E marte, 28.09.2021, 11:23 PM (GMT+1)

Shtesë » Historia

Ndrekë Gjini: Rivrasja e Azem Hajdarit (IV)

E diele, 08.02.2009, 02:58 PM


Pse në dosje nuk ka asnjë provë për eleminimin e vrasësve të  Azemit

Kush i urdhëroi vrasjet e vrasësve të deputetit Hajdari

Skenari për zhdukjen e vrasësve të Azmeit  ka nisur të funksionojë vetëm disa muaj pas vrasjes së heroit të Demokracisë Azem Hajdari isihn piketuar të eleminohen fizikisht të gjithë ato që u përdorën në atentatin e kryer për vrasjen e Azemit

Sipas një burimi nga Gjyaktra e Tiranës në dosjen e ceshtjes “Hajdari” nuk ka asnjë provë apo fakt që bën fjalë për vrasjet e atyre që orgnai i porkurorisë i ka cilësuar si vrasës të deputetit Azem Hajdari në natën e 12 Shtatorit 1998.Këto mungesa janë të qëllimshme bën të ditur ky burim.Kjo pasi dihet se ky zinxhir vrajsesh që ndodhi më pas u urdhërua nga të njëjtin zyrtarë të lartë të pushtetit aktula të cilët kisihn urdhëruar vrasjen e Azemit.
Po si janë kryer realisht këto vrasje dhe kush i ka urdhëruar.Burime nga Tropoja patën deklaruar që me 4 Gusht se mina me telekomandë që u është vënë vëllezërve Haklaj, është verpër segmenteve të policisë e  urdhëruar nga  Fatos Klosi dhe Fatos Nano. Më pas po atë ditë drejtuesit e policisë së Komisariatit të Tropojës  kanë ekzekutuar  dy qytetarë. Autorët e këtij ekzekutimi makabër  në mes të qytetit ishin shefi i krimeve Jaho Salihi dhe punonjësi i policisë Ylli Haklaj. Nga ky krim i shëmtuar i kryer nga dora e këtyre funksionarëve të policisë mbetën të vdekur.
Skenari për zhdukjen e vrasësve të Azmeit siaps këtij burimi ka nisur të funksionojë vetëm disa muaj pas vrasjes së heroit të Demokracisë Azem Hajdari isihn piketuar të eleminohen fizikisht të gjithë ato që u përdorën në atentatin e kryer për vrasjen e Azemit, shton ky burim.
Pak ditë pas kësaj masakre që ndodhi në Tropojë, Partia Demokratike në një deklaratë për shtyp denoncon me fakte inkriminimin e kryetarit të Shërbimit Informativ Klosi në këtë akt si dhe aferat e tij.
Në këtë deklaratë thuhej se një javë para ekzekutimit të deputetit Hajdari dhe shoqëruesit të tij Çerja, Klosi ka liruar nga burgu trafikantë, direkt të implikuar në vrasjen e deputetit Hajdari, duke mashtruar se ata po trafikonin për llogari të SHIK. PD solli fakte rreth veprimtarisë së Fatos Klosit për manipulimin e zgjedhjeve të 29 Qershorit 1997, për shkatërrimin që ky person i bëri SHIK-ut duke rikthyer shërbimin sekret në duart e Sigurimit të Shtetit, për fushatën ndëshkuese që ky shef i policisë sekrete ndërmori kundër  demokratëve.
Faktet që u bënë të njohura disa herë radhazi flisnin për atë që Klosi është trafikanti kryesor i armëve dhe i drogës mes Shqipërisë dhe vendeve të tjera të rajonit, si dhe një nga drejtuesit kryesor të atentateve kundër  Azem Hajdarit, deri në ekzekutimin e 12 Shtatorit 1998. Madje për Klosin janë bërë shumë denoncime si nga shtypi shqiptar dhe ai perëndimor duke e etiketuar atë si një nga eksponentët kryesor që ka organizuar vrasjet e disa drejtuesve të lartë të UÇK-së dhe si njeri shumë të afërt me shërbimet sekrete  të  Lindjes.
Fatos Klosin e akuzoi edhe vetë kryeministri i asaj kohe, Pandeli Majko duke u shprehur publikisht se ai është i përfshirë në trafikun e armëve, se ai ka shkelur ligjin duke përgjuar liderin e opozitës dhe deputetët, si dhe për faktin se ai nuk paralajmëroi për gjakderdhjen e Tropojës. Domethënë kryeministri Majko deklaron  se Fatos Klosi e dinte se çfarë masakre do të ndodhte më 4 Gusht në Tropojë dhe nuk merr asnjë masë, pra me fjalë të tjera ai është një bashkëorganizator në këtë masakër.
Dhe jo vetëm kaq, por PD ka prova dhe fakte të pakontestueshme se Fatos Klosi është i implikuar direkt në vrasjen e deputetit Azem Hajdari. Një javë para ekzekutimit të deputetit Hajdari dhe shoqëruesit të tij Çerja, Klosi ka liruar nga burgu trafikantë, direkt të implikuar në vrasjen e deputetit Hajdari, duke mashtruar se ata po trafikonin për llogari të SHIK-ut. Po kështu ka prova të pakontestueshme se ekzekutorët e deputetit Hajdari kanë përdorur  gjatë aktit kriminal dhe më pas, radio të SHIK-ut, dhe vetë Klosi pas krimit të shëmtuar u largua për në një qytezë rreth 160 km larg Tiranës, ndërkohë që mashtroi se ndodhej në Maqedoni. Sipas raporteve të shërbimeve të huaja sekrete, të botuara në shtypin më serioz të SHBA-ve, Anglisë, Francës, Gjermanisë, Italisë, etj., Klosi është kryetrafikanti më i madh  i armëve në rajon. Sipas këtyre raporteve të bëra publike, vetëm nga ky trafik Klosi dhe shefat e tij kanë fituar 40-50 milion dollarë. Po sipas këtyre raporteve, Klosi është implikuar me urdhër të shefave të tij në organizimin e vrasjeve të eksponentëve të lartë të UÇK-së në Tiranë.
As për këto dhe as për vrasjet e mëvonshme që u inicuan nga SHIK me urdhër të Klosit nuk ka asnjë rresht të shkruar në dosjen e ceshtje “Hajdari,shton ky burim brënda Gjyaktës së Tiranës.
Madje skhohet edhe më tej në zbulimin e këytre skandaleve të kësaj dosje tërësiht të manipuluar.Nëv këtë dosje mungojnë tëtrësisht edhe hetimet provat apo faktet rreth plagosjes së ish-komisarit të Toropjës Fatmir Meta në mes të Tiranës,i cili në këtë proces është ulur në bangën e të pandehurve i akuzuar si baskëpunëtor në vrasjne e deputetit Azem Hajdari.Pra sic shprehet një një jurist ky nuk është një gjyq ku po gjkyuhn dhe dënohen vrasësit e Azem Hajdarit,por erealisht është një gjyq ku po rivirtet Azem Hajdari.Dhe nuk ka si ndodh ndryshe kur urdhëruesit e kësaj vrasje politke janë ende në pushtet dhe manipulojnë provat e kësaj dosje.

Avokati i Jaho Salihit pas dorëheqjes, bëhet i sëmurë

Gjyqi i vrasësve të Azemit nis odisenë e shtyrjeve

Mosparaqitja në sallën e gjyqit e avokatit Pëllumb Zaimi, ka bërë që gjykata të vendosë shtyrjen e gjykimit të kësaj çështje. Avokati Zaimi, në këtë proces është caktuar kryesisht nga Gjykata si avokat mbrojtës i Jaho Salihit, njëri prej të akuzuarve kryesorë si vrasës i deputetit Azem Hajdari

Ka nisur me shtyrje seanca e tretë e gjyqit të çështjes “Hajdari”. Mosparaqitja në sallën e gjyqit e avokatit Pëllumb Zaimi, ka bërë që gjykata të vendosë shtyrjen e gjykimit të kësaj çështje. Avokati Zaimi, në këtë proces është caktuar kryesisht nga Gjykata si avokat mbrojtës i Jaho Salihit, njëri prej të akuzuarve kryesorë si vrasës i deputetit Azem Hajdari. Kryetari i trupit gjykues të kësaj çështje tentoi në fillim të seancës të anashkalonte këtë pengesë ligjore për zhvillimin e kësaj seance duke u kërkuar avokatëve të të akuzuarve të tjerë në këtë proces, që ta mbronin sa për këtë seancë gjyqësore ndonjëri prej tyre të akuzuarin Jaho Salihi, i cili gjykohet në mungesë. Mirëpo asnjëri prej avokatëve nuk e pranoi një kërkesë të tillë duke u shprehur se një gjë të tillë nuk e lejon ligji, pasi ka përplasje interesash mes klientëve që ato mbrojnë dhe Jaho Salihit. Një fakt të tillë e konfirmoi edhe njëri prej prokurorëve të kësaj çështje gjatë kësaj seance.
Në këto kushte, gjyqari Micko, mori vendim që të pezullojë afatet e paraburgimit për të arrestuarit që gjykohen në këtë proces dhe ta shtyjë seancën për me datë 25 prill 2001. Micko u shpresh se avokati Zaimi kishte lajmëruar paraprakisht gjykatën se do të mungonte në këtë seancë duke u justifikuar me faktin e gjendjes jo të mirë shëndetësore. Kjo vjen pas një loje të gjatë me avokat që po bëhet në këtë proces gjyqësor. Zaimi isihte caktuar kryesiht për të mbojtur Jaho Salihin nga ana e prokurorëve të kësaj  ceshtje.Por më pas kishte dhënë dorëheqje nga mbrojtja e këitj përsoni .Pas kësaj Gjykata përmes dhomës së avokatëve caktoi avoaktin Pëllumb Kakrkanace për të mborjtur kryesishtn ë këtë porces Jaho Salihin.Mirëpo pas hezitimit të Karkanaces për ta kryer këtë mborjtje dhe pas konstatimit se Karkanace mbron në këtë proces Astrit Muldakën gjykata vendosi që mbortjen e Jaho Salihit të ia kalojë sërish avoaktit Pëllumb Zaimi.Kjo megjithëse ky i funditk ishte dhënë dorëheqje nga mbrotija e këtuij të kauzuari.Pra nga kjo kuptohet lehtë se gjykata dhe prokuroria nuk janë të interesuara që ky gjyq të zhvillohet  por dua që ky proces vetëm të zvaritet dhe të shtyhet pafunësisht. 
Kësaj radhe u zgjodh loja me avokatët si e vetmaja rrugë për ti shtyrë pafundësisht seancat e këitj procesi.Radhën që vjen pritet të sëmuret ndonjë gjyqtar,porkuror apo avokat tjetër.

Të arrestuarit  për  vrasjen e Azemit  akuzojnë prokurorine  për  manipullim  dhe falksifikim të dëshmitarve

Prokuroria . Dëshmitarë mercenarë  për  çështjen  Hajdari   

Isamedin  Haxhia “Prokuroria po rekruton dëshmitarë të rremë për ceshtjen e vrasjes së deputetit Azem Hajdari Disa prej prokurorëve kanë shkuar në dhomat e paraburgimit në Durrës Tiranë dhe Krujë dhe  kanë  kërkuar nga shumë  të paraburgosuri me  origjinë nga Tropoja të  dëshmojnë  ato që  u interesojnë atyre  duke u premtuar lirmin nga burgu dhe pasaporta e viza për jashtë”.

Prokuroria po rekruton dëshmitarë të rremë për ceshtjen e vrasjes së deputetit Azem Hajdari.Këtë deklaratë e ka bërë në seancën e katërt të gjiqit të ceshtjes “Hajdari”, para gjykatës Isamedi Haxhia,njëri prej të akuzuarve si bashkëpunëtor në këtë vrasje.Haxhia tha se disa prej prokurorëve kanë shkuar në dhomat e paraburgimit në Durrës Tiranë dhe Krujë duke u premtuar liirmin nga burgu dhe pasaporta e viza për jashtë shtetit shumë të arrestuarve me origijnë nga Tropoja,në se këto do të pranojnë të bjënë dësmhi të rreme në këtë gjyq.
Seanca gjyqësore e gjyqit të ceshtjes “Hajdari” ka nisur me dy orë vonesë. Në fillim të kësaj seance kryetari i turpit gjykuesArben Micko  i ka kujtuar avoakatit Pëllumb Zaimi,i cili gjatë fazës së hetimeve ka mbrojtur,( i caktuar kryesisht nga Porkuroria)Jaho Salihin,që është i akuzuari kryesor në vrasjen e  deputëtit Azem Hajdari, se ky avokat e ka detyrim ligjor të mborjë klientin e tij deri në castin kur gjykata cakton avokat tjetër.
Mirëpo Zaimi megjithëse u paraqit në sallën e gjyqit që në fillim u shpreh se për mbrojtjen e Jaho Salihit është caktuar nga Prokuroria dhe se i ka paraqitur dorëheqjen e tij nga kjo mborje si prokurorisë ashtu dhe Dhomës së Avokatëve e trupit gjykues.Ai nuk u pajtua me asyetimin e gjyqtarit Micko për ricaktimin e këitj avokati për mbrjtojen e Salihit,ndërkohë që dorëheqja është arkivuar që prej suhmë kohësh.
Gjyqtari Arben Micko ka urdhëruar avokaitn Zaimi për të qënë i pranishmë deri në momneitn që avoaktët e tjerë të caktuar kryesisht për mbrotjen e Salihit do të jetnë të gatshëm për të marrë përsipër mbrotjen e këtij të akuzuari.Ai tha se këtë gjë gjykata ia ka këkruar Dhomës së Avokatëve dhek jo e fundit ka sjellë një listë me gjashtë emra avoakttësh.ne tha Micko kemi vendosur që Jaho Salihi të mborhet me dy avokat të caktuar kryesisht.Dhe këto do të jenë Ukë Cenaj dhe Gëzim Allaraj.Asnjëri prej këtyre dy avoaktëven uk ishin të prnaishëm në sallën e gjyqit ndaj dhen uyk dihet në se do ta pranojnë këtë urdhër të MIckos ose jo.
Më pas seanca gjyqësore ka vijuar me një debat mes palëve në proces lidhur me paraqitjen e provave.Pëllumb Zaimi ka thënë se rezervon të drjtën që provat ti paraqesë në seancat pasardhëse.Ndërsa avokati Agim Dishnica i cili mborn në këtë proces   dy vëllezërit  Haxhia ka këkruar që të mos pranohen si provë dësmhitë  e përsonave të cilët kanë bërë sigurim prove në se këto dësmhi nuk vijnë ti bëjnë këto përsona edhe këtu para trupit gjykues.Pra sipas Dishnicës  deklrimet e tkëtyre përsonave nuk duhet të marrin vlerën e provës në se nuk rideklrohen para gjykatës.Në mbështetje të kësaj ka qënë edhe avokati i Fatmir Metës zoti Saimir Visha.Ai ka thënë se ne nuk kemi asnbjë lloj dijenie nëse në Itali Astrit Muldaka është pyetur thjshtë si dëmshitartë nga prokurët tanë apo atij i është bërë sigurim prove.Në këto kushte pra këto dësmhi nuk kanë pse të marrn vlerën e provës.
Pas kësaj gjykata u tërhoq për vendim dhe më pas shpali se të gjithë provat e këqitj procesi do të merren drejtpërdrejt në seancë gjyqësore dhe se këto prova do të paraqitën nga palët vetëm në seancat e këtij gjyqi.
Gjykimi i kësaj csthje ka vijuar më pas me paraqtinen  e provave nga ana e prokurorisë.Porkurorët e kësaj ceshjte kanë paraqitur para gjykatës  procesverbalin e kqyrjes së vendit të ngjarjes,planin e zhvillimit të ngfjajres,si dhe aktet e ekspertimit mjeko ligjor të viktimave së bashku me aktet e tjera të ekseprtizave të kryera nga Laboratori Qëndror Kriminalistik.
Sipas ekspertizës deputeti Azem Hajdari është qëlluar me 15 plumba me armë zjarri mitroloz,automatik dhe pistoletë dhe nga disa përsona njëherësh.Ndërsa Besim Cera sipas ekspertëve është qëlluar me tetë plumba.Ndërsa shoqëruesi tjetër i deputetit Hajdari Zenel Naza është qëlluar me katër plumba.Sipas eksertëve me armët që janë gjetur në vendngjarje rezulton të mos jetë kryer qijte.Pra sipas kësaj dle se vrasësit i kanë marrë me vehte të gjitha arëmt e krimit.Ekësprtët kanë mbledhur në vend ngjarje vetëm një sasi gëzhojash të amrëve dhe kalibreve të ndryshme.
Sipas materialeve që paraqiti prokurori  del se natën e 12 shtatorit 1998,në vend ngjajre kanë shkuar oficeri i policisë gjyqësore pranë Komisaritit të Policisë Nr.1 Tiranë,Skënder Rexha, si dhe prokurori i gatëshëm sokol Stojani.së bashku me to siupas akteve të porkurorisë atë natë kanë skhuar në vend ngjajre Gibert Hoxha edhe ky oficer i policisë gjyqësore si dhe eksrtët Artan Rexhepi dhe Sokol Laze.më pas prokurori ka bërë një inventar të amrëmve dhe gëzhojave të gjetura në vendngjarje,si dhe ka paraqitur aktin e ekspertimit mjeko-ligjor të përshkruar në detaje sipas plagëëve që kanë marrë viktimat.
Porvat e tjera tha prokurori Haxhi Giu do të paraqitnë në seancat pasardhëse duke këkruar që gjykimi i kësaj ceshtje të vijojë me pyetjen e dësmhitarëve.
Në listën e dësmhtiarëve të parë të thirrur nga prokuroria për të mbështetur akuzën kundër të akuzuarve figurojnë emrart e shumë prje policëve që natën e 12 shtatorit 1998 kanë qënë me shërbim.Seanca tjetër e këtij procesi u la të zhvillohet me 2 maj 2001 në orën 10.00 e cila do të vijojë me pyetjen e policëve.

Cenaj dhe Allaraj: Nuk kemi dijeni rreth vendimit që ka marrë gjyqtari i ceshtjes “Hajdari”

Vrasësit e Azemit sërsih  pa avokat

 Dy avokatët e caktuar për të mbrojtur Jaho Salihin thanë një ditë pas vendimit të ghjykatës për caktimin e tyre si avokat të Jaho salihit  se nuk janë thirrur nga asnjeri për këtë ceshtje deri më tash dhe se gjithcka e kanë mësuar nga mediat dhe shtypi

Avokatët Ukë Cenaj dhe Gëzim Allaraj të caktuar nga Gjyakta e Faktit Tiranë për të mbrojtur kryesisht Jaho Salihin që është i akuzuari kryesor për vrasjne e deputetit Azem Hajdari,deklaruan  se nuk kanë dijeni rreth këitj vendimi që ka marrë gjyqtari Arben Micko që kryeson trupin gjykes të kësaj ceshtje.Që të dy këto avokat thanë se nuk janë thirrur nga asnjeri për këtë ceshtje deri më tash dhe se gjithcka e kanë mësuar nga mediat dhe shtypi.Është absurde të merret një venidm që ka lidhje me ne pa u thirrur paraprakisht ka thnënë Allaraj.Unë e kam mësuar këtë gjë nga lajmet në TV.Dhe lajmi që jepet në media nuk përbën as provë dhe as vendim.Aq më tëpër kur këtu bëhet fjalë për një vendim i cili nuk mund të merret pa pëlqimin tonë.Por gjithësesi mendoj se kjo ështën jë lojë e gjykatës dhe prokurorisë për ta zvarriutr pambarimisht këtë proces.Ukë Cenaj ka thënë se përderisa mua nuk më ka thirrur njeri për të ma komunikuar këtë vendim unë nuk kam se si të shprehem rreth kësaj gjëje.Avokatia është një profesion që ushtrohet në mënyrë private e për rrjedhojën uk mund të më urdhërojë njeri për të mbojtur një klinet të caktuar në gjyq.
Pra duket haptazi se e gjithë kjo që bëhet është një lojë që bëjnë Porkuroia dhe gjkyata për ta zvaritur pambarim isht këtë gjyq. 
Kjo u duk që në seancën paraardhëse kur kryetari i turpit gjykuesArben Micko  i ka kujtuar avoakatit Pëllumb Zaimi,i cili gjatë fazës së hetimeve ka mbrojtur,( i caktuar kryesisht nga Porkuroria)Jaho Salihin, se ky avokat e ka detyrim ligjor të mborjë klientin e tij deri në castin kur gjykata cakton avokat tjetër.
Mirëpo Zaimi u shpreh se për mbrojtjen e Jaho Salihit është caktuar nga Prokuroria dhe se i ka paraqitur dorëheqjen e tij nga kjo mborje si prokurorisë ashtu dhe Dhomës së Avokatëve e trupit gjykues.Ai nuk u pajtua me asyetimin e gjyqtarit Micko për ricaktimin e këitj avokati për mbrjtojen e Salihit,ndërkohë që dorëheqja është arkivuar që prej suhmë kohësh.
Për të fshehur të vërtetën rreth lojës me avokat në këtë porces Micko  tha se Dhoma e  Avokatëve  ka sjellë një listë me gjashtë emra avoakttësh, për mborjen e Jaho Salihit por ne shtoi ai kemi vendosur që  Salihi të mborhet me dy avokat të caktuar kryesisht.Dhe këto do të jenë Ukë Cenaj dhe Gëzim Allaraj.Mirëpo vetë fakti se këtë vneim Micko e kishte marrë pa i pyetur paraprakisht këto avokat trogn se kjo është thjeshtë një farsë për të kaluar radhën e zvarritur porcesin. Kjo pasi asnjëri prej këtyre dy avoaktëven uk ishin të prnaishëm në sallën e gjyqit ndaj dhen uyk dihet në se do ta pranojnë këtë urdhër të Mickos ose jo.
Pra gjyqi farsë i ceshtjes “Hajdari” duket haptaazi se ka dështuar që në start,pasi pushtetarët kanë frikë të përballen me të vërtetën e kësaj vrasje politike nga që janë këto pushtetarë që e kanë urdhëruar këtë krim makabër.
Kësisoj edhe seanca e datës 2 Maj do të pësojë faitn e seancave pararëndesë duke përsëritur
referinin e njohur gjyqi shtyhet për javën tjetër.(Vota: 2 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora