Ilir Çumani: Revista Integrim, një “strehëz” e ngrohtë, një “Prind” i dashur dhe “avokate” e fortë për jetimët në Shqipëri

Revista Integrim është botim i Institutit Kombëtar të Integrimit të Jetimëve Shqiptarë. Është e vetmja revistë sociale, informative e kulturore me ngjyra, që trajton problematika të ndryshme sociale...

Alfred Papuçiu: Shqiptarët nga Zara dhe nga trevat e tjera të Kroacisë

Të ndjekësh rrugën tënde në diasporë, duke e mbajtur gjithmonë zemrën të hapur për tjetrin, për fqinjin, shokun, mikun, motrën, vëllain, përfaqëson pa dyshim një sfidë të madhe. Ti je...

Ditari i Besa Salihut (I)

Po filloj të shkruaj që sot. Kam ndjenjën se lulet në këtë pranverë do të ujiten me gjak. Sipas rrethanave do të jetë edhe shumë më keq. Gjithçka është në pritje. Të gjithë e ndiejnë...

Enver Rexha: Territori i sotëm i Kosovës gjatë mesjetës okupohet tërësisht nga Rashka vetëm në vitin 1283...

Me këtë studim historik kemi për qëllim të paraqesim një pasqyrë të qartë e të përgjithshme duke u mbështetur në faktet historike mbi territorin e sotëm të Kosovës gjatë mesjetës, konkretisht...

Kadri Mani: Kontributi i Milan Shuflay-t në fushën e historiografisë shqiptare e të albanologjisë - (Monografi)

Për hartimin e bibliografisë kritike të M. Š., krahas kohës që më këtë rast do të ishte relevante, nuk kemi as aftësi meritore në rastin konkret, sespe ky autor, siç kemi theksuar në fillim të këtij...

Avni Biqkaj: Dasma e Lirisё

Dje Kosova ishte e veshur me petkun festiv si asnjёherё mё parё. 17 Shkurti i vitit 2008 do tё mbetet i shёnuar me shkronja tё arta nё historinё mё tё re gjithёshqiptare. Prishtina, kryeqyteti...

Aurel Plasari: Me At Zef Pllumin në mesin tonë

Ky botim përmbledh pesëmbëdhjetë biseda me gazetarët shqiptarë, gjatë pesëmbëdhjetëvjeçarit 1992-2007, të njërit prej “njerëzve të mëdhaj” që sapo kaloi pranë nesh: At Zef Pllumit...

Ilir Çumani: Jetimët, këta viktima të fatit...

Në një rrugë të Tiranës, që mban emrin rruga e "Kavajës", pranë ndërtesës së Ministrisë së Punës dhe Çështjes Sociale, të bie në sy një pllakë përkujtimore që të kujton se dikur aty...

Sadik Bejko: Ismail Kadare, gjysmë shekulli poezi

Asnjëherë nuk dihet si lind shkrimtari. Epoka, vendi, familja mund të thonë diçka mbi të. Prapëseprapë, ato nuk mund të na e thonë dhe atë tjetrën. Si ndodh që po nga ai mjedis...

Baki Ymeri: Veprimi patriotik i shqiptarëve të mërgimit

Gazeta Drita e Tiranës, organ parimesh nacionaliste, e drejtuar nga Dr. Zoi Xoxa, konsiderohet si një tribunë e rrallë e atdhetarizmit shqiptar. Duke shfletuar numrin 307 të saj (botuar më 28 Nëntor...

Arben Llalla: Ju sjell foton e Dhespot Foti Kallpidhis që shqiptarët e bënë që të puthte dheun më 1906

Histografisë sonë i ka munguar një foto e tillë për të njohur fytyrat e poshtra që kanë dhënë urdhëra për tu ndjekur dhe vrarë atdhetarët e shkollës shqipe në fillim të shek.XX. Fotoja e Dhespot...

Baki Ymeri: Patriotizmi vullkanik i Petru Vullkanit

Në fondet e Ministrisë së Jashtme të Rumanisë, ekzistojnë burime të shumta mbi veprimtarinë intenzive ndërmjet arumunëve dhe shqiptarëve, në periudhën e Rilindjes Kombëtare. “Për...

Enver Bytyçi: Presidenti Rugova dhe kthesa e lidhjeve Prishtinë - Tiranë

Vizioni e liderit historik, Ibrahim Rugova dhe partneriteti i Tij me Tiranën zyrtare ishte krejt i ndryshëm nga zhvillimi i lidhjeve shqiptaro-shqiptare të mëparshme. Ai u kishte dhënë një...

Enver Bytyçi: Dimensioni i Ibrahim Rugovës si personalitet ndërkombëtar

Nëse do të testonim njohjen në opinionin ndërkombëtar të emrit të Kosovës dhe të emrit të Ibrahim Rugovës, atëherë do të gjenim njëtrajtshmërinë e këtyre dy nocioneve. Në publikun...

Ismail Kadare: Baladë për vdekjen e Jusuf Gërvallës

Spitali i ri i qytetit të vogël Untergrupenbah (ai në të cilin dhjetë muaj më vonë, pikërisht në një ditë të ngjashme do të vdiste J.G.) u përurua në mbarim të dimrit. Ishte ftohtë dhe kishte ende...

Enver Bytyçi: Babai i Kombit

Është i hidhur fakti që ka shqiptarë, të cilët i xhelozon edhe tash pas vdekjes, fakti që Heroi Rugova ka marrë këtë emër të madh të pashkruar në dekrete. Në fakt Rugova asnjëherë nuk kishte...

Enver Bytyçi: Gandhi i Prishtinës dhe i Ballkanit

Me këtë emërtim e ka mbyllur jetën e tij prej politikani dhe udhëheqësi moderator të shqiptarëve, Ibrahim Rugova. Të gjitha mediat nacionale dhe ndërkombëtare para dhe pas vdekjes...

Fatos Daci: Dibrani Gjergj Kastrioti nuk mund të jetë një serb

Kam ndjekur me trishtim e keqardhje të gjitha debatet dhe baltën e hedhur mbi të vetmin Hero Kombëtar të shqiptarëve, Skënderbeun, ashtu si kam konstatuar dhe më parë dhe shumë...

Enver Bytyçi: Rugova ndryshe

Ibrahim Rugova kishte ardhur në skenën politike e nacionale të shqiptarëve të Kosovës si një studiues i pasionuar i historisë, kulturës dhe etnogjenezës së tyre. Atë e kishte thirrur në skenë vetë...

Enver Rexha: Historiografia për emrin Kosovë – Kosova

Emri është elementi i parë i identitetit të njeriut, kombit, vendit, e po ashtu edhe i shtetit. Pasi që bëhet fjalë për emrin e shtetit tonë “Kosova”, fillimisht dua të them se, nuk di si të ndihem sot...

Enver Bytyçi: Filozofia politike e Ibrahim Rugovës

Kurrë ndonjëherë më parë nuk ishte konstruktuar një vizion kaq i qartë dhe një profil kaq dinamik e magjepës, si ai që kishte vizatuar Ibrahim Rugova për vendin e tij e të shoqërisë shqiptare...

Isa Mulaj: Plani sekret i “Paja Patakut” me rr’xu shpija!

Qyteza e Istogut shtrihet në përendim të Kosovës. Vlerësohet se i ka afër 7.000 banorë, ndërsa si komunë rreth 65.000. Statusin e komunës e ka fituar pas Luftës së Dytë Botërore. Para asaj...

Baki Ymeri: Mihai Eminesku në 159 vjetorin e lindjes (1850-1889)

Duke bërë fjalë për Traktatin e Berlinit të cilin e konsideron si një “marrëveshje formale”, Eminesku shpreh indinjatë ndaj fuqive që i shkëputën pjesët e Shqipërisë, përmend Ligën shqiptare...

Këze (Kozeta) Zylo: Jam ende i gjallë gjersa rri gërvish me penë, sikur do të rroj sa të më dojë qejfi

…Nuk kuptoj më shkruan poeti Agim Shehu midis të tjerash, në urimin që më bën për librin tim të fundit “Mjellmat po të vijnë” pse u zgjata këtu, ndoshta ngaqë afër 75 vjetorit rri e kujtoj...

Dashamiri & Kadri Mani: Historia e shkollës e fshatit Leshan

Nga të dhënat që kemi vërtetojmë se në fshatin Leshan qysh në kohën e perandorisë osmane ka pasur mejtep, ku gjyshërit tanë kanë mësuar në xhaminë e fshatit në gjuhën dhe shkrimin...

Willy Kamsi: Shtegtimi i ''Hyllit të Dritës''

«Hylli i Dritës»ka qenë e para revistë e botueme në Shqipní, me nji program të kjartë atdhetar, politik e kulturor, dhe që u bâ shprehja mâ e pastër e intelektualëve katolikë dhe e kryesisë...

Ibrahim Feimi: Terrorizmi si formë e kriminalitetit bashkohor

Duke marrë parasysh fenomenin e terrorizmit si formë kriminaliteti i cili sot përbën një problem dhe një sfidë për demokracinë dhe shtetet bashkohore, si dhe pergjegjësinë si një jurist që sado...

Kujtim Mateli: More Naim Shqipëria (IV)

Vepra e Naimit “Bagëti e bujqësi” është një nga veprat më të frymëzuara të letërsisë shqiptare. Ajo është një vepër e përkryer dhe duket sikur nuk i mungon asgjë. Aty i ke të gjitha. Aty është atdheu...

Këze (Kozeta) Zylo: Intervistë me intelektualin erudit z.Lek Pervizi

Z. Lek Pervizi është një ndër intelektualët e shquar të Kombit, që provoi ferrin komunist, kalvarin e vuajtjeve, si i burgosur, internuar, me 16 viktima në familjen e tij, varret e te cilëva akoma nuk...

Prof. dr. Jup Kastrati: Bibliografia e Profesor Eqrem Çabejt 1929-1981

Dashuria dhe respekti i shqiptarëve të Kosovës në për­gji­thësi dhe i intelektualëve në veçanti, ndaj figurës monumentale të Eqrem Çabejt, është i madh dhe i përhershëm, e cila shprehet në forma...

Shefki Sejdiu: Çabej i diskutimeve në kongreset dhe konferencat shkencore

Përpara se të parashtroj disa mendime rreth diskutimeve të Çabejt në tubimet shkencore, temë kjo jo aq e rëndomtë për analiza dhe vlerësime rreth kontributit të të një personaliteti të shquar të dijes...

Shaban Sinani: Çabej si referencë e mendimit letrar

Vitet e fundit, në kuadrin e një fushate të sforcuar për rivlerësimin kritik të traditës, dyshimi i qëllimtë ka rrethuar në çaste të përveçme të dijes edhe emrin e prof. E. Çabejt, sidomos kur...

Rrustem Berisha: Mendimet e Eqrem Çabejt për kulturën popullore

Eqrem Çabej me studime iu përkushtua gjuhës, njësisë themelore dhe më të rëndësishme të kombit. Me dashuri për kombin dhe akribi i studioi shumë probleme të jetës, të historisë, të gjeografisë...

Rexhep Ismajli: Eqrem Çabej për gjuhën shqipe

“Si sintezë e dijes albanologjike të derisotme dhe si përthyerje e teorive gjuhësore historike-krahasimtare, vepra e Çabejt i kapërcen kufijt e kulturës shqiptare… Ky korife i...

Kujtim Mateli: Poetin që e lindën dhimbjet e Çamërisë (II)

Vjeshta është për Janinën një nga stinët që i përshtatet më mirë këtij qyteti, çdo vizitor do të dëshironte ta vizitonte,çdo banorë i tij do të donte të ishte aty, të përgjumej edhe ai bashkë me...

Ramadan Asllani: Disa formime prapashtesore në onomastikë sipas Eqrem Çabejt

Një nga studimet e rëndësishme gjuhësore të A. Xhuvanit dhe E. Çabejt janë edhe parashtesat dhe prapashtesat e gjuhës shqi­pe. Prandaj, në këtë kumtesë do të paraqesim disa formime...

Qemal Murati: Emërtesa etnike shqiptar

Rreth emërtesës etnike shqiptar janë dhënë një mal shpje­gi­mesh nga një varg autorësh të shquar, të huaj e të vendit, si G. Majer, M. Lamberci, A. Ch. Chatzis, E. Çabej, Sh. De­mi­raj...

Myrvete Dreshaj - Baliu: Sintezë e letërsisë së romantizmit evropian

Studiuesit dhe lexuesit shqiptar, pas gati pesëdhjetë vjet harrese, iu prezantua një studim i Çabejt, deri tash i papublikuar, me titull “Romantizmi në Evropë Lindore e Juglindore dhe në...

Muhamet Pirraku: Areali etnik i shqiptarëve te Çabej sipas etnonimeve

Gjatë punës shkencore me përkushtim në lëmë të gjuhësisë krahasuese, të etnolinguistikës, të etimologjisë, të etnologjisë, të kulturologjisë, të historisë, të letërsisë, të traditës etj...

Mehmet Ahmetaj: Kontributi i Çabejt në formimin e toponimeve me prapashtesat diminutive...

Në fushën e shkencave albanologjike, E. Çabej zë kryet e ven­dit. Ai u dallua si studiues i pashoq i dijeve të ndryshme dhe të shumta të albanologjisë, ku i hapi edhe lavrat e para si the­mel­vë­nës...
Kryesore