Avdi Ibrahimi‏: Sali Shabani, kaçak deri në vdekje!

Më 13 Mars 1913 fshati malor Kabash përjetoi natën më të tmerrshme në historin ekzistuese të tij.Pse ndodhi ky krim i rëndë njerëzor,një ngjarje e llahtarshme e përjetuar nga populli shqiptar në historin e tij,pse serbët e bënë këtë kasaphane në Kabash?Çka i shtyri kasapët serb që në Kishë të fshatit Kabash ...

Gjon Keka: Rezistenca e Shkodrës dhe migrimi

Pas vdekjes së Gjergj Kastriotit shqiptarët gjithnjë e më shumë e ndienin dobësinë dhe mungesën e madh të mburojës jo vetëm të arbenisë,  por edhte tërë europës. Pa Kastriotin ata filluan t'i përjetojn edhe dhimbjet e para dhe rrezikun nga zhdukja totale nga barbarët turq ...

Sali Onuzi: Mesazhe miqësie shqiptaro-amerikane

Në shtator 1943, pas kapitullimit të Italisë fashiste në Shqipëri ishte përhapur lajmi  aq i mirëpritur se aleatët anglo-amerikan do të zbarkonin  këtu.Kjo siç dihet nuk ndodhi, veçse opinioni ishte përgatitur. Por gjithë kjo shpresë nuk shkoi  fare kot. Sado pak ,(simbolike)  një togë  ushtarakësh ...

Xhelal Zejneli: Krimet serbe ndaj shqiptarëve

Kanë kaluar një shekull nga luftërat ballkanike. Në vitin 1912 Mbretëria e Serbisë e pushtoi Kosovën. Menjëherë pas kësaj filloi politika e gjenocidit serb ndaj shqiptarëve, e përcjellë edhe me shpërnguljen e dhunshme të tyre nga trojet stërgjyshore. Krahas kësaj ka rrjedhur edhe procesi i kolonizimit  ...

Sali Onuzi: Ngritja e flamurit në Bicaj

Ky sesion   në kujtim  e nderim  të të rënëve nga masakrat sërbe një shekull më parë  është edhe një thirrje për kujtesë, është gjithashtu edhe një presion pozitiv ndaj historiografisë zyrtare,akademike të sotme,e cila fjalën “ masakër  “e ka zevendesuar me “raprezalje”...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (8)

Kur i marrim nëpër duart tona veprat e shumta, nuk do mend se së pari na vijnë të ashtuquajturat vepra "shkencore", të cilat pas shumë vuajtjesh do ta kuptojmë se ato e kanë si qëllim të mirëfilltë të na mashtrojnë dhe shumë më larg mundësisht të na dërgojnë....

Ilmi Veliu: Varret kosovare te viteve 1914-18

Që kryetari i ,,Këshillit për ndërtimin e memorialit ,,Nëna Shqiptare,, në Zajaz,, Musli Musliu dhe antarët e këtij këshilli me të cilët unë kamë debatuar rreth këti problemi, Qamil Veliu, Adem Xheladini, Burim Sejdini dhe Xhelal Ademi ...

Xhelal Zejneli: Vasa Çubriloviq - ''Dëbimi i shqiptarëve''

Historiani dhe akademiku serb Vasa Çubriloviqi (1897-1990), memorandumin Dëbimi i shqiptarëve (Iseljavanje Arnauta) e hartoi për qeverinë e Stojadinoviqit (Milan Stojadinoviq, Çaçak, Serbi 1888 – Buenos Aires, 1961; jurist dhe ekonomist, kryeministër i Mbretërisë së Jugosllavisë në vitet ...

Xhelal Zejneli: Nata e kristaltë

Në vitet ’30 të shekullit XX shumë hebrenj të Polonisë jetonin në Gjermani. Më 28 tetor 1938, autoritetet gjermane, pa kurrfarë lajmërimi paraprak tubuan 17.000 hebrenj, të cilët prej Gjermanie i deportuan në Poloni. Sipas disa të dhënave të tjera, bëhet fjalë, jo për 17.000 hebrenj ...

Ismet Azizi: Referendumi për autonominë e Sanxhakut

Një nga veprimet më të rëndësishme që ka bërë në vitet e para të funksionimit të  Këshillit Kombëtar të Muslimanëve të Sanxhakut ishte referendumi për autonomi për Sanxhakun. Referendumi u zhvillua gjat periudhës  prej 25 në 27 në tetor 1991...

Isa Halilaj: Qëndresë kundër masakrave serbe

Në dhjetëvjeçarin e dytë, të shekullit XX, ndodhën ndryshime të mëdha në hartën e Ballkanit, kur Lufta e Parë Ballkanike (1912), ndonëse Shqipëria ishte shpallur e pavarur, coptoi me miratim të Fuqive të Mëdha, trojet shqiptare. Serbisë iu dhanë 19.000 km2, Malit të Zi një territor aq sa ishte ...

Prita në Bistricë (4)

Në këtë vazhdim mund të lexoni për tentimet e pandalshme të UDB për të kapur grupin e Hasan Ribnikut, i cili në popull njihet si Hasan Remniku. Poashtu, shihen lidhjet e Hasanit me disa personalitete te atëhershme që ...

Prita në Bistricë (2)

Mbasi Italianëve u ishin te mirseardhuna shërbimet e njerzëve të këtillë, Hasani fitoi shum shpejt besimin e tyne te pakufishëm.Mbas nji qëndrimi të shkurtë në këtë vend, Hasani u emnue prej pushtetit okupues Italian si polic ...

Prita në Bistricë (1)

Me rastin e 62 vjetorit të rënjës së mësues Mustafë Kokës, Hasan Alis-Remnikut dhe  Agush Mehmetit po botojmë shkrimin e shtypit zyrtar të Rilindjes së atëhershme...

Ismet Azizi: Shqiptarët nuk guxojnë të flasin shqip!

Historia e shqiptarëve është një histori e ndarë mes visesh të ndryshme të Ballkanit dhe jo vetëm…herë e njohur, por edhe e panjohur, e dukshme, por edhe e padukshme...

Masakra e Manastirit - 1830

Serasqeri i Rumelisë, Mehmet Reshit Pasha, për të zhdukur gjurmët e lëvizjes shqiptare kundër sundimit turk në jug organizoi një masakër çnjerëzore më dt. 30 korrik 1830. Ai thirri në Manastir krerët e Toskërisë ...

Xhemaledin Salihu: Neshkoviqi vendosi fatin

Propozimin e Kreut partiak të ish-Jugosllavisë për Autonomi në kuadër të Jugosllavisë, atëherë për Kosovë e Metohinë kategorikisht e refuzoi Blagoje Neshkoviqi, sekretar i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Serbisë ...

Xhelal Zejneli: Vasa Çubriloviq - ''Dëbimi i shqiptarëve'’

Historiani dhe akademiku serb Vasa Çubriloviqi (1897-1990), memorandumin Dëbimi i shqiptarëve (Iseljavanje Arnauta) e hartoi për qeverinë e Stojadinoviqit (Milan Stojadinoviq, Çaçak, Serbi 1888 – Buenos Aires ...

Skender Skenderi: Në Kuvendin e Dy Korrikut

Meqenëse nuk kishte gazetar me ne, as ata nuk kishin siguruar, delegatët anëtar të këtij delegacioni kishin të përgatitur secili fjalën e vet, i kishim të gatshme për çdo rast, ashtu që ato iu dorëzuan Rilindjes, të cilat u botuan në Rilindjen  ...

Ilmi Veliu: Kryengritja e Ilindenit

Argumenti 1.Znameto na vostanicite na Krusev. Republika. (Arkiv  na R. Makedonija i Bulgaria)(Flamuri i kryengritësve dhe Republikës së Krushevës)Komenti dhe argumenti im: Ky është flamuri i kryengritësve dhe I  ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (7)

Që ta dimë se prej kur përdoret emri "shqiptar", duhet të shërbehemi edhe me greqishten, ku disa mendimtarë na thonë se kemi "dy Ajaksë".Ne po shërbehemi me këtë rast me Niko Stylos, i cili është i dhënë t`u futet shpjegimit të fjalëve të vjetra, deri më sot ...

Mihal Gjergji: Shqipëria në arkivat e kancelarive

Perandoria Osmane në shekullin e fundit të mbijetesës, ndërsa kalonte krizat më të thella politike dhe shoqërore, me një ekonomi të rrënuar dhe aleanca të brishta  e të paqëndrueshme me fuqitë evropiane, detyrohet të shtyp me gjak çdo lëvizje të lire ...

Asllan Dibrani: Familja Namani dhe torturat çnjerëzore

Fakte dëshmi dhe dokumente  mbi inskenimet e UDBES në Kosovë!Serbia planin  antishqiptar   e kishte  shtrirë  gjithandej ,  me represaliet dhe dhunën  e pa parë  në    rrethet e Sangjakut  të ...

Xhafer Leci: Beteja e Lavdishme e Koshares

U bënë 14 vjet nga vrasja e komandantëve legjendarë Salih Çekaj dhe Agim Ramadani. Flitet se dikush i vrau nga pusia në pabesi? Këtë s’mund ta besojë askush. Dhe nëse kjo është e vertetë, atëherë pse nuk flitet haptazi. Pse heshtin shokët e tyre ...

Sherif Sherifi: Eksodet e prillit

Në historinë tonë kombëtare vend të rëndsishëm zë edhe lëvizja e popullsisë nga nje vend në tjetrin. Këto lëvizje, egzode apo me mirë me thën ndjekje të Shqiptarve nga trojet e veta shekullore janë bër ne mënyrë sistematike edhe ne kohët ...

Uran Butka: Enveri urdhëroi, ''vrisni kosovarët''

Masakra e Tivarit, apo më gjerë, tragjedia e Tivarit, është një nga plojat më të mëdha, më të përgjakshme dhe më të pabesa, realizuar ndaj shqiptarëve. Është folur dhe shkruar për atë në mënyrë të njëanshme dhe të paplotë, sepse nuk është marrë në shqyrtim pjesëmarrja e drejtpërdrejtë ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (6)

Kështu, besimi i gjyshëve tanë të parë lidhet me Epirin e stërlashtë dhe me Zotin, të cilët, përmes bijëve të tyre ilirëe kanë shpërdarë në të gjithë popujt e qytetëruar. Ne po kthehem prapë te Perandoria Bizantine, sepse ajo është tema e jonë ...

Xhemaledin Salihu: Kanici, Serbia dhe shqiptarët

Feliks Filip Emanuel Kanici u lind në Budapest më 2 gusht 1829 dhe vdiq në Vjenë më 8 janar 1904. Kanici ishte udhëpërshkrues austrohungarez, arkeolog, etnolog dhe njëri ndër njohësit më të mirë të Evropës Juglindore.U lind në një familje fabrikantësh e ardhur nga Gjermania në shek 18...

Ylli Polovina: Skënderbeu e mbrojti Evropën, shqiptari Gjedik Pasha e sulmoi

Duhet të shkosh në qytetin Otranto të kuptosh më mirë përse ngushtica e famshme prej 71 kilometrash, e cila ndan dy brigjet (atë italian dhe shqiptar) dhe dy detet (Adriatikun nga Joni), ka një peshë të florinjtë gjeostrategjike. Në Romë strategët e ushtrisë, por përherë edhe të politikës ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (5)

Për disa perandorë bizantino-romak, si psh. Konstandinit të Madh, ne e patëm thënë të vërtetën, duke u bazuar në librin për jetën e tij. Aty janë bijtë e tij, Kostandini i II, Kostanci, Kostanci i II. I biri, Kostanci i II (Flavius Julius Constantius) e mori pushtetin pas vdekjes së ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (4)

Rasti më i volitshëm për J. J. Norwich do të kishte qenë që në tërë kohën e luftimeve bizantine të mos e “harronte” faktorin shqiptar, i cili po detyrohej që “të nxirrej” nga “vdekja e sigurtë” në këtë mizori luftimesh fetare në të tri kontinentet, krahas tre armiqëve tanë më të mëdhenj ...

Qazim Namani: Projektet Ekspansioniste Pansllaviste

Në shekullin XVIII Rusia fuqizohet duke u bërë faktor i rëndësishëm në skenën politike dhe ushtarake të Evropës e sidomos në Gadishullin Ilirikë...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (3)

Siç e kemi vënë re në shkrimin pararendës, një histori më komplete, majft voluminoze, më të organizuar dhe më mirë të ndarë në pjesë, na e jep John Juluis Norwich, “Bizanti-Shkëlqimi dhe rënia e një perandorie, 330-1453”[1]. Norwich shkruan me një stil të thjeshtë e terheqës, duke studiur ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (2)

Për shkak të dhunës së paskrupullt mbi ilirët, pra shqiptarët, armiqtë më të padryshueshëm ishin fqinjët e afërt: grekët, serbët dhe bullgarët. Dhuna e tyre ishte e njëjtë dhe e ashpër: antishqiptare. Historiku i këtyre veprimeve është thurur nga baladat popullore, që nuk janë marrë direkt nga ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (1)

çështja shqiptare është çështje e madhe kombëtare në Ballkan. Kombi shqiptar është njëri prej kombeve më të lashtë të Evropës. Ai ka qenë dhe mbeti një komb liridashës, me ndenja të kulluara të Atdheut e të Kombit, të luftës së pashkëputur të mbijetesës. Në vitet e tij më të liga ...

Ismet Azizi: 88 vjetori i gjenocidit në Sanxhak

Se çka ka ndodhur në luginën e Vraneshit të Sanxhakut jugor në natën ndërmjet 09 dhe 10 nëntorit të vitit 1924 për një kohë të gjatë nuk është ditur asgjë. Shkaqet kanë qenë të ndryshme. Njerëzit që kanë ditë për këtë ngjarje nuk kanë pasur guxim të shkruajnë, të tjerët, ndërsa ata të cilët kanë pasur guxim e kanë pasur të pamundur të bëjnë diçka nga pushteti i ...

Isuf Bajrami: Përpjekjet e Serbisë për ndarjen

Pas takimit të Kryeministrit të Kosovës Hashim Thaçit dhe Kryeministrit të Serbisë dhe ministrit të punëve të brendshme Ivica Daqiçit në Bruksel me kryediplomaten evropiane Catherine Ashton,u tha se është arritur pajtimi,për krijimin e një grupi punues, që do të përgatiste studimin e fizibilitetit për autostradën Prishtinë-Nish.Ministri i Transportit për Serbinë Milutin Mrkonjiq, planifikon ndërtimin e një autostrade nga Negotini përmes Zajqarit, Nishit, Prishtinës, Pejës e deri te kufiri me Shqipërinë ...

Halil Shabani: Delvina dhe Çamëria në kryengritjet e viteve 1910 - 1912

Fillimi i shekullit të XX në përhapjen e mësimit të gjuhës shqipe dhe kryengritjeve të armatosura në mbarë trojet shqiptare ishte një prurje e rilindasve të Kombit Shqiptar. Ajo lëvizje u iniciua edhe në jug të Shqipërisë: nga krijimi i“Komiteteve të fshehta” për shpëtimin e kombit nga Bajo Topulli, Mihal Grameno, Themistokli Gërmenji etj. Krerë të lëvizjes patriotike krijuan në Delvinë në 1908 klubin patriotik “Bashkimi” me qëllim ...

Kadri Tarelli: Fondacioni ''S. Vokshi'', Durrës

Shumë i trazuar dhjetëvjeçari i fundit të shekullit njëzet për ne shqiptarët. Ngjarjet me shpejtësi ndoqën njëra –tjetrën. Përmbysja e diktaturës, tranzicioni i vështirë, ngjarjet e vitit 1997, të cilat mos ardhëshin e mos u kujtofshin kurrë në jetë të jetëve, për asnjë vend e popull të botës. Pak më von, lufta për çlirimin e Kosovës, ngjarja më e trishtuar, por edhe më e bukur e ëndëruar dhe e pritur.Në këto kushte, si këpurdhat mbas shirave të vjeshtës, mbinë parti e ...

Lidhjet diplomatike Shqipëri – SHBA – Angli – Kosovë

Marrëdhëniet Diplomatike të fisit Babamusta mes Shqipëri-Sh.B.A.-Angli-Kosovë e kanë pikënisjen që nga luftërat pushtuese, ku shteti shqiptar luftonte për pavarësi. Në këtë lidhje miqësie 100 vjeçare familja e z. Neki Babamusta ka rivendosur dhe forcuar lidhjet diplomatike shumëpalëshe për demokratizimin e Shqipërisë, avancimin e historisë dhe kulturës shqiptare, zgjidhjen e çështjes së Kosovës me një politikë proamerikane dhe proangleze për të konfirmuar pavarësinë e Kosovës...
Kryesore