Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Agim Vuniqi: Kush ishte në piknik e kush me detyrë zyrtare në Denver

| E marte, 28.07.2009, 06:13 PM |


Në fokus: Cunami politik në SHBA
 
Kush ishte në piknik e kush me detyrë zyrtare në Denver
 
Në këtë takim mori pjesë Besim Hasani, kryetar i KOK-ut, i cili shoqërohej nga delegacioni politik i kryesuar nga ministri Valton Beqiri, Erolld Belegu, Linda Abrashi Shala dhe dhe shoqëruesja simpatike e Federatës së Triatlonit (Federatë që është improvizuar pasi është parë lista e federatave aktive të cilat funksionojnë sot në botë)
 
Nga Agim Vuniqi
 
Në takimin vjetor të palëve të përfshira në sportin ndërkombëtar SportAccord (Marrëveshje sportive), që është mbajtur në Shtetet e Bashkuara për herë të parë. Nga 23 deri në 27 mars në Denver janë pritur më shumë se 1000 përfaqësues të Federatave sportive ndërkombëtare, krerët e rëndësishëm, transmetuesit, gazetarët dhe anëtarët e familjes olimpike, që do të diskutojnë perspektivat dhe sfidat me të cilat përballet lëvizja globale sportive dhe temën "Rinia në Lojrat Olimpike (YOG) - Angazhimi i të rinjve të Botës" figura prominente. Çka është YOG? Me cilat vështirësi janë përballur me datat në konceptim dhe planifikimin e kësaj ngjarje? Çfarë duhet të jetë roli i mediave digjitale ? Për këtë projekt të ri IOC ka folur dhe i është përgjigjur pyetjeve (lidhur me Lojrat Olimpike) Drejtori Ekzekutiv i IOC Gilbert Felli, kryetari i Komisionit IOC të atletëve dhe anëtar i Komisionit për Koordinim për vitin 2010 YOG Frank Fredericks, dhe Kryetari i Komitetit Organizativ YOG Singapor Ser Miang NG. Në këtë takim mori pjesë Besim Hasani, kryetar i KOK-ut, i cili shoqërohej nga delegacioni politik i kryesuar nga ministri Valton Beqiri, Erolld Belegu, Linda Abrashi Shala dhe dhe shoqëruesja simpatike e Federatës së Triatlonit (Federatë që është improvizuar pasi është parë lista e federatave aktive të cilat funksionojnë sot në botë)
Bordi Ekzekutiv (EB) IOC ka mbajtur takimin e parë dyditor prej 25 deri në 27 mars për vitin 2009, konventën ndërkombëtare sportive, në Denver, Colorado (Shtetet e Bashkuara të Amerikës), së bashku me SportAccord. Takimi është udhëhequr nga Presidenti Jacques Rogge, dhe 14 anëtarët e Bordit ekzekutiv (EB) të cilët kanë patur një një agjendë të plotë nga 25 deri në 27 mars, 2009. Federatat ndërkombëtare (IFs) janë organizatat jo-qeveritare të njohura nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) që administrojnë një ose më shumë sporte në nivel botëror. Federatat kombëtare të cilat bëjnë administrimin e këtyre sporteve janë të lidhur me to, përderisa ruajnë pavarësinë dhe autonominë e tyre në administrimin e sporteve. Federatat Sportive Ndërkombëtare mund kërkojnë njohjen e "IOC"- Komitetit Olimpik Ndërkombëtarë po që se konsiderohet që statutet e tyre, në praktikë dhe në aktivitete janë konform me Kartën Olimpike. Të gjitha Federatat Ndërkombëtare "IFs" kanë përgjegjësinë dhe detyrat për të menaxhuar dhe për të vëzhguar drejtimin e përditshëm të sportit botëror në disiplina të ndryshme sportive, duke përfshirë ato të cilat janë në program, dhe organizimin praktik të ngjarjeve gjatë Lojrave olimpike. Federatat sportive duhet gjithashtu të mbikëqyrin zhvillimin e atletëve në ushtrimin e sporteve në çdo nivel. Çdo Federatë Ndërkombëtare qeveris sportet ne shkallë botërore dhe siguron nivelin, nxitjen dhe zhvillimin e tyre. Ato monitorojnë administrimin e përditshëm të sporteve dhe garantojnë rregullësinë në organizimin e garave si dhe respektimin e rregullave-të drejtën për "fair play". FN "IF", sigurisht, do të formulojë propozimet drejtuar IOC lidhur me Kartën Olimpike dhe të Lëvizjes Olimpike në përgjithësi, duke përfshirë organizimin dhe mbajtjen e Lojrave Olimpike; duke dhënë mendimin lidhur me kandidaturën për organizimin e Lojrave Olimpike, veçanërisht në lidhje me aftësitë teknike të qyteve kandidat; duke bashkëpunuar në përgatitjen Kongreseve Olimpike; dhe marrjen pjesë në aktivitetet e IOC komisioneve. Me qëllim të diskutimit mbi problemet e përbashkëta ato vendosin për kalendarët e tyre të ngjarjeve, federatat e verës, federatat e dimrit dhe federatat e pranuara kanë formuar shoqatën: Shoqata Ndërkombëtare e Federatave Olimpike Verore (ASOIF), Shoqata Ndërkombëtare e Federatave të Dimrit Sport (AIOWF), Shoqata e IOC ka njohur Federatat Sportive Ndërkombëtare (ARISF) dhe Asociacionin e përgjithshëm të Federatave Ndërkombëtare në Sport (GAISF), i cili përfshin gjithashtu federatat tjera sportiv. Përveç aktiviteteve të IOC dhe komisioneve të saj, Bordi ekzekutiv i punës është përqëndruar kryesisht në përgatitjet për edicionet e ardhshme të Lojrave Olimpike - Vancouver 2010, Londër, 2012 dhe 2014 Soçi -, si dhe për Singapor Insbruk 2010 dhe 2012 Rinia Lojrat Olimpike (YOG). 2009 Kongresi i Olimpik gjithashtu do të jetë një nga temat trajtuar.
 
"Truce called in USOC-IOC conflict" - Thirret në armëpushim konflikti "USOC-IOC"
 
Gazeta prestigjioze e Kolorados "The Denver Post" të datës 3 prill, 2009 publikon artikullin e autorit John Meyer - Thirret në armëpushim konflikti "USOC-IOC, ku hedh në pah dallimet financiare në mes të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar dhe të Komitetit Olimpik të SHBA-së. Mëtej thuhet se Komiteti Olimpik Ndërkombëtar dhe Komiteti Olimpik i SHBA publikuan marrëveshjen e sotme, një plan për të punuar për dallimet e tyre financiare, duke çaktivizuar konfliktin potencialisht dëmtues, më pak se shtatë muaj para se të dihet fati i Çikagos për ofertën e Olimpiadës 2016 që do të përcaktohet . "Unë kam thënë vazhdimisht nuk duhet të ketë lidhje midis "USOC-IOC" për diskutimet dhe zgjedhjen e qytetit nikoqir", tha presidenti i IOC Jacques Rogge "Kur bisedoni me kolegët e mi, shumica dërrmuese nuk dëshirojnë të bëjnë këtë lidhje, dhe nuk kishte lidhje, madje edhe për ata që kanë shprehur shumë dyshime." Disa anëtarë IOC bënë ankesa të hidhura këtë javë mbi ndarjen e të hyrave, ata thonë se u bëhet e padrejtë IOC dhe federatave ndërkombëtare sportive, por tani diskutimet për të zgjidhur mosmarrëveshjet do të shtyhen deri më 2 tetor, atëherĽ edhe kur do të votohet. "Kjo ka marrë pak presion," tha USOC Vice President Bob Ctvrtlik, i cili është gjithashtu edhe nënkryetar i ofertës 2016. "Ne asnjëherë nuk e kemi ndjerë që anëtarësimi në IOC do të mbajë anën kundër shortit. Ne nuk kemi ndjerë kurrë që ka pasur një lidhje të fortë, por në një garë ku një ose dy vota mund të bëjnë një ndryshim, do të na kanë pas, gjë që mendojmë se do ta bëjmë në momentin e duhur."
 
Politika ngulfat sportin në Kosovë
 
Patën humbur shpresat që do të mbushen ndonjëherë stadiumet sportive, e kërkonim atë kohë të artë të futbollit kosovar, të plisave dhe shallit të bardhë, bile ishte shumë më e hershme koha e pulenëve boksierë të Lah Nimanit (të ndjerë), britmë zhurmë, tupanë e instrumente tjera të dasmës përçonin lart gëzimin kolektiv. Përnjëherë kthehej në gëzim atmosfera impozante garuese, gëzimi, buzëqeshja dhe vallet shqiptare, tash ata që na argëtojnë nuk kanë të veshura fanellat sportive, por ato klasike, me kravate të lidhura nyje "guxhë" rreth qafe, nuk ka të ndalur lumturia e sportdashësve, nuk do të mbetet e shkurt, do të vazhdon deri sa të shetisim botën rreth e përqark, duke kërkuar njohje të reja, por edhe duke formuar federata formale, e pastaj gëzimi do të venitet nga fytyra e shumë garuesve, ata do të notohen nga gjykatësit votues. Eshtë një problem në dukje i thjeshtë por i paparë. Ne jemi mësuar të importojmë ide dhe ato përnjëherë i zhvillojmë për të eksportuar politikanë. Në Kosovë vërtetë nuk dihet kush është sportistë e kush është politikan, thjeshtë ministri që udhëheqë sportin është një muzicient vendor i njohur, ai jo që përpiqet të zhvillojë institucionalimin në sport por përkundrazi pretendon që me duetin vendor Belegu-Shala të rikonceptoj Videofestin duke promovuar "World Wrestling Entertainment" apo përkthyer shqip "sport për estradë". Sa për kuriozitet ai së bashku me Erolld Belegun, hartues i programit fantastiko-shkencor si e quante vet me të cilin pretendonte të ngjitej shkallëve të olimpit, por u ndal nga votat e kuvendarëve, në përcjellje të cilit ishte bashkëpunëtorja shumëvjecare në biznes Linda Abrashi Shala, dhe shoqëruesja simpatike e Federatës së Triatlonit (që është improvizuar pasi është parë lista e federatave aktive të cilat funksionojnë në botë), të gjithë këta në kuartet shoqëruan kryetarin e KOK-ut Besim Hasanin që e kishte vendin aty me ndonjë sportist kulminant, apo dikend nga udhëheqësia e ngusht e KOK-ut, në Denver të Colorado-s për të shtërnguar dorën me pjesmërrësit e takimit treditor të federatave të ndryshme sportive dhe udhëheqësinë e KON-it që drejtohet nga Presidenti Jacques Rogge. Ministri Valton Beqiri i cili erdhi në këtë post pas rekomandimit të ministrit paraprak Skender Hysenit, adhurues i muzikës, por edhe të kolekcionimit të euros, paras publike, ua ka ngushtuar hapësirën sportistëve, ngase ai është bossi që hap dhe mbyll kuletën si do vet. Nuk e di se ky delegacion në këtë përbërje do të aranzhon ndonjë konferencë për shtyp apo jo në Prishtinë, por ministri duhet të jetë transparent bile të tregoj se a pat ndonjë ftesë zyrtare nga zyrtarët amerikanë, apo ai këtë rrugë e shfrytëzoi për një eksperincë të re pikniku në këtë përbërje 2+2, për nga gjinia, duke shoqëruar kryetarin e Komitetit Olimpik të Kosovës.