Wednesday, 23.01.2019, 04:21 PM (GMT)

Kulturë » Gorica

Pëllumb Gorica: Jeta pulson dhe prej një zemre të ngrirë

Më ngriu zemra,- thotë njeriu, sa herë ndodhet në të papritura të jetës. Një zemër e ngrirë flet shumë. Flet me gjuhën e merakut e të shqetësimit për shokun e jetës. Me gjuhën e luhatjeve të zhvillimeve në familje e shoqëri. Me zërin drithërues nga situata rrënqethëse që ndodhin anekënd botës.“Zemër e ngrirë”e pagëzon Viktoria Xhako librin e saj të parë me poezi. Poezia, titulluar” Hape derën”, e, që në fakt hap këtë vëllim poetik, nuk ...

Pëllumb Gorica: Njerëzimi në përmendore me tri simbolika

Me tri fjalë mund të thuash shumë. “Qyqja në hanin e Ferrit” të poetit Mëhill Velaj është titull me tri fjalë, që ngërthen në vetvete një simbolikë e cila nuk është e lehtë të dëshifrohet.Qyqja simbolizon vajin e vetmisë dhe të fatkeqësisë së madhe,si nostalgji therëse për atë lumturi që ekzistonte dikur, por që erdhën dhe e vodhën arbitrarisht padrejtësitë e kohës...

Pëllumb Gorica: Gjurmë, që i ka rrënjët në zemra fisnike

Krijuesi nga Bujavnoci, Arsim Halili, temën e atdhedashurisë dhe qëndresës së Kosovës për liri, kulturë dhe arsim, ashtu si shumica e poetëve dhe e prozatorëve të këtyre trojeve, e ka trajtuar me seriozitet, në botimin me novela “Gjurmët e qëndresës”. Titulli domethënës i librit nuk tregon vetëm modesti në krijim e interpretim artistik, por edhe vërtetësi, të qëndresës që rrodhi në shekuj, e që mbajti gjallë palcën e shqiptarit dhe u rezistoi rrebesheve të kohrave...

Pëllumb Gorica: Në papiruse kujtimesh

Në heshtjen e pagojë që djeg shpirtra S’kam shkruar për ty. Në papiruse kujtimesh Dhimbja mi verboi ditët. Gacat e zjarreve u vetshkruan Buzëve vjeshtore. Mbi një vazo dhimbje...

Pëllumb Gorica: Pak frymë vendlindjeje

Për vendlindjen shpalos këngë të padukshme ylberesh, Ku gjithë brigjet janë krahët e gjelbër të jetës sime. Me dëshira e peripeci qiellore si retë lozonjare kope delesh, Unë...
Newsletter