Kujtim Mateli: Poetin që e lindën dhimbjet e Çamërisë (I)

Bilal Xhaferri hyri në letërsinë shqiptare si një meteor dhe si i tillë u fik para kohe duke i lënë letërsisë vezullimin e trupit qiellor. Poezia e tij na jep Çamërinë të fiksuar në një nga momentet...

Çabej poet dhe gruaja e jetës në sonete

Botohen për herë të parë sonetet që gjuhëtari Eqrem Çabej ia pat kushtuar të shoqes, Shyhretit, dhe dy sonete për tronditjen që i shkaktoi jetës së tij humbja e të birit...

Begzad Baliu: Pikëpamjet e profesor Çabejt për veprën gjuhësore të Gustav Majerit

Historia e gjuhësisë shqiptare hapet me shënimet që kanë lënë të huajt. Prandaj, është e kuptueshme pse veprat e tyre për shqiptarët dhe gjuhën e tyre, historinë, kulturën...

Begzad Baliu: Profesor Eqrem Çabej dhe Norbert Jokli

Duke u marr, për një kohë të gjatë me jetën dhe sidomos me veprën e Profesor Eqrem Çabejt, më ka rënë të merrem njëkohësisisht edhe me mësuesit, me konceptet shkencore, me shkollat, me fushat e studimit dhe më...

Skifter Këlliçi: Prof. Eqerem Çabej ne kujtimet e mija

Ishte një ditë gushti e vitit 1955,kur, së bashku me babain, bëmë një vizitë te një mik i vjetër i tij.E ndjeja veten shumë të gëzuar, sepse pas provimeve të maturës, më kishte dalë e drejta të ndiqja...

Zymer Neziri: Tri fazat e mendimit të E. Çabejt për etimologjinë e emrit kreshnik

Çabej, duke shkruar për isoglosën «këngë trimash», «pjesme ju­­naçke», lidhur me emrat popullore të këngëve epike të Ga­di­shu­llit Ballkanik te shqiptarët, te serbët e te kroatët, ndalet te eti­mo­lo­gjia e emrit kreshnik. Është ky...

Ruzhdi Ushaku: Autoktonia bregdetare e shqiptarëve në përmasat e vështrimit etnolinguistik te Eqrem Çabejt

Në veprën e tij madhore filologjike-gjuhësore, të gjerë për nga fushat e vrojtimit, të ngjeshur dhe të thellë përnga kriteret e stu­dimit, ku spikatet metodologjia më e avancuar e punës shke­n­co­re me qasje multidisciplinare...

Zbuloni Çabejn përkthyes

Është një tjetër faqe e prizmit të gjeniut të shqipes, Eqrem Çabej, të cilën shqiptarët nuk e njohin e që duhet zbuluar. Siç thotë studiues  ja dhe gjuhëtarja Ledi Shamku-Shkreli, ajo faqe “vlen të nxirret fort dritë”...

Rexhep Doçi: Ndihmesa e Eqrem Çabejt në fushën e onomastikës

Eqrem Çabej shquhet si studiues shqiptar nismëtar në shumë degë të albanologjisë, por ka bërë emër dhe është bërë i pakapërcyeshëm deri më sot veçmaz në fushën e gjuhësisë shqiptare, dhe atë në prejardhjen...

 

Rexhep Qosja: Dijetari i madh

E shënojmë një përvjetor posaçërisht të rëndësishëm: përvjetoin e nënëdhjetë të gjuhëtarit tonë Eqrem Çabej. E quajmë këtë përvjeto të rëndësishëm sepse është përvjetoi i dijetarit dei sot më të madh që ka shkruar...

Shefki Sejdiu: Profili shkencor i Çabejt

I lindur më 1908 në një familje intelekturale gji­ro­ka­s­t­ri­te, Eqrem Çabej, pas shkollës fillore qytetëze, në moshën 13 vjeçare, vijoi mësimet në Austri. Aty (në qytetin Kla­ge­n­furt) kreu 8 klasë të gjimnazit dhe...

Begzad Baliu: Rreth koncepteve shkencore të Eqrem Çabejt dhe të Selman Rizës për ribotimin e ''Mesharit'' të Gjon Buzukut

Në botën shkencore shqiptare personaliteti i Profesor Selman Rizës dhe vepra e tij, nuk kanë qenë objekt trajtimi dhe madje referimi, në krahasim me shtigjet që ka hapur në fushë të albanologjisë dhe konceptet...

Engjëll Sedaj: Konsiderata dhe vlerësime të Eqrem Çabejt për At Gjergj Fishtën

Prej vitit 1929, kur e kishte botuar punimin e parë, me titull "Mbi poezinë e Lasgush Poradecit"(1), e deri te përfundimi i Luftës Dytë Botërore, Eqrem Çabej (1908-1980) ka shfaqur konsiderata dhe vlerësime mbi...

Zymer Neziri: Tri fazat e mendimit të E. Çabejt për etimologjinë e emrit kreshnik

Çabej, duke shkruar për isoglosën «këngë trimash», «pjesme ju­­naçke», lidhur me emrat popullore të këngëve epike të Ga­di­shu­llit Ballkanik te shqiptarët, te serbët e te kroatët, ndalet te eti­mo­lo­gjia e emrit kreshnik. Është ky...

Myrvete Dreshaj - Baliu: Poeti Kombëtar (Konceptet e Çabejt)

Shkrimtari është një mit, i cili kërkon të ringjallë një komb të tërë, thonë studiuesit e kërkimeve etno-historike në veprën e Eqrem Çabejt, duke e vendosur kombin ‘nacionin’, siç e quan ai, në rrafshin gjeografik...

Jup Kastrati: Jehona e vepravet të Prof. E. Çabejt në botë

Në historinë e albanologjisë prof. Eqrem Çabej ësh­të i pari dijetar shqiptar që ka pasur një rrezatim shumë të gje­rë bashkëpunimi nga brenda – jashtë, d.m.th. nga Shqipëria në botë. Në të njëjtën kohë, është edhe...

Idriz Ajeti: Eqrem Çabej dhe studimet e gjuhësisë shqiptare

Rilindja Kombëtare shënon një kthesë të madhe në historinë e botës shqiptare. Me valët e kësaj lëvizjeje çlirimtare të popullit shqiptar, mori e shpërtheu edhe vala e luftës për një gjuhë letrare të vetme shqipe. Sikundër dihet...

Bahtijar Kryeziu: Ndihmesa e profesor Eqrem Cabejt për pastërtinë e gjuhës

Pasurimi i gjuhës shqipe me fjalë e shprehje të reja, në një­rën anë, dhe herrja e saj nga fjalët e konstruktet e huaja, në anën tjetër, ka qenë dhe mbetet synim e detyrë parësore për shqip­da­shë­sit tanë, që para Rilindjes e deri...

Kujtim Mateli: More Naim Shqipëria (III)

Në historinë familjare dhe fisnore ndodh shpesh që gjyshi dhe stërgjyshi i largët të zërë më tepër vend se pasardhësit e tyre. Kjo dukuri po ndodh dhe sot me shqiptarët. Janë me dhjetra personalitete...

Agim Spahiu: Vështrimet sintaksore-krahasimtare të Eqrem Çabejt për gjuhët indoevropiane

Prof. Eqrem Çabej, sipas një bibliografie të botuar në fund të pjesës së pestë të “Studimeve gjuhësore”, që nga viti 1929 e deri më 1975 shihet se ka botuar më tepër se 170 artikuj, studime e vepra të çmuara të...

Abdullah Zymberi: Rrjedhoja të reja leksikore nga buroja e Drenicës mbështetur në etimologjitë e Prof. Çabejt

Në fshatin Brojë të Drenicës na ka rënë rasa të ndeshim në një shtresë të re rrjedhojash leksikore, të cilat e shtatojnë sis­te­min fjalëformues të shqipes, sidomos prejardhjen e saj. Për men­dimin tonë struktura ndajshtesore...

Begzad Baliu: Emri kombëtar shqiptar në studimet e profesor Çabejt

Problemi i prejardhjes së etnonimit arbër-shqiptar dhe em­rit të vendit të tyre Arbëri-Shqipëri i ka nxitur shumë studiues që të merren me hulumtimin e tij në aspektin interdisiplinar. Çë­sh­t­ja e studimit të këtij problemi...

Abdullah Konushevci: Çabej për autoktoninë e shqiptarëve në dritën e toponimeve

Me sa duket, të paka janë studimet e Çabejt, që kanë zgjuar një interesim më të madh se ato lidhur me autoktoninë e shqiptarëve në dritën e toponimeve a emrave të vendeve, që tregojnë njëkohësisht vazhdimësinë...

Kujtim Mateli: More Naim Shqipëria (II)

Naimi është krenar që besimi i parë, mbi lëmshin e dheut, ka qenë ai pellazgjik. Duke iu referuar Herodotit na thotë se Dodona ka qenë shtëpi e Zotit. Një popull që i ka dhënë botës modelin e...

Kujtim Mateli: More Naim Shqipëria

Janë dy vargje si kanatat e një porte ku kërkon që të hysh diku. Nëpërmjet kësaj porte hyn në kopshtin e bukur të poezisë shqipe. Naim Frashëri, krijuesi i këtij kopshti, ka ditur që aq bukur të ndërthurë dy vargje, me të cilat...
Kryesore