E merkure, 22.05.2019, 06:51 AM (GMT+1)

Komente » Preqi

Dedë Preqi: Takimi Thaçi-Daçiq

Shqiptarët shikuar në aspektin global, gjithherë janë shikuar si barrë e rëndë nacionale, sidomos atëherë kur fuqitë e mëdha evropiane janë ushqyer nga sllavët me informacione dhe histori të rrejshme mbi shqiptarët.Duke marrë parasysh ndryshimet në Evropë dhe përkrahjen e vazhdueshme të Amerikës, për faktin se shqiptarët nuk janë ata sikur i paraqet propaganda serbo-sllave para botës, por konceptet dhe format e mendimit për shqiptarët filluan të kristalizohen dhe të trajtohen me një ...

Dedë Preqi: Vajzat e viktimizuara nga traditat e imponuara

Kombet e Bashkuara e përcaktuan 11 Tetorin, si Ditën Ndërkombëtare të vajzave fëmijë, por nuk do të thotë se vetëm kjo ditë i mbronë të drejtat e tyre, nëse shoqëria bashkëkohore nuk mirret vazhdimisht me problemet e kësaj gjinije, kryesisht ku bëhët fjalë me martesat e hershme dhe të dhunshme të vajzave fëmijë.Në shumë vende të botës, sidomos në ato vende ku dominon kultura dhe feja, sikur që janë India, Jemeni, Etiopia, Afganistani dhe shumë vende të tjera, të cilat janë edhe shumë vende të ngjashme në Ballkan që ushqehen ..

Dedë Preqi: Terrori i 11 Shtatorit

Përpjekja për të planifikuar një terror, apo për të bërë atë, është pjellë e një imagjinate të sëmurë, e cila nuk kursenë as një të mirë materiale e njerëzore, për të shkatërruar dhe asgjesuar këtë botë. Ndërsa , të tjerët ëndërrojnë dhe krijojnë kushte të mira dhe standarte jetësore, në kushte dhe rrethana normale ,nën shijen e lirisë dhe demokracisë njerëzore. Nëse ...

Dedë Preqi: Njomëzat e shpirtit

Zëri i nënave është zëri më këmbues, të cilat thërrasin vazhdueshëm dhe nuk mund të pajtohen kurrë, se bijtë dhe bijat e tyre të mos gjinden një ditë dhe të kthehen e të pushojnë të qetë në tokën e vet. Përjetimi i nënave dhe familjarëve të pagjeturve është tmeruese, kur bëhën më shumë se 13 vite në pritje e të afërmëve të tyre, nën ankthe e zhgënjime, dhe fati i tyre akoma ...

Dedë Preqi: Betejat politike me Serbinë janë të ftohta

Zhvillimet e fundit në fushën politike dhe diplomatike në mes Kosovës dhe Serbisë, tregojnë se qështjet për Kosovën ende nuk kanë mbaruar, dhe qëndrimet e shtetit serb janë ende ato synime dhe ëndërralla që Kosovën ta mbajë nën kthetrat e mitëve të veta.Pas mendimit të GJND-së, si organi më i lartë i një juridiksioni ndërkombëtarë, i cili mendim ishte në favor të pavarësisë së ...

Dedë Preqi: Lotët e atdheut

Sësili që gjindet largë vendlindjes, larg atdheut të vet të dashur, është e pa mundur të mos ketë emocione dhe nastalgji , të përziera edhe me ndjenja malli, dashurie e atdhetarie.Duke e menduar të kaluarën si brengë e fundit dhe të sotmën si dëshmitare e së ardhmës , njeriu përjeton dhe dëshmon atë kalvarë të mundimshëm ...

Dedë Preqi: Kur do të miqësohen shqiptarët me serbët

Shqiptarët jetuan një periudhë të gjatë me serbët dhe popujt tjerë në Kosovë, dhe kurrë nuk ishin okupator e zaptues të tokave të huaja, por gjithherë krijuan miqësi e harmoni në mes popujve tjerë. Mirëpo, asnjëherë në jetën e tyre nuk e patën lirinë e pavarësisnë sikur populli serb ...

Dedë Preqi: Ka kaluar koha e luftrave

Demokracia kosovare tani përtani gjindet në një situatë të pa lakmueshme dhe populli nuk është i kënaqur me udhëheqjen e njerëzve në pushtet, dhe populli ka të drejt të thotë se, Kosova udhëheqët nga njerëz që nuk e kanë marrë bekimin e popullit, duke ardhë përmes votave të vjedhura, ashtu dhe pjesa tjetër ka ardhë në pushtet përmes votave ...

Dedë Preqi: Rugovizmi si koncept shkencor dhe historik

Të gjitha përpjekjet dhe lëvizjet e mbështetura mbi vlerat e demokracisë dhe lirisë njerëzore, si dhe përpjekjet për themelimin e shtetit dhe pavarësinë e Kosovës, të udhëhequra nga ideologu dr. Ibrahim Rugova, një definicion më i qartë quhet „Rugovizëm“.Rugovizmi si koncept shkencorë dhe historik i lëvizjes së shqiptarëve për ...

Dedë Preqi: ''Mërgimtarë me paterica''

Rruga e mërgimtarëve shqiptarë është shumë e hershme, duke llogaritur edhe ata të cilët e muarën këtë rrugë me dhunë.Shumica e shqiptarëve u detyruan herët të marrin rrugën e mërgimit, ku shumica e tyre u detyruan të ikin përshkak të ndjekjeve represive të okupatorit serb dhe të tjerët u detyruan përshkak kushteve të dobëta...

Dedë Preqi: Shenjti Vidovdan gabimisht e ka adresën në Gazimestan

Dikush do t’ua ketë zili për të mirë, gjithë atyre njerëzve që shkojnë në kishë apo xhami, sepse jeta e atyre konsiderohet e mbarësishme, apo e edukuar nën frymën fetare, së cilës i takon. Mandej, ata kanë raste për t’u pastruar nga mëkatët, e mëdha apo të vogla, mvarësishtë prej peshës së mëkatit...

Dedë Preqi: Të dënohen diktatorët

Për shqiptarët ky vit ka rëndësi të madhe, që shënon 100 vjetorin e formimit të shtetit shqiptar.Historia shqiptare brenda shpirtit të vet i ka fshehtësitë e veta të thella historike, të cilat i mbanë padurueshëm, deri kur ato mund të shpërthejnë si ndonjë vullkan i zjarrtë, sepse nuk mund ti durojë dhe mbajë as toka gjithmonë ato mistere...

Dedë Preqi: Mistere të shëmtuara që vërshojnë shoqërinë tonë

Dikush mund të thotë se, nuk është koha të shkruajsh, apo të mirresh me këto gjëra, por, janë ato të cilat, deshe apo nuk deshe, të tërheqin zvarrë pas vetës në botën e misterëve të tyre, dhe për njeriun normal i duhet forcë dhe energji për tu përballuar kundra pengesave të natyrës psiqike dhe fizike, që ...

Dedë Preqi: Narkomania paraqet hendekun më të rrezikshëm te rinia

Një fenomen i veqantë socio-patologjik dhe problem në shoqërinë e sotme bashkëkohore është narkomania. Shumica e njerëzve fenomenin e narkomanisë e kuptojnë vetëm materjen si produkt i rrezikshëm , duke mos hyrë në detaje të mëtutjeshme, mirëpo në mes nesh dhe rinisë tonë, nga kjo materje po prodhohet „atom-bomba e ftohtë“ ,por shumë më ...

Dedë Preqi: Timonin e jetës rinia e ka në duar e veta

Si çdo popull në botë, përshkak të kushteve ekonomike dhe politike, ashtu edhe populli shqiptarë e gjenë arsyen e vet të emigrimit, për krijimin e kushteve të jetës dhe ardhmërinë e vet më të mrë. Shumica e vendeve perëndimore të zhvilluara, ku ka edhe popullatë shqiptare sot llogarisin pa hezituar edhe në rininë shqiptare, duke pasë parasysh integrimin dhe...

Dedë Preqi: Fatalitete dhe rrëfime lufte

Asnjëri nuk pajtohet se në këtë botë nuk ekziston e keqja, nuk ekziston urrejtja, korrupsioni malltertimet,dhunimet, torturat, shtypjet, luftat, masakrimet dhe të gjitha represionet çnjerëzore. Nuk mjafton vetëm të lexosh faqet e gazetave, apo të shikosh ekranet televizive dhe skenat politike, kur e përjeton edhe vet, që të bindesh për padrejtësitë njerëzore...

Dedë Preqi: Dukuri brengosëse në gjirin e shoqërisë shqiptare

Gjurmët e llojeve të tragjedive, mos qofshin aq intenzive, që të përfundojnë në çmenduri, ato janë prezente dhe shqetësusese çdo ditë e më shumë, dhe me pasoja që sulmojnë sferat e shpresës e jetës dhe optimizmin njerëzor. Ky lloj i protogonistave të këtyre veprimëve kriminale nuk ndalet, por vërshon për çdo ditë edhe pas luftës së fundit në Kosovë, duke vazhduar edhe kësaj ...

Dedë Preqi: Kur do te jetë Kosova sovrane e vendit të vet?

AKOMA, çakajtë e natës nuk pushojnë dhe nuk e lënë të qetë këtë vend, duke shkakëtuar trazira me veprime ç’njerëzore, Kosovën po mundohen ta mbajnë peng të sovranitetit dhe vendit të vet, që të jetë përherë zot shtëpie në trojet e veta. Edhe pse, më 17 shkurt 2008,ishte dita e dytë e fitores kombëtare, një nga ato më madhështore e shumë shekujve, Pavarësia e Kosovës, e cila ditë ia riktheu dinjitetin shqiptarëve, që të jetojnë të lirë në ...

Dedë Preqi: Serbia tërheq kerrin, Dick Marty ia sheh sherrin

Njeriu nganjëherë nuk është i kënaqur me poezitën e vet dhe kërkon më shumë,sidomos atëherë kur mendon se mund të përfitojë më shumë karierë, apo diçka tjetër, edhe pse e dinë se, ndikohet nga një botë që kërkon përmbytje, dhe nuk e njeh vlerën e jetës dhe dinjitetit njerëzor. Prandaj, edhe raporti i Dick Martit i ngjanë një raporti të t’mershëm, nëse ...
Gallery

PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese