Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Teli Stefani, aktori qe solli Zagorine ne film

| E enjte, 30.08.2007, 06:11 PM |


Mes emrave të shumtë që kanë kontribuar në kulturën tonë kombëtare e veçanërisht në filmin shqiptar, pa dyshim, është edhe ai i aktorit të shquar të teatrit gjirokastrit Teli Stefani. Të shumtë janë ata që kujtojnë sot rolin e Adnan Pinxos te “Njeriu me top”, apo roli i tij pikant në flimin “Përrallë nga e kaluara”. Ka vite që emir i Telit nuk përmendet më. Edhe teatri i Gjorkastërs është drejt shuarjes, për të mos thënë se ka kohë që nuk i dëgojhet zëri. Aktorët dhe e gjithë trupa e këtij teatri, që në vite ka lënë një emër të mirë, sot ka mbetur e fiksuar në ato qindra fotografi apo pak metra celuloid, nga të paktat shfaqje të regjisutruara, apo kronika të shkurtra sa për një lajm. Vetë Teli ka kohë që i ka humbur kontaktet me skenën, në sheshin e xhirimit ka mbi dhjetë vjet që nuk ngjitet, që nga viti 1997, kur pëfundoi rolin e tij në filmin “Dasma e Sakos”.
Le të stojmë sot pak rreshta për një minibiografi për aktorin Teli Stefani, për të gjithë dashamirët dhe njëherësh për të respektuar e nderuar këtë actor që la gjurmët e tij në art. Teli Stefani është nga fshati Lliar i Zagorisë së Gjirokastrës. Ka lindur në një familje të thjeshtë e të nderuar, në fillim të viteve 20. Rrugën e artit, si shumë profesinistë të tjerë anembanë vendit, e nisi me grupet amatore që në rininë e hershme, por jo në Gjiroaktër, as në Zagori. Në vtin 1945 Teli Stefani është anëtar i grupit amator të klubit artistic të Kuçovës. Krahas punës së rëndë me naftën ku Teli punonte, mundohej të ushqente endrrën e tij për t’u marrë me art. Në Kuçovë ra në sy talenti i tij, aftësiua për të treguar e interpretuar materialet. Pikërisht kjo dësihrë e madhe, ky talent e shynë edhe më tej me botën e pafundsme të artit. “Jam zagorit, ëshët shpreur diku para ca vitesh në një intervistë Teli, dhe unë mendoj se zagoritët kanë një shtzsë të brendshme, e lnidur me tad he e rritur ndër vite”. Krahas artit me trupën amatore Teli punoi për disa vite rresht si mekanik në sektorin e naftës në Kuçovë. Në vitin 1956 u krijua Estrada Profesioiniste e Gjiirkatrës. ASi ishte ndër ët parët që mori pjesë ë këtë trupë, ku kontribuoi der në vitin 1966. Gjatë kësaj periduhe , em ëehoet prë nëj vit drjetori shtpiësë së kulturës në Sarandë, dhe më pas për nëntë vjet të jtera ai ishte nëjgerësh edhe regjisori I trupës së në pallatin e kulturës, derisa u vedos prëfuniudmisht në trpuën e teatrit të qytetit.
Tel I stefani shuquhet për disa vilë’si mjaft të mira si kaotr, I pëgaittur dhe sahumpëlanësh. I aftë prë të intepretuar monologun, skeçin, dialogun, kupletin, këngëtar e në disa raste edhe prestigjator…
Si aktori teatrit të Gjoikatrës Teli është shuqar në djhetra role e kryerole, duke demostruar afëtistë e tij, karkatere të veçanta e një humu të bukr popullro, fdrzt I punës së madhe që bën ky actor për mis’ëhirimn e përveëtsimin e rolit. Në teatërin e Gjirkastrës mbahet mend për rolet e tij ën pjesët “14 vjeç dhëndërr”, “Fundi I botës”, “Pas vdekjes” në rolin e Adfhamudit, Shqetësimet e Anës, ku interpreton prof. Selckën, “Djepi I shitur”, etj. E veçantë pjesëmarrja e tij në komedinë “14 vjeç dhëndërr”, , pasi ajo ësët shkruar nga një tjetër zagorit I madh me emër Çajupi. Kur u luajt në teatër Teli intepretoi rolin e priftit, për të cilin u vlerësua maksimalisht nga kritika. “Komedia “14 vjeç dhëndërr”, ka paur vlerë të vacantë për mua, pasi ishte krijim I Çajupit, dhe I kushtohej pikërisht zakoneve, traditave, menëdsive, veshjes së krahinës, nmdaj edhe rolin që më ofroi më pas Anagnosti tek “Përrallë nga e kaluara”, e prita me shumë dëshirë dhe iu përkushotva tërësisht”. Ndërsa fama e tij si actor I ve[antë karakteresh doli ën fliimn artistic. Çdo teatër në rrethe kishte nëj bërthamë të mirë actorësh, të cilët interpretonin vazhdimisht ehe ën flimin shqipar. Nga teatri i Gjirokastrës kanë qenë të paktë aktorët, por nuk mungonte Teli Stefani, ndonjëherë përkrah edhe aktorit tjetër zagorit Fane Bita. Në galerinë e tipave të tij janë mbi 14 filma artistikë ku shfaqet talenti dhe bie në sy interpetimi i bukur i Teliu Stefanit. “Estë nder për mua, shprehet ai, - që kam bashëkpunuar me Piro Manin, me Dhimitër Anagnositmn, Viktor Gjikën”. Mes këtyre roleve tipikë pëmendim pjeësmarjret e tij të suksesshme në filmat “Njeriu me top”, “Liri a vdekje”, “Koncert në vitin 1936”, “Dritat e qytezës”, “Përrallë nga e kaluara”, “Kthimi i ushtrisë së vdekur”, “Dasma e Sakos”, etj.
Një aktor i mirë vlerëson tabanin, kulturën dhe trafritën e vendit të tij. Natyrist që këto kanë qenë primare në gjithë udhën gjysmëshekullore të krijimtarisë së Teli Stefanit. Hobi i tij është peshkimi, një pasion që e ka mbajtur në formë gjithë këto vite, krahas pasionit për artit, kulturën e teatrin në veçanti. Jeton mes kujtimeve të së skuarës, mallit për kohën kur teatri ishte kryefjala e jetës së tij dhe me dëshirën për të zbritur, pse jo edhe një herë në skenë apo sheshin e xhirimit, si dikur…

55