Halil Gashi: Akuza e rendë e 80 plisave të bardhë

Lybeniqi i Pejës një ditë para 15-vjetorit të masakrës së vet dukej i qetë, i heshtur, por edhe i vetmuar, i zhytur thellë në dhembjen e madhe për mbi 80 bashkëfashtarë, të cilët në dy masakta të ndara humben jetën nga forcat militare, paramilitare, policore dhe ushtarake serbe...

Bedri Blloshmi: Çfarë ndodhi më 16.11.1982 në Spaç

Rexhep Uk Goçi ka lindur në vitin 1937 në fshatin Ҫerem të rrethit Tropojë. Rexhepi ka qenë i martuar me Bora Goçaj dhe kanë lindur 7 fëmijë: Perlatin (më i madhi), Esatin, Luanin dhe motrat Sadete, Valdete, Valbona dhe Servete. Rexhepi kishte arsim fillor dhe ka punuar në ndërmarrjen...

Gjon Markokaj: Rrënimi dhe rimkëmbja e besimit fetar

Kjo luftë e shpallur tashmë e hapur kundra fesë, zakoneve prapanike e bestytnive fetare (sipas propogandës ateiste) që, lëshoi Partia, tashmë ishte; si kudo në Shqipëri edhe ne fshatin tim te lindjes.Kisha e Rajës...

Ilia S. Karanxha: Gjenocidi serb i treguar nga serbët

Të flasësh sot për Leon Trockin shumë shqiptarve  do t'u ngjalleshe  një farë nervozizmi. Kush cilësohej trockist duhej t'i linte lamturën kësaj bote mbas ai simbolizonte kundërshtarin dhe disidentin e parë ndërkombëtar kundra ideve ...

Avzi Mustafa: Kongresi i dytë i Manastirit

Pas Kongresit të parë të Manastirit më 1908 shkrimi dhe sholla shqipe mori hov të madh. Ideologët e Rilindjes Kombëtare e kishin kuptuar se problemi i arsimit kombëtar ishte i lidhur shumë ngushtë me bashkimin dhe forcimin...

Lutfi Alia: Dita e Verës Shqiptare (1)

Me 14 mars, ne nje atmosfere festive, populli shqiptar kremtoi Diten e Veres, kete dite hiroshe dhe gazmore, qe ka qene e mbetet festa me e bukur popullore mbare shqiptare.Festa Dita e Veres e ka origjinen ...

Gjon Markokaj: Karroca... në oborrin e kishës!

Fshati im dhe më pas qyteti i Fierzës, me resektuan; më zgjodhen disa herë ndihmes gjyqtar popullor si dhe ne Kryesine e Frontit te Fierzes e te Rrethit.Ne ishim shume te ndergjegjshem, per t' i sherbyer edhe atije sistemi ...

Lutfi Alia: Kostantin Arianiti - Kominata - Komneni (1)

Pas pushtimit turk, në shekujt XIV – XVII, trojet tona u tronditen nga eksode masive, që çuan në largimin nga vendlindja të më shumë se 300 000 albanezëve, të cilet kryesisht u vendosen në Itali. Fisniket dhe një pjesë e popullit...

Meri Lalaj: Nderim për ato vajza që mësuan në Institutin Femnor “Nana Mbretneshë”

Kaluan 80 vite nga çelja e Institutit Femnor “Nana Mbretneshë”, nuk mendoj se në vendin tonë të ketë ekzistuar shkollë tjetër e përmasave të tilla ku u edukuan mijëra vajza, të cilat punuan në çdo cep të Atdheut e nëpër duart...

Bedri Tahiri: Epopeja që ndërroi rrjedhat e historisë

Një emër që nuk peshohet dot. Zemra e Kosovës më, pa të historia jonë do të ngelte e varfër fare dhe e pakuptimtë. Dymijë vjet beteja e luftëra çlirimtare.Dymijë vjet mbijetesë e gjakime për liri. Drenica e Millesh Kopiliqit...

Bedri Blloshmi: Zbulimi i një enigme

Ndëshkimi që mori Ali Bardhi mesa duket fati nuk ishte i kënaqur. Fatin nuk ka fuqi askush për ta ndryshuar ashtu siç ndodhi dhe më pas. Për ta ditur të vërtetën apo për ta zbuluar, një ditë u nisa për në morgun e Elbasanit. Kërkova dhe e gjeta personin që mbante çelësat e cadavrave...

Albert Vataj: 570 vjet nga Kuvendit i Lezhës

Asokohen kur u beslidhën dalzotët e Arbrit, Si tash 570 vjet më parë mori udhë kuvendi i kryezotëve dhe princërve të Arbrit. Më 2 mars të viti 1444 çeli punimet ai tubim gjithëarmbnor. S’andejmi përfaqësues të zotërimeve...

Bedri Blloshmi: Kush e vari Ali Bardhin?

Në fundin e vitit 1977 mbasi na dënuan, më plasën në burgun e Tiranës, i cili thirrej  “Kaush”. Brenda javës na lidhën dhe një herë me hekura e zinxhirë e mbas disa orë udhëtimi, duke u përplasur sa majtas – djathtas...

Lutfi Alia: Kanuni - Kodi i së drejtës zakonore shqiptare (18)

Vajtimi (vaji, kuja, gjama, vomet, e qara me botè, kengevajtimi me ligje), eshte ritual mortor kolektiv e teper dramatik, qe shpreh dhimbjen, vuajtjen dhe pikellimin kolektiv, per vdekjen e nje pjestari te familjes, te fisit...

Ilia S. Karanxha: Enigmat shekullore

Vepra më e njohur dhe më e nderuar në gjithë botën shqiptare mbetet edhe sot e kësaj dite  pas gati pesë shekujsh një rebus enigmash të ndërthurura  me art nga autori i saj Marin Beçikemi. Kur doli për herë të parë vepra ...

Lutfi Alia: Person i padëshiruar

Viti 1993 po mbyllej me situata te ngopura me tensione politike dhe sociale, qe e kishin turbulluar jeten shqiptare. Demokracia ende e brishte, ne perpjekjet per t’u konsoliduar e per te kompensuar kohen e humbur, po kalonte nje periudhe nervozizmi. Konfrontimi me konservatorizmin ...

Sylë Mujaj: Nish-i apo Naissus-i (6)

Kështu ishte edhe një ditë kur u lajmërua se nga shkolla jonë fillore e Rugovës me qindra veta u nënshkrua një letër e quajtur “Qarkore” e Ibrahim Rugovës e cila nga Shkolla ime fillore e nënshkruar u lëshua ...

Sabile Basha: Kontribut për Mesjetën Shqiptare

MA Teuta Shala- Peli, eshte nje autire shume e re per nga mosha por eshte hulumtuese e frytshme ne fushen e shkences, sidomos ne hulumtimet e mesjetes. Kryesisht merret me periudhen e permendur dhe ky liber qe  e sjell  ...

Ilia Karanxha: Albanologjia në bibliotekat e Firences

Se çfarë përfaqëson Firencia për kulturën dhe artin italian në veçanti dhe  atë evropian në përgjithësi  është  sot një fakt i mirënjohur në mbarë botën e civilizuar. Provë e gjallë në këtë drejtim  nuk janë vetëm bibliotekat ...

Sabile Basha: Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Lidhja Shqiptare e Prizrenit e vitit 1878, u dha shqiptareve programin kombëtar për ruajtjen e tërësisë tokësore të atdheut dhe bashkimin kombëtar, kërkesat që përbënin themelin e programeve të Lëvizjes  ...

Lutfi Alia: Kunavia (X)

Ne fund te shekullit XV, me Imzot Pietrus Masii (1492 – 1494), filloj seria e ipeshkëve titullar te Dioqezes se Kunavise dhe kesisoj vazhdoj gjate gjithe shekullit te XVI, deri ne shekullin e XIX.Gjate shekullit te XVI ...

Fotaq Andrea: Male që puqen në vargmal miqësie

Na e ka ënda ta fillojmë këtë shkrim me emrin e Skënderbeut, si i pari shqiptar që çau edhe rrugën e komunikimit epistolar me katër papë të Romës, me Raguzën, Venedikun, Huniadin, Alfonsin, etj., falë kancelarisë ...

Sabile Basha: Programet serbe antishqiptare

Që nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit (1878), në botën shqiptare ekzistonte një program kombëtar i ruajtjes së tërësisë së atdheut, dhe i bashkimit kombëtar, mbi bazën e të cilit ishin hartuar gjithë programet e Lëvizjes Kombëtare ...

Marjan Sebaj-Sopi: Krishtlindja - shkëlqim, shndritje dhe gëzim për mbarë njerëzimin!

Bota ku nuk ka buzqeshje është e tmurrshme. Unë as ju nuk i dëshironi fytyrat e tmurrshme (apo siç i quan Bibla, fytyra të qartura) e pikëllueshme, mirëpo të tilla fytyra ka pasur gjithnjë ...

Lutfi Alia: Meditim rreth një artikulli në ZSH

Pas debutimit te shume gazetave on-line, u krijua pershtypja se trualli i kesaj fushe u konsumua, me ato qe filluan te parët e se nuk do te kishte vend per te tjera, ndersa ne realitet, faktet treguan ...

Lutfi Alia: Kunavia (IX) 2

Ipeshkevi i Kunavisë Imzot Peregrino, se bashku me prifterijte, murgjerit, me ne krye princat e dinastise Marchaseos - Marthaseos dhe banoret e kesaj treve, e perballuan me sakrifica presionin dhe persekutimet turke ...

Sylë Mujaj: Nish-i apo Naissus-i (5)

Me 15 janar të vitit 1990 në burgun e Nishit ishte grevë e përgjithshme jo veten nga shqiptarët, por nga të gjithë të burgosurit e krejt kampit. 15 janari ishte ditë që ndryshoj çdo gjë edhe në sistemin e organizimit të vet kampit të tmerrshëm  ...

Lutfi Alia: Kunavia (IX) 1

Ne vitet e fundit te shekullit te XIV dhe gjate gjithe shekullit XV, Albania kaloj situata te vshtira, pasi i u desh te perballonte dhe sulmet ushtrive te Perandorise Osmane, qe u versulen egersisht për pushtimin ...

Sylë Mujaj: Nish-i apo Naissus-i (4)

Grevat e urisë nuk ishin të pakta në burgun e Nishit, të cilat na vinin nga provokimet e padurueshme të vet drejtorisë se këtij kampi në krye me drejtor Nikoliqin, i cili njihte shumë mirë mentalitetin tone ...

Vebi Xhemaili: 100 vjetori i Copëtimit të Shqipërisë

Pas Konferencës së Londrës, rrethanat shoqërore e politike të Shqipërisë bënë një kthesë të madhe në mes shteteve të Ballkanit. Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë, më 28 Nëntor të vitit 1912 ...

Saimir Lolja: 105 vjetori i Kongresit në Manastir

Viti 1210 - Dorëshkrimi i Teodor Shkodranit, i gjetur në Vatikan, është botimi më i vjetër i njohur deri tani i gjuhës Shqipe. I tëri është në pergamen dhe ka 208 faqe. I gjithë dorëshkrimi është i shkruar me shkronja latine dhe i tëri në gjuhën shqipe ...

Avzi Mustafa: Osmanët kundër alfabetit shqip

Menjëherë pas Hyrijetit, në shumë qendra e qytete jashtë dhe brenda Shqipërisë, si në: Stamboll, Korçë, Elbasan, Manastir, Shkup, Bukuresht, Sofje, Selanik etj. u ngritën klube dhe shoqata, duke nxjerrë gazeta ...

Vebi Xhemaili: Manastiri bashkoi kombin

Menjëherë pas shpalljes së Kushtetutës, ku faktori shqiptar luajti një rol të rëndësishëm në jetën konstitucionale të Perandorisë Osmane, nisën përsëri kërkesa dhe konsultime midis rretheve atdhetare ...

Lutfi Alia: Kunavia (VIII)

Gjatë pushtimit turk, në dioqezen e Kunavise filloj të pakesohej numëri i klerikeve, madje u bë i pamjaftueshëm në raport me territorin dhe numrin e popullsisë te kesaj treve ...

Vebi Xhemaili: Manastiri qendër e lëvizjes kombëtare

Me shpalljen e reformave në krahinën e Maqedonisë nga viti 1903, kishte filluar të rritej tensioni, pikërisht në trevat e Shqipërisë Lindore. Ndërsa diplomacia e huaj do të shënojë ...

Fotaq Andrea: Rikard Vangeri dhe dashuria e parë e Faik Konicës

Është e njohur se më 1889, djaloshi 13-vjeçar Faik Schichgo Konitza e mban vrapin nga liceu perandorak Galatasaraj i Stambollit në liceun e Karkasonës, Francë, nga Lindja në Perëndimin evropian ...

Avzi Mustafa: Kush ishte Ramazan Dalipi?

Në këtë trajtesë do të jap një kuadër paraqitës biografik për të mbështetur, në vija të përgjithshme, aktivitetin patriotik të Ramazan Dalipit në vend dhe në emigracion...

Sylë Mujaj: Nish-i apo Naissus-i (3)

Shumica e shqiptareve të izoluar ishin të burgosurit politik të Kosovës nga personat me influence jo të disiplinuar qer pushtuesin apo grupe të organizuara me filozofit e tyre kombëtare ...

Gëzim Llojdia: Masakra e 800 dëshmorëve të Otrantos

Masakra e 800 dëshmorëve të Otrantos, shkruajnë historianët italianë,  në duart e turqve myslimane në verën e vitit 1480,  mbetet një ngjarje e guximit të rrallë dhe besim,  ndoshta më unike në Krishterim ...

Vebi Xhemaili: Beteja e Mavrovës

Pra kjo kryengritje edhe pse zgjati mbi dy muaj dhe përfshiu 7 qarqe, fare pak njihet në historiografinë botërore dhe ballkanike. Kjo kryengritje më e madhe shqiptare në fillim të shek. XX nuk mund të krahasohet as me atë të Ilindenit ...
Kryesore