë fjalë mjaft, sidomos për lëshimet dhe rrjedhimet që ka sjellë privatizimi, sidomos tani në kohët e fundit kemi parë disa pasoja dhe rrjedha të pakëndshme për Kosovën si shtet i pavarur dhe Sovran. Shumica e subjekteve politike konsiderojnë se pavarësisht se ka çka të flitet për lëshimet eventuale që mund të kenë përcjellë deri tash këtë proces dhe dyshimet që e kanë përcjellë për parregullsi të mëdha , përveç gjetjes se një rruge më transparente ...

Hilmi Saraçi: Kosova pa mbikqyrjen e pavarësisë

Tani jemi në ditet e para të fillimit të mbikqyrjes se pavarësisë së Kosovës, ngjarje e veçantë historike. Mirëpo në të ardhshmen do të kemi sfida të shumta e të reja duke qëndruar para shtetit të ri të Kosovës pa mbikqyrjen e të tjerëve (ndërkombëtarëve). Mirëpo janë këto sfida të zakonshme që dalin si rrjedhojë e shteteve të pavarura të shoqërive të përgjegjëshme demokratike.” Me rastin e kësaj dite historike, fundin e mbikqyrjes së pavarësisë ishin të pranishëm ...

Hilmi Saraçi: Dialogu me Serbinë dhe koalicionet

Kohë më parë pata parashtrua çështjen e mundësisë për një koolicion në mes të dy partive , PDK dhe AAK, duke menduar se një koalicion i tillë ndoshta do ta përmirësonte gjendjen ashtu të vështirë, mirëpo kjo në kohet e fundit ka marrë dimenzione më të gjera për një koalicion të mundëshëm i cili do të mundësontë dhe do të zgjithte problemet e pranishme , sidomos në veriu të vendit. Për këtë temë desha të elaboroj edhe disa mendime te ...

Hilmi Saraçi: Këshilli Kombëtar kundër korrupsionit

Për korrupsionin , krimin e organizuar dhe kontrabandën ka pasur përpjekje dhe angazhime për ta luftuar pa kompromis., por kjo sikur ishte vetëm deklarative dhe e paefektshme. Prandaj nuk janë menjanuar sa duhet këto dukuri që pengojnë zhvillimin e shoqërisë demokratike. Krijimi i Këshillit Kombëtar kundër ...

Hilmi Saraçi: Deklaratë me përmasa të gjera diplomatike e Marti Ahtisarit

Marti Ahtisari njëri ndër negociatorët për statusin (pavarësinë) e Kosovës këto ditë u deklaruar haptazi se Serbia nuk duhet të hyjë në BE derisa nuk e pranon shtetin e Kosovës, sepse që moti Serbia e ka humbur të drejten në Kosovë. Ajo (Serbia) me vite të tëra është sjellë keq ndaj kosovarëve” .Kjo deklaratë është mjaft e rëndësishme kur kemi të bëjmë më një emer të ...

Hilmi Saraçi: A pati të drejtë opozita kur kundërshtoi privatizimin e Distribucionit të KEK-ut (?)

Opozita ka dështuar që në një seancë parlamentare ta bllokojë privatizimin e rrjetit të Shpërndarjes dhe të Furnizimit. Deputetët e akuzuan Qeverinë se po i shet fare lirë dhe në mënyrë jotransparente resurset e shtetit. Në lidhje për këtë pati debatime të ashpra dhe akuzime reciproke në mes të VV (Albin Kurtit) dhe Qeverisë (Hashim Thaçit ) .Kjo sjellje me fyrje dhe ...

Hilmi Saraçi: A do të ndryshojë qëndrimin presidenti i Serbisë

Presidenti i zgjedhur i Serbisë , Tomisllav Nikoliq kaherë është i njohur me qëndrimet e tija ultranacionaliste, sidomos për urrejtjen ndaj shqiptarëve. Ai në veprimtarinë e tij politike ishte i prirur të ngjallë urrejtje ndërnacionale , prandaj pas zgjedhjes së tij për president të Serbisë sikur ka filluar të tregojë shenja të së kaluarës nga veprimtaria e tij që pengojnë dhe nxisin dilema dhe...

Hilmi Saraçi: A është i mundshëm kualicioni PDK- AAK (?)

Në kohet e fundit sikur janë duke u bërë disa plane dhe analiza për ecuritë të sukseshme të zgjedhjeve në të ardhshmen , sidomos për nivelin qëndror. Në këtë fushë degjohen mendime se do të jenë mjaft të rëndësishme, pasi që gjatë këtij mandati qeverisës ka pasur lëshime dhe dobësi. Prandaj në këto zgjedhje është e domosdoshme që të fitojë një subjekt politik që do ta përmirësonte gjendjen.Mendoj se kishte për të qenë e mundshme dhe e...

Hilmi Saraçi: Zgjimi i vonë nga “gjumi” dhe protesta

Më në fund po shihet se vonë jemi zgjuar nga “gjumi” . Atëherë kur shumë mundësi na kanë dalur nga dora , prandaj është vështirë brenda një kohe të shkurtër (pas 13 viteve) të gjejmë rrugën dhe momentin për përmirësimin e gjendjes se krijuar, sidomos në veri të vendit, ku përveç krimit të organizuar kontrabandës, strukturave paralele (ilegale) ka filluar edhe terrorizmi, ku humbi jetën Selver Haradinaj dhe u plagosën disa antarë të familjes së tij. Nuk di njeriu ku dhe si t’i gjejë “shanset” e humbura dhe të ...

Hilmi Saraçi: “Hallakama” në parlament

Këto ditë në parlamentin e Kosovës ishte një “hallakamë” e llojit të veçantë, Deputetët e partive politike si të opozitës ashtu edhe të pozitë sikur “shpërthyen” me njëra tjetren me rastin e mbajtjes së seancës të jashtzakonshme e cila ishte thirur me disa dilema, pas ngjarjeve tragjike në veri të vendit, që sipas mendimit tim kjo seancë më mirë mos të ishte mbajtur fare se sa që u mbajtë në këtë mënyrë. Parlamentarët tanë nuk janë (ishin) në gjendje t’i harmonizojnë qëndrimet për çështje madhore...

Hilmi Saraçi: Kur mungon angazhimi dhe përgatitja, dëmi është i gatshëm

Në kohet e fundit kanë lindur mjaft mendime të llojeve të ndryshme dhe paqartësi, sidomos në luftimin e korrupsionit.Disa analiza dhe komentime politike për korupcionin sikur nuk pushojnë, si pengesë dhe dukuri e përfshirë në disa nivele (të larta) të pushtetit. Kjo ka arritur të flitet më tepër pas rastit “Mustafi”,i cili në vend që ta luftojë korrupsionin për të cilin ishte i angazhuar dhe i thirrur , ai ishte “i mbështjellur” vetë me ...
Kryesore