Organizimi teritorial i L.B.K.D.SH

Aktivi krijohet në vende, rajone, lagje, bashkësi lokale, apo kudoqoftë ku numri i anëtarëve aktivë nuk i kalon 150 por nuk është më pak se 15 anëtarë aktivë...

Organizimi struktural i lëvizjes Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - (BKDSH)

Nga aspekti territorial, BKDSH ka këtë formë organizimi: AKTIVI; krijohet si njësia bazë. Çdo Aktiv duhet t’i ketë së paku 15 anëtarë aktivë, kurse NËNDEGA përbëhet nga së paku tri Aktive...

Statuti i lëvizjes Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - (BKDSH)

Levizja BESËLIDHJA KOMBËTARE DEMOKRATIKE SHQIPTARE (më tutje lexo:BKDSH) është një Lëvizje mbarëkombëtare e strukturuar si parti politike, ndërtuar mbi parime...

Programi i lëvizjes Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - (BKDSH)

Lidhja Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare (lexo BKDSH), është levizja politike që lindi në gjirin e popullit shqiptar e që, në radhët e veta tubon të gjithë shtetasit, pa dallim gjinie...

Parimet themelore të lëvizjes Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - (BKDSH)

Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - (BKDSH), besnike e kujtimit dhe e frymës së burrave të Rilindjes Kombëtare si dhe dëshmorëve të kombit shqiptar të rënë në fushën e nderit...

Kanunorja e Lëvizjes Besëlidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare - B.K.D.SH.

Besëlidhja Demokratike Shqiptare vendosi të publikojë programin e saj politik dhe strategjik i cili njihet me emrin e përbashkët KANUNORJA dhe të cilën ne ua vëmë në dispozicion lexuesve...

Revista "Shqipëria etnike" Nr. 3/2008

Kësaj radhe po prek një plagë (e shumë të tjera) të kahershme: përshëndetjet në gjuhë të huaja nëpër odat tona shqiptare dhe predikimet reaksionare të klerit mysliman nëpër xhamia...

Revista "Shqipëria etnike" Nr. 2/2008

Numri i parë i revistës tonë "Shqipëria Etnike" doli më 10 Qershor 1999: në 121-vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878-1999; prandaj kjo Lidhje është busulla jonë orientuese Jakup Gjoça: Fanatizmi fetar...

Kadri Mani: Shaban Polluzha dhe bashkëluftëtarët e tij

''Nëse vazhdojmë rrugën për në frontin e Sremit, do të likuidohemi pa arritur atje, kurse, në anën tjetër, në Kosovë të tjerët pa kurrfarë mëshire as pengesash do të bëjnë terror mbi gratë dhe fëmijët tanë'' (Brigada e...

Muhamet Mjeku: Lufta e Drenicës dhe Shaban Palluzha

Regjimi serb, prej se okupoi Kosovën, më 1912 e këndej, zhvilloi politikë të shfarosjes së shqiptarëve, duke i persekutuar, duke i torturuar dhe masakruar në mënyrë individuale e kolektive dhe, më në fund, duke i vrarë...

Shqipëria Etnike/Viti VII nr. 4/ Verdhor-Brymor-Dimëror - 2007

Jane po ata deputete qe vetem me pagat dhe perfitimet e tjera prej pjesemarrjeve ne mbledhjet e komisionet parlamentare (thuajse pagat mujore qe marrin dhe qe kapercejne shumefish pagat e tjera nga buxheti i Kosoves...

Shqipëria Etnike/Viti VII nr. 3/ Korrtor-Veror-Frytor - 2007

Z. President, është kënaqësi që përballjen e parë e filloj me ju. Z. President, në datën 8 mars të këtij viti ju shpallët publikisht kandidaturën tuaj për postin e Kryetarit të Shtetit. A e kishit parashikuar sadopak këtë gjë...

Kadri Mani: Dy poetë - një afinitet

Për ju prindër shqiptarë,
Për ju nxënës shkollarë,
Kosovare e kosovarë,
Shkrova këtë poezi,
Me të vetmen porosi...

Nuhi Veselaj: Një shekull jetë, me shekuj lavdi

Si të përmendet emri i Mehmet Gjevorit vetvetiu, jo vetëm ne mësuesve veteranë të Kosovës, por tërë  botës intelektuale te ne e më gjerë, na sjell ndërmend një histori të bujshme dhe krenare të  popullit tonë ndërlidhur me...

Xhafer Leci: E djathta shqiptare kurrë nuk e ndërpreu luftën për bashkimin e trojeve të Shqipërisë Etnike

Vehbiu i ndjerë në Kosovë ishte themelues i shoqërisë "Ismail Qemali", diku nga vitet e `60-ta. Më 1969, kalon në Austri, gjithnjë duke punuar në shërbim të çështjes shqiptare, i cili veprimtarinë e vet në Belgjikë e ka vazhduar...

Halil Xani: Dëshmorët tanë

Lindja e tyre lajmëronte AGIMIN
Rënia e tyre u siguroi PËRJETËSIMIN
Njëzet AGIMA themel PAVARËSIE
Njëzet AGIMA në ALTAR LIRIE
Agim Brahim Zekaj nga Raushiqi...

Kadri Mani: Çdokush i takon atij populli për të cilin punon

Vështrime me mprehtësi shigjete thënë në mënyrë figurative, sepse kritiku ynë letrar-gjuhësor, Gjokë Vata, është i verbër, por sheh me sytë e mendjes së tij të ndritur ca më tepër sesa do apologjetë me dy sytë në...

Kadri Mani: Letër e hapur kryetarit të Maqedonisë, zotit Branko Cërvenkovski

“Crven”=i kuq, pra: zotni Cërvenkovski, skuquni pak! Të kini pak turp për përkrahjen e krimeve e të masakrimeve kundër shqiptarëve në Serbi dhe në Maqedoni!! Dhe dëgjoni mirë: pas paraqitjes tuaj arrogante, ne shqiptarët nuk të...

Shqipëria Etnike/Viti VII nr. 2/ Bleror-Lulëzor-Qershor - 2007

Intervistë e ish-komandantit të NATO-s, Uesli Klark, gjatë ndërhyrjes së Aleancës mbi ish-Jugosllavi. Zëri i Amerikës: Gjeneral Klark, si sot 8 vjet më parë, në prill 1999, ju ishit në krye të trupave të NATO-s me mision...

Nuhi Veselaj: Rreth përdorimit të fjalës Zot në gjuhën shqipe

Me ndryshimin e sistemit shoqëror - politik që ndodhi 10 vjetëshat e fundit në shoqërinë shqiptare, ndër të tjera, u riaktualizua, njëfarë dorë, për pika të veçanta, edhe çështja e përdorimit të fjalës zot, qoftë nga pikëpamja e...

Myftar Memia: Një luftëtare e UÇK-së

Studentja kosovare, Hysnije Emini, e burgosur dhe e përndjekur nga Serbia, u vendos familjarisht në Tiranë, vazhdoi studimet e larta gjuhë-letërsi shqipe. Përgatiti provimin e fundit të diplomimit dhe zhvillonte veprimtari për Kosovën...

Kadri Mani: Letër shoqërore zotit Mero Baze

Fort i nderuari mentori im zotni Dr. Musa Ahmeti, mirëmëngjesi! Me ta hapur kompjuterin sot në orën 5 e 30 minuta u befasova keq nga lajmi juaj që mora dhe dyshimi që shprehni për personin tim!?! Megjithatë, meqë njihemi frik...

Kadri Mani: Letër e hapur albanologut zotit Noam Chomsky

Zotni Profesor Noam Chomsky, unë që po Ju shkruaj, quhem Kadri Osmani- Mani, i lindur më 23.1.1937, jam i martuar me zonjën Shukrije Bunjaku- Mani /10.11.1937/ dhe kemi tre fëmijë e 11 nipa e mbesa. E përmenda bashkëshorten...

Hajriz Demaku: Kujtime nga Lufta e Drenicës në Vitin 1945

Me prishjen e marrëveshjes (1943) në mes partisë Komuniste Shqipëtare dhe partive Dernokratike, në Mukje, delegatët 12 me 12 patën pru vendim që Kosova t'i bashkohet nënës Shqipëri, këtë marrëveshje e prishën...

Nuhi Veselaj: Rreth prejpjesorëve pandajshtesorë në gjuhën shqipe

Nisur nga fakti se çdo gjë që lind në gjuhë lind nga nevoja që ndjen ajo, më drejt bashkësia përkatëse e shoqërisë njerëzore që e përdor atë, për t’u marrë vesh, përkatësisht për të shprehur...

Revista "Shqipëria etnike" 4/2006

Desha të shkruaj për këtë temë për të cilën nuk di të ketë shkruar dikush? Me dëshirë që të krahasohemi, të miqësohemi dhe të mësojmë prej tyre, pasi që janë shumë para nesh: me arsim, me kulturë, me shtet dhe me stabilitet...

Kadri Mani: Gjurmëve të luftës ideologjike dhe të vëllavrasjes nga Fatos Nano e veglave të tij

Njoh një të talentuar që di të përvidhet si dhelparaku në kotec! Është ky socialisti nga Shkodra, që mbahet herë me Veriun e herë me Jugun, ngase e ka urën me dy harqe, me dy fytyra e me dy faqe!! Ky është Bedri Islami, njërin nga të...

Revista Shqipëria Etnike

SHQIPËRIA ETNIKE - Revistë e pavarur tremujore: informative-kulturore-politike Për: -Shqipërinë Etnike në kufijtë e saj -Riatdhesimin e Shqiptarëve të dëbuar me dhunë -Luftëtarët e Rënë të Kombit Shqiptar...

Revista Shqipëria Etnike - Nr. 3

Ka ardhur koha që bota t’i mbështesë shqiptarët në projektet e tyre për vetëvendosje dhe, pse jo, për RIBASHKIM NË NJË SHTET KOMBËTAR SHQIPTAR me madhësinë e Zvicrës, duke krijuar kështu një ekuilibër në zonën...

Ibrahim Kadriu: 999 arsye për të qeshur!

Një bashkëshort hyn në shitore të peliçeve dhe i drejtohet shitësit: - Ju lutem, nxirrni atë peliçe nga vitrina! - Po, menjëherë, - i  përgjigjet ai. – Dëshironi ta blini? - Jo, jo, assesi! Por vetëm e largoni nga vitrina që të mos e sheh gruaja ime!...

Nuhi Veselaj: Paskajorja dhe Standardizimi i Gjuhës Shqipe

Në kumtesën e publikuar me rastin e themelimit të Komisionit për çështje të shqipes standarde të ASHAK- ut, më 26.06.=04 (Prishtinë), ndër të tjera në një pikë të veçantë të saj, thuhet se “në procesin e evoluimit të gjuhës...
Kryesore