Victor Frobin: Shqipëria, dekania e racave, dhe më e vogla e shteteve

Pas shekujsh harrese, Shqipëria zë befas vendin e parë në aktualitetin botëror. Dhe siç do ta shohim, sa çështje e ndërlikuar dhe e ngatërruar që qenka kjo çështja shqiptare!“Ne jemi të gjithë të barabartë përpara Shqipërisë!” - më deklaroi në veçanti e mirëkuptim një diplomat, tek i cili e pashë të urtë e të arsyeshme të shkoja të konsultohesha me të përpara se t’i hyja kësaj monografie. “Historianë, gjeografë, etnologë, diplomatë, ne futemi të gjithë brenda së njëjtës kategori: sepse ne nuk njohim asgjë - asgjë fare - rreth këtij vendi dhe rreth banorëve të tij!”...

Fotaq Andrea: Faik fisnik Konica, Gjeniu dhe Ati i kombit modern shqiptar

Viti 2012 përkon me tri data të shënuara në Historinë e kombit shqiptar: u çel me 130 vjetorin e lindjes së Fan Nolit, këtij titani të mendimit dhe të veprimit; do vijojë me 100 vjetorin...

Fotaq Andrea: Ekskursion në Shqipëri në vitin 1880

Gazeta franceze Journal des voyages, n° 142, e diel, 28 mars 1880, nën titullin “Ekskursion në Shqipëri”, boton shkrimin e korrespondentit të saj Max d’Orvières...

Fotaq Andrea: Origjina shqiptare e trotuareve të Parisit

Vetëm pak muaj pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, danezi Franz de Jessen do të ishte ndër gazetarët e parë evropianë që do të vizitonte Shqipërinë e pavarur dhe...

Fotaq Andrea: “Orientalet” e Viktor Hygoit dhe figura e Ali Pashë Tepelenës

Ishte koha kur shkrimtarë, piktorë, historianë, mendimtarë e udhëtarë të shumtë e mbanin vrapin drejt Lindjes së Afërt, Turqisë e Ballkanit, drejt “festës së dritës e hënës”. Hygo...

Fotaq Andrea - Një thirrje nga zemra e Faik Konicës: “Muhamedanë shqiptarë, bashkohuni me vëllezërit e krishterë, bashkohuni për të mirën e kombit tonë!”

Është i njohur qëndrimi i Faik Konicës në çështjen e fesë tek Shqiptarët, të cilën vazhdimisht ai e ka parë të lidhur ngushtë me çështjen kombëtare, për çlirimin e vendit jo vetëm...

Fotaq Andrea: Zoja e Këshillit të Mirë - Pajtore e Shqipërisë

Vëllezër, Me dekret të datës 22 prill 1903, S. C.[iii] e Riteve urdhëroi t’u shtohet Lutjeve të Virgjëreshës së Shenjtë kjo përshpirtje : “Mater boni Consilii, ora pro nobis. Nan’ e ...

Fotaq Andrea: Shqiptari, ky sizif - Fat tragjik në mbijetesë shekullore

Në fakt, me qindra faqe mund të shkruhen për tragjizmin shqiptar në shekuj, pjellë e këtij fati sizifian, që gurin e rëndë të historisë në mbijetesën e vetë të paepur, si vetë helikun e ...

Fotaq Andrea: Shqipëria në NATO, një kontribut me zanafillë të lashtë

Shqipëria në NATO. Është sot, e më në fund, një realitet. Për ne, shqiptarët është edhe më shumë : një shkallare e re drejt afrimit dhe integrimit të vendit në Europën e Bashkuar...

Fotaq Andrea: Festa e luleve për Skënderbeun

Më 10 korrik 1910, mbi një shekull më parë, organi i mirënjohur parisian “Journal des Voyages”, botonte një artikull me titull kuptimplotë : “Për nder të Heroit Kombëtar – Festa ...

Fotaq Andrea: Jeta e Klementit XI, sovranit Papë

Pier Fransuai, falë Perëndisë dhe Selisë së Shenjtë Apostolike, Peshkop i Sisteronit, Princ i Lursës, Abat i Abacisë së Zojës Sonë të Kornevilës, Këshilltar i Mbretit në tërë...

Fotaq Andrea: Skënderbeu i ri dhe origjina e kalorësisë së lehtë franceze - Letër Z. Ylli Polovina

I dashur Ylli, Ju kam ndjekur nga afër këto ditë në shtyp dhe më lejoni t’ju përgëzoj për qëndrimin tuaj objektiv lidhur me familjen tonë fisnike të madhe të Kastriotëve dhe...

Fotaq Andrea: ''Gjergj Kastrioti Skënderbeu'' i Rembrandit

Po, “Skënderbeu” ynë i Rijn Rembrandit ekziston. Është atje, në fondet e pasura të Muzeut të Arteve të Bukura të Nansisë, kryeqendrës së dukëve të Lorrenës. Është atje, ende...

Fotaq Andrea: Engjëllorët në Francë dhe figura emblematike e Pal Engjëllit - Gjaku shqiptar në Evropë

19 shkurt 1715. Mbreti francez Luigji XIV gatitet të presë në audiencë, me luks të paparë, ambasadorin persian Mehmet Riza Beg. Tërë oborrtarët mbushin plot galerinë e...

Fotaq Andrea: Figura e Nënë Terezës nën penën e autorëve francezë

Për të shkuar gjer te origjinat e Nënë Terezës, duhet udhëtuar në kohë e në hapësirë drejt Ballkanit në prag të Luftës së Madhe. Ky rajon është në atë kohë një mozaik në...

Fotaq Andrea: Moj shqiptarka këmbëlehtë

Para disa muajsh, duke hulumtuar rreth dy romaneve të panjohur të madhështorit Faik Konica, shkruar drejtpërdrejt në frëngjisht, të cilat i kam sot gati për botim, më tërhoqi...

Fotaq Andrea: Dy artikuj të priftit shqiptar në mërgim Françesk Karma, më 1933 dhe 1934

Në vazhdë të një letre, tashmë të bërë publike, të priftit shqiptar në mërgim Françesk Karma, me titull “Kush e qeveris Shqipërinë”, botuar në organin e mirënjohur francez “la...

Fotaq Andrea: Moda “Dora d’Istria” në Paris dhe disa episode të panjohura nga jeta e Elena Gjikës

Jemi në Pyllin e Bulonjës, Paris, qershor 1870, në atë pyll që historikisht, ka qenë dhe mbetet arenë mahnitëse mode me shëtitoret e veta madhështore dhe liqenet e brendshme...

Fotaq Andrea: Dora d’Istria - Princeshë e kulturës evropiane

Ndodhemi në San-Susi, në një prej atyre salloneve të vegjël rrethorë gjithë zbukurime të gurta, ku Frederiku i Madh darkonte me Volterin, me D’Alemberin dhe Mopertiusin e...

Fotaq Andrea: Edit Durham, Xhonturqve, në gusht 1911: “Ju e humbët përgjithnjë Shqipërinë”

Francezi Andre Dybosk, autor i disa librave, ndër të tjera i veprës “Siria Tripolitane, Shqipëria”, në gusht 1911 ndodhet mes refugjatëve malësorë shqiptarë...

Fotaq Andrea: Letër e priftit shqiptar Françesk Karma më 1933

Gazeta franceze La Croix (Kryqi) e datës 28 qershor 1933, nën titullin “Kush e qeveris Shqipërinë?” boton letrën e priftit shqiptar në mërgim Francesk Karma...

Fotaq Andrea: A është Napoleon Bonaparti me gjak shqiptari?

Çështja e origjinës shqiptare të Napoleon Bonapartit” mbetet përherë një tezë e turbullt...

Fotaq Andrea: Nderim për trimat francezë që prehen në varrezë të Korçës

Në janar 1922, shkrimtarja zvicerane Hélène Pittard, e njohur me pseudonimin letrar Noëlle Roger, do botonte...

Fotaq Andrea: Ismail Kadare, Vlerë Kombëtare e ndërkombëtare

Ismail Kadare, me Veprën e tij është sot mbret i letërsisë shqiptare në botë, gjeni i letrave shqipe që ka përcjellë...
Kryesore