Nedesam azdër - Sado të them është pak

Nga Mërgim Korça - Sa kohë që e pata Nënën gjallë, e dëgjoja dëndur t’a përdorte shprehjen turke “nedesam azdër” kur bëhej fjalë për gjëra dhe veprime që me logjikë normale ishin të qarta e nuk donin asnjë shpjegim.   Me që përgjatë analizës sime dua t’a përdor këtë shprehje, për t’a familjarizuar lexuesin me përdorimin e mirëfilltë të saj, do të sjell si shëmbull një paralelizëm.   Enver Hoxha, shtetin që ai themeloi dhe drejtoi për më se katër dhjetvjeçarë, ai e quante me mburrje “Shteti i diktaturës proletare dhe më demokratik i botës”!   Dhe Nëna e ime e ndjerë, nuk i a hynte...

Ne syte e botes

Nuk është asnjëherë shumë për të folur për vizitën e datës 10 qershor dhe rëndësinë e saj të presidentit të SHBA-së, George W. Bush në shqipëri, një vizitë historike e cila do të përmendet edhe për shumë gjatë e që do të hyjë si një datë dhe ngjarje nëpër tekstet e historisë së shqipërisë të viteve që do të vijojnë...

Kultura e dialogut

Kriza shqiptare, të cilën e përjetojmë, edhe sot e gjithë ditën, ka ndërlidhje të pashmangshme, mbase në disa aspekte esenciale, me dimensionet tona historike, qytetëruese, shpirtërore, dhe natyrshëm në këtë arene hynë mungesa e dialogut parimor e të brendshëm, që për pasoj ka sjellur humbjen e besimit në të ardhmen, dvarrjën e idealeve deri në shkallmim...

Bollano e bën Skënderbeun grekun “Jorgji”, Presidenti Moisiu e ka bërë serb

Ditët e fundit në mediat shqiptare është diskutuar skandali i radhës i kryetarit të Bashkisë së Himarës, Vasil Bollano, i cili në faqen në internet të Bashkisë së Himarës, e quan Heroin Nacional Shqiptar, Gjergj Kastriot Skënderbeun me emrin “Jorgji”, që është forma greke e emrit “Gjergj”...

Kur do të regjistrohet popullsia në Shqipëri?

Presidenti Bush në intervistën e dhanun nji gazetari shqiptar, para pak ditësh, thonte se shqiptarët i kujtojnë “myslimanë që jetojnë në paqë” – e deri këtu nuk mund të mos jemi dakort me zotin president...

Për ata që pavarsinë e Kosovës e kërkojnë në Islamabad

Javën që kaloi u shkrue edhe nji kapitull tjetër i turpshëm i politikës sonë të jashtme. Nji delegacion i përbamë prej Edith Harxhit, Adhurim Banaj, Elsa Kosova, Saimir Repishti dhe Zafar Ansar përfaqsoi vendin tonë prej datës 15 deri me 17 maj në Islamabad në sesionin e XXXIV të Konferencës Islamike të Ministrave të Jashtëm të vendeve antare...

Sa është e vështirë mbijetimi i mediave në vendin tonë,kur çdo gjë është e politizuar

Në Kosovë ,mediat tona ballafaqohen me shumë probleme dhe me sfida nga më të ndryshmet. Unë këtë punim eseistë, jam bazuar nga fakte dhe nga evërteta jonë e përditshme që është epolitizuar qdo cep i jetës sonë...

Fadil Kraja: “Shkodra asht djepi dhe varri im”

Si gjithmonë i qetë dhe me lëvizje të ngadalta por të sigurta, me një buzëqeshje të lehtë në buzë dhe cigaren e cila nuk i ndahet, dramaturgu dhe shkrimtari madh jo vetëm shkodran Fadil Kraja, ka energji të shumta për moshën 76 vjeçare...

Kumari Kibernetik!

Dikush nuk mund ta quaje keshtu. Por, pare ne problematiken e gjere te familjes se sotme shqiptare, por edhe ate boterore, emertimi eshte sinjifikativ. Te gjithe e njohin edhe sot ne kohen moderne zakonin e mbleserise ne Shqiperi...
Kryesore