Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Fluksi i futbollistëve nga kontinenti i zi.

| E hene, 10.07.2006, 11:16 PM |


Blejmë afrikanë dhe shesim vendas. Blejmë skllevër dhe shesim pronarë. Bashkë me rrobat e “Gabit” e makinat e përdorura, edhe sporti ka nevojë për lëndë të parë.

Shqiptarët po e fillojnë kolonializimin nga sporti. Marrin skllevërit më të mire. Dikur i kontrollonin nga dhëmbët dhe krahët, tani nga këmbët. Kjo quhet merkato e futbollistëve.
Ekipet që blejnë sportistë, ëndërrojnë të futen në kupat e Europës dhe të kalojnë turin. Kjo shoqërohet me shpërblime të majme. Këmbët e lojtarëve dhe duart e tifozëve duhen për fitore. Tifozët nuk janë objekt i kënaqësisë, por subjekt fitimi. Politika i do për mitingje dhe votime, ndërsa sporti për brohoritje.
Një ditë edhe flamuri ynë kombëtar do të valëvitet në stadiume nga zezakët e kontinentit afrikan. Tamam si Franca nacionaliste, që në ekipin përfaqësues ka edhe ndonjë futbollist të bardhë.
Në shoqëritë e civilizuara asgjë nuk është më e imja dhe e jotja. Gjithçka është e jona, ose ndryshe, e elitës që ka paranë. Të tjerët janë vetëm tifozë, të cilët gëzojnë për golin që fut miliona në xhepat e të tjerëve.
- Paraja fut ujin në rrjetë dhe ngre topin përpjetë, - ka thënë Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Brazilit, i ndjeri Zhoao Amazano.
Luan Laze