Thursday, 24.01.2019, 04:41 AM (GMT)

Kulturë

Fatmire Duraku: Letra për ty

Yll i mëngjesi apo syri albDigjte flakë ujin e njelmëtApo qe  zgjuar gjaku i  tokësNë secilin cep mbi  vitet e fjeturaE thneglat,e  breshkat, e luletLageshin në shiun e madh Ylberi pinte ujë  në dy krojeNë syrin tim dhe syrin tënd...

Florim Zeqa: Iluzionistët e Specailes

Këto ditë doli nga shtypi libri "ILUZIONISTËT E SPECIALES", i autorit Florim Zeqa, i cili është vazhdimësi e dy librave publicistik "NJOHJA E VONUAR" dhe "THIRRJE NGA SHPIRTI".Libri "ILUZIONISTËT E SPECIALES" është përzgjedhje e shkrimeve...

Linda Mala: Tingujt e përjetshëm të frymës shqipe

Dea Halimi, një shkrimtare e vogël, librin e parë e  ka botuar ndërsa ishte në klasë të parë. Ajo vazhdoi  të shkruaj  me përkushtim dhe prej vitit në vit shfaqi pjekuri dhe thellësi në librat e vet të rinj. Botoi ndërkohë librin e dytë me tregime “Princesha e Dardanisë”, me librin...

Dialogë nga Viron Kona

-O babi, përse e ka hundën aq të gjatë Pinoku? – pyeti vogëlushi.-Sepse gënjen. Sa më shumë gënjen, aq më shumë i rritet hunda.-Edhe hunda ime po rritet dhe po bëhet e gjatë, o ba?...

Përparim Hysi: 'Buiçiti' Pallati i Kulturës në Roskovec

Folja"Buçiti" nuk është metaforë, por një realitet i prekshëm që aq më la mbresa, sa, nën efektin e këtyre mbresave, dhe po shkruaj. Kjo" buçitje", që nuk është metaforike, ndodhi më datën 27 dhjetor. Prag fundvit dhe qe një"buçitje" e bukur: me tri krisma. Fjala"krisma" ...

Milazim Kadriu: Bajram Bashota - Plis e Flamur

Me këto vargje hapet përmbledhja poetike “Plis e Flamur” e autorit Bajram Bashota. Edhe ky libër  sikur e tërë krijimtaria  e tij e deritashme e botuar, përmban në vete një botë të pasur me një përvojë të mirë në qasjen ndaj fenomeneve  të jetës, kombëtare e ...

Prend Buzhala: Milazim Kadriu - Ata që për liri u flijuan

Nuk është e vështirë për ta gjetur një emërues të përbashkët të poezive në vëllimin “Ata që për liri u flijuan" të Milazim Kadriut. Zaten, në këtë drejtim na ndihmon vetë autori: duke e ndarë vëllimin e tij poetik në dy cikle: "Ata që për liri u flijuan" dhe "Me rrezet e ...

Sejdi Berisha: 'Idil' në këtë fund vjetor

Janë këto vargjeJo se i desha unëPor m’u imponuanVargjeve të Migjenit u ngjajnëNë këtë shekull mjeran:Një vajzë filizMe rroba zdralëEdhe të leckosuraPërbri qebaptores kaloiU ndal për disa qasteNë xham hante mish edhe qebapë...

Beqir Cikaqi: Intervistë me z. Avdi Beqiri, veprimtar në Itali

Avdi Beqiri nuk është emër i pa njohur për migracionin shqiptar në Itali. Për aktivitetin e tij të frytshëm është shkruare raportuar në gazeta, radio, televizione jo vetëm në shqipe, por edhe në ato vendore italiane. Ka mbi dy decenie që jeton e vepron në Krahinën e Viçencës ...

Linda Mala: Një shkrim pak më ndryshe për nënën

Sipërfaqe e pafundme e hapësirës së jetës me një dizgë të mbushur lule, me narcisë të egër, gjithë aromë të mirë. E tëra e mbyllur brenda qelqit të ndritshëm  të jetës, përbri rrjedhës së vijës së ujit të një lumi të qetë. Ndërmjet fushës ik dhe një udhëz me bar të ndrydhur, të ...

Mhill Marku: Sot një zog e zura mik

Në mëngjes sa hapa derenNjë zog mali hyri në shtëpiMu duk se më solli pranverenAi erdhi të më uroj VITIN E RI! E mora në dorë e ledhatovaMë falënderoj me cicërimëMe zjarrin e shpirtit e ngrohaDhe e lëshova në ajer fluturim...

Fatmir Minguli: Sinfoni e të kryerës dhe e të pakryerës

I botuar në vitin 2002, romani “Gjin Bardhela i arbëresh & Etja e  gurëzuar” i Anton Nikë Berishës, edhe në këto kohë, edhe në kohët që do të vinë, do të jetë roman i së ardhmes.   Do t’i qëndrojë çdo kohe ashtu siç mbijetojnë legjendat dhe historitë shqiptare. Është ...

Milazim Kadriu: Vargje me plotë pikëllim, dhembje e mallëngjim

Me këtë përkushtin Nexhat Halimi e hap librin “ a vuan më pse nuk vuan” që është libër me poezi përkushtuese   për nënën e tij me rastin e shkuarjes në amshim. Nexhat Halimi është poet me talent të rrallë e kulturë të gjerë, që trajton një gamë  të gjerë temash, motivesh, idesh e preokupimesh...

Fejzë Demiri: Kujtimet

Sado që kalojnë vite jete, ka disa momente kujtimesh që për ne janë të pashlyeshme dhe dinë të na shfaqen në çaste dhe situata të caktuara. Janë ato momente që ne i kemi kaluar me njerëz që në zemrat dhe mendjet tona, edhe sot e kësaj dite, zënë një vend të ...

Resmi Osmani: Bilal Xhaferri - Ra Berati

Bilal Xhaferri, “Nderi I Kombit”, (1935-1986), po të jetonte do te ishte tetëdhjet e tre vjeç.Në vitet e pakta kur krijoi, ai na ka lënë trashëgiminë  letrare, që përbëhet nga një trinitet: romani “Krastakraus”, vëllimin me poezi “Lirishta e kuqe “ dhe vëllimin me ...

Blerim Rrecaj: Urim i ri për vitin që po hyjmë

Viti që po përfundon sikur po na tundon për t’u hedhur e kredhur nëpër të, për të shfletuar ditërrëfenjësin e tij, e mundësisht këto ditë t’i shohim drej në sy! Dhe kështu ditë pas dite po i afrohemi përmbylljes së 2018-ës, për të filluar me numërimin e ri. Por tash ...

Nebi Dragoti: 'Meze' me haiqe

1-Për Vitin e Ri mezeme haiqe satirik politikës…I bëftë mirë!2-Gjendja socialee marinuar nga Qeveriame erëza varfërie…3-Radha- vdekje!Pse kaq shumë radhë?Shtim punësimi zyrtarësh…

Cikël poetik nga Atdhe Geci

Shqipëri, libri më i lashtë i tokësLibri më i lashtë i gjuhëve antikeMë i arti libër i Atlantidës pellazgeS´mund të ndahem nga balta joteAs nga tre detërat tu të MesdheutShqipëri, vë rregullin në trojet tuaJi trashëgimtare e Ilirisë pellazgeE duam tërë gjerësinë gjeografike,të gjerësisë gjuhësore e kulturoreShqipëri...
Newsletter