Kalosh Çeliku: Gjelat e partive politike këndojnë si pulat

Edhe, jo rastësisht sulmet më të ashpëra edhe sot e kësaj dite na vijnë nga Partia Politike Neokomuniste, që shqiptarëve ua ka pi dje, ua pinë sot, përpiqet t’ua pi edhe nesër gjakun. Fatkeqësia është, se disa shqiptarë melez ende ...

Kalosh Çeliku: Qoftëlargu

E kthej prapa trurin si në film para tridhjetë vjetëve, në prag të demonstratave shqiptare në Prishtinë. Ose, Pranverën e hershme shqiptare (11 mars 1981). Kohë kjo...

Kalosh Çeliku: O burrë kot i bie samarit, nuk i teket gomarit

Edhe në kohën e Turqisë, edhe në kohën e Serbisë, edhe në kohën e Gjermanisë (Shqipërisë Madhe), edhe në kohën e Jogosllavisë të shokut Tito, shqiptarët kanë bërë luftë për ...

Kalosh Çeliku: Lufta për pushtet e veshur ‘’kuqezi’’

Përçudi, shqiptarët edhe sot e kësaj dite “i ndjek prapa historia”. Luftë kanë bërë nëpër shekuj për pushtet. Edhe në kohën e Turqisë, edhe në kohën e Serbisë, edhe në kohën...

Kalosh Çeliku: Këlyshët me zgjebë ndjekin autorin

Ç’dreqin ke që çirresh në këtë kohë qorre, iu kërcnua Nata. Vërtetë, do t’i bindësh edhe banorët e mi të urtë se ti je i çmendur. Unë e di se, të paktë janë ata njerëz që flasin...

Kalosh Çeliku: Askushët si argatë besnikë të partive politike

Shqiptarët historikisht kanë dhënë burra të pushkës dhe penës. Përçudi, kohën e fundit japin me shumicë e pakicë edhe kurva politike të shtëpive publike. Akullin e thyejnë partizanët...

Kalosh Çeliku: Datja hyri në konak pa asnjë kobure

Festat e Nëntorit, edhe kësaj radhe ikën në histori me gunën krahëve dhe kësulën e bardhë në kokë. Politikanët e ngritën flamurin emblemë në jakën e setreve duke u fotografuar...

Kalosh Çeliku: Pazari i librit

Edhe: Shkrimtari që e ka shkrep lapsin me dy tyta anë e mbanë Atdheut, nuk ka mundësi dhe kohë kët vit të shkojë në Panairin e librit: në Prishtinë, në Tiranë… Vendet e shenjta ...

Kalosh Çeliku: Rrufjani

E kam thënë edhe më herët në një shkrim timin për veprimet e fshehta nga UDBA jugosllave në lidhje me aktivitetet “patriotike” të Rrufjanit. Vetëmse, në atë shkrim i kam...

Kalosh Çeliku: Koha është sot Shqipëria ta hudhë gunën krahëve

Fisi ynë i kaçakëve brez pas brezi ka qenë në luftë me pushtuesit dhe bërllokun shqiptar (“salep-intelektualët”): Edhe në kohën e Turqisë, edhe në kohën e Serbisë, edhe në kohën...

Kalosh Çeliku: Dashuri me tullumbat

Ministri Nuses me pashterkë të kuqe, personazhi kryesor i këtij shkrimi ështe me prejardhje nga vendi i Tullumbave. Vendlindja heroike, që dikur në kohën e “artë” komunsite...

Kalosh Çeliku: Rruga qorre

Im Atë i donte shumë kuajt me shalë. Në shtëpi kurrë nuk kemi mbajtur gomarë me samarë në shpinë. E mbaj mend qysh si fëmijë se, komshinjtë dhe gati i gjithë...

Kalosh Çeliku: Edhe Filipi i Maqedonisë vjen në Shkup

Dorën në zemër, më në fund erdhi koha t’i duam edhe “vëllezërit”! I duam, s’i nuk i duam “vëllezërit”: na i polli Njerka një natë të ftohtë acari pasmesnate. Dhe, duhet...

Kalosh Çeliku: Kollumna me ferexhe

Vërtetë, u lodha më me budallakitë e disa “analistëve politik” me tespi kuqezi në dorë. Halldupët “shqiptar”, që natë e ditë i luten Zotit në xhami. E në anën tjetër: pinë alkool...

Kalosh Çeliku: Faqezinjtë erdhën edhe në Shkup

Faqezinjtë, pasi e bënë me fjalime Shqipëri Etnike në Prizren, pastaj në Itali, erdhën më në fund edhe në Shkup me një “nismë të re politike demokratike kuqezi”. Merreni...

Kalosh Çeliku: Amani, e hipni edhe një grua në kalë me shalë

U ngulfata në Shkup edhe këtë verë. Përditë e më shumë po më zihet fryma. Nga të gjitha anët përreth heronj meshkuj, kalorës me kuaj shale. Edhe misionarë fetar...

Kalosh Çeliku: Humbën shqiptarët - fituan partitë politike

Dhe, e dini, çka?! Jo, nuk e dini. Madhështore është Dreka festive e “Fitores” pas zgjedhjeve parlamentare me një maçorr. Dhe, një mace nën Rrap. Asnjëri nuk kemi libreza...

Kalosh Çeliku: Thashë

Në disa shkrime të publikuara në mjetet e informacionit kam thënë: Dielli si një saç i skuqur, derisa unë kisha bërë një sy gjumë pas dere, ishte ngritur lart mbi male. Ku ta dish...

Kalosh Çeliku: Vetëdija

Kurrë më shumë se deri më sot, nuk kanë pasur nevojë shqiptarët që të kenë një popull me vetëdije kombëtare. Nuk e them, që ky popull nuk ka vetëdije, ka edhe atë: e ka...

Kalosh Çeliku: Tanusha

Plot dy muaj njerëzit i shihja me nga dy koka. Vështirë i lexoja gazetat, ndonjë libër. Lëmsh shkronjat… Shkallët… Rruga…Ndërtesat… Megjithatë, nuk shkova e nuk shkova…

Kalosh Çeliku: Dyluftimet e Partive Politike Shqiptare, si puna e jorganit të Nastradin Hoxhës…

Vërtetë, njëzet vjet të merresh me vteveten gjatë ndryshimeve demokratike, është për librin e Ginisit. Edhe atë, të bësh luftë për pushtet...

Kalosh Çeliku: Rriqrat politike

Vite me radhë i kanë ushqyer “vëllezërit” në shoqëritë tona “demokratike”. Edhe në komunizëm...

Kalosh Çeliku: Vajtojcat e Zajazit

Histori më vete: sa herë që sharronte në bërllok ndonjë grua ose burrë, Nëna ime thoshte: është bërë...

Kalosh Çeliku: Qerbelaja shqiptare

E kam pritur Dexhallin e Allahut natën, pasdarke. Pasmesnate. Diku, para agimit. Edhe ditën...

Kalosh Çeliku: Problemi me vetveten

E ka thënë moti Faik Konica i madh: …O Zot, mbroje Shqipërinë prej shqiptarëve...

 

Kalosh Çeliku: Shkupi pёrpara ''tёrmetit'' tё protestave shqiptare

Njёzetё vjet me radhё shqiptarёt e IRJ të Maqedonisë tё drejtat e tyre kombëtare i kёrkojnё me anё tё...

Kalosh Çeliku: Edhe hoxha vendos pёr vlerat e shkrimtarit dhe kulturёn shqiptare

Thashё: Trusakatёt kulturёn shqiptare e kanё bёrё si gomarin e Nastradinit...

Kalosh Çeliku: Populli e thotё: nuk bёhet si them unё

E vёrtetё, nuk e luan as topi. E  thotё populli: nuk bёhet si them unё. Nuk e them unё, autori i kёtyre...

Kalosh Çeliku: Shkupin nga qeveritё ''demokratike'' do ta shpёtojё natyra

Shkupin, kёtё metropolё botёrore, historikisht herё pas here çdo njёqind vjet nga Qeveritё “demokratike” e ka shpёtuar Natyra...

Kalosh Çeliku: Trusakatёt edhe flamurit kuqezi ia ndёrruan ngjyrat

E pabesueshme, ё?! Edhe unё e kam vёshtirё t’u besoj syve qё atё ditё e pash nё ekran tё TVM, Programi...

Kalosh Çeliku: Kokat e huaja në qafë

Populli shqiptar gjatë ndryshimeve demokratike në IRJ të Maqedonisë ka bërë gabim historik, kur fatin e...

Kalosh Çeliku: Propaganda shqiptare, e shitur pa pare

Në botë propaganda, qoftë ekonomike, qoftë politike, qoftë artistike, kushton shumë shtrenjtë. Vetëm...

Kalosh Çeliku: Zgjohuni të vdekur, se na mbytën të gjallët

Eh, lexuesi im i nderuar, sikur këta politikanë shqiptarë, këta akademikë, këta intelektualë, këta shkrimtarë...
Kryesore