Faik Konica: Pro jetës, kundër krimit

Gati dhjetë vjet më parë ("gati" është term i goditur kur flitet për Shqipërinë, ku askush nuk është merakosur ndonjëherë të shënojë datën, qoftë edhe me përafërsi, të një ngjarje të çfarëdoshme), Madhëria e Tij Sulltani...

Lutfi Alia: Partizania Zenepe Koxherri

Mё 9 maj, mbarё bota do tё festoi 70 vjetorin e fitores mbi nazi-fashizmin.Kanё kaluar shtatë dekada, por impresionet e viteve tё luftёs II botёrore janё aktuale dhe sot mё shumё se kurrё dhe e nxisin memorien historike...

Faik Konica: Marrëdhëniet maqedono-shqiptare

Duke vijuar rubrikën "Shkrime të Faik Konicës me tematikë aktuale", të nxjerra nga revista e tij "Albania" dhe të pabotuara që nga ajo kohë, ramë edhe në dokumentin e mëposhtëm me vlerë të veçantë historiko-aktuale. Bëhet fjalë për "çështjen maqedone", e cila po "zgjidhej" nga ...

Sabile Keçmezi-Basha: Riokupimi i Kosovës, më 1945

Pas ripushtimit dhe aneksimit të Kosovës më 1945, dhe pas ngritjes së murit më makabër të ndarjes ndërmjet Shqipërisë dhe shqiptarëve, çështja e Kosovës dhe e trevave tjera që ngelën nën ish-Jugosllavi edhe më tutje do ...

Lutfi Alia: Me tre kolegё italianё nё Tiranё

Më 13 – 15 nёntor 2003, Ambasada Italiane nё Tiranё, nё bashkpunim me Ministrinё e Arsimit dhe me universitetet shqiptare, organizoi konferencёn ndёrkombёtare ...

Faik Konica: Ejani në vete, o shqiptarë!

Është i njohur dhe më se i komentuar kryeartikulli i numrit 1, 1897 të Albania-s "Armiqtë e Shqipërisë", shkruar nga djaloshi 21 vjeçar Faik Konica, artikull që vë gishtin në plagë, açik dhe me guxim të paparë...

Fatmir Halimi: Masakra mbi familjen Sejdiu

Në prill të këtij viti bëhen 16 vite kur ushtria dhe paramilitarët serb masakruan familjën Sejdiu nga fshati i brezit kufitar Shamalluk të Podujevës. Nga gjithë kjo kohë që ka kaluar e deri më sot për këtë familje ...

Bislim Pireva: Dhuna dhe terrori ndaj shqiptarëve

Pas dëbimit të shqiptarëve më 1877-78 nga Sanxhaku i Nishit nga 700 vendbanime, sipas historio-grafisë serbe Sahit Osmani-Pasha oficer i lartë i ushtrisë turke me dëpertimin e ushtrisë serbe në Jabllanicë të Epërme më 1878 i ishte bashkuar ushtrisë serbe dhe pas bashkimit të atij territori në...

Lutfi Alia: Shtypi shqiptar pёr Nёnё Terezёn

Dita kur Nënë Tereza mori çmimin Nobel, shënoi një faze të re të njohjes tё gruas të famëshme në botë, që i pushtoi zemrat e shqiptarëve, kudo ndodheshin.Nënë Tereza u pёrmend për herë të parë në shtypin shqiptar ...

Idriz Zeqiraj: Kadri Mani, njeriu i risive

Të mbledhur në rast morti: familjarë, miq, shokë e dashamirë të Familjes Osmani, për ta përkujtuar jetën dhe veprën, sa të përveçshme, aq edhe të zëshme, të njërit nga personalitetet e shquara të trojeve tona. Veteran ...

Hazir Mehmeti: Në altarin e progresit kombëtar

Shqiptarët kudo që u gjenden jashtë territoreve etnike në Evropë, Amerikë e Azi, në fillim shekullin e njëzet kishin përqendruar veprimtarinë në jetësimin e idealeve të rilindësve në bërjen e alfabetit dhe shtetit shqiptar. Sundimi i gjatë turk e kishte dëmtuar çdo gjë shqiptare, në radhë të pare ...

Vebi Xhemaili: Shpallja e Pavarësisë, pjesëmarrësit

Ismail Qemali, me dorën e tij ngriti Flamurin e Pavarësisë, të qëndisur me fije ari. Pra, Ismail  Qemali ngriti Flamurin e qëndisur rretheve me gjethe nga Marigoja, në të cilin flamur ishte shkruar dhe parulla: ‘Rroftë Shqipëria’...

Gjovalin Muzhani: Në kthjelltësinë e natës

Forcimi i luftes se klasave gjithnji shterngohej nga morsa e forte e diktatures P.P.Sh. Intelektuelet e deklasuem si une, klase tregetare, quejtun reaksionare, gjith jeten e paten te varun shpaten e Demokleut per fije te marimanges mbi koke…

Baki Ymeri: Reka shqiptare e kostumeve kombëtare

Nga burimet elektronike kuptojmë se për shqiptarët ortodoksë të Maqedonisë flitet pak. Të lënë mënjanë, nën presion të vazhdueshëm dhe përballë skemave përçarëse me shqiptarët myslimanë, shumica u ...

Koçi: Koalicioni antiosman i Papës dhe Skënderbeu

Në shekullin XV pellgu i Mesdheut vazhdonte të reflektonte ndarjen e vjetër  që nga shekulli VII mes dy botësh, asaj të krishterë dhe asaj islamike, që me të drejtë siç thekson Anri Piren kishte formuar jo vetëm etnitete të ...

Ilmi Veliu: Nga pellazgët tek shqiptarët

Kumtesa që e kam paraqitur eshtë punim shkencorë që  ka të bejë me  gërmimet  dhe hulumtimet e mia të gjata  në terrenet e  Kërçovës e të Pollogut, ku kam zbuluar varre të shqiptarëve të krishterë e myslimanë, të cilët ...

Fetahu: Pranimi i Shqipërisë në Lidhjen e Kombeve

Në kohën e shpalljes së pavarësisë (1912), tokat shqiptare gjithandej ishin të pushtuara nga ushtritë osmane, serbe, greke, malazeze. Luftërat ballkanike dhe Lufta e Madhe, siç quhej Lufta e Parë Botërore, moscaktimi në terren i ...

Gani Mehmeti: Nipi i moshuar kërkon gjyshin e ri

Meqë m’u dha rasti të vizitoja Dizhonin e Francës, nga kureshtja po kërkoja edhe Fakultetin e Letërsisë në Universitetin e këtij qyteti. Këtë nuk po e bëja pa ndonjë qëllim: Doja të shihja sallat e mësimit në këtë fakultet...

Ukshin Zajmi: 70 vjetori i Masakrës së Gjilanit

Gjilani dhe rajoni i Anamoravës, ndonëse gjendet në pjesë verilindore të Kosovës e kufizohet me teritoret e Serbisë e të Maqedonisë të banuara kryesisht me banorë shqiptarë të këtyre vendeve, gjithmonë ka qenë në ...

Vebi Xhemaili: Dervish Cara kërkoi autonominë

Ky Kolos nga Tetova  me tërë forcat e  veta iu kundërvu një perandorie të madhe siç ishte Turqia në atë kohë. Ky komandant u hodh në kryengritje  për përmirsimin e  jetës ekonomile dhe sociale të  popullësisë të...

Lutfi Alia: “Save my Ryan!”

Problemi jetesor i njerzimit eshte te parandaloi luftat totale, qe te mos perseriten ato qe ndodhen me luften e I dhe te II boterore. Luftat nuk mund te shmangen me brutalitetin e forcave superiore, por mund te...

Fotaq Andrea: A do të vijë ndonjëherë trupi i Dea-s në Butrint?!

Nuk e kemi fjalën këtu për shprehjen “s’e ka kokën mbi sup”, që stigmatizon bukur “bëma” e “çbëma” të kujtdo që s’është në lartësi të vet. Fjala është thjesht për kokën e Deas së Butrintit që fatkeqësisht rri pa trup ...

Lutfi Alia: Don Lush Gjergj - kryqi në jetën e Nënë Terezes

Botimi i letrave “sekrete” te Nene Terezes beri shume bujë ne mass median boterore. Artikujt ndiqnin njeri tjetrin e te gjithe perserisnin te njejtat gjera, asnje nuk nxorri ndonje argument te ri. Kesaj fushate, i shkon titulli...

Fotaq Andrea: Më jep dikë

“Njeriu nuk është kurrë larg Perëndisë sesa një lutje”, ka thënë Nënë Tereza e madhërishme.Dhe lutjet e shpirtit shqiptar kanë gulfuar historikisht në kuadër të besimeve dhe riteve fetare, duke ruajtur një baraspeshë shpirtërore ...

Avzi Mustafa: Kongresi i Alfabetit...

Pa dyshim se ngjarja më e madhe pas Lidhjes së Prizrenit është Kongresi i Alfabetit në Manastir. Ai kongres është një përpjekje vigane për ta ruajtur dhe për ta afirmuar identitetin kombëtar. Kongresi i Manastirit hyri në...

Marjan Sebaj - Sopi: Ditët e të Lumës Nënë Tereza në Kroaci

Si çdo vit tanimë tradicionalisht, poashtu edhe sivjet që nga data 13. 11. 2014., e deri më; 17. 11. 2014., u shënuan „Ditët e Nënë Tereza“ në Kroaci.Këto ditë si në kryeqytetin kroat Zagreb poashtu edhe në disa qytete tjera ...

Karanxha: Skënderbeu autentik dhe modeli i Romës

Një nga argumetat më të debatuara në shkencën albanollogjike ka qënë i lidhur me autenticitetin e portretit të Skënderbeut. Pranimi apo mos pranimi i vërtetësisë  qëndronte tek fakti se piknisja e inkonografisë ...

Fotaq Andrea: Zëri “Albania” në revistën franceze

Dy vjet para se të mblidhej Kongresi i Berlinit, në qershor 1878 ku, për herë të parë do shkëputeshin brutalisht nga trungu amë troje të tëra historikisht shqiptare për të kënaqur lakmitë e shteteve fqinje të Shqipërisë, revista e mirënjohur franceze Revue d’Anthropologie, e drejtuar nga shkencëtari ...

Kolë Tahiri: Toponimi «Bjake» (e Merturit)

Midis toponimeve dhe mikrotoponimeve te hereshme, te cilat vazhdojne te ruhen ne krahinen e Nikaj-Merturit, ende te pasqaruara shenohet edhe emervendi (toponimi) "Bjake" ose «Bjakja e Merturit»...

Lutfi Alia: Tinguj jete

Kur nje historian takohet dhe bisedon me veteranet e luftes nacional – çlirimtare, e kupton se historia e shkruar ne libra nuk mjafton per te dhene imazhin e plote te luftes, eshte teper skematike, pasi pershkruan ne menyre ...

Fotaq Andrea: Zëri “Albanua”

“Fjalori historik i gjuhës së vjetër frënge”, apo ndryshe “Glosari i gjuhës frënge nga zanafilla deri në shekullin e Luigjit XIV”, hartuar nga Curne de Sainte-Palaye, anëtar i Akademisë së mbishkrimeve dhe i Akademisë ...

Avzi Mustafa: Ali Vishko - Shën Hieronimi

Emri dhe veprat e Prof. Ali Vishkos zënë një vend të merituar në historiografinë dhe kulturën tonë kombëtare. Në veprimtarinë e tij shkencore ai ka publikuar punime të ndryshme shkencore, shumica e të...

Ilia S. Karanxha: Arti kishtar dhe identiteti shqiptar në zanafillat e emigracionit

Arti kishtar është i lidhur pazgjithmërisht me botën shpirtërore  të shqiptarve që emigruan në Itali e në të njëjtën kohë mes këtyre emigrantve  qysh në shekullin XIV spikatin elementët e parë të një identiteti shqiptar...

Fotaq Andrea: Sy-zogjtë Konica-Pikaso nën penën e Apolinerit

Le të theksojmë që në fillim se 45 letrat e Faik Konicës (1903-1913), drejtuar poetit frëng Gijom Apoliner (Guillaume Apollinaire), shfaqin interes të veçantë jo vetëm për ne shqiptarët - për të thelluar njohjen e ...

Gjovalin Muzhani: Kujtime nga Festa e Reçit

Si nji tradite e cila ju imponue Malsise e qytetarevet te Shkodres u kremtonte festa e Reçit deri ne medheshti. Ishte e vetmja epope e veriut e luftes nacional çlirimtare tue u hymnizue ne permasa mbare Kombetare...

Lutfi Alia: Nënë Tereza - e famshme dhe shenjëtore

Vepra madheshtore e Nene Terezes, eshte ngritur ne piedestalin e figurve mё tё shquara te kishes katolike dhe te historise se njerezimit.Me dekret special, Papa Gjon Pali II, ne vitin 1999 shpalli hapjen e proçesit ...

Bedri Tahiri: Veprimtaria luftarake e Azem Galicёs

Lufta e Parё Botёrore (1814- 1918), trojet shqiptare, nё pёrgjithёsi dhe ato tё mbetura jashtё Shqipёrisё londineze, nё veҫanti, i gjeti tё katandisura fare. Kudo, mjerim, varfёri, shtypje, tortura, mizori, burgosje e vrasje massive...

Lutfi Alia: Bashkëpunim krijuesish

Disa dite me pare, lexova ne Zemrashqiptare nje cikel me 5 poezi te studentes Eriola Margjeka, te shoqeruara me nje koment te shkurter, por elegant e kuptimplote te redaktorit tone Zeqir Lushaj dhe vendosa te ...

Lutfi Alia: Nënë Tereza, misionare e dashurisë

Nënë Tereza, e udhehequr nga thirrja e Krishtit mbi kryq: “Kam etje”, vendosi te largohet nga Kongregacioni i motrave te Loreto-s dhe t’i dedikohet bamiresise, dashurise, mbeshtetjes, ndih-mes materiale e ...

Fotaq Andrea: Konica, dilemat dhe ''mëkati''

Siç kemi bërë tashmë të ditur në Fletore koniciane nr. 2 (Kur puqen dy male në vargmal miqësie), letrat e Faik Konicës drejtuar poetit të madh francez Guillaume Apollinaire, që ruhen në Bibliotekën Rishëljë të Parisit...
Kryesore